Økonomi

Aksjer for nybegynnere – Det du må vite før du investerer

Vurderer du å investere i aksjer, men er usikker på hvor du skal begynne? Her får du vite det viktigste du trenger å vite om investering i aksjer som nybegynner.

Det er lite som slår mestringsfølelsen av å plukke ut aksjer som gir god avkastning, men sannsynligheten for å lykkes som nybegynner er dessverre ganske lav. 

Nettopp derfor er det viktig med grunnleggende kunnskaper om hva aksjer er, hva slags risiko som er involvert med aksjehandel, og hva du kan gjøre for å øke sannsynligheten for å velge ut aksjene som vil gi deg best mulig avkastning.

Les også: Investering for nybegynnere – En rask startguide

Hva er aksjer?

Logoer til kjente aksjeselskaper

Aksjer representerer eierandeler i et selskap, så når du kjøper aksjer blir du medeier i selskapet. Hvis selskapet består av 1000 aksjer og du eier 10 av dem, eier du totalt 1 prosent av selskapet. 

Vanligvis er det slik at hvis et selskap presterer godt, blir aksjene mer ettertraktet og aksjekursen (pris per aksje) presses opp. Gjør selskapet det dårlig, vil det være lavere etterspørsel for aksjene, og prisen vil gå ned.

Aksjer kjøpes og selges mellom investorer på børser over hele verden, og børsene fungerer som store auksjoner der det er den som byr mest for en aksje, som får den. Fordi aksjehandel fungerer som en stor auksjon, går aksjekurser konstant opp og ned på grunn av tilbud og etterspørsel.

Hvorfor investere i aksjer?

OSBX Oslo børs indeks 2000-2023
Oslo børs avkastning 2000 – 2023

Historisk har aksjemarkedet gitt god avkastning, og det er nettopp for å få avkastning på sparepengene dine du bør vurdere å investere i aksjer. Over en halv million nordmenn har investert i aksjer og nesten to millioner av oss har penger i aksjefond ifølge AksjeNorge og VFF. 

De siste 30 årene har børsnoterte aksjer gitt en årlig, gjennomsnittlig avkastning på mer enn 12 prosent, noe som gjør aksjemarkedet til en av de beste investeringene og som er langt bedre enn rentene du ville fått i banken i løpet av samme periode.

I tillegg til avkastning i form av verdistigning, deler mange selskaper ut det som kalles utbytte. Utbytte er deler av overskuddet selskapet skaper, som deles ut til eierne. Selskaper kjent for å dele ut utbytte kalles gjerne utbytteaksjer.

Husk at selv om aksjemarkedet i helhet har gitt god avkastning, er det ikke alle aksjer som stiger i verdi, og det er langt fra sikkert at du klarer å plukke ut vinneraksjene på egen hånd. 

Plukker du aksjer selv og lykkes med å velge en vinner-aksje kan avkastningen bli skyhøy, men du tar også på deg høyere risiko enn om du for eksempel hadde investert i aksjefond.

Aksjefond er et enklere og tryggere alternativ for de fleste

Skal du investere i enkeltaksjer, må du plukke ut aksjene på egen hånd. Det passer godt for deg som vil sette deg grundig inn i ulike selskaper og hva som påvirker aksjekursen deres – men det innebærer også relativt høy risiko.

Fordi det ikke er lett å plukke ut vinneraksjer, velger mange å heller investere i aksjefond. Du kan se på aksjefond som en kurv full av mange forskjellige aksjer, ferdig plukket ut av profesjonelle fondsforvaltere.

Ved å investere i aksjefond, får du indirekte eierskap i flere hundre aksjeselskaper og sprer dermed risikoen din utover alle disse. Da får du med deg den generelle utviklingen til en spesifikk del av aksjemarkedet, samtidig som du minimerer risikoen for å bli påvirket av fall i enkelte av aksjene.

Les også: Fondssparing for nybegynnere

Hvordan plukke riktige aksjer?

Den berømte aksjeinvestoren Warren Buffet sa en gang at du bør kjøpe aksjer i et selskap fordi du ønsker å eie det – ikke fordi du tror at aksjekursen skal gå opp. 

Skal du velge ut aksjer selv, er et godt tips å se til selskaper du allerede har et forhold til, og som du forstår hvordan fungerer. Da er det enklere å forstå hvilke faktorer som kan påvirke inntjeningen til selskapet både i positiv og negativ retning, og det vil være mer spennende å følge med på.

Det finnes masse forskjellige kjøpsanbefalinger på nett, både fra eksperter og privatpersoner. Vær klar over at ingen med sikkerhet vet om en aksje kommer til å gå opp eller ned, og at du ikke bør stole blindt på anbefalinger fra andre. 

Gjør alltid dine egne undersøkelser av selskaper du vurderer å investere i, og bruk flere forskjellige kilder før du tar en avgjørelse.

Det finnes tusenvis av forskjellige aksjer å velge mellom, og risikoen involvert med hver av de varierer mye. Aksjer i store, solide selskaper som har prestert godt i årevis har liten sannsynlighet for å plutselig falle mye, i motsetning til mer nyetablerte selskaper som ikke har rukket å vise til lønnsomhet enda.

Fundamental og teknisk analyse

For å bedre kunne forutsi hvordan en aksje vil utvikle seg i fremtiden, bruker man enten fundamental analyse, teknisk analyse eller en blanding av begge deler. Har du lest aksjetips i avisa, er det sannsynligvis disse metodene som er benyttet som grunnlag.

Du trenger ikke å være ekspert på aksjeanalyser for å lykkes med aksjer, men det er viktig å være klar over det grunnleggende – også fordi de fleste andre i aksjemarkedet benytter seg av det. 

Fundamental analyse av aksjer

Fundamental analyse er å analysere aksjer basert på selskapets grunnleggende data som inntekter, markedsverdi og gjeld. Analysen tar også for seg bransjetrender og makroøkonomi. Analysen utføres for å kunne avgjøre hvordan aksjen er priset i forhold til andre aksjer i markedet og om aksjekursen er lavere eller høyere enn den burde være. 

Teknisk Analyse av aksjer

Teknisk analyse er en strategi for å forutsi aksjens fremtidige pris ved å undersøke trender og statistikk som prisbevegelse og handelsvolum. I motsetning til fundamental analyse handler teknisk analyse om å se på handelssignaler istedenfor bedriftens faktiske resultater.

Vil du lese mer om aksjeanalyser, har finanssans.no gode artikler som går i dybden på både teknisk analyse og fundamental analyse.

Hvordan investere i aksjer?

Å investere i aksjer er enkelt, men du må gjennom noen steg før du kan kjøpe aksjene.

Det første du må gjøre er å opprette en investeringskonto i din egen nettbank eller hos en spesialisert nettmegler som Nordnet. Her er det noen ulike kontotyper å velge blant, men den mest populære investeringskontoen heter aksje-sparekonto (ASK) og gir deg utsatt skatt på gevinst.

I prosessen med å opprette investeringskonto må du svare på en del spørsmål rundt erfaringen din med investeringer og hvor pengene du investerer kommer fra. Dette er standard spørsmål bankene er pålagt å hente inn svar på.

Når du har opprettet investeringskontoen din, overfører du penger til kontoen og kan kjøpe aksjene du ønsker. For å kjøpe selve aksjene, søker du opp selskapet eller aksjetickeren, velger antall du vil kjøpe og utfører handelen med et tastetrykk. 

Vær oppmerksom på at aksjehandel fungerer som en auksjon der du må legge inn et høyt nok bud for at salget skal gå gjennom, og at aksjehandel kun er åpent i børsens åpningstider.

Les også: Hvordan kjøpe aksjer – 5 Enkle steg

Risiko med investering i aksjer

Det vil alltid være risiko ved å investere penger, og når du plukker ut noen få aksjer selv, blir risikoen ekstra høy. Selv om aksjemarkedet kan gi god avkastning, er sannsynligheten for at du klarer å plukke ut de beste aksjene selv forsvinnende lav. 

Bare se på dette: 

  • Kun topp 4 % av de best presterende aksjene har stått for hele verdiskapningen i det amerikanske aksjemarkedet siden 1926.
  • Kun 42 % av aksjene har gitt positiv avkastning i det hele tatt i samme periode.

Grunnen til at aksjemarkedet gir god avkastning i snitt er at suksessfulle aksjer kan stige flere tusen prosent, mens dårlige aksjer bare kan synke hundre prosent – til null. 

Nettopp på grunn av dette er det viktig å diversifisere investeringen din godt utover flere forskjellige aksjer: 

Diversifisere så godt du kan

For å senke risikoen med aksjeinvesteringene dine, bør du alltid diversifisere – altså spre investeringene dine utover flere aksjer for å senke risikoen for fall i porteføljen din. Går du “all in” i en aksje og den faller brått, er du plutselig i en veldig kjedelig situasjon. 

En tommelfingerregel er å investere i minst 8 ulike aksjer eller andre verdipapirer. I et aksjefond gjøres dette automatisk, men med enkeltaksjer ligger ansvaret hos deg alene. Begynn gjerne med noen få aksjer for å komme i gang, men les deg opp og forsøk å finne andre selskaper du har troen på.

Et godt tips kan være å ha mesteparten av investeringene dine i fond, og noen få aksjer i tillegg for å gjøre det mer spennende. 

Gjør undersøkelser av selskaper du vurderer

For å øke sjansene dine til å plukke vinneraksjer, bør du som vi har vært inne på, gjøre grunnleggende undersøkelser før du kjøper aksjene. 

Å lese seg opp på børsnoterte selskaper er relativt enkelt, og et godt sted å begynne er i årsrapporten til selskapet, samt under nøkkelinformasjon i selskapsoversikten hos banken eller nettmegleren din. I årsrapporten bør du spesielt se på brevet fra CEO og selskapets styre for å få et overblikk på situasjonen til selskapet. 

Videre kan du se på sammendraget av regnskapstallene for å få en følelse av hvordan selskapet presterer. 

Det kan være smart å søke opp nyheter rundt de aktuelle selskapene hos nettaviser som E24, Dagens Næringsliv og Finansavisen, eller tilsvarende i utlandet. For å finne meningene til andre småinvestorer, finnes det flere nyttige forum og grupper i sosiale medier som Facebook og Reddit. 

Oppsummering om aksjer for nybegynnere

Vi er heldige som lever i en tid hvor alle har tilgang til aksjehandel, og det er enklere å komme i gang enn noen gang tidligere.

Å investere i aksjer kan være både spennende og lønnsomt, og det er lite som slår mestringsfølelsen du får av å tjene penger på aksjer. Likevel er det viktig å ha risikoen som er involvert i bakhodet, og ikke pøse alle pengene dine inn i kun noen få aksjer. 

Det tryggeste valget for de fleste er å investere i aksjefond, og en god mellomvei kan være å ha mesteparten av pengene sine i fond, og en liten del i aksjer for å krydre porteføljen. 

Vi anbefaler å handle aksjer og fond hos Nordnet, som er Nordens største nettmegler.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar