Økonomi

23 Passiv Inntekt Tips og Idéer for å skape formue i 2023

Drømmer du om å tjene penger mens du sover eller ligger på stranden? Vel, det er faktisk mulig. Hvis du er på jakt etter noe som vil gi deg ekstra inntekt, enten ved å investere eller legge inn arbeid, er ting som gir passiv inntekt noe du bør se nærmere på. 

Passiv inntekt er inntekt som kommer uavhengig av arbeidsmengden som legges inn, og det er mange strategier du kan bruke for å skaffe deg en inntekt som dette. Her får du se mine 23 beste tips og idéer for å komme i gang.

Hva er passiv inntekt?

Passiv inntekt er inntekt som tjenes uavhengig av timene du jobber og som krever minimalt med arbeid å opprettholde. Passiv inntekt kan komme enten fra investeringer, eller fra arbeid du har gjort tidligere. 

Passiv inntekt kommer ofte fra utleie av eiendom, investeringer i aksjemarkedet, annonseinntekter eller salg av digitale produkter som software, bøker, musikk og film. 

For å oppnå passiv inntekt, er du enten nødt til å investere penger eller tid:

Passiv inntekt fra Investering

Den enkleste måten for å få passive inntekter er å investere i noe som gir avkastning. Det kan være investering i utbytteaksjer, fond, crowdlending eller utleie av eiendom. Det er raskt og enkelt å komme i gang med mange typer investeringer.

Passiv inntekt fra arbeid

Det finnes mange metoder for å skape passive inntekter ved å legge inn arbeidsinnsats nå. Du har kanskje hørt om en youtuber, influencer, blogger eller dropshipper som tjener tusenvis av passive kroner mens de sover – men en ting er sikkert; Inntektene kom ikke over natten, og det kreves som regel stor arbeidsinnsats før man kan høste fruktene i form av passiv inntekt i ettertid.

Eksempler på passiv inntekt: 

 • Renter på penger du har i banken
 • Avkastning fra investeringer
 • Inntekter fra musikk du har laget, eller en bok du har skrevet
 • Annonseinntekter fra en App, Youtube eller en nettside


Eksempler på hva som IKKE er passiv inntekt:

 • Lønn fra jobben din (den må du aktivt jobbe for)
 • Lønn fra deltidsjobb (Summen du får betalt er direkte knyttet til timene du jobber)

23 måter å skape passiv inntekt: Tips og Idéer

Her er 23 tips og idéer for å skape passive inntekter som du kan komme i gang med i dag. Det enkleste å komme i gang med er investering, men hvis du ikke har penger å investere og heller vil skape inntektene dine selv, er det nok av muligheter på listen:

1. Høyrente sparekonto eller rentefond

Hvis du vil få litt passiv inntekt fra sparepengene dine uten å ta særlig risiko, kan du sette de i arbeid på en høyrentekonto eller i et rentefond. 

Høyrentekonto: Høyrentekonto er en sparekonto med ekstra høy rente. De fleste bankene tilbyr en form for høyrentekonto, men vær oppmerksom på at det er stor variasjon på hvor høy rente du blir tilbudt. Enkelte høyrentekontoer har en begrenset mengde uttak i året. 

Rentefond: Med rentefond tar du litt høyere risiko enn om du har pengene i banken og du får litt bedre avkastning. Rentefond er en felles betegnelse for pengemarkedsfond og obligasjonsfond. Begge handler om investering i rentepapirer. Enkelt forklart låner rentefond ut penger til store bedrifter, stater, kommuner og offentlig sektor, og tjener penger på rentene som blir betalt for lånet. Rentefond blir ansett som et trygt sted å plassere pengene sine.

2. Crowdlending – Passiv inntekt fra renter

Skjermbilde fra Monio sin crowdlending plattform

Med Crowdlending investerer du i lån til eiendomsprosjekter og tjener penger på renter. Rentene blir utbetalt månedlig, så du kan oppnå en fast og passiv inntektsstrøm. 

Du får vite avkastningen på forhånd og det er normalt å få avkastning på mellom 6 og 15 % i året. 

De største tjenestene for crowdlending i Norge er Monio og Kameo (annonse). Det er gratis å opprette profil, og du kan investere så lite som 500 kroner for å komme i gang. 

For å minimere risikoen din er det anbefalt å spre investeringen ut over flere lån. Les mer om Crowdlending, risiko og hvordan du kommer i gang her:

Les også: Alt du må vite om investering i Crowdlending

3. Passiv inntekt fra aksjefond

Investering i aksjemarkedet er en klassisk måte for å skape passiv inntekt. Så lenge aksjemarkedet gir avkastning, vil pengene dine øke i verdi uten at du behøver å bruke tid og energi på det.

På kort sikt kan aksjemarkedet falle, men historisk sett har det vært lønnsomt å investere i aksjemarkedet over tid.

Den vanligste måten for å investere i aksjemarkedet, er å investere i aksjefond. Aksjefond er en samling av hundrevis av aksjer, noe som begrenser risikoen betraktelig, samtidig som du er sikret den jevne oppgangen aksjemarkedet kan by på. De fleste undersøkelser har vist at indeksfond er den beste formen for sparing i aksjefond.

Det er enkelt å komme i gang med investering i aksjefond i din egen nettbank eller hos en spesialisert nettmegler.

Les også: Investering i aksjefond for nybegynnere

4. Passiv inntekt fra Utbytteaksjer

Utbytte er når selskaper betaler deler av overskuddet sitt ut til investorene sine. Ikke alle aksjeselskaper gir utbytte, og derfor kalles selskapene som gjør det for utbytteaksjer.

Utbytte blir vanligvis utbetalt fire ganger i året, og er noe du får i tillegg til en eventuell verdistigning i aksjen. Hvis en aksje koster 100 kr og selskapet spår et utbytte på 5 % vil du få 5 kr i utbytte per aksje du eier i løpet av året. Eier du aksjer for 10.000 kroner i dette selskapet, ville du fått utbetalt 500 kroner helt passivt. 

Samler du konsekvent på utbytteaksjer vil du etterhvert kunne bygge deg opp en fin passiv inntekt over tid. 

Les også: Investering i aksjer for nybegynnere – Alt du må vite

5. Passiv inntekt fra kryptovaluta

Investering i kryptovaluta er forbundet med høy risiko, og det er aldri anbefalt å investere mer enn du har råd til. Når det er sagt, er det muligheter for å skape passiv inntekt fra kryptomarkedet.

For det første kan du tjene passive penger på verdiøkning, men det er også andre måter for å tjene penger på kryptovaluta. Du kan for eksempel “stake” kryptovalutaen. Da låser du bort valutaen din i en periode og mottar passiv inntekt i form av renter. Det er vanlig å kunne få 10 % eller mer i rente ved staking av krypto. 

Det er enkelt å handle kryptovaluta på Norske børser som Firi (annonse). Der registrerer du deg med BankID og kan overføre penger med vanlig bankoverføring.

Merk: Investering i kryptovaluta innebærer risiko og kan føre til tap av midler. Det er 18 års aldersgrense for å registrere seg. 

Les også: Hvordan kjøpe kryptovaluta på Norsk børs

6. Betale ned eller refinansiere gjeld

Penger spart er penger tjent, og hvis du har dyr gjeld, er det å nedbetale denne noe som kan gi deg umiddelbar passiv inntekt.

Har du et kredittkort eller forbrukslån med 12 % rente, vil det å betale ned gjelden med en gang gi deg 12 % “avkastning” på pengene dine, fremfor om du ville beholdt gjelden og betalt løpende renter.  

Det kan også være mye penger å tjene på å forhandle om renten på boliglånet ditt, eller å refinansiere smålån som kredittkort som du sliter med å få betalt ned, slik at renten blir lavere.

7. Utleie av tingene dine

Har du ting liggende som du ikke alltid bruker? Da er det fult mulig å få passiv inntekt fra utleie av tingene dine. Alt fra turutstyr til tilhengere, skibokser, kamerautstyr, partytelt, verktøy, sykler, ski og snowboard kan leies ut på markedsplassen hygglo.no.

Leter du litt på nett, finner du flere eksempler på folk som har gjort dette til en god ekstra inntekt. Å lykkes med utleie av ting krever litt arbeid, men arbeidet som skal til i forhold til inntjeningspotensialet er ganske lite.

Les også Slik tjener du penger på utleie av ting og utstyr

8. Utleie av eiendom 

Utleie av eiendom er en av de eldste formene for passiv inntekt, så hvis du er seriøs med å skaffe deg langsiktig, passiv inntekt kan investering i utleieeiendom være en vei å gå. 

Ved å kjøpe eiendom, for eksempel en leilighet som du kan leie ut for mer enn hva den koster deg i måneden å eie, vil du sitte igjen med en passiv inntekt. I tillegg kan du oppnå verdiøkning på eiendommen. Gevinsten kan brukes til å investere i flere utleieeiendommer slik at du etterhvert kan bygge deg opp en portefølje av utleieenheter og dermed øke inntektene dine.

Det er mange typer eiendom du kan leie ut for å skape passive inntekter:

 • Leiligheter og hus
 • Kontor, butikk – og lagerlokaler
 • Parkeringsplasser

Utfordringen med utleie er å få regnestykket til å gå opp med tanke på lånekostnader, fellesutgifter og skatt, men med grundige undersøkelser i forkant er det absolutt gode muligheter for å lykkes. Enklest er det hvis du har høy egenkapital fra før av. 

Les også: 6 Enkle måter for å investere i eiendom

9. Korttidsutleie av bolig med AirBnB

AirBnB er genialt for korttidsutleie av bolig, enten det bare er ett rom eller en hel hybel, leilighet eller et hus. Fritidsboliger egner seg også for utleie på AirBnB. 

Her er alt du trenger å gjøre å ta bilder og skrive informasjon om boligen, så fikser AirBnB resten. Det er mange som har bygget seg opp passive inntekter med utleie via airBnB til turister, både i sentrale områder og på mer øde, eksotiske steder.

10. Utleie av bil

Har du bil? Hvis du har en bil du ikke bruker hver dag, er bildeling på en plattform som Getaround en smart måte for å få passiv inntekt. 

Hos Getaround er det enkelt å legge ut bilen din og du velger selv hvor mye du vil ha betalt i leie. Det er også lett å sette opp når bilen er disponibel for utleie. Du velger også selv om du godkjenner leietakeren eller ikke – alt går med andre ord på dine premisser.

11. Lag og selg nettkurs 

Å produsere et nettkurs kan være en smart måte for å sikre deg passive inntekter. All jobben gjør du på forhånd og når kurset først er laget, tikker inntektene passivt inn i ettertid.

For å lage et kurs må du naturligvis ha en ferdighet du kan lære bort til andre, men det trenger ikke å være veldig avansert. Sannsynligvis er det et eller annet du kan bedre enn en annen.

For inspirasjon kan du se til denne karen, som har laget et enkelt norskkurs på én time på plattformen Udemy. Kurset har hatt 2000 kunder, og med en pris på 329 kroner har han tjent 658 000 kroner på det. 

Du kan publisere kurset ditt på en side som denne, eller forsøke å selge det gjennom egne kanaler og stå for markedsføringen selv.

12. Passiv inntekt fra Youtube

En bekjent av meg holder på med en spesiell gren innen sykling og lager sykkel-videoer han publiserer på Youtube. Over flere år har han bygget seg opp en stor følgerskare og i dag er Youtube hans primære inntekt – og inntekten er god med rundt 200.000 kroner i måneden. 

Pengene tikker inn hver måned fra Google sitt annonsenettverk Adsense.

Et annet eksempel er gaming-kanalen Red Arcade som ble startet av en Norsk 19 åring. Allerede i 2017 tjente han 1,7 millioner kroner på Youtube-kanalen sin. 

Det er med andre ord mulig å få store passive inntekter på Youtube. Den store fordelen med å satse på Youtube er at seerne allerede er på plattformen og er klare til å trykke play.

Her gjelder det å være kreativ og finne en nisje du kan spesialisere deg på. Du kan gjøre alt fra å klippe sammen fail-videoer eller videoer av søte dyr, til review-kanaler der du tester ut ting som hjemmeelektronikk og verktøy.  

Markedet er størst hvis du går ut på engelsk, men det er også store Norske youtube-kanaler som tjener gode penger.

Les også: Hvordan tjene penger på sosiale medier som Youtube og Tiktok

13. Få passiv inntekt fra din egen nettside eller blogg

Å lage en nettside eller blogg kan være en super måte for å skape passive inntekter. Det er flere måter for å skaffe passiv inntekt fra en nettside. Du kan starte enten en:

 • Blogg / Nisje-nettside: Et nisjenettsted er enkelt forklart en blogg med artikler innenfor en bestemt nisje / tema, som den du leser på nå. Du kan tjene penger fra bannerannonser og affiliate markedsføring.
 • Sammenligningsside: En sammenligningsside eller review-side, er enkelt forklart en nettside hvor du gjør sammenligninger og tester av lignende produkter og tjenester.
 • Leadgen side: En leadgen-side er en side hvor du skaffer leads til andre bedrifter. Leads vil si kontaktinformasjonen til potensielle kunder. Sider som dette har mye tilfelles med sammenligningssider og nisjenettsider, men her handler det i større grad om å inngå avtaler med bedrifter utenom de du finner hos affiliate-nettverk.

Du kan regne med å tjene alt fra mellom 5 og 20 dollar per 1000 besøkende på en nettside i måneden med automatiske bannerannonser som AdSense. Det er med andre ord ikke mye penger å hente så lenge man har lite trafikk – men igjen – det er passivt, og inntektene kan vokse seg store over tid. 

I tillegg kan du tjene penger på annonselenker (affiliate marketing), for eksempel til produkter i nettbutikker som passer til det du skriver om. Da får du typisk en viss prosent – eksempelvis 10 – 20 % av verdien på det som blir solgt via den unike sporingslenken din. 

Hvis du ikke vil skrive artikler, er det mulig å lage enklere nettsider med affiliate-tilbud  hvor du kjører annonser for å få relevant trafikk inn – enten fra sosiale medier eller Google. Ulempen her er at du må bruke en del penger på å få trafikk til affiliate-siden din, og det er ikke sikkert at regnestykket med annonseutgifter mot affiliate-inntekter går opp slik at det blir lønnsomt. Men det kan være verdt å teste ut. 

Les også: 7 Måter for å tjene penger på egen nettside

14. Passiv inntekt fra salg av design på klær

Det finnes flere nettsteder som lar deg laste opp dine egne design som trykkes på ting som  t-skjorter, hettegensere, mobildeksler o.l, og selges mot at du får en bit av salgssummen.

Her gjør du arbeidet med å lage design én gang, så kan resten gå helt av seg selv og gi deg passive inntekter over lang tid. 

Amazon er verdens største nettbutikk, og lar deg laste opp dine egne design som blir vist frem til kunder over hele verden. Det eneste du trenger å gjøre er å laste opp designet ditt, så tar Amazon jobben med å produsering, salg og kundeservice. Du kan lese mer om tjenesten hos Amazon Merch

Hos Amazon får du ca 60 kroner av hver T-skjorte med ditt design som selges til 200 kroner, så her kan det bli store beløp hvis designene dine slår godt an.

15. Selg digitale eller fysiske produkter på Etsy

Enten du har en hobby der du produserer fysiske ting eller kan lage digitale design og produkter som kan printes ut, kan du lage din egen “butikk” inne på Etsy og selge de der. 

Dette er en enkel måte for å komme i gang med salg på nettet, og produktene dine blir synlige for Etsy sine mange millioner besøkende, på jakt etter ting som du kan tilby.

Hvis du selger digitale produkter blir dette passive inntekter som kan tikke inn på konto over lang tid.

Det er mange suksesshistorier om personer som har tjent gode penger på etsy. Her for eksempel er et print som har solgt 5 500 eksemplarer til en pris på 250 kroner. Det betyr 1,3 millioner kroner i omsetning på kun ett print. Er du kreativ og har talent kan det være mulig å tjene godt med passive penger på dette.

16. Passiv inntekt fra apper og software

Digitale produkter som apper og software er gode eksempler på ting som kan skape store passive inntekter. 

Software er noe som typisk lages én gang og har lite behov for vedlikehold og oppdateringer når det først er produsert. Dessuten kan de selges om og om igjen til kunder i hele verden. 

Apper kan gi passive inntekter i form av reklame, abonnementer og kjøp i appen. Annen software kan selges på lisens med månedlige betalinger eller for en engangssum og gi deg passive inntekter i årevis frem i tid. 

Det finnes flere plattformer hvor du enkelt kan publisere software du har utviklet, og et eksempel er AppSumo.com

17. Passiv inntekt fra boksalg

Har du vurdert å skrive din egen bok? Bøker som selger godt gir forfatteren store passive inntekter over tid. Når boken er ferdig skrevet og lansert, kommer pengene løpende i ettertid.

Du kan fokusere på fysiske bøker, eller e-bøker. Det enkleste er å lage en e-bok du kan selge på nettet, enten via en plattform som allerede har potensielle kunder til boka di, eller gjennom dine egne kanaler.

18. Passiv inntekt fra Dropshipping

Droppshipping vil si at du har en nettbutikk hvor produktene selges direkte fra produsenten av produktet til kundene dine, istedenfor at du må håndtere produktene selv. Du slipper å ha varelager og du slipper å sende ut det du selger til kundene dine. Når det er sagt, er det mye arbeid som skal til for å lykkes likevel, og spesielt i begynnelsen.

Du må sette opp nettbutikken, gjøre grundige undersøkelser av markedet og produkter, og du vil være nødt til å lykkes med markedsføringen for å få nok kunder inn. Når det harde arbeidet med å sette alt sammen og få det til å fungere som det skal er utført, går inntektene over til å bli mer eller mindre passive. 

Les også: Hvordan starte egen nettbutikk og tjene penger på den?

19. Passiv inntekt fra Dropservice 

Dropservicing er på mange måter likt som dropshipping. Forskjellen er at du her selger tjenester istedenfor fysiske produkter. Du er enkelt og greit en mellommann som videreformidler tjenestene andre utfører og tar en bit av kaken.

Et eksempel kan være å tilby logodesign til bedrifter. Du kan sette opp en profesjonell nettside og annonsere for tjenesten på Google, Facebook eller et annet sted på nettet. Selve tjenesten kjøper du av en profesjonell frilanser fra utlandet på et nettsted som Fiverr eller UpWork. 

Du betaler frilanseren 500 kroner for jobben og selger logoen til kunden for 4000 kroner. Da sitter du igjen med en fin fortjeneste på 3500 kroner.

Når dette maskineriet er oppe og går er det minimalt med arbeid fra din side som kreves og inntektene vil mer eller mindre kunne bli passive. Logo-eksempelet er nok godt oppbrukt, men dette kan gjøres for alle mulige tjenester som kan formidles på nettet.

20. Selg bildene dine som stock photos

Har du et godt kamera og liker å ta bilder? Da kan du få få passiv inntekt fra salg av dem på nettsider som Shutterstock og istockphoto.com. Der leter alle slags bedrifter og markedsførere etter gode bilder å bruke, og er villige til å betale for de rette bildene. Hver gang noen bruker et av bildene dine, får du betalt. 

Her vil det være smart å fokusere på bilder innenfor spesifikke nisjer der folk er villige til å betale for bilder. Tenk over hva bedrifter trenger til nettsidene sine, sosiale medier og brosjyrer innenfor bestemte bransjer. 

Det er mange sider hvor du kan publisere sider der du kan selge bilder og det vil være lurt å publisere bildene dine på så mange som mulig av dem for å få et størst mulig kundegrunnlag.

 

21. Affiliate markedsføring

Affiliate marketing er å promotere andre sine produkter og få betalt hvis noen kjøper produktet. Affiliate marketing er vanlig å benytte på nettsider, i sosiale medier og på Youtube, og er en vanlig måte for å skape passiv inntekt. 

Du kan for eksempel legge inn affiliate-lenker i beskrivelsen på Youtube, i innlegg på bloggen din eller på sosiale medier og få betalt hver gang noen kjøper noe eller registrerer seg via lenken din.

For eksempel kan du anbefale en bålpanne til følgerne dine på instagram, og få betalt 15 % av salgssummen hvis noen bestiller via lenken din, eller du kan anbefale en tjeneste på bloggen din og få betalt en fast sum for hver person som melder seg opp.

22. Passiv inntekt fra Musikk

Det er flere måter for å skape passiv inntekt fra musikk, og du trenger ikke være en internasjonal popstjerne for at hobbyen din skal bli lønnsom. Det er enklere enn noen gang å produsere musikk fra “gutterommet” og her er noen inntektsmuligheter du kan vurdere:

Streams: Du kan tjene penger på at musikken din blir strømmet, enten du er artist selv eller skriver og produserer låter for andre. Ifølge Mikkel Christiansen fra Broiler kan du regne med å tjene 45 000 kroner for hver million streams av musikken din hos Spotify. Lager du nok låter enten for deg selv eller for andre, kan dette bli store passive inntekter over tid som tikker og går. Når du har bygd opp en stor katalog med musikk, vil den sannsynligvis bli lyttet til år etter år, og den dagen du gir deg vil pengene fortsette å tikke inn i lang tid. 

Tono-avgifter: I tillegg fra rene inntekter fra strømmetjenester, kan du få passiv inntekt fra Tono. Tono-avgifter er en liten sum som går til deg som eier rettigheter til musikken hver gang musikken din brukes i butikker, spilles på radio eller brukes i film og TV. 

Stock-musikk: Du kan også publisere musikk du har laget som stock-musikk, slik at bedrifter og andre med behov for musikk til filmer, reklame, youtube-videoer, sosiale medier og lignende kan bruke musikken din mot at du får betalt. Dette er kanskje den enkleste måten for å skape passiv inntekt fra musikken din.

23. Passiv inntekt fra Podcast

Podcast er kjempepopulært, og faktisk lytter 43 % av Nordmenn til podcast hver måned. Spesielt er det de under 40 år som hører på podcast og mest den mest populære sjangeren er humor. Her er det naturligvis penger å tjene, og når du har laget mange nok podcaster vil de kunne skape passive inntekter i lang tid. 

Med din egen podcast kan du tjene penger fra strømmetjenester og annonseinntekter. Du kan inngå egne avtaler hvor du annonserer for en merkevare underveis i podcasten din, og du kan få mer passiv inntekt fra automatiske annonser hos Youtube.

Oppsummering om passiv inntekt

Det å tjene penger mens man sover eller ligger på stranden er faktisk mulig å oppnå, og her håper jeg du har fått inspirasjonen du trenger for å komme i gang selv. Å investere penger er den enkleste måten for å skaffe deg passiv inntekt, men de største inntektene kan komme fra strategiene som krever betydelig arbeidsinnsats i forkant. Har du allerede veldig mye penger kommer alt naturligvis enklere, da du bare kan investere pengene og leve av avkastningen i overskuelig fremtid.

Les også: 31 Måter for å tjene penger på nett og uten nett

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt. Det innebærer drift av nettbutikk, digital markedsføring og nettsiden du leser på nå.

Skriv en kommentar