Økonomi

FIRI – Test og Erfaringer fra 2024 med Norges største kryptobørs

Skal du kjøpe kryptovaluta og vurderer å benytte den Norske børsen Firi? Å handle kryptovaluta hos Firi er like enkelt som å kjøpe aksjer eller fond hos en nettmegler. Vi har brukt Firi jevnlig i mer enn hele fire år, og her kan du lese vår anmeldelse av tjenesten:

Hva er Firi?

Firi er en Norskutviklet kryptobørs som gjør det enkelt å kjøpe og selge kryptovaluta fra så lite som 100 kroner. Med mer enn 200.000 kunder, er Firi i dag nordens største kryptobørs. Med et brukervennlig grensesnitt både på mobilapp og i nettleser, er målet til Firi å gjøre kryptovaluta enkelt tilgjengelig for alle.

Disse kryptovalutaene kan du handle hos Firi

Firi har stort utvalg kryptovalutaer, og du kan kjøpe både Bitcoin, Ethereum, Chainlink, Dogecoin, Aave, Avalanche, Polkadot, Solana, BNB, Tether, USD Coin, DAI, Polygon, Litecoin, XRP og Cardano direkte hos dem.

Anmeldelse av Firi – Oppdatert 2024

Dette er vår erfaring med FIRI

Etter å ha brukt Firi i mer enn fire år – faktisk helt siden selskapet het MiraiEx, har vi gjort oss opp en god formening om hvordan børsen er å bruke. Dette er noen av våre erfaringer, raskt oppsummert: 

 • Det er enkelt å opprette konto og komme i gang
 • Overføring av penger til og fra Firi går raskt (Umiddelbart med Vipps, 1-2 bankdager med bankoverføring)
 • God og rask hjelp fra kundeservice
 • Noe høye transaksjonsgebyrer
 • Trygghet ved at Firi er registrert hos finanstilsynet og følger Norsk regelverk
 • Firi er blitt vår foretrukne Norske børs for kryptovaluta

Fordeler med Firi

Firi oppleves som en trygg og god tjeneste for investering i kryptovaluta som følger Norsk regelverk. Børsen har støtte for mange av de mest populære kryptovaluta på markedet, og appen er brukervennlig selv for nybegynnere. Man registrerer seg med BankID, og kan raskt være i gang med investering. Firi har mulighet for faste spareavtaler, staking og automatisk skatteberegning. Vår opplevelse av kundeservicen hos Firi, er at den er rask og god.

Ulemper med Firi

Det vi må trekke Firi for, er høye transaksjonskostnader. Det er gjerne dette, samt treg kunsedervice enkelte kunder har uttrykt frustrasjon over. Eksempel: Utvalget kryptovaluta kunne med fordel vært større, men vi opplever at de viktigste er på plass.

Priser og avgifter hos FIRI

Som man kan forvente hos børser er det gebyrer og kurtasjer hos Firi. Innskudd av penger til Firi er gratis, men det koster 45 kroner å ta ut penger igjen. Kjøp og salg av kryptovaluta har ulik kurtasje fra valuta til valuta. 

Her er oversikt over kurtasje og gebyrer hos Firi: 

TjenesteValutaGebyr
Innskudd av pengerAlleGratis
UttakNOK45 NOK
UttakBTC0,00025 BTC
UttakETH0,005 ETH
UttakLTC0,005 LTC
UttakXRP2,0 XRP
UttakADA2,0 ADA
UttakDAI5,0 Dai

God brukervennlighet

En av de største fordelene med Firi er at tjenesten gjør det enkelt selv for nybegynnere å kjøpe kryptovaluta. Her vil de aller fleste finne frem og forstå hva de gjør. 

Brukergrensesnittet er oversiktlig og det tar kort tid fra man har logget inn første gang til man forstår hvordan alt fungerer, både på app og i nettleseren. Har du erfaring med å investere i aksjer eller fond hos en nettmegler fra før, er opplevelsen hos Firi veldig lik – kanskje til og med enda enklere!

Du finner fort frem til der du setter inn penger og hvordan du kjøper og selger kryptovalutaen din. Overføring av penger kan gjøres umiddelbart med Vipps, eller via vanlig bankoverføring som kan ta et par dager. Avhengig av hvor erfaren du er, kan du velge mellom enkel eller avansert handel.

Nyttig hjelp til skatteberegningen

Å beregne skatt på kryptovaluta er noe mange gruer seg til, for det kan virkelig være en stressende affære. Firi er en av få tjenester som gjør det enkelt ved å beregne skatten for deg, så lenge alle handlene dine har foregått inne hos Firi. I den automatiske skatteberegningen får du alle tall du trenger til skattemeldingen din: Formue, gevinst, tap og inntekt. 

Du får også et komplett vedlegg som kan leveres til Skatteetaten. Her er det som nevnt viktig å huske at skatteberegningen kun gjelder for det du har handlet og investert hos Firi – ikke hos andre børser.

Mulighet for faste spareavtaler i krypto

Firi har laget en fast spareavtale som kalles Kryptosparing. Med kryptosparing kan du sette opp automatiske trekk i nettbanken som går direkte til kryptovaluta hos Firi. Siden kryptomarkedet er volatilt er det vanskelig å “time” når markedet er høyt eller lavt priset. Derfor er det kjempefint å kunne opprette en fast spareavtale, slik at man få en gjennomsnittlig inngangspris på investeringen sin – såkalt «dollar cost averaging».

Staking hos FIRI

Flere og flere børser har nå støtte for staking – noe som enkelt forklart er at du låser deler av kryptovalutaen din til staking, og får noen prosent i avkastning. Hos Firi kan du stake både Ethereum og Cardano

Slik er kundeservicen

Vår erfaring med kundeservice hos Firi er at den er god. Etter å ha brukt Firi såpass lenge, har det naturligvis vært noen «hickups», og vi har vært i kontakt med kundeservice 2 ganger. Begge ganger har vi fått raske svar – senest en dag etter henvendelsen ble sendt. 

Det ene tilfellet var at kryptovaluta som ble sendt fra Firi til den utenlandske børsen Binance ikke kom frem som det skulle. I kontakt med kundeservice fikk vi en god forklaring på hva som hadde skjedd (det viste seg at problemet lå hos Binance på grunn av at vi hadde gjort en feil), og hvordan problemet kunne løses. Kundeservice visste råd, og den “forsvunnede” kryptovalutaen var tilbake på kontoen hos Firi i løpet av noen dager. 

Noe høye transaksjonskostnader

Som hos andre børser er det kostnader og avgifter hos Firi. Det er gratis å sette inn både norske kroner og kryptovaluta, men det er gebyrer for uttak og hver handel. Som eksempel koster handel på børs 0,5 % av det du handler for og et uttak i Norske kroner koster 45 kr. 

Selv om avgiftene kan virke høye, må man også veie opp med hva alternativet ville vært. Hvis man skulle benyttet en utenlandsk børs, vil man først måtte veksle til og fra Euro eller USD, samtidig som det kommer kostnader knyttet til overføring til og fra Norsk bank. Kostnader med transaksjoner er derfor vanskelig å komme unna enten man velger Norsk eller utenlandsk børs. 

Funksjonen vi savner

Det vi savner mest hos Firi er en bedre oversikt på total avkastning og tap på investeringene våre, beregnet ut fra alle våre handler. Man har til enhver tid god oversikt over totalverdien på investeringene sine og kan følge med på utviklingen via grafer, men for de som kjøper og selger seg ut av ulike valutaer jevnlig, ville det vært nyttig å kunne se det totale regnestykket på hvor mye i pluss eller minus investeringene har gått over flere år. Dette må man isteden bruke en tjeneste som «Coinmarketcap» sin portefølje-funksjon.

Verve- og bonusprogrammet Firi fordel

Firi har et bonusprogram – Firi fordel – som gjør at du kan tjene penger på å utføre forskjellige oppgaver. Alle som handler hos Firi får en kickback av transaksjonsavgiften på 0,5 %. I tillegg til å tjene opp bonus beregnet ut fra hver handel du utfører, får du eksempelvis:

 • 40 kroner for å opprette konto (55 kr hvis du kommer via vervelenke)
 • 40 kroner ved å sette inn 500 kroner
 • 40 kroner for å handle for mer enn 1000 kroner
 • 45 kroner for å handle for mer enn 2500 kroner i tre markeder
 • 100 kroner i Bitcoin for å verve venner

Belønningene i bonusprogrammet varierer fra tid til annen, og belønningene kommer gjerne i forskjellige kryptovalutaer.

Godkjent hos Finanstilsynet

Det føles trygt å kjøpe kryptovaluta på en Norsk børs som er registrert hos Finanstilsynet. Hos Firi registrerer man seg med BankID eller Vipps. Man slipper med andre ord å ta bilde av passet sitt og sende det inn, noe man er nødt til hos flere utenlandske børser. Innlogging gjøres med to-faktor autorisering med BankID eller en tjeneste som Google Authenticator og det skal derfor mye til før uvedkommende skal kunne komme seg inn på kontoen din.  

Samtidig er kryptovaluta man oppbevarer hos Firi forsikret mot nettkriminalitet via et samarbeid med anerkjente Ledger, som har markedets sikreste infrastruktur på oppbevaring av kryptovaluta. 

Slik kommer du i gang hos FIRI

Hvordan komme i gang med firi

Det går raskt og enkelt å komme i gang med krypto hos Firi.

 1. Opprett konto med Vipps eller e-post
 2. Identifiser deg med BankID
 3. Logg inn og overføre penger fra banken din med Vipps eller bankoverføring
 4. Handle kryptovaluta

Hvordan er sikkerheten hos Firi?

Ifølge Firi er kundemidler er forsikret via en avtale med Ledger Enterprise og omtrent alle kundemidler er lagret i det som kalles cold storage. Cold storage er den sikreste formen for oppbevaring av kryptovaluta. Firi er også integrert med Fireblocks, en leverandør av blokkkjede-infrastruktur. Det vil ifølge dem gjøre krypto transaksjoner mer stabile og effektive enn de har vært tidligere. 

Kundetilfredshet: Hva sier andre brukere om Firi? 

Etter å ha undersøkt litt på Trustpilot og den populære facebook-gruppen Kryptovaluta i Norge, ser vi at det er litt blandede meninger om Firi. 

De fleste synes det er en god tjeneste som er enkel å bruke, men Firi får pepper for treg overføring til og fra banker, til tider treg kundeservice og høye transaksjonskostnader / spread. 

Det er godt kjent at transaksjoner frem og tilbake mellom børser og til vanlige banker kan være utfordrende i enkelte tilfeller, da bankene har strenge prosedyrer når det kommer til kryptovaluta.

Alternativer til Firi

Det har de siste årene dukket opp flere Norske børser for kjøp og salg av kryptovaluta. Firi er den største med klart flest brukere. Norske alternativ til Firi som er verdt å sjekke ut, er NBX, JuJu Krypto og K33 (tidligere Kaupang krypto). Du kan lese mer om konkurrentene i vår test av Norske kryptobørser her.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar