Økonomi

Hvordan selge gull på nett? 600 kr pr gram i 2024 – Selg på dagen

Inneholder annonselenker til gullbanken.no

Har du liggende gull som du ikke bruker? Nå er det enklere enn noen gang å selge gull du ikke trenger. Høyere gullpriser enn noen gang gjør det svært lønnsomt å selge gull, og ved å selge gull på nett kan du få penger på konto etter noen få dager.

I skrivende stund kan du få rundt 610 kroner for 1 gram 24 karat gull. 

Mange har liggende gull som ikke brukes og som like gjerne kunne blitt solgt. Det kan være alt fra gullsmykker og gullklokker til andre pyntegjenstander som ikke har noen viktig affeksjonsverdi. 

Enten du vil bytte ut gamle smykker i nyere varianter eller få inn raske penger på konto, er å selge gull du har liggende en fin løsning. 

Selv om du selv ikke trenger gullet ditt, er gull et edelmetall som alltid vil ha en verdi for noen. Det vil derfor alltid være noen som er villige til å betale godt for gullet ditt. 

Gullprisen går opp og ned, men i skrivende stund er den på rekordhøye nivåer. Det betyr at du kan få godt betalt for gull du har liggende i skuffen. 

Hvor kan man selge gull på nett?

Tidligere var man nødt til å oppsøke en fysisk gullsmed eller en pop-up selger på kjøpesenter for å selge gullet sitt – det trenger man heldigvis ikke å gjøre nå lenger. Du kan fortsatt gå til en gullsmed for å selge gullet ditt, men i dag er det flere tilbydere som lar deg selge gull på nett. En av de enkleste måtene å gjøre det på er hos en aktør som Gullbanken.no.

Der får du enkelt og greit tilsendt en pakke som du legger gullet ditt i, og pakken blir fraktet på en sikker måte frem til gullbanken av posten og Nokas. Når gullet er mottatt, får du et pristilbud som du kan godta eller avslå. Hvis du godtar, får du pengene på konto etter noen få dager.

Største aktører som kjøper gull på nett:

 • Gullbanken
 • Gullbrev
 • Gullvekten
 • Gullbørsen 

Aktørene har mye tilfelles, og de fleste har forsikrede pakker. Gullprisen varierer noe fra aktør til aktør, så det er verdt å se hvem som kan tilby deg den beste totalpakken med tanke på både gullpris, frakt og forsikring av frakten.

I vår pristest tidlig i 2024, var det Gullbanken som tilbød høyest pris med 610 kroner pr gram 24 karat gull.

Slik selger du gull

En av de mest populære måtene for å selge gull er å bruke en tilbyder som Gullbanken.no. Hos Gullbanken kan du selge gullet ditt for en god pris og få penger betalt til konto innen noen få virkedager. Tjenesten er enkel å bruke og prosessen er i gang etter kun noen få tastetrykk. 

Slik det fungerer det:

1. Bestill en gratis Gullpakke her

Pakken får du tilsendt i posten, sammen med en enkel bruksanvisning og fraktetikett.

2. Legg gullet ditt i pakken og lever den på posten.

Gullet fraktes så med sikkerhetstransport fra NOKAS mellom posten og Gullbanken.no. Så snart Gullbanken har mottatt gullet ditt, får du et skriftlig tilbud med pris.

3. Du får pengene på konto senest én virkedag etter at du har godtatt tilbudet. 

Alt gull som sendes i pakken fra Gullbanken er forsikret for inntil 100.000 kroner. 

Hvordan vite om du har ekte gull? 

«Alt som glitrer er ikke gull».

Gull som er solgt i Norge har et stempel som viser om det er ekte gull.

Stemplene kan være 333, 375, 417, 585, 750, 833, 916 eller 999 og beskriver hvor mange karat gullet er.   

 • Det vanligste stempelet er 585, (58,5 %) som tilsvarer 14 karat gull. 
 • Gull som er solgt i utlandet kan være stemplet med kun karat – for eksempel 14K, 18K eller 24K. 

En huskeregel er at “alt” ekte gull er stemplet på en av disse to måtene. 

Hvilken pris kan du få for gullet ditt? 

Hvor mye gullet ditt er verdt, avhenger av 3 faktorer:

 • Mengden gull 
 • Spotprisen for gull i verdensmarkedet
 • Hvor mange karat gullet er

Du kan til enhver tid se hvilken pris du kan få for gullet ditt i gullpris-kalkulatoren hos gullbanken.no

I skrivende stund er gullprisen høy og du kan få rundt 600 kroner for 1 gram 24 karat gull. 

Gullprisen du får er basert på dagens spotpris for gull. Gullprisens spotpris måles i dollar per unse (31,1 gram gull) og endrer seg fra dag til dag. 

Hvis du vil regne ut hva et gram gull koster, deler du dagens spotpris på 31,1. Du får da prisen per gram i dollar som du videre kan regne om til kroner.

Spotprisen vil alltid ligge en del høyere enn det du blir tilbudt for gullet ditt, fordi spotprisen gjelder for rene gullbarrer på verdensmarkedet og at gullmegleren også skal tjene litt penger på jobben. 

Hvordan måles karat?

Karat er et mål på hvor mange prosent rent gull det er. Gull-innholdet i gullsmykker måles i karat. Karat er et mål på hvor mange prosent rent gullet er. 

 • 24 Karat betyr at det er 100 % gull. 
 • 14 Karat (585) betyr 14/24 gull-innhold, tilsvarende 58,5 % gull-innhold. 

Fordi gull i ren form er veldig mykt,  blandes det ofte ut med sølv eller kobber før det formes til smykker og andre gjenstander. 

Å selge gull med diamanter / edelstener 

Hvis du har gullsmykker med diamanter eller edelstener kan du demontere disse før du sender gullet til gullbanken. Gullbanken kan også gjøre jobben med å demontere smykkene for deg og sende edelstenene i retur, men da tilkommer et gebyr på 295 kroner, noe som er viktig å være klar over. 

Det er også viktig å si ifra hvis du ønsker steinene tilbake ved innsending av gullet. 

Gullprisens utvikling de siste 20 årene 

Gullprisen er kjent for å holde seg godt og den pleier å øke i verdi ved urolige tider som i finanskriser. Derfor er det også populært å investere i gull. I tabellen ovenfor fra goldprice.org kan du se gullprisens utvikling de siste 20 årene.

Hvis du planlegger å selge gull kan det derfor lønne seg å gjøre det i urolige tider. 

Er det trygt å selge gull på nett?

Så lenge du selger gull til en seriøs aktør vil det være trygt å selge gull på nett. Gullbanken har for eksempel brukthandel-bevilgning fra Politiet og alle måleapparatene deres er godkjent av Justervesenet. Dette i kombinasjon med forsikring på pakken for 100.000 kroner og gode anmeldelser fra kunder, gjør de til et trygt valg. 

Oppsummering om å selge gull på nett 

Å selge gull er blitt enklere enn noen gang, og er «gull verdt» om du heller vil ha penger raskt på konto. Alt du trenger å gjøre er å trykke på en knapp for å bestille en eske du kan fylle med gull sendt hjem til deg. 

Selv om du fortsatt kan selge gull hos ulike gullsmeder, er det lite som slår hvor lettvint det er å bestille en pakke hjem til deg du selv kan fylle før du får penger på konto. Sørg imidlertid for å bruke en seriøs leverandør med gode tilbakemeldinger fra kunder. 

Undersøk også om de har skjulte gebyrer og vær sikker på at pakken er forsikret for en stor nok sum. 

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar