Økonomi

Hvordan kjøpe kryptovaluta? Enkel guide for nybegynnere

Vil du kjøpe kryptovaluta, men vet ikke helt hvor du skal starte? Her viser vi hvordan du kommer i gang.

Å kjøpe kryptovaluta i Norge er enkelt, og det finnes flere børser hvor du kan registrere deg med BankID og overføre penger med Vipps eller vanlig nettbank.

I dag er det anslått at mer enn 345.000 nordmenn eier kryptovaluta, og blant de under 40 år er det nå flere som eier kryptovaluta, enn som eier aksjer. Det til tross for at markedet for kryptovaluta er kjent for å være volatilt og innebære høy risiko.

Er du nysgjerrig og har lyst til å kjøpe kryptovaluta, forklarer vi hvordan du kommer i gang her. Vær oppmerksom på at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer risiko, og at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning.

Hvordan kjøpe kryptovaluta?

For å kjøpe kryptovaluta må du registrere deg hos en kryptovaluta-børs og overføre pengene du vil handle med. Når pengene er overført, kan du velge hvilken kryptovaluta du vil kjøpe fra børsens oversikt. Selve handelen blir utført med noen få klikk.

Slik kjøper du kryptovaluta:

 1. Bestem hvor du vil kjøpe kryptovaluta
 2. Opprett konto hos børsen du har valgt
 3. Overføre penger
 4. Legg inn ordre på kryptovalutaen du vil kjøpe
 5. Du er nå eier av kryptovaluta!

1. Bestem hvor du vil kjøpe kryptovaluta

Kjøp og salg av kryptovaluta foregår på børs. Det er mange børser å velge mellom, men for de fleste er en norsk kryptobørs det beste stedet å starte. 

Kjøper du kryptovaluta hos en norsk børs, kan du overføre penger med Vipps eller vanlig bankoverføring uten høye gebyrer, og få skatteberegningen ferdig utfylt når den tid kommer. 

Det føles trygt å handle hos en norsk børs med konsesjon fra Finanstilsynet og registrering med BankID, og om du ønsker et større utvalg kryptovaluta på et senere tidspunkt, kan du overføre videre til en utenlandsk børs.

Her anbefaler vi å kjøpe kryptovaluta:

Kjøpe kryptovaluta med FIRI

Firi er Norges mest populære børs for kryptovaluta med over 180.000 kunder, og et handelsvolum på mer enn 11 milliarder kroner siden 2021.

Å kjøpe kryptovaluta hos Firi er enkelt. Alt du må gjøre for å utføre en handel er å:

 1. Registrere deg med BankID
 2. Overføre penger med Vipps, bankkort eller nettbank
 1. Finn valutaen du vil kjøpe, velg hvor mye du vil handle for og utfør handelen med noen få klikk

Fordeler med å kjøpe kryptovaluta hos Firi: 

 • Rask registrering med BankID
 • Enkel overføring med Vipps, kort eller nettbank
 • Norsk kundeservice
 • Automatisk skatteberegning
 • Godt utvalg krypotvaluta
 • Mulighet for “staking”
 • Mulighet for automatisk sparing i kryptovaluta
 • Inntil 200 kroner i velkomstbonus
 • Velg mellom enkel eller avansert handel

Hos Firi kan du kjøpe: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Solana, Avalanche, USD Coin, BNB, Polkadot, Dai, XRP, Cardano. 

Les også: Test av kryptobørsen Firi

Kjøpe kryptovaluta med NBX

Norwegian Block Exchange (NBX) er en Norsk kryptobørs som gjør det enkelt å kjøpe kryptovaluta. Et godt alternativ for deg som ønsker et alternativ til Firi.

Slik kjøper du kryptovaluta hos NBX:

 1. Opprette bruker og registrer deg med BankID
 2. Overføre penger fra nettbank, eller velg Quick-Buy for å handle kryptovaluta direkte med Vipps eller Bankkort
 3. Utføre handelen med noen få tastetrykk

Fordeler med å kjøpe kryptovaluta hos NBX:

 • Norsk børs med konsesjon fra finanstilsynet
 • Enkel registrering med BankID
 • Rask handel med Quick-buy
 • Mulighet for “staking”
 • Snart eget kredittkort for bruk av kryptovaluta

Hos NBX kan du kjøpe: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Polygon, Chainlink.

Kjøpe kryptovaluta med Coinbase

Coinbase er en av verdens største kryptobørser, med mer enn 250 forskjellige coins og millioner av kunder i over 100 ulike land.

Det er enkelt å kjøpe kryptovaluta hos Coinbase og du kan handle både med kort og vanlig bankoverføring, men vær forberedt på en mer tungvint registreringsprosess enn hos de norske børsene.

Registrering hos Coinbase krever at du sender inn kopi av pass eller førerkort.

Kjøpe kryptovaluta med Binance

Binance er kryptovaluta børsen med desidert størst utvalg kryptovaluta, høyest handelsvolum og flest brukere i hele verden. Er du på jakt etter størst mulig utvalg coins, er Binance en god plattform å prøve ut, selv om det ikke er det beste valget for nybegynnere.

Hos Binance kan du kjøpe kryptovaluta med kort, men da må du betale en saftig avgift på 1,8 prosent av beløpet du setter inn. Det kan derfor være smart å veksle til kryptovaluta hos en norsk børs, og overføre videre til Binance på et senere tidspunkt for å spare på avgifter. 

Registrering hos Binance krever at du sender inn kopi av pass eller førerkort.

2. Opprett konto hos børsen du har valgt

Når du har valgt børs, er neste steg å registrere deg og opprette konto. Når du registrerer deg hos en norsk børs, verifiserer du deg med BankID.

Videre må du svare på en rekke spørsmål knyttet til hvor pengene du skal investere kommer fra, og erfaringen din med investering. Grunnen er at norske børser er pålagt å følge hvitvaskingslovens krav om å kjenne kunden, i likhet med vanlige banker og andre finansielle plattformer.

Benytter du utenlandsk børs, må du gjennom de samme stegene – men istedenfor BankID må du sende inn kopi av legitimasjon som pass eller førerkort.

3. Overføre penger

Tiden er inne for å overføre pengene du skal kjøpe kryptovaluta med. Det kan gjøres på forskjellige måter, avhengig av hvilken børs du har valgt. 

De fleste børser har flere valgmuligheter:

 • Vipps, ApplePay eller Paypal
 • Bankoverføring
 • Betalingskort som Visa eller Mastercard

Vær oppmerksom på at betalingsmetoden du velger kan ha mye å si for hvor høye avgifter du må betale – spesielt på utenlandske børser. Når pengene er overført, er neste steg å handle valutaen du ønsker:

4. Legg inn ordre og kjøp kryptovaluta

Bilde av mobiltelefon med kryptovaluta app

Når penger er overført, er siste steg å legge inn ordre og kjøpe kryptovalutaen du vil ha:

 • Finn kryptovalutaen du vil kjøpe i søkefeltet eller i en liste
 • Klikk “investere” eller “kjøp”
 • Velg betalingsmetode. Med tanke på gebyrer, lønner det seg oftest å bruke penger du allerede har overført til børsen
 • Bekreft og betal
 • Handelen er utført, og valutaen du har kjøpt ligger i din personlige lommebok hos børsen

Noen børser lar deg velge mellom forskjellige ordretyper for kjøp og salg. Den vanligste ordretypen er markedsordre, som betyr at du kjøper eller selger kryptovaluta til den beste tilgjengelige prisen i ordreboken akkurat nå. Handelen blir da utført umiddelbart.

Alternative måter å kjøpe kryptovaluta

De fleste velger å kjøpe kryptovaluta på kryptobørs, men det finnes også alternative måter å investere i kryptovaluta også. I disse tilfellene er det ikke du som eier selve valutaen, men du får en investering som er eksponert mot dem.

Børsnoterte fond (ETF-er)

Børsnoterte fond (Exchange traded funds) er fond som kjøpes og selges på børsen, i likhet med aksjer. Det finnes flere ETF-er på markedet som er eksponert mot kryptovaluta, både direkte og indirekte. 

Dette kan være en god løsning for deg som allerede er vant til å investere i aksjefond, og som ikke ønsker et ekstra kundeforhold hos en ny børs. En annen fordel med ETF-er er at du får en ferdig diversifisert investering. 

Les også: Investering i fond for nybegynnere

Aksjer i selskaper tilknyttet kryptovaluta

Det er mange børsnoterte selskaper som indirekte er tilknyttet kryptovaluta. Ved å kjøpe aksjer i selskaper som dette, kan du få eksponering mot utviklingen i kryptomarkedet uten at du trenger å eie kryptovalutaen selv. Selskaper som Coinbase, PayPal, Nvidia, AMD, Canaan, Meta, Shopify, Robinhood og CME Group, er kryptorelaterte aksjer du kan se nærmere på.

Derivater (CFD)

Når du kjøper kryptovaluta som CFD, kjøper du ikke selve kryptovalutaen. I stedet kjøper du en kontrakt som gir eksponering mot prisen til kryptovalutaen du har valgt. Vær oppmerksom på at CFD-meglere tilbyr mange forskjellige CFD-produkter, blant annet girede investeringer, noe som eksponerer deg for høyere risiko enn ved vanlig, direkte kjøp av kryptovaluta. Meglere som tilbyr CFDer for kryptovaluta er eksempelvis Skilling og Plus500. 

Les også: De beste investeringene nå – Fra lav til høy avkastning

Å kjøpe kryptovaluta innebærer høy risiko

Investering i kryptovaluta innebærer høy risiko og markedet er uregulert. Kryptomarkedet er døgnåpent, og prisen er ofte svært volatil, noe som betyr at den kan gå mye opp og ned i løpet av relativt kort tid. Å kjøpe kryptovaluta egner seg derfor ikke for deg som sover dårlig om natten i frykt for at investeringen din kan synke mange prosent. 

På grunn av risikoen som er involvert med kryptovaluta, bør du aldri investere mer i krypto enn du har råd til å tape.

Skatt på kryptovaluta

Gevinst på kryptovaluta utløser skatt på 22 prosent, som må rapporteres i skattemeldingen året etterpå. Hvis du realiserer tap, har du også krav på skattefradrag.

Den norske børsen Firi har automatisk skatteberegning som regner ut skatten for deg, og som du kan legge til som vedlegg i skattemeldingen din. Handler du på en utenlandsk børs, kan du benytte en tjeneste som kryptosekken for å beregne riktig skatt på handlene dine.

Oppsummering om å kjøpe kryptovaluta

Å kjøpe kryptovaluta er enkelt, og du har mange børser å velge mellom. Det enkleste og tryggeste for de fleste er å velge en norsk børs som Firi eller NBX. 

Velger du en av disse,  slipper du høye vekslingsgebyrer, og kan registrere deg med BankID og komme raskt i gang med overføring av penger og kjøp av valutaen du ønsker. Går du veien til en utenlandsk børs, får du større utvalg coins, men prosessen med registrering og overføring vil bli hakket mer tungvint. 

Som nybegynner anbefaler vi å starte med små summer for å føle seg frem. Det er først når du har kjøpt litt at du forstår hvordan det er å eie kryptovaluta, og det kan være med på at du lærer mer om hvordan alt fungerer.

Husk at kryptomarkedet både er uregulert og volatilt. Velg en trygg og godt kjent børs, og aldri investere mer enn du har råd til å tape. 

Ofte stilte spørsmål

Hva er beste måte å kjøpe kryptovaluta for nybegynnere?

For nybegynnere anbefaler vi å bruke den norske børsen Firi som er den mest brukervennlige vi har testet. Der kan du registrere deg med BankID og overføre penger med Vipps, og de har støtte for de mest populære kryptovalutaene. Det beste utenlandske alternativet er etter vår mening Coinbase.

Er det lovlig å kjøpe kryptovaluta?

Ja, det er lovlig å kjøpe kryptovaluta i Norge, men markedet er uregulert. Du er selv ansvarlig for risikoen du tar på deg ved å kjøpe kryptovaluta og har selv ansvar for å betale skatt på eventuell gevinst. Finanstilsynet har flere ganger advart småinvestorer mot å investere i kryptovaluta på grunn av den store volatiliteten i markedet.

Kan jeg kjøpe kryptovaluta med Vipps?

Ja, både hos Firi og NBX kan du kjøpe kryptovaluta med Vipps. Du kan overføre penger med Vipps til handelskontoen din først, eller kjøpe kryptovalutaen direkte med Vipps. Vær oppmerksom på at det kan påløpe gebyrer om du kjøper direkte med Vipps.

Kan jeg kjøpe kryptovaluta med bankkort?

Ja, de fleste børser lar deg kjøpe kryptovaluta med bankkort som Visa og Mastercard, men vær oppmerksom på høye gebyrer. Det er ofte rimeligere å benytte bankoverføring.

Er det smart å kjøpe kryptovaluta nå?

Historisk har kryptovaluta gitt god avkastning, men det er ingen garanti for at historien gjentar seg. Kryptovaluta innebærer høy risiko og du kan tape pengene dine, men mange investorer velger å investere litt av pengene sine i kryptovaluta i tilfelle de skulle stige mye i verdi.

Det er ingen som klarer å time markedet perfekt, og en god strategi kan være å kjøpe litt og litt jevnlig over tid for å gå en god gjennomsnittlig innkjøpspris.

Hva slags typer kryptovaluta kan jeg kjøpe?

Det finnes mange tusen forskjellige kryptovaluta tilgjengelig for salg. Den mest kjente er Bitcoin, men det finnes men det finnes tusenvis av alternative coins, såkalte altcoins. Disse er vanlig å dele inn i “coins”, “utility tokens” og “security tokens”.

Coins er valuta, Utility tokens gir rett til å bruke et produkt eller tjeneste, og security tokens representerer et investeringsprodukt.

Kilder benyttet i denne artikkelen: Investopedia, Forbes, Finansavisen, Dagens Næringsliv, Firi, Nordnet.

 

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar