Økonomi

9 Gode måter å tjene penger som student

Å være student har både sine fordeler og ulemper. 

Mange opplever å ha større frihet over hverdagen enn tidligere, men når det kommer til økonomien er den ikke nødvendigvis like fri..

Studentbudsjettet er stramt, og å leve utelukkende på stipend og lån kan være krevende. Selv om vi er heldige når det kommer til støtteordninger for studenter her i landet, må de fleste studenter finne seg andre inntektskilder i tillegg. 

I følge SSB jobber derfor 70 % av studenter ved siden av studiene. I snitt utgjør ekstra-inntekten 45 % av hva studentene har å rutte med. Hver student tjener med andre ord ca. 9950 kroner ved siden av stipendet. 

Men hvordan bør man gå frem for å tjene penger som student? Her har vi laget en liste med 11 måter for å gjøre nettopp det!

Les også:

Pass på å ikke tjene for mye som student

Dersom du mottar støtte fra lånekassen, er det viktig å passe på at du ikke overstiger inntektsgrensen på 214 213 kr (2024). Hvis du tjener mer enn det, får du nemlig mindre stipend. 

Det er viktig å merke seg at man ikke mister stipendet, men det blir redusert gradvis når du bikker over inntektsgrensen. Alt arbeid du gjør over 214 213 kr blir dermed raskt mye mindre lønnsomt.

1. Få deg en deltidsjobb

Den mest naturlige måten for å tjene ekstra penger som student er å skaffe seg en deltidsjobb. Med deltidsjobb får du penger i kassa og nyttig erfaring du kan ta med på CV-en din til senere.  Det finnes et stort utvalg deltidsjobber du kan ta ved siden av studiene. Her gjelder det bare å være åpen for det meste og ikke være for kresen. 

Hvis målet er å tjene godt med penger, kan det være lurt å se til arbeidsplasser med lange åpningstider slik at du kan jobbe mange timer når du først er i gang.  Er du ekstra heldig kan du finne en deltidsjobb som gir deg relevant erfaring innen det du studerer til, men all inntekt og arbeidserfaring er til stor nytte. 

Slik sikrer du deg drømme-deltidsjobben

For å sikre seg en deltidsjobb som student gjelder det å være en proaktiv jobbsøker. Skriv skikkelige jobbsøknader hvor du fokuserer på hvilke av dine egenskaper som gjør at du er den rette personen til jobben. 

Ikke skriv en halvhjertet, generell søknad du leverer til alle arbeidsplasser. Skreddersy søknaden din så godt du kan til bedriften og den utlyste stillingsbeskrivelsen. 

Husk at du også kan søke på jobb på steder som ikke har utlyst noen stilling. Mange arbeidsplasser kan ha bruk for en ekstra ansatt selv om de ikke har lyst ut stillingen. Hvis de du søker hos ikke gir lyd fra seg, må du ikke være redd for å følge opp. 

Relevante nettsider for å finne studentjobber er Finn.no, Indeed.com og jobbsafari.no 

PS: Husk å levere frikortet ditt til arbeidsgiver. Med det kan du tjene 65.000 kroner uten å betale skatt. 

2. Ta småjobber – Helt skattefritt

Hvis du ikke har fått deg en fast deltidsjobb, kan du ta småjobber for andre privatpersoner for inntil 6000 kroner per oppdragsgiver i året – helt skattefritt. Dette kan du også gjøre i tillegg til deltidsjobben din.

Mal husvegger, klipp gress, måk snø, pass barn, vask biler og rydd i hagen til familie og naboer! 

Hvis du tar oppdrag for frivillige organisasjoner som idrettslag kan du tjene så mye som 10.000 kroner skattefritt per oppdragsgiver. 

Siden penger fra småjobber som dette er skattefritt og ikke inngår i skattemeldingen, reduserer de heller ikke støtte fra lånekassa. Mer om det senere. 

3. Selg ting du ikke bruker

Som nybakt student har du sannsynligvis flyttet hjemmefra og vært nødt til å kjøpe inn nødvendigheter til studenthybelen eller kollektivet.

Men hva med de tingene som ligger igjen hos foreldrene dine og samler støv? Selg det du ikke trenger lenger og få inn friske penger!

Det meste kan selges og ting som ikke har stor verdi for deg lenger kan ha stor verdi for andre. 

Om du har store, verdifulle gjenstander som kan gi mange kroner i lomma er det naturligvis fint – men mange små salg kan også gi deg en god inntekt. Selv om det sikkert også er ting du ikke vil kvitte deg med, vil du sannsynligvis ikke savne det så fort det er solgt. Mange opplever en mye større frihet av å eie færre ting. Prøv det ut du også. 

Les også: Selge brukte ting på nett? Slik lykkes du!

4. Lei ut tingene dine

Hvis du har ting du ikke alltid bruker, men som du heller ikke ønsker å selge?

Hva med å prøve å leie de ut?

Hygglo.no kan du leie ut ting du ikke alltid har bruk for. 

Partyhøytallere, droner, VR-briller, projektorer, mikrofoner, el-sykler, sparkesykler, verktøy, klappstoler, hagemøbler, kamera og kamerautstyr, telt og turutstyr, kjøretøy, bøker og ski er bare noen eksempler på hva du kan leie ut. 

Er du så heldig at du har egen bil, kan du leie ut den på Nabobil. 

Markedet for utleie er naturligvis størst i de store byene, og som student bor du sannsynligvis sentralt til. 

Her har du mulighet til å tjene penger samtidig som du hjelper både andre mennesker og miljøet. 

5. Ta betalte spørreundersøkelser

Å delta i betalte spørreundersøkelser på nett er en klassisk måte for å tjene ekstra penger som student. 

Ved å svare på betalte undersøkelser tjener du ikke mye penger, men det kan være nok til å få hjulene til å gå rundt i trange perioder, eller gi deg mulighet til å unne deg litt ekstra. 

Du tjener penger for hver undersøkelse du svarer på – gjerne mellom 10 og 50 kr per undersøkelse, avhengig av hvor lange de er.

Du kan svare på mobilen eller PC mens du ser på Netflix i bakgrunnen eller sitter på bussen. 

Hos de fleste tilbyderne av betalte undersøkelser kan du velge mellom å få betalt i kroner og øre eller med gavekort hos kjente butikker. 

Her er de mest populære sidene for betalte undersøkelser i Norge: 

Les også: Tjene penger på betalte undersøkelser? Slik gjør du det

6. Investere i Aksjer og Fond

Oslo børs utvikling
Oslo Børs 1997 – 2020

Hvis du allerede har litt sparepenger, kan å investere i aksjer og fond være en god måte for å spe på studentbudsjettet ditt. 

Dette gjelder kanskje mest for deg som har litt interesse for aksjer og aksjemarkedet fra før av, men;

Å lære seg hvordan man investerer pengene sine i aksjemarkedet for å la de vokse, er noe alle bør gjøre. 

Som økonomistudent hadde jeg selv litt sparepenger som jeg satte i arbeid i aksjer og det hjalp meg å spe på studentbudsjettet.

Stadig vekk traff jeg riktig på en aksje her og en aksje der, noe som gjerne resulterte i at jeg hadde 4-5000 kroner ekstra å bruke på gode måneder. 

Om det var flaks eller innsatsen jeg la i å lese meg opp på ulike aksjer som gjorde at det ble penger av det er ikke godt å si – sannsynligvis var det en blanding. 

Hvis du har maks lån hos lånekassen, men ikke trenger alle pengene for å overleve, kan et godt alternativ være å plassere disse pengene i fond. 

Slik kjøper du aksjer og fond

Det er enkelt å komme i gang med aksjer og fond hos en nettmegler som Nordnet (Annonse). Der kan du kjøpe både Norske og utenlandske aksjer, eller velge blant hundrevis av aksjefond. 

Nordnet (Annonse) har svært gode studentrabatter, som blant annet gir deg kurtasje på kun 1 krone på Nordiske aksjer. Opprett en aksjesparekonto som gir utsatt skatt, les deg opp på ulike aksjer og overfør penger – så er du i gang! 

Merk: Det er alltid risiko ved å investere penger.

Hvis du er interessert i aksjemarkedet og fondsparing, anbefaler jeg å lese: 

7. Investere i kryptovaluta

Bilde av mobiltelefon med kryptovaluta app

Er du ung, interessert i penger og opptatt av ny teknologi – så har du helt sikkert fått med deg at du kan tjene penger på kryptovaluta.

Kanskje har du også fått med deg at folk har tjent svært gode penger på det gjennom tiden og at det stadig blir mer stuerent å investere i krypto blant større institusjoner. 

Investering i kryptovaluta kan være en spennende måte for å tjene ekstra penger som student, men du må være klar over at du setter pengene dine i stor risiko. Du må derfor aldri putte mer penger inn i kryptovaluta enn du har råd til å tape. Likevel kommer vi ikke unna at det kan være gode penger på tjene på krypto. 

Hvis du som fersk student hadde satt inn 10.000 kroner av sparepengene dine i Bitcoin ved studiestart i august 2018, ville du sittet igjen med det ti-dobbelte i november 2021 – 90.000 kroner i løpet av under 3 år. 

Sannsynligvis blir du ikke rik over natten om du investerer i dag – og du tar høy risiko med pengene dine, men dette er en ny og spennende teknologi som historisk har gitt god avkastning å investere i. 

Slik kjøper du kryptovaluta

Den enkleste måten for å komme inn i krypto-markedet er ved å bruke en Norsk kryptobørs som Firi. (Annonse) Hos Firi oppretter du bruker med BankID og overfører penger med vanlig bankoverføring. 

Du kan også sette opp en fast spareavtale som går rett inn i de kryptovalutaer du ønsker. Skatten du eventuelt betaler på sikt regnes ut av Firi. 

Hvis du vil kjøpe flere valutaer enn de som er tilgjengelig på de Norske børsene, er det enkelt å sende valutaen din videre til større, utenlandske børser.

Les vår anmeldelse av FIRI her

Investering i kryptovaluta innebærer risiko og kan føre til tap av midler.

8. Youtube, blogg, podcast eller sosiale medier

Å starte en Youtube-kanal, blogg, podcast eller annen kanal i sosiale medier kan være en spennende måte for å tjene ekstra penger som student. 

Her kommer ikke inntekten raskt, men som student har du tiden på din side. 

Nå har du virkelig tiden som skal til for å lære deg hvordan man kan tjene penger på dette og til å legge inn arbeidet som skal til for å lykkes.  

Du har også god tid på å feile en gang eller to på veien uten at det gjør noe.

Hvis ikke du lykkes er du en erfaring rikere og hvis du lykkes kan du ende opp med en fin ekstrainntekt som kan være med deg i mange år fremover. 

Les også: 

9. Start din egen, lille bedrift

Går du med en drøm om å starte egen bedrift? Som student har du tiden på din side og kan prøve ut ulike forretningsmodeller

Kanskje kan det vokse til noe stort som kan gi deg et godt levebrød i fremtiden? Noe av det enkleste å starte opp som frilanser som gjør jobber for andre, eller å starte en nettbutikk.

Ta frilansoppdrag

Administrering av sosiale medier for bedrifter, Skriving og oversettelse, musikkproduksjon, videoredigering, grafisk design som logo-design, lage nettsider, utvikle apper: Mulighetene er mange og det vil alltid være noen som trenger frilansere til å gjøre arbeid som dette.

For å selge tjenestene dine som frilans i Norge kan du eksempelvis opprette en profil på Frilansguiden til karrierestart.no. Hvis du vil nå ut til en utenlandsk målgruppe kan du se nærmere på Fiverr, men regn med at prisnivået der er mye lavere siden du konkurrerer med personer i lavkostland.

Start en nettbutikk

Folk handler på nett som aldri før. Kanskje kan de handle fra deg? Det finnes mange nettbutikker som har startet som et sideprosjekt og endt opp som god butikk. 

Du kan ta inn litt varer og ha på lager, eller prøve deg på drop-shipping. Finn en spennende nisje du kan spesialisere deg på og prøv deg frem!

Les også:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar