Økonomi

27 Smarte forretningsideer å starte opp i 2024

Har du en grunder i magen og lyst til å starte for deg selv? Alle bedrifter starter med en idé, og meningen med denne artikkelen er å gi deg noen gode idéer du kan gruble videre på. 

Vi har allerede skrevet flere artikler om å tjene penger på nett og strategier for få ekstra inntekt, men her fokuserer vi spesielt på enkle forretningsidéer som du faktisk kan skape en levedyktig bedrift av. 

Det er lite som slår følelsen av å tjene penger med sin egen bedrift, og det å drive for seg selv kan by på mange fordeler. Ikke nøl med å sette i gang hvis du finner noe som kan passe for deg, og husk at du selvfølgelig kan starte opp ved siden av eksisterende jobb eller studier.

25 Gode forretningsidéer å starte med i dag

Forretningsidéer på nett

1. Digital markedsførings-konsulent

Etterspørselen for eksperter på digital markedsføring øker år etter år, og bedrifter flytter mer og mer av budsjettene sine over på digital annonsering. Behovet for digital markedsføring er dermed skyhøyt i de fleste bransjer, og ved å hjelpe bedrifter med annonsering på nettet kan du tjene mye penger.

Som markedsføringskonsulent trenger du kun 4-8 betalende bedriftskunder som betaler hver måned for å få en god heltids inntekt. Typisk betaler nemlig bedrifter et sted mellom 10.000 og 50.000 kroner i måneden for tjenestene du kan tilby. Best av alt foregår hele jobben på nettet, slik at du kan jobbe når du vil på døgnet, og fra hvor som helst i verden.

Siden jeg selv er digital markedsfører av yrke, er dette noe jeg kan anbefale til de fleste. Ja, du må lære deg en god del ting for å lykkes, men det er ikke rakettforskning. Du kan tjene gode penger på det, og du kan jobbe fra hvor som helst i verden. 

Hvis dette høres ut som noe for deg, anbefaler jeg å sjekke ut det grundige kurset til Agency Academy.

Kurset er beregnet for deg ikke har kunnskap om digital markedsføring fra før av, men som ønsker å komme i gang med å starte en bedrift og tjene dine egne penger.

Det som er spesielt kult med kurset, er at du lærer deg absolutt alt du trenger: Alt fra hvordan du får deg gode rutiner, til hvordan du skaffer dine første kunder og faktisk skaper resultater for dem (og deg).

De skandinaviske kursholderne vet godt hva de snakker om, og har selv lykkes med inntekter på mellom 200.000 og 800.000 kroner hver måned med sine egne markedsføringsbyråer. 

Dette kan være en perfekt måte å starte gründerreisen, for eksempel deltid ved siden av eksisterende jobb eller studier. 

Sjekk ut kurset til Agency Academy her eller les mer om Agency Academy sitt kurs her.

2. Lage nettsider og nettbutikker for bedrifter

De aller fleste bedrifter er avhengig av å ha en nettside eller nettbutikk hvor potensielle kunder kan finne informasjon om tjenestene og produktene som selges, og ikke minst mulighet til å kontakte bedriften. 

Utvikling av nettsider er ikke rakettforskning, og det er noe du kan lære deg på egenhånd hvis du er litt teknisk anlagt og har et godt øye for design.

Ved å lære deg eksempelvis WordPress, som er en av verdens mest populære verktøy for å lage hjemmesider, har du verdifull kompetanse som du kan selge til de fleste typer bedrifter.

Start for eksempel med å lage din egen nettside hvor du får vist frem hvor flink du er, og tilby tjenestene dine til en svært gunstig pris for å få inn referansekunder du kan vise til viktigere kunder etterhvert.

3. Ansikts-løs YouTube kanal

På YouTube er det mulig å tjene seriøst mye penger, og du trenger ikke engang å vise ditt eget ansikt hvis du foretrekker å holde deg anonym. Hvis du lager «ansiktsløse» kanaler innen forskjellige nisjer, er det nesten ubegrenset hvor mye du kan tjene – spesielt om du fokuserer på et internasjonalt (helst amerikansk) publikum.

4.Utvikle en AI-tjeneste

Kunstig intelligens (AI) som ChatGPT, Midjourney ol. har eksplodert i popularitet, og her er det selvfølgelig mulig å starte bærekraftige bedrifter. Du kan lage nye tjenester basert på verktøyene som allerede eksisterer, eller bruke verktøyene for å tjene penger innenfor andre vertikaler.

Les også: Måter å tjene penger på ChatGPT og AI

5. Kjøp og salg av biler

Enten du er bilinteressert eller ikke, kan kjøp og salg av biler være god forretning – Bare se på alle bilbutikkene som finnes her i landet. I løpet av en måned bytter nesten 40.000 norske biler eier, og det kan være gode penger å tjene på å kjøpe og selge de rette bilene.

Gjør du gode handler, kan du forvente å tjene 5 -15 % av bilens verdi per handel, så for en bil til 200.000 kan du tjene mellom 10.000 – 30.000 kroner. Får du høyt nok volum kan dette over tid bli til enten en solid bedrift eller en fin side-inntekt.

Høres kjøp og salg av bil ut som noe for deg, kan du laste ned den gratis e-boken fra Bilflipp Akademiet, som også tilbyr et grundig kurs som lærer deg alt du må vite for å lykkes med flipping av biler.

Les også: Slik kan du tjene penger på å flippe biler

6. SEO-spesialist

SEO står for Search Engine Optimization, og er kunsten å få nettsider til å rangere høyt i søkemotorer som Google. Så klart kan man betale seg frem til topp-resultatene med betalte annonser, men trafikk som nettsider får helt gratis av å rangere høyt kan være gull verdt.

Ved å bli spesialist på SEO får du kunnskap som er verdifullt for de fleste bedrifter med tilstedeværelse på nettet. Du kan tilby å gjøre de tekniske endringene selv, eller komme med tips og råd til hva som burde gjøres som konsulent.

7. Administrere sosiale medier for bedrifter

Sosiale medier er blitt en viktig markedsføringskanal for de fleste bedrifter, og spesielt for bedrifter som selger produkter og tjenester til privatpersoner.

Er du kreativ og god på kommunikasjon?Da kan du tilby deg å administrere og produsere innhold til sosiale medier for ulike typer bedrifter. 

Hvis du i tillegg lærer deg hvordan man på godt vis engasjerer publikum på for eksempel TikTok, Snapchat, Facebook og Instagram, er du på god vei til å kunne tilby virkelig verdifulle tjenester for bedrifter. Kan du også annonsere på de ulike sosiale mediene (ref første punkt) har du virkelig en god pakke å tilby.

8. Grafisk design

Er du kreativ, kan grafisk design være en nyttig tjeneste å tilby bedrifter. Design av logo, brosjyrer, visittkort, annonser, poster i sosiale medier, nyhetsbrev og utseendet til hjemmesider. 

Hva med å tilby bedrifter en full “visuell profil” pakke der du lager eksempler og føringer for bedriftens utseende utad?

Og nei – du trenger faktisk ikke å bli ekspert på avansert programvare som Adobe Photoshop og illustrator for å lage flotte design. Prøv deg for eksempel frem med Canva, der det finnes tusenvis av ferdiglagde maler og design du kan tilpasse. 

9. Tekstforfatter

Er du flink til å formulere deg skriftlig? Da kan det være gode muligheter for å skape en liten tekstforfatter-bedrift. Bedrifter innen alle typer bransjer har behov for tekst til nettsider, blogg-artikler, sosiale medier, nyhetsbrev, e-bøker og annonser i økende grad.

Hvis du kan flere språk, kan det også være aktuelt med oversettelse-jobber. 

Å være tekstforfatter krever at du er over gjennomsnittet god til å skrive og at språkkunnskapene er på plass. Sist men ikke minst er det viktig at du faktisk liker å skrive! Du kan registrere deg på diverse frilans-nettsider som Fiverr og Upwork, eller ta direkte kontakt med bedrifter for å komme i gang. 

10. Apputvikling

Det er flere måter å tjene penger på app-utvikling. Du kan ta betalt for å utvikle apper for bedrifter, eller du kan lage dine egne apper som du tjener penger på. 

Generelt er dette metodene for å tjene penger på din egne app:

 • Kjøp i appen (in-app purchases)
 • Annonser i appen
 • Sponsor-avtaler
 • Annonselenker
 • Abonnement
 • Rent salg

Mange drømmer om å lage en suksessfull app, men problemet er ofte å få inn nok brukere. Her er det viktig å gjøre grundig research før du setter i gang, og legge en klar strategi for hvordan du faktisk kan tjene penger på appen din. 

11. Utvikle nettleser-extentions

Visste du at nettleserutvidelser til nettlesere som Chrome og Firefox kan tjene skikkelig mye penger? Hvis du kan koding eller lærer deg å kode, er dette verdt å sjekke ut.

Nettleser-utvidelsen Honey ble nylig solgt til paypal for 4 Milliarder dollar. Grammarly er verdt 1 Milliard dollar og Adblock er estimert til å tjene over 35 millioner kroner i måneden. Gmass, Closet Tools og Css Scan omsetter alle for opp mot 1 million kroner i måneden.

Det er flere måter for å tjene penger på utvidelser som dette: Annonser som vises når personer bruker utvidelsen, rent salg, abonnement, in-app kjøp, annonselenker, doneringer og mer.

12. Lag ditt eget nettkurs

Å lage ditt eget nettkurs kan være en god måte for å tjene penger. Folk som vil lære seg noe nytt ser gjerne til nettkurs, og de er villige til å betale godt for det rette kurset.

Er det noe du er god på, som du kan lære bort til andre? Enten det er noe innen fagfeltet ditt på jobben som kan læres bort til andre, eller ting som språk, musikkinstrumenter eller hobby, kan det være muligheter for at dette blir lønnsomt. 

Selv om det tar tid og innsats å lage et godt nettkurs, er det enklere enn noen gang å både gjøre og å selge. Du kan publisere kurset ditt på en plattform som Udemy (en slags netflix for nettkurs) og omtrent få kunder automatisk, eller selge det på din egen nettside og stå for markedsføringen selv. 

13. Start en nettbutikk

Å starte sin egen nettbutikk kan være en kjempegod forretningsmulighet. Folk handler mer og mer på nett, og I dag finnes det mange tekniske ferdig-løsninger som gjør det enkelt å komme i gang med sin egne butikk.

Den største utfordringen ligger i det å finne ut hvilken nisje du skal fokusere på, og hvordan du kan få kunder til å besøke nettbutikken din. 

 • Finnes det noen deler av markedet som ikke er fullt av konkurranse?
 • Hvilke produkter kan du selge for å skille deg fra konkurrentene?
 • Er det produkter du selv kunne ønske det var enklere å få tak i?

Det finnes leverandører av de fleste typer produkter i utlandet hvis du leter skikkelig, og kanskje kan du finne en produsent som lager geniale produkter man enda ikke får tak i i Norge på en enkel måte.

Hvis du lærer deg SEO kan du få gratis trafikk fra søkemotorene, og du kan også få gratis trafikk hvis du gjør en god innsats i sosiale medier. Etterhvert som pengene begynner å tikke inn, kan du investere overskuddet i betalt annonsering på Google Ads og Facebook / Instagram.

Les også: Hvordan starte og tjene penger på nettbutikk?

14. Start en nettside / blogg som tjener penger

Det er flere måter for å tjene penger på å ha sin egen nettside, og de vanligste måtene for å skape inntekt fra en nettside / blogg er bannerannonser og affiliate markedsføring. Hovedsakelig er det 2 strategier du kan velge mellom her: 

 1. Lag masse nyttig innhold og fokuser på gratis, organisk trafikk fra søkemotorene. Du kan anbefale produkter og tjenester i form av affiliate-lenker for de som besøker nettsiden din, eller utelukkende fokusere på automatiske banner-annonser.
 2. Bruke betalt annonsering fra f eks Google Ads og sosiale medier for å få trafikk til nettsiden din. Her er utfordringen å få inntektene du tjener fra affiliate-tilbud til å gå opp med utgiftene du bruker på annonsering. Får du regnestykket til å gå opp, er dette noe som kan skaleres til å bringe inn virkelig god omsetning. 

Å lage din egen nettside er relativt enkelt og en av de mest populære plattformene å bruke er WordPress. Domenenavn koster rundt en hundrelapp hos one.com og webhotell ca. 1000 kroner i året med WordPress ferdig installert. 

Les også: Hvordan tjene penger med egen nettside? 7 Strategier

15. Kjøp og salg av domenenavn

Når vi først er inne på nettsider og domenenavn, er det naturlig å snakke om kjøp og salg av domenenavn. Domenenavn, altså adresser til nettsider, kan være god butikk å kjøpe og selge. 

Domener er rimelige i innkjøp og koster rundt 100 kroner i året hos eksempelvis one.com. Bedrifter og privatpersoner kan være villig til å betale godt for det rette domenenavnet, og derfor kan det være gode penger å tjene her.

Det dyreste domenenavnet solgt noen gang er Voice.com som ble solgt for spinnville 300 millioner kroner i 2019. Her hjemme i Norge ble et forbrukslån-domene solgt for 1 million kroner i 2018. Personene som satt på disse domenene har hatt særdeles god timelønn!

16. Selg hjemmelagde produkter og design på nett

Enten du lager fysiske ting som keramikk, hjemmelaget såpe, lys eller digitale produkter som design, kan du selge det du produserer på nettet.

Du kan selge via din egen nettbutikk, eller via en plattform som Etsy. Hos Etsy kan du nemlig lage din egen “butikk” hvor du selger produktene dine. 

Det er mange suksesshistorier om personer som har tjent gode penger på Etsy. Her for eksempel, er et print som har solgt 5 500 eksemplarer til en pris på 250 kroner. Det betyr 1,3 millioner kroner i omsetning for denne personen på kun ett print. Det sier litt om mulighetene som ligger her for å skape god butikk! 

Hvis du legger inn arbeidet som skal til og har tilgang til et så enormt publikum som etsy har, er det bare en god dose kreativitet, forretningssans og flaks som må til for at du skal lykkes.

17. Bli en influencer

Å bli influencer er lettere sagt enn gjort, men som med alt annet på denne listen kreves det mye innsats for å skape god forretning. Hvis du bygger deg opp en stor nok følger base som influencer – enten det er på TikTok, Instagram, Snapchat, Youtube eller noe annet, kan det være mye penger å tjene.

Som influenser kan du blant annet tjene penger på sponsede innlegg, betalte partnerskap, annonsevisninger, salg av egne produkter og merkevarer, samt andre muligheter som kan dukke opp.

Les også: Slik tjener man penger på sosiale medier

Fysiske forretningsidéer

18. Kjøpe, fikse og selg brukte varer

Å kjøpe inn, fikse opp og selge brukte varer – såkalt flipping, er enkelt å starte opp med, og det har kommet flere lønnsomme bedrifter ut av dette. Det er flere som har tjent såpass mye penger fra flipping at de har skapt levedyktige bedrifter: 

 • Mathias begynte med salg av én sofa på Finn, og endte opp med å starte bedriften Miljøsofa som nå har videresolgt mer enn 250 brukte sofaer og blitt en skikkelig bedrift.
 • Norsk Ombruk AS tar inn brukte og ødelagte hvitevarer som blir reparert, vasket og solgt på ny gjennom Finn.no og egen butikk. Bedriften omsatte for rundt 20 millioner kroner i 2021.

Les også: 13 Gode ting å flippe for å tjene penger

19. Bli privatlærer

Er du god i et spesifikt fag, for eksempel matematikk, musikk eller språk? Hva med å jobbe som privatlærer? Dette kan være en genial måte for å tjene penger, og kanskje spesielt hvis du er student. Du kan jobbe som privatlærer både over nett eller undervise i person. Det finnes flere nettsider som kobler privatlærere til elever, og en av de mest populære er Superprof.no

20. Bli personlig trener

Elsker du trening, og er god nok til å kunne lære det bort til andre? Hva med å arrangere en boot-camp, eller holde hjemmeundervisning ute eller inne? Kanskje tjenestene dine blir så populære at du kan starte dine egne kurs i et lokale, eller starte ditt helt eget treningssenter?

Personlig trener er ikke en beskyttet tittel, men hvis du vil bli PT hos de største treningssentrene i Norge er det krav om at du må ha en utdanning med en varighet på minst ett år. 

21. Start et Vaskebyrå

Å starte et vaskebyrå er kanskje ikke den mest glamorøse idéen på lista, men husk at det er mange “kjedelige” bedrifter som blir store suksesser. Prakteksempelet på et vellykket vaskebyrå er historien om Ghazi og Patrick som startet opp vaskebyrået Support Service Partner (nå Cares). De startet nemlig opp når de kun var 18 år gamle. 

Det eneste de hadde var en rusten mopp, en bøtte og en stor drøm. I dag har de mer enn 200 ansatte og hjelper flere hundre bedrifter med å holde lokalene sine rene. I 2021 omsatte selskapet for over 70 millioner kroner.

22. Start et Vaktmesterfirma

Alle slags store bygg trenger jevnlig vedlikehold; Enten det er å klippe gress, måke snø eller å skifte lyspærer. 

Hvorfor ikke starte et lokalt vaktmester-firma som kan utføre tjenester som dette for eiere av større eiendommer som næringsbygg? Bor du i et populært hytteområde kan du tilby tjenestene dine for hytteeiere.

Start for deg selv og spe på med ansatte ettersom kundebasen din øker.

23. Start et Flyttebyrå

Investere i en brukt varebil og slå deg sammen med noen sterke venner – så har dere plutselig et flyttebyrå! Start rolig og hold kostnadene nede så lenge dere kan, før dere sakte men sikkert bygger dere oppover til flere kunder. 

24. Start med Bilutleie

Å leie ut biler er enklere enn noen gang med tjenester som getaround (tidligere Nabobil).  Bilutleie kan være spesielt aktuelt i sentrale områder, men hvis det er lite konkurranse i nærområdet ditt kan det også være en fordel. Hva med å leie ut varebiler som folk trenger i sammenhenger som flytting og rydding av hage?

25. Start med Bilvask og detailing

Har du interesse for bil og liker å vaske og polere dem? Hva med å tilby bilvask / detailing-tjenester til folk i nærheten? 

Hvis du kun skal vaske bilene er alt du trenger en høytrykkspyler, bøtter, bilshampo og gode kluter. Skal du gå dypere til verks kan du investere i en profesjonell poleringsmaskin og poleringsmiddel, voks og annet morsomt utstyr. 

26. Foodtruck

Lyst til å drive din egen restaurant, men ikke helt klar for å hoppe i det? Hva med å teste ut konseptene dine med en Foodtruck?

Foodtruck kan være en fin måte for å lære seg hva folk liker eller ikke, og en måte for å bygge opp en fanskare frem til dagen du åpner din ordentlige restaurant. Vær oppmerksom på at det kan kreves godkjenninger fra både mattilsynet og kommune. 

27. Bli Turguide

Bor du i et område hvor det er mye turisme og er interessert i lokalhistorie? Da kan du vurdere å bli turguide! Fotturer er i vinden, og Norge har masse turister på besøk. 

Forbered deg på å måtte gjøre mye research om området ditt og tilhørende historie. Kanskje kan du spesialisere deg på en bestemt del av området, eller ta med turistene på en spesiell opplevelse? Tjenestene dine kan du annonsere for hos nettsider som Tripadvisor og lignende. 

Les også: Hva er Passiv Inntekt? Strategier som kan tjene penger mens du sover

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar