Økonomi

Hvordan kjøpe kryptovaluta – Trygt og enkelt i 2021

annonselenker info

Hvis du fortalte venner og bekjente at du investerte i kryptovaluta for noen år siden, ville de sannsynligvis sett rart på deg. 

I dag er kryptovaluta derimot overalt og mange er enige i at kryptovaluta kan være en god investering for fremtiden. 

Flere og flere tradisjonelle bedrifter implementerer kryptovaluta i en eller annen form i driften, samtidig som finansielle institusjoner investerer og tar tar i bruk kryptovaluta. 

Kryptovaluta er ikke lenger forbeholdt nerdene og mange av de som var skeptiske for noen år siden er nå med i markedet. 

Hvorfor kjøpe kryptovaluta

De åpenbare grunnene til hvorfor man bør kjøpe kryptovaluta er en kombinasjon av den historiske prisutviklingen (som har vært enorm) og fremtidsutsiktene til blockchain-teknologien. 

Bitcoin har gitt bedre avkastning enn alle andre investeringer det siste tiåret, med en økning på hele 9.000.000 %.

Historisk utvikling er ingen garanti for fremtidig avkastning og du kan selvsagt ikke forvente at Bitcoin vil stige 9 millioner prosent til. 

På en annen side er det mye som tyder på at man selv i dag kommer tidlig inn på markedet og at det fortsatt er rom for mye vekst. 

Selv om Bitcoin kan virke høyt priset i dag, er det ikke sikkert dagens pris virker så høy om noen år. 

Det finnes også et enormt utvalg med andre, alternative kryptovalutaer (altcoins) med ulike bruksområder og vel så stort potensiale for vekst. 

Kryptovaluta og blockchain-teknologi er fortsatt relativt nytt, og kun tid vil vise hvor utbredt dette vil være om 5, 10 og 20 år. 

Mange mener at kryptovaluta i dag er der internett var tidlig på 90-tallet og at blockchain-teknologien kan bli like stor i utbredelse som internett i fremtiden. 

Kryptovaluta er volatilt og du må tåle å leve med risiko

La oss slå en ting fast. Kryptovaluta passer best for deg tåler risiko. 

Dette er volatile markeder hvor pengene dine kan stige og synke relativt mye fra dag til dag.

Det er gøy å se kryptovalutaen din stige med flere tusen kroner på en dag, men du må også være forberedt på like store nedturer. 

Invester derfor aldri mer enn du har råd til å tape og husk å ta gevinst underveis hvis investeringen din har steget mye.

Her bør du kjøpe kryptovaluta

Det er mange steder du kan kjøpe kryptovaluta. Vår anbefaling er å kjøpe kryptovaluta fra en Norsk børs via bankoverføring. 

Da slipper du dyre gebyrer for kjøp via kort og du kan være trygg på at overføringen går problemfritt. 

Du kan når som helst overføre kryptovalutaen din til andre børser for å få tilgang til et større utvalg valutaer på et senere tidspunkt. 

3 populære børser for kryptovaluta vi selv har handlet hos: 

Mirai EX  – Den Norske kryptovaluta børsen

Det enkleste stedet for å kjøpe Kryptovaluta i Norge er hos MiraiEX, som er Norges største kryptovalutabørs.

MiraiEX driftes av Mirai Technologies AS, holder til i Oslo og er registrert som tjenestetilbyder for veksling og oppbevaring av virtuell valuta i Norge. 

Du registrerer deg enkelt med BankID og logger inn med e-post eller Vipps.

Når du har laget bruker kan du overføre penger direkte fra bankkontoen din. 

Hos MiraiEx kan du handle de noen av de største kryptovalutaene på markedet:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Litecoin
  • XRP
  • DAI

Hvis du vil ha tilgang til et større utvalg kryptovaluta er det enkelt å overføre krypto videre til en større børs som Binance og handle videre derfra. 

Opp til 200 kroner bonus ved registrering

Hos MiraiEX får du bonus i form av gratis kryptovaluta verdt 40 kroner ved registrering. Du kan også få bonus opp til 200 kroner i bonus avhengig av hvor mye du setter inn. 

Norsk kundeservice

En av de største fordelene med MiraiEX er at det er en Norsk plattform med Norsk kundeservice. Vår erfaring er at du raskt får svar på spørsmål både på chat og e-post. 

Velg mellom enkel eller avansert handel:

Med avansert handel får du full oversikt over priser i sanntid, ordredybde og tekniske indikatorer: 

Det er 18-års aldersgrense for å opprette konto hos MiraiEx.

-> Besøk MiraiEx.no

Coinbase 

Coinbase var tidlig ute med å gjøre det enkelt å komme i gang med kryptovaluta. Derfor er de også blitt en av de mest populære kryptovaluta meglerne i verden. 

Coinbase har et godt utvalg kryptovaluta:

I skrivende stund 43 ulike typer, blant annet Chainlink, Uniswap og EOS i tillegg til de store som Bitcoin, Ethereum og Litecoin. 

Coinbase holder til i Storbritannia og hadde i 2020 mer enn 43 millioner brukere fordelt på 100 ulike land. 

Hos Coinbase kan du handle kryptovaluta med kort eller med direkte bankoverføring.

Du kan også bruke Coinbase sin egen digitale lommebok for å oppbevare kryptovalutaen din. Da er du også beskyttet av forsikringen deres.

Hvis du først handler Bitcoin på Coinbase, kan du enkelt overføre videre til hvilken som helst annen kryptovaluta-børs hvis du ønsker større utvalg på senere tidspunkt. 

Binance 

Binance er kryptovaluta børsen med desidert størst utvalg kryptovaluta. 

Det er også børsen med høyest handelsvolum og flest brukere i hele verden. 

Hvis du ønsker å kjøpe flere valutaer enn de som tilbys hos MiraiEX og Coinbase – eller ønsker mer avanserte verktøy for trading er derfor Binance det rette valget.

Du kan kjøpe kryptovaluta med Norsk bankkort hos Binance, men da medfølger en kortavgift på 1,8 % av beløpet du setter inn. 

Det er også derfor vi anbefaler å veksle Norske kroner til kryptovaluta hos MiraiEX først, for så å overføre videre hvis du vil ha tilgang til flere altcoins. 

Trygg oppbevaring av kryptovaluta

Kryptovaluta er ikke som vanlig valuta. Det kreves derfor sikker oppbevaring av de private nøklene som gir tilgang til kryptovalutaen din. 

En digital lommebok (wallet) er software som gir deg tilgang til kryptovalutaen din. I lommeboken blir nøklene som gir tilgang til valutaen din lagret. 

Du kan la kryptovalutaen din ligge på børsen hvor du handlet, men for å være helt trygg finnes det sikrere verktøy, som hardware lommebøker. 

Det anbefales særlig om du har kryptovaluta av høy verdi. 

Dette er alternativene: 

La de ligge på børsen hvor du har handlet

Den enkleste måten for å oppbevare kryptovaluta du har kjøpt er å la de ligge i en wallet på plattformen hvor du kjøpte de.

Det er imidlertid ikke den tryggeste måten for å oppbevare kryptovaluta. Hvis du har små beløp går det nok fint, men det finnes tryggere alternativ. 

Hardware lommebok (sikreste valg)

Det sikreste valget for å oppbevare kryptovaluta er i en hardware wallet (fysisk lommebok). 

Enkelt forklart er fysiske lommebøker små USB-penner som lar deg oppbevare kryptovaluta på dem. 

Hvis du har kryptovaluta av høy verdi er en fysisk lommebok absolutt å anbefale. 

Eksempler på gode hardware wallets er Ledger Nano S, Ledger Nano X og Trezor

Lommebøkene koster mellom 500 og 1500 kroner og kan være en god investering for trygg oppbevaring av kryptovalutaen din.

Du kan lese mer om fysiske lommebøker og se sammenlikning av Ledger og Trezor i denne artikkelen hos Norbitcoin.no.

Selv om hardware lommebøker er det tryggeste valget, innebærer det at du selv tar fult ansvar for oppbevaring og tilgang til kryptovalutaen din. 

Software lommebok

En software lommebok er en app du kan laste ned på telefonen eller desktopen din. En enkel og sikker løsning for trygg oppbevaring hvis du ikke ønsker å gå til innkjøp av en fysisk lommebok. 

Coinbase har egen software wallet og det samme har Binance med sin “Trust Wallet”. 

Hvilke kryptovalutaer bør du kjøpe?

Vi kommer aldri til å gi noen konkrete kjøp- eller salgsanbefalinger når det kommer til kryptovaluta, aksjer eller lignende. 

Det vi anbefaler er å søke opp informasjon på nett i form av blogg-artikler, forum som reddit og Youtube-kanaler (en favoritt er Ivan on Tech) som omhandler temaet og bestemte kryptovaluta. 

Begynn med de mest populære valutaene hos Coinmarketcap (liste over alle kryptovaluta sortert etter størrelse), jobb deg nedover og sjekk ut tips du finner på nettet.

Da får du selv dannet deg et inntrykk og tar en avgjørelse på basert på egen kunnskap og magefølelse. 

Skriv en kommentar