Økonomi

Hvordan investere penger? Slik kommer du i gang:

Vurderer du å investere, men er usikker på hvordan du gjør det? Å investere pengene sine er en av de sikreste måtene for å skape seg formue og spare til langsiktige mål som pensjon, men det er også viktig å være klar over hva som skiller ulike investeringer fra hverandre.

Her får du en rask innføring i hva du kan investere i, samt hvordan du går frem for å investere i de forskjellige alternativene.

Det å investere pengene sine for første gang kan være overveldende, og målet her er at du skal få en god oversikt som hjelper deg å komme videre fra tanken om å kanskje investere, til å faktisk ta en beslutning og sette pengene dine i arbeid.

Finn riktig investering for deg

Det finnes mange forskjellige investeringer, og det vanligste er å investere i aksjemarkedet. Mer enn 544.000 nordmenn har investert i aksjer, og mer enn 2 millioner av oss har investert i aksjefond. 

Selv om aksjemarkedet er ansett av de fleste økonomi-eksperter å være et godt sted å investere penger i lengre tid, finnes det også interessante alternativer for deg som vil prøve noe annet.

Det viktigste når du skal investere for første gang, er å finne en type investering som passer for deg og din toleranse til risiko og ønske om avkastning.

Som nybegynner er det fort gjort å tenke at man bare vil ha høyest mulig avkastning på pengene sine, men det er viktig å være klar over at jo høyere forventet avkastning en investering har, jo høyere er også risikoen. 

Som hovedregel bør du tenke at hvis du trenger pengene innen kort tid, bør du ta på deg lavere risiko. Investerer du langsiktig – for eksempel med en sparehorisont på 5 år eller mer, har du tid til å ri av deg eventuelle nedturer, og kan ta på deg høyere risiko.

Før du setter i gang med investering, bør du tenke over:

  • Sparehorisont og mål med investeringen
  • Risikotoleranse og diversifisering

Prøv deg frem med beløp du er komfortabel med, og husk å ikke investere alle pengene dine. Det er alltid smart å ha penger på en bufferkonto i tillegg. 

Les mer om dette i artikkelen Investering for nybegynnere – En rask startguide

Slik kan du investere pengene dine:

1. Investere i aksjer

Investering i aksjer innebærer å kjøpe små eierandeler i et eller flere selskaper. For eksempel kan du kjøpe aksjer i selskaper som Tesla eller DNB, og eie en liten bit av selskapet. Gjør selskapet det bra, øker aksjen gjerne i verdi og du kan selge aksjen med gevinst.

Å investere i aksjer er spennende og kan være veldig lønnsomt hvis du treffer riktig, men vær oppmerksom på at det innebærer forholdsvis høy risiko å investere i kun noen få selskaper. De fleste nordmenn eier aksjer i mindre enn 5 selskaper, og hvis noen av disse aksjene skulle falle i verdi, risikerer man at den totale investeringen faller mye.

Er du villig til å ta høy risiko og å sette deg inn i hvordan aksjer og aksjemarkedet fungerer, er aksjer et godt alternativ – men det finnes enklere måter å få god avkastning på pengene sine.

Best for: Å investere i enkeltaksjer passer best for deg som er villig til å ta på deg ekstra risiko, samt ønsker et enda tettere forhold til hva pengene dine er investert i. Aksjefond er et enklere og tryggere alternativ for de fleste.

Hvordan investere i aksjer?

For å investere i aksjer må du opprette en investeringskonto hos en nettmegler som Nordnet, eller i din egen nettbank. Den mest populære investeringskontoen heter aksjesparekonto (ASK) og gir deg utsatt skatt på gevinst.

Når du har opprettet investeringskontoen din, overfører du penger til kontoen og kan kjøpe aksjene du ønsker. Du kan søke opp aksjen du vil kjøpe i oversikten hos nettmegleren din, og kjøper dem med noen få tastetrykk. Vær oppmerksom på at aksjehandel fungerer som en auksjon der du må legge inn et høyt nok bud for å få tilslag på handelen din.

Les mer her: Hvordan kjøpe aksjer? 5 Enkle steg

2. Investere i aksjefond

Et godt alternativ til enkeltaksjer, er å investere i aksjefond. Enkelt forklart er aksjefond en samling av mange forskjellige aksjer. Fordeler med å investere i aksjefond, er at du får en ferdig diversifisert portefølje av aksjeinvesteringer – noe som senker risikoen din betydelig, samtidig som det er enkelt å komme i gang med. 

Med aksjefond slipper du å bli ekspert på forskjellige selskaper, og får heller en ferdig “pakke” som gir deg god eksponering mot utviklingen i aksjemarkedet, uten å gi like høy risiko som å plukke ut noen få aksjer på egen hånd.

Best for: Aksjefond passer for deg som skal spare langsiktig, for eksempel til pensjon eller noe annet langt frem i tid. På grunn av risikoen som finnes i aksjemarkedet, anbefaler de fleste eksperter en tidshorisont på 5 år eller mer med aksjefond.

Hvordan investere i aksjefond?

Å investere i aksjefond er på mange måter likt som å investere i aksjer. Du oppretter  investeringskonto hos banken eller en nettmegler som Nordnet, og overfører penger. Når pengene er på konto, kan du finne frem til fondet du vil ha i fondsoversikten, velge hvor mye du vil investere i fondet, og klikke kjøp.

Vær oppmerksom på at det kan ta litt tid – gjerne noen dager, før ordren din blir fullført og du kan følge med på utviklingen av aksjefondet ditt.

Les mer her: Aksjefond for nybegynnere – Slik kommer du i gang

3. Investere i rentefond

Et rentefond er et fond som investerer i rentepapirer – enkelt forklart låner de ut penger til stat, kommune, banker og store bedrifter, og tjener penger på rentene som blir betalt for lånet. 

Rentefond passer for deg som vil ta lavere risiko enn hva du gjør med aksjefond, men samtidig få mer avkastning på pengene dine enn hva du får på en vanlig sparekonto.

Best for: Rentefond (pengemarkedsfond og obligasjonsfond) passer best for deg som trenger pengene dine innen et års tid, men likevel ønsker høyere avkastning enn hva du får på sparekonto.

Hvordan investere i rentefond?

For å investere i rentefond trenger du en investeringskonto enten hos banken din, eller en nettmegler som Nordnet. Du søker opp rentefond i fondsoversikten, og investerer ønsket beløp med noen få klikk. 

Les mer: Rentefond for nybegynnere – Dette må du vite

4. Investere i crowdlending

Crowdlending (folkefinansiering av lån) er å investere i lån til eiendomsbedrifter og tjene penger på rentene disse bedriftene betaler for lånet. Fordi crowdlending gir høy avkastning samtidig som risikoen er moderat, har dette raskt blitt en populær måte å investere på.

Hos plattformer som Kameo og Monio har gjennomsnittlig årlig avkastning vært X og X, og en fordel her er at du faktisk vet hva avkastningen vil bli på forhånd, før du investerer. 

Ulempen med crowdlending er at pengene dine blir “låst” i låneperioden som ofte er rundt 1 år, og at det naturligvis er risiko også med denne formen for investering.

Best for: Investering i folkefinansierte lån passer for deg som vil ha et attraktivt alternativ til aksjer som fortsatt gir god avkastning. Høy avkastning kommer ikke uten risiko, så prøv deg frem med små beløp og ikke investere mer enn du har råd til å tape i hvert lån.

Hvordan investere i crowdlending?

For å investere i crowdlending, registrerer du deg hos crowdlending-plattformen du ønsker. Det kan være smart å registrere seg hos mer enn én for å få tilgang til flest mulig lån. Når du har opprettet bruker, får du samtidig en investeringskonto du kan overføre penger til, og kan investere i lån med noen få tastetrykk.

Pass på å diversifisere pengene dine utover flere lån, og ikke investere mer enn du har råd til å tape i hvert lån for å minimere risikoen så godt som mulig.

Les mer her: Hva er crowdlending og hvordan investere i det?

5. Investere i eiendom

Eiendom er et populært investeringsobjekt, og de største formuene til nordmenn ligger i primærboligen. I tillegg til primærbolig, kan du investere pengene dine i sekundær-eiendom og få avkastning fra utleie, boligflipping og nybygg. 

For privatpersoner er den største fordelen med å investere i eiendom at gevinsten blir skattefri dersom du har bostedsadresse i eiendommen i over ett år, før du selger den igjen. 

Hvordan investere i eiendom?

Det er mange strategier å benytte for å investere i eiendom, og de mest populære for privatpersoner er å:

  • Kjøpe, pusse opp og selge eiendommer (boligflipping)
  • Kjøpe nybygg på kontrakt og selge når boligen står klar
  • Kjøpe og leie ut eiendom for å skape passiv inntekt og samtidig få verdiøkning over tid
  • Kjøpe eiendomsaksjer eller eiendomsfond på børsen

Les mer her: 5 Smarte måter å investere i eiendom

6. Investere i kryptovaluta

Å investere i kryptovaluta kan innebære skyhøy risiko og egner seg ikke hvis du er ukomfortabel med at verdiene dine svinger mye i verdi. Krypto er heller ikke stedet for å plassere alle pengene dine, men det kan være et spennende tilskudd i en ellers godt diversifisert investeringsportefølje.

Hvordan investere i kryptovaluta?

Kryptovaluta kjøpes og selges på egne kryptobørser. Det finnes mange kryptobørser, men det enkleste for oss i Norge er å investere via en norsk kryptobørs som Firi. Der får du tilgang til de mest populære kryptovalutaer på markedet, og det er enkelt å overføre penger fra nettbank eller med Vipps.

Les mer her: Hvordan kjøpe kryptovaluta?

Oppsummering om hvordan investere penger

Nå har vi gått gjennom noen av de mest populære måtene å investere penger på, samt hvordan man faktisk går frem for å investere i dem. Vil du lese mer om forskjellige typer investeringer, kan du se artikkelen vår om de beste investeringene akkurat nå. Der får du også oversikt over forventet avkastning og risiko med hver av investerings-formene.

Det enkleste for de fleste vil være å investere i fond (Aksjefond eller rentefond). Med fond får du stor valgfrihet når det kommer til type fond, investeringen er godt diversifisert, og du finner sannsynligvis et eller flere fond som passer godt for akkurat deg.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar