Økonomi

Beste Norske Kryptobørser – Topp 4 Godkjente Børser

Vil du investere i kryptovaluta, men er usikker på hvor du skal starte? De siste årene har det dukket opp flere Norske kryptobørser som gjør kryptovaluta mer tilgjengelig for oss på berget.

Med Norske børser kommer man raskt i gang med kryptovaluta og opplevelsen rundt investeringen føles tryggere, da aktørene er godkjent hos Finanstilsynet.

Her går vi gjennom hvilke Norske børser du kan velge mellom, hvilke som er best – og gode grunner til å velge en Norsk børs for kjøp av kryptovaluta:

Merk: Investering i kryptovaluta innebærer risiko og kan føre til tap av midler.

Topp 3 Beste Norske Kryptobørser

1. FIRI

FIRI banner med bilde av app og tekst

Firi (Annonse) er Norges største kryptovaluta-børs med over 120.000 registrerte brukere. Hos Firi er det enkelt å kjøpe, selge, sende og motta kryptovaluta. 

Firi har stort utvalg kryptovalutaer, og lar deg handle Bitcoin, Ethereum, Chainlink, Dogecoin, Aave, Avalanche, Polkadot, Solana, BNB, Tether, USD Coin, DAI, Polygon, Litecoin, XRP og Cardano. 

For å komme i gang hos Firi registrerer du deg med BankID og logger inn med e-post eller Vipps. 

Når du har laget bruker kan du overføre penger direkte fra bankkontoen din og ved registrering kan du få opp til 200 kroner i Bitcoin som bonus. Det er enkelt å finne frem til hvor du setter inn penger og kjøper kryptovaluta, og du velger selv om du ønsker enkel eller avansert handel med ordredybde, prisutvikling og TradingView.

Videre har Firi nyttige funksjoner som 

  • App til iPhone og Android
  • Fast spareavtale
  • Automatisk skatteberegning

Å kunne sette opp en fast spareavtale er noe mange vil sette pris på. Her kan du sette opp slik at du sparer et fast beløp i ønsket kryptovaluta ukentlig eller månedlig. Firi er også eneste Norske kryptobørs som tilbyr automatisk skatteberegning. Du får dermed alle tallene du trenger å føre inn i skattemeldingen og et vedlegg som kan leveres til skatteetaten. 

Firi er registrert hos Finanstilsynet som tjenestetilbyder for oppbevaring og veksling av virtuell valuta i Norge. 

Du kan besøke Firi her

2. NBX

NBX Bilde av app og tekst

NBX (Norwegian Block Exchange) (Annonse) er en Norsk krypto-børs som gjør det enkelt å handle kryptovaluta med Norske kroner. 

NBX har mindre utvalg coins enn Firi, men lar deg kjøpe Bitcoin, Ethereum, Cardano, Polygon, Chainlink og Uniswap. Til gjengjeld kan NBX tilby kjøp av NFT-er, og et kredittkort som lar deg tjene cashback i Bitcoin.

Det er enkelt å komme i gang hos NBX: Du oppretter bruker, logger inn med BankID og overfører penger med vanlig bankoverføring. I likhet med FIRI, har også NBX app som fungerer på både iPhone og Android.

Kjøp av kryptovaluta utføres via enkel handel (QuickBuy) eller avansert handel, med full oversikt over ordredybde, prisutvikling og TradingView. 

Norwegian Block Exchange er godkjent hos Finanstilsynet og selskapet er børsnotert på Euronext Growth (Oslo Børs). 

3. JuJu

Skjermbilde fra JuJu kryptobørs

JUJU krypto (Tidligere Bitnord) er Norges yngste børs for kryptovaluta. Selskapet ble stiftet i 2018 og børsen åpnet for kunder i mars 2021. 

Hos JUJU kan du registrere deg med BankID eller Vipps og overføre penger med vanlig bankoverføring eller open banking (raskere og enklere)

Per dags dato har JUJU støtte for Bitcoin, Ethereum, Litecoin, ChainLink, USD Coin, Polygon og sin egen Stable NOK. Sistnevnte er JuJus egen coin – en stablecoin som speiler prisen av den Norske kronen til enhver tid. Når du setter inn penger hos JuJu, blir de automatisk vekslet til Stable NOK.

JUJU Krypto er som de andre aktørene på listen registrert hos Finanstilsynet og har tillatelse til å drive vekslings- og oppbevarings-tjenester for virtuell valuta i Norge. 

Det er enkelt å handle kryptovaluta hos JUJU og du kan benytte deg av enten enkel eller avansert handel. For enkel handel kan du velge mellom Limit-ordre, Market-ordre eller Stop-ordre. Med avansert handel får du de samme ordre typene, men med verktøy for blant annet teknisk analyse. 

4. K33

Skjermbilde fra k33 kryptobørs (tidligere kaupang krypto)

K33 (tidligere Kaupang Krypto) er en Norsk kryptobørs med fokus på profesjonelle kunder. K33 har har et minimumsbeløp på 5000 kroner for å investere.

Selskapet ble startet i 2017 og er i dag en del av Arcane Crypto som er Norges største selskap innen kryptovaluta og er børsnotert på Nasdaq i Stockholm. 

K33 er den Norske børsen med størst utvalg digitale valutaer. Her kan du velge mellom over 40 typer kryptovalutaer. I tillegg byr K33 krypto på faste spareavtaler, samt personlig rådgivning.

I likhet med de andre Norske børsene for kryptovaluta er også K33 registrert og under tilsyn av det norske Finanstilsynet. 

Priser og avgifter hos de Norske kryptobørsene

Innskudd av både Norske kroner og kryptovaluta er gratis hos de Norske børsene, men det er gebyrer for uttak og hver handel. Firi og NBX har veldig like priser på kurtasje og uttak. Handel på begge børsene koster 0,5 % og uttak i Norske kroner koster 45 kr hos Firi mot 50 kr hos NBX. 

Selv om avgiftene på Norske børser er noe høyere enn på enkelte utenlandske, må man også veie opp med hva alternativet ville vært. 

Skal man benytte en utenlandsk børs ville man først måttet veksle til og fra Euro eller USD, samtidig som det kommer kostnader knyttet til overføring til og fra Norsk bank. Kostnader med transaksjoner er derfor vanskelig å komme unna enten man velger Norsk eller utenlandsk børs. 

Fordeler med å velge Norske kryptobørs 

Først og fremst føles det trygt å kjøpe kryptovaluta på en Norsk børs. De Norske børsene for kryptovaluta er registrert hos Finanstilsynet og følger strenge regler for sikkerhet og rapportering. 

Du kan registrere deg med BankID eller Vipps og slipper dermed å sende inn bilde av passet ditt og vente lenge på verifisering, slik du må hos utenlandske børser. 

Videre er å benytte en Norsk børs den enkleste og raskeste måten for å komme i gang med kryptovaluta. Kontoen din blir opprettet raskt og du kan overføre penger i løpet av kort tid.

Ulemper med Norske kryptobørser

Ulempen med å bruke en Norsk børs for kryptovaluta er at de ikke har det største utvalget valutaer. Hvis du er på jakt etter et stort utvalg altcoins, må du overføre valutaen du har kjøpt hos en Norsk børs videre til en utenlandsk børs som tilbyr valutaen du ønsker. 

Heldigvis er det en relativt enkel prosess, og vi har listet opp flere populære utenlandske børser til slutt i artikkelen. Som regel lønner det seg å kjøpe krypto hos en Norsk børs, fremfor å sette inn penger til en utenlandsk børs hvor det tilkommer vekslingsgebyr til eksempelvis Euro. 

Alternativ til Norske kryptobørser

For deg som ønsker et større utvalg kryptovaluta enn hva de Norske børsene kan by på, er det enkelt å overføre kryptovaluta fra Norsk børs videre til en utenlandsk børs. Dette er noen av de mest populære, utenlandske krypto-børsene med størst utvalg kryptovaluta: 

Binance

Binance er kryptovaluta børsen med desidert størst utvalg kryptovaluta. Det er også børsen med høyest handelsvolum og flest brukere i hele verden. Binance er hakket mer avansert enn de Norske børsene, og med mange flere funksjoner. Som nybegynner kan plattformen være litt overveldende, men de fleste finner frem etterhvert. 

Du kan kjøpe kryptovaluta med Norsk bankkort hos Binance, men da medfølger en kortavgift på 1,8 % av beløpet du setter inn. Det er også derfor vi anbefaler å veksle Norske kroner til kryptovaluta hos Firi eller NBX først, for så å overføre videre til Binance hvis du vil ha tilgang til flere altcoins. 

Kucoin

Kucoin er nok en stor og kjent kryptovaluta-børs, som har særlig fokus på høy sikkerhet. Hos Kucoin kan du velge mellom mer enn 600 ulike kryptovalutaer og benytte deg av staking, som innebærer at du kan tjene renter på å “låse bort” valutaen din. Børsen er brukervennlig og kan benyttes av nybegynnere så vel som avanserte brukere.

Kraken

Kraken er en av verdens største og eldste krypto-børser, og er en god plattform som deg som ønsker et stort utvalg kryptovaluta. Kraken er brukervennlig og enkel å komme i gang på, og i skrivende stund har børsen mer enn 120 ulike kryptovalutaer. Dette er en børs som passer for nybegynnere så vel som viderekommende, med mulighet for mer avanserte funksjoner og produkter som futures. 

Coinbase

Coinbase er har et stort utvalg kryptovaluta. Selskapet er britisk og hadde i 2020 mer enn 43 millioner brukere fordelt på 100 ulike land. Hos Coinbase kan du handle kryptovaluta med kort eller med direkte bankoverføring, eller overføre fra din Norske kryptobørs (billigst).

Du kan også bruke Coinbase sin egen digitale lommebok for å oppbevare kryptovalutaen din. Da er du også beskyttet av forsikringen deres. Nylig har også Coinbase lansert muligheten for Staking, som lar deg tjene renter på kryptovalutaen din. 

Oppsummering om Norske kryptobørser

Det er godt å se det har kommet flere gode børser for kryptovaluta i Norge. Norske børser som er registrert hos Finanstilsynet skaper trygghet og troverdighet rundt kryptovaluta og gjør krypto mer tilgjengelig for folk flest. 

Å kunne registrere seg med BankID og komme i gang raskt med bankoverføring er store fordeler over utenlandske børser, men man må belage seg på et litt mindre utvalg kryptovaluta. 

Dette er beste Norske kryptobørs

Vår mening er at Firi er den beste Norske krypto-børsen. Det er fordi Firi gjør det enklere enn andre børser å komme i gang med kryptovaluta, og de har over tid fått et stort utvalg forskjellige valutaer. Plattformen er brukervennlig og byr på nyttige tjenester som skatteberegning og faste spareavtaler, og vi har rett og slett lite å utsette på den.

Husk at kryptovaluta innebærer risiko: Ikke investere mer enn du har råd til å tape. 

Les også:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar