Økonomi

Hvordan kjøpe aksjer? 5 Enkle steg for Nybegynnere

Vil du kjøpe aksjer, men er usikker på hvordan du kommer i gang? Å kjøpe sine første aksjer er spennende, men kan også være overveldende. Hvor skal man starte? Det er nemlig mye nytt å sette seg inn i, og mange tekniske begreper. 

Når det er sagt, er det enklere enn noen gang å investere i aksjer. Tross alt eier mer enn 500.000 Nordmenn aksjer og nesten halve Norge har investert i aksjefond.

Her får du vite alt du trenger for å kjøpe dine første aksjer på en enkel måte.

Les også: Aksjer for nybegynnere – Dette trenger du å vite

Hva er aksjer og hvordan fungerer aksjehandel?

Logoer til kjente aksjeselskaper

En aksje er en eierandel i et selskap. Det er alle aksjeeierne (aksjonærene) som til sammen eier et aksjeselskap. Jo flere aksjer i et selskap du eier, jo større eierandel har du i selskapet. Hvis et selskap til sammen består av 100 aksjer og du eier 10 aksjer – da eier du 10 % av selskapet.  

Aksjer i børsnoterte selskap kjøpes og selges mellom ulike investorer på børser i hele verden. Norske aksjer kjøpes og selges på Oslo Børs. Kjøp og salg av aksjer på børsen fungerer som en stor auksjon hvor kjøpere og selgere samles. For å kjøpe aksjer, må det være noen som er villige til å selge dem til deg.

Hvorfor kjøper vi i aksjer?

Vi kjøper aksjer for å få bedre avkastning på pengene enn hva vi får i banken. På grunn av inflasjon blir pengene våre verdt mindre over tid av å stå på vanlig sparekonto, og historisk har aksjemarkedet gitt høyere avkastning enn andre aktivaklasser:

OSBX Oslo børs indeks 2000-2023
Oslo børs utvikling 2000-2023 Kilde: Euronext

Siden 1982 har Oslo børs totalt gitt mer enn fem tusen prosent avkastning, noe som tilsvarer 11,5 prosent årlig avkastning i snitt. S&P 500 som består av USAs 500 største selskaper, har gitt over to millioner prosent avkastning de siste hundre årene, noe som tilsvarer 10,4 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.

Når du kjøper aksjer må du være villig til å ta på deg risiko, for det går ikke alltid oppover i aksjemarkedet. Verdt å merke seg er at selv om det har vært flere dårlige perioder i aksjemarkedet, har aksjemarkedet historisk gått mye opp over tid. Legg eksempelvis merke til hvor raskt børsen steg igjen etter 2020 i diagrammet ovenfor.

Slik kjøper du aksjer:

1. Velg aksjemegler

For å kjøpe aksjer, må du først velge hvilken megler du vil handle hos. I dag kan du kjøpe aksjer via de fleste nettbanker, men mange foretrekker det mer brukervennlige grensesnittet til de spesialiserte nettmeglerne på markedet. Meglere som dette har gjerne også lavere avgifter (kurtasje) enn de vanlige bankene. 

Det er gratis å registrere seg hos seriøse meglere, så her kan du prøve deg frem og se hvilken du liker best. 

Det viktigste når du skal bestemme deg for megler, er at det er gode priser på kurtasje (avgift du betaler per handel) og at megleren er så brukervennlig at du føler deg trygg og komfortabel med å bruke den.

2. Velg investeringskonto

I Norge kan vi velge mellom et knippe ulike kontotyper for kjøp og salg av aksjer og aksjefond. De to vanligste er Aksjesparekonto (ASK) og Aksje- og fondskonto. ASK har en god skattefordel i form av utsatt skatt på gevinst.

Aksjesparekonto (ASK) passer de fleste som skal kjøpe aksjer og aksjefond. Fordelen med ASK er at du får utsatt skatt ved kjøp og salg av aksjer. Det betyr at skatten først betales når du tar ut gevinsten fra kontoen, ikke etter hver handel. På denne måten får du full effekt av det som kalles rentes rente. Innskuddet – pengene du har satt inn på kontoen, kan tas ut skattefritt når som helst. Med Aksjesparekonto kan du handle alle aksjer og aksjefond fra land i EU/EØS, men ikke amerikanske aksjer og fond.

Aksje- og fondskonto passer deg som vil kjøpe Amerikanske aksjer og fond i tillegg til EU og EØS. Ulempen er at skatten du får på gevinst må betales med en gang du realiserer den, og at du dermed ikke får full gevinst fra rentes rente.

Når du har opprettet investeringskonto, kan du overføre penger til kontoen via bankoverføring, bankkort eller kredittkort. Du kan endre kontotype senere om du ombestemmer deg.

3. Velg hvilke aksjer du skal kjøpe

Når du har opprettet konto hos megler og overført penger, er tiden inne for å velge hvilke aksjer du skal kjøpe.

Det finnes ingen enkel fasit på hvilke aksjer du bør kjøpe, men et godt tips er å undersøke selskaper du allerede har kjennskap til som forbruker. Hvis du allerede har interesse og forståelse for en bransje, vil det være enklere å se for seg selskapets potensiale fremover i tid. 

Det er lett å se seg blind på aksjepriser og selskapdata som nybegynner, så forsøk å hold det så enkelt som mulig til å begynne med. Se etter selskaper du ønsker å bli medeier i og som du har troen på vil gjøre det godt fremover i tid. 

Warren Buffet, en av verdens mest berømte investorer, sa en gang at du bør kjøpe deg inn i et selskap fordi du ønsker å eie det, ikke fordi du vil at aksjen skal gå opp. Å kjøpe aksjer i selskaper man selv har troen på – og ikke minst forstår hvordan tjener penger er et godt sted å starte.

4. Kjøp aksjene

Når du har funnet aksjene du vil kjøpe, er neste steg å kjøpe dem. Det er enkelt å kjøpe aksjer, men det er noen ting du bør være klar over først. 

Aksjehandel er som en stor auksjon. For at du skal få kjøpt aksjen er det nødt til å være en annen som er villig til å selge sine aksjer. 

Hvis du byr 149 kroner for en aksje som handles til 150 kroner, må du vente til noen er villige til å selge for 149 kroner på et senere tidspunkt for at du skal få kjøpt aksjene. Hvis du vil sikre deg aksjene, kan du by 150 kroner og handelen vil gå gjennom umiddelbart. 

Du kan legge inn ordre på aksjer hele døgnet, men det er kun innenfor børsens åpningstider ordre går gjennom og du blir eier av aksjene.

Velg ordretype

Hos de fleste meglere må du ta stilling til hva slags ordretype du skal kjøpe aksjene med. De vanligste ordretypene for aksjer er:

  • Markedsordre (Enkel ordre): Vanlig aksjehandel uten spesifikke vilkår. Mest vanlig å bruke. Du handler aksjen til angitt pris eller billigere.
  • Limit ordre: Kjøp aksjen til en spesifikk pris. Hvis aksjen handles til 100 kroner og du mener den ikke er verdt mer enn 90 kroner, kan du legge inn limit ordre i håp om at aksjen skal ned i pris. Hvis den ikke når prisen du har satt, vil du ikke få kjøpt aksjene.
  • Stop loss: Stop-loss lar deg bestemme en pris der aksjebeholdningen din automatisk blir solgt. Stop-loss er et nyttig verktøy du som investor kan bruke for å begrense tap i en aksje. Du kan for eksempel sette stop-loss på 90 kr hvis du handler en aksje til 100 kr og ikke ønsker å risikere mer enn 10 % nedgang. Da begrenser du tapet ditt hvis aksjen du har investert i plutselig skulle falle mer i pris enn hva du er komfortabel med. Ulempen med stop-loss er at en kortvarig nedgang i aksjekursen vil føre til automatisk salg, selv om den skulle stige høyere opp igjen like etterpå.
  • Fill or kill: Betyr “alt eller ingenting”. Umiddelbar handel på hele ordren på prisen du har angitt. Hvis ikke hele ordren kan gjennomføres med en gang, fjernes den og vil ikke gå gjennom.
  • Fill and kill: Umiddelbar handel på så stor del av ordren som mulig til angitt pris. Resten av ordren fjernes.

Når du har valgt ordretype og hvor mange aksjer du vil kjøpe, er alt du trenger gjøre å klikke på kjøp. Gratulerer – du er blitt eier av dine første aksjer!

Les også: Slik kjøper du aksjer og fond hos Nordnet – Steg for Steg

5. Diversifisere og forbedre porteføljen din

Når du har kjøpt aksjene dine kan du lene deg tilbake og følge med på utviklingen, men det er mye du kan gjøre for å forbedre investeringsporteføljen din.

For å senke risikoen for fall og tap i porteføljen din, er det smart å diversifisere investeringene dine utover flere selskaper og bransjer. I tilfelle aksjen du har valgt deg ut skulle falle er det veldig trygt å ikke ha alle eggene i samme kurv.

En populær tommelfingerregel er å investere i minimum 8 forskjellige aksjer eller andre verdipapirer. Alternativt kan du investere i aksjefond, slik at investeringene dine blir spredt utover et stort antall selskaper automatisk.

Nå er også tiden inne for å lære deg mer om hvordan du kan tjene penger på aksjer, og sette deg inn i strategier som teknisk analyse og fundamental analyse.

Aksjefond kan være et godt alternativ

Å plukke ut aksjer på egenhånd er både morsomt og spennende, men krever litt ekstra innsats fra deg som skal investere. Hvis du er på jakt etter en mer passiv måte som fortsatt gir deg avkastning fra aksjemarkedet, kan det å investere i aksjefond være et godt alternativ.

Du kan se på aksjefond som en kurv full av mange forskjellige aksjer, ferdig vurdert og samlet inn. Istedenfor å ha risikoen din i noen få aksjer, er plutselig risikoen spredt utover kanskje hundre forskjellige selskaper. 

Å kjøpe et bredt aksjefond sikrer deg den jevne utviklingen til aksjemarkedet. Her går du nok glipp av de store oppturene som plutselig kan skje ved å ha kjøpt noen få enkeltaksjer, men du begrenser også risikoen betydelig. 

Du kjøper aksjefond på samme måte som aksjer og hos de samme meglerne.

Risiko ved kjøp av aksjer

For å kunne få høyere avkastning enn hva du kan få på sparekonto er du nødt til å ta på deg risiko, og det gjør du ved å kjøpe aksjer. Risiko er prisen du betaler for å kunne oppnå avkastning. 

Når du kjøper aksjer i et selskap, er pengene dine plutselig knyttet direkte til selskapet du har blitt medeier i, og det er mye som kan påvirke aksjekursen – også negativt. For eksempel kan resultatet til selskapet bli dårligere enn forventet, eller det kan oppstå uventede hendelser som påvirker markedet generelt. 

Før du velger aksjer, bør du også være klar over at jo større svingninger det er i aksjekursen, jo høyere risiko er det å investere i den. For å minimere risikoen din bør du alltid diversifisere og spre pengene dine utover flere aksjer.

Oppsummering om å kjøpe aksjer

Når du skal kjøpe dine første aksjer er det mye nytt å sette seg inn i, men det er enklere enn du tror. Med litt grunnleggende kunnskap og forståelse kan du raskt være på vei til å få avkastning på pengene dine.

Det viktigste er å komme i gang og prøve ut litt slik at du får “feelingen” på det. Begynn med mindre beløp som du føler deg komfortabel med. Ikke forvent at du blir ekspert på aksjer på noen dager, her er både kunnskap og tid i markedet som må til for å bli god. 

Ta deg god tid, les artikler som denne for å bli komfortabel, gjør opp dine egne meninger og ikke stol blindt på andre. Prøv deg gjerne frem med konto hos flere meglere for å se hvilken du liker best.

Forhåpentligvis har du nå fått en god innføring i hva aksjer er, hvordan aksjemarkedet fungerer og hvordan du kjøper dine egne aksje! Helt til slutt har jeg samlet noen ofte stilte spørsmål rundt aksjer og aksjemarkedet:

Ofte stilte spørsmål om å kjøpe aksjer

Hvordan fungerer kjøp og salg av aksjer?

Aksjemarkedet fungerer som en auksjon og kobler sammen kjøpere og selgere som kan handle aksjer med hverandre. Aksjemarkedet er spredt over et nettverk av børser, som Oslo børs eller amerikanske Nasdaq, hvor hvem som helst kan kjøpe aksjer i børsnoterte selskap.

Siden aksjehandel fungerer som en auksjon, må det være en selger som er villig til å selge sine aksjer til prisen du byr før handelen går gjennom. Byr du 90 kroner for en aksje som handles til 95 kroner vil du måtte smøre deg med god tålmodighet frem til noen kanskje vil selge dem til 90 kroner senere. Vil du sikre deg aksjene, kan du by 95 kroner og handelen vil gå gjennom med en gang.

Hva er kurtasje?

Kurtasje er en meglerprovisjon eller avgift du betaler til megleren din når du skal kjøpe og selge aksjer. Satsene for kurtasje er frie og bestemmes av hver enkelt megler. Kurtasjen betales per handel og er ikke basert på antall aksjer du kjøper eller selger. Hvis du investerer små beløp er lav kurtasje ekstra viktig, da det kan spise opp store deler av investeringen din. Utfører du større handler vil prisen på kurtasje spille en mindre rolle.

Hva er børsens åpningstider?

Oslo børs er åpen for normal handel mellom 09:00 og 16:20. Du kan kjøpe og selge aksjer på vanlig måte i denne perioden. 

I tillegg er det en åpningsauksjon og sluttauksjon. Åpningsauksjonen varer fra 08:15 til 09:00. Klokken 08:45 vises innlagte ordre for alle og 09:00 åpner børsen for handel. 
Sluttauksjonen starter umiddelbart etter handelsdagen er ferdig 16:20 og du kan frem til 16:25 legge inn, endre eller slette ordre. 

På de viktigste helligdagene holder børsen stengt og noen dager er det halv handelsdag som varer fra 09:00-13:00. 

Hva er fundamental analyse av aksjer?

Fundamental analyse er å analysere aksjer basert på selskapets grunnleggende data som inntekter, markedsverdi og gjeld.
Analysen tar også for seg bransjetrender og makroøkonomi.
Fundamental analyse utføres for å kunne av avgjøre hvordan aksjen er priset i forhold til andre aksjer i markedet og om aksjekursen er lavere eller høyere enn den burde være.

Hva er teknisk analyse av aksjer?

Teknisk analyse er strategi for å forutsi aksjens fremtidige pris ved å undersøke trender og statistikk som pris-bevegelse og handelsvolum. I motsetning til fundamental analyse handler teknisk analyse om å se på handelsignaler istedenfor bedriftens faktiske resultater. Du trenger ikke å bruke teknisk analyse for å lykkes med aksjer, men det er smart å være klar over at mange i markedet benytter seg av denne formen for analyse.

Hva er en børsnotering?

Selskaper som ønsker at aksjene sine kan bli handlet i aksjemarkedet, går gjennom en prosess som kalles børsnotering og blir dermed et børsnotert selskap. 
Grunnen til at selskaper ønsker å bli børsnotert er som regel at de ønsker tilgang på frisk kapital (mer penger) som de kan bruke til å utvide bedriften ytterligere. 
Når selskapet er børsnotert, kan investorer som deg og meg fritt kjøpe og selge aksjene seg i mellom.

Hvor mye penger trenger jeg for å kjøpe aksjer?

Du trenger ikke mye penger for å kjøpe aksjer. Hvor mye aksjer koster varierer mye og du kan starte med for eksempel 500 kroner. Det du må huske på når du kjøper aksjer for lave beløp, er at kurtasje raskt kan spise opp deler av investeringen din. Hvis du kjøper aksjer for 500 kroner og kurtasjen er på 60 kroner, er du allerede mye i minus på investeringen din.

Hvorfor koster en aksje mer eller mindre enn en annen?

Hvis du vil vite hvilket selskap som er verdt mest, må du se på markedsverdien til selskapet, ikke aksjekursen.

Selv om aksjer i selskap A koster 5 kroner og aksjer i selskap B koster 20 kroner, betyr det ikke at selskap A er billigere priset i markedet enn selskap B. 

Det er fordi antall aksjer i ulike selskap varierer mye. Selskap kan selv bestemme hvor mange aksjer selskapet skal deles opp i og de kan også foreta “splitting” av aksjene i selskapet. 

Hvor lenge bør jeg eie en aksje?

Når du investerer i aksjemarkedet er det anbefalt å ha en tidshorisont på 5 år eller mer. Det er på grunn av volatiliteten i markedet. Du kan selge aksjene dine når som helst, men det kan hende at aksjekursen går nedover før du selger, slik at du selger på et ugunstig tidspunkt og realiserer et tap. I aksjemarkedet lønner det seg å være tålmodig.

Kan personer under 18 år kjøpe aksjer?

Ja, hos enkelte meglere som Nordnet kan du kjøpe aksjer og investere i aksjefond selv om du er under 18 år gammel.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar