Økonomi

29 Forslag til Passiv Inntekt – Tjen penger når du sover!

Drømmer du om å tjene penger mens du sover eller ligger på stranden? Det er faktisk mulig å oppnå, men du må være forberedt på å enten legge inn arbeid først, eller å investere deler av pengene dine.

Passive inntekter er noe jeg har blitt veldig glad i med årene, og det er alltid gøy når det tikker inn penger når jeg gjør noe helt annet enn å jobbe – for eksempel når jeg er på ferie. Her skal vi se nærmere på hva passive inntekter faktisk er, og du får 29 forslag til ting du kan gjøre for å skape passive inntekter selv.

Hva er passiv inntekt?

Passiv inntekt er inntekt som tjenes uavhengig av timene du jobber og som krever minimalt med arbeid å opprettholde. Passiv inntekt kan komme enten fra arbeid du har gjort tidligere eller investeringer. 

Eksempler på passiv inntekt: 

 • Renter på penger du har i banken
 • Avkastning fra investeringer
 • Inntekter fra musikk du har laget, eller en bok du har skrevet
 • Annonseinntekter fra en App, Youtube eller en nettside

Eksempler på ting som ikke er passiv inntekt:

 • Lønn fra jobben din (den må du aktivt jobbe for)
 • Lønn fra deltidsjobb (Summen du får betalt er direkte knyttet til timene du jobber)

29 Tips til passive inntekter:

Her er 29 tips og idéer for å skape passive inntekter som du kan komme i gang med i dag. Det enkleste å komme i gang med er investering, men jeg anbefaler å utforske mulighetene som krever arbeid og!

1. Høyrente sparekonto

Høyrentekonto er en sparekonto med ekstra høy rente. De fleste banker tilbyr en form for høyrentekonto, men vær oppmerksom på at det er stor variasjon på hvor høy rente du blir tilbudt og at enkelte høyrentekontoer har en begrenset mengde uttak i året.

Sannsynligvis vil ikke avkastningen på høyrentekonto være nok til å holde tritt med prisstigningen i samfunnet, men hvis du uansett har sparepenger stående på konto og ikke ønsker å ta risiko med dem, kan det være verdt å vurdere for å få et snev av passiv inntekt.

2. Rentefond

Med rentefond tar du litt høyere risiko enn ved å ha pengene i banken og du får litt bedre avkastning. Rentefond er en felles betegnelse for pengemarkedsfond og obligasjonsfond. Begge handler om investering i rentepapirer. Enkelt forklart låner rentefond ut penger til store bedrifter, stater, kommuner og offentlig sektor, og tjener penger på rentene som blir betalt for lånet.

Hva er rentefond og hvorfor investere i det?

3. Aksjefond

Å investere i aksjefond er en av de mest populære metodene for å skape seg passive inntekter. Så lenge aksjemarkedet gir avkastning, vil pengene dine kunne øke i verdi uten at du trenger å bruke mye tid og energi på det – og best av alt, vil pengene bli mer og mer verdt over tid, takket være rentes rente.

Aksjefond er en samling av hundrevis av aksjer, noe som begrenser risikoen betraktelig, samtidig som du er sikret den jevne oppgangen aksjemarkedet kan by på. De fleste undersøkelser har vist at indeksfond er den beste formen for sparing i aksjefond.

Det er enkelt å komme i gang med investering i aksjefond i din egen nettbank eller hos spesialiserte nettmeglere:

Les: Aksjefond for nybegynnere

4. Utbytteaksjer

Noen aksjeselskaper betaler ut deler av overskuddet sitt til investorene sine med jevne mellomrom, og aksjer som dette kalles utbytteaksjer. Ved å eie utbytteaksjer får du passiv inntekt hver gang utbytte blir utbetalt.

Utbytte blir vanligvis utbetalt fire ganger i året, og er noe du får i tillegg til en eventuell verdistigning i aksjen. Hvis en aksje koster 100 kr og selskapet spår et utbytte på 5 prosent, vil du få 5 kr i utbytte per aksje du eier i løpet av året. Med aksjer for 10.000 kroner, ville du fått utbetalt 500 kroner helt passivt. 

Samler du konsekvent på utbytteaksjer vil du etterhvert kunne bygge deg opp en fin og stødig passiv inntekt over tid. 

Les: Slik kjøper du aksjer

5. Crowdlending

Skjermbilde fra Monio sin crowdlending plattform

Med Crowdlending investerer du i lån til eiendomsprosjekter og får passive inntekter fra renter. Rentene blir utbetalt månedlig, så du kan oppnå en fast og passiv inntektsstrøm. Du får vite avkastningen på forhånd og det er normalt å få avkastning på mellom 6 og 15 % i året.

Kameo er Nordens største plattform for crowdlending. Der er det gratis å registrere seg, og du kan investere så lite som 500 kroner for å komme i gang. For å minimere risiko, anbefaler vi å spre investeringen ut over flere lån. Les mer om Crowdlending, risiko og hvordan du kommer i gang her:

Les: Alt du må vite om investering i Crowdlending

6. Staking av kryptovaluta

Det er flere muligheter for å tjene penger på kryptovaluta, og staking er en av de enkleste for å få passiv inntekt. Med staking kan du låse bort kryptovalutaen din og få renter som gir alt fra 2 til 15 prosent avkastning, avhengig av hvilken valuta du staker.

Hvis du vil kjøpe og stake kryptovaluta, anbefaler jeg den Norske kryptobørsen FIRI. Der registrerer du deg raskt med BankID og kan overføre penger med vanlig bankoverføring.

Merk: Investering i kryptovaluta innebærer risiko og kan føre til tap av midler. Det er 18 års aldersgrense for å registrere seg. 

Les: Hvordan kjøpe kryptovaluta på Norsk børs

7. Betale ned eller refinansiere gjeld

Penger spart er penger tjent og hvis du har dyr gjeld, er det å nedbetale denne noe som kan gi deg umiddelbar passiv inntekt.

Har du kredittkort eller forbrukslån med eksempelvis 15 % rente, vil det å betale ned gjelden med en gang gi deg 15 % avkastning på pengene dine, fremfor om du ville beholdt gjelden og betalt løpende renter.  

Det kan også være mye penger å tjene på å forhandle om renten på boliglånet ditt, eller å refinansiere dyre smålån og kredittkort til et billigere forbrukslån.

8. Passiv inntekt fra Youtube

En bekjent av meg lager sykkel-videoer han publiserer på Youtube. Over flere år har han bygget seg opp en stor, internasjonal følgerskare og i dag er Youtube hans primære inntekt – og inntekten er god med rundt 200.000 kroner i måneden.

Pengene tikker inn hver måned fra Youtube sitt partnerprogram, og mesteparten av annonseinntektene er fra videoer som ble publisert for mange år siden.

Et annet eksempel er gaming-kanalen Red Arcade som ble startet av en Norsk 19 åring og i dag tjener over 5 millioner kroner i året. Det er med andre ord mulig å få store passive inntekter på Youtube, og en stor fordel med å satse på Youtube er at seerne allerede er på plattformen og er klare til å trykke play.

Her gjelder det å være kreativ og finne en nisje du kan spesialisere deg på. Du kan gjøre alt fra å klippe sammen fail-videoer eller videoer av søte dyr, til review-kanaler der du tester ut ting som hjemmeelektronikk og verktøy. Markedet er størst hvis du går ut på engelsk, men det er også store Norske youtube-kanaler som tjener gode penger.

Les: Slik tjener du penger på Youtube

9. Affiliate markedsføring

Affiliate marketing er å promotere andre sine produkter og tjenester og få betalt hvis noen kjøper eller registrerer seg via den unike sporingslenken din. Affiliate marketing er vanlig å benytte på nettsider, i sosiale medier og på Youtube, og er en av mine personlige favoritter når det kommer til å skape passiv inntekt på nett.

For eksempel kan du legge inn affiliate-lenker i beskrivelser på Youtube, i innlegg på bloggen din eller i bio på sosiale medier og få betalt hver gang noen kjøper noe eller registrerer seg via lenken din.

Kunsten for å lykkes er å finne affiliate-tilbud som slår godt an blant publikumet ditt, og så klare å skape nok trafikk til disse lenkene.

10. Utleie av tingene dine

Har du ting og utstyr liggende som du ikke alltid bruker? Da kan det å leie ut dette på hygglo være en smart idé for å skaffe passive inntekter. Du kan leie ut alt fra turutstyr til tilhengere, skibokser, kamerautstyr, partytelt, verktøy, sykler og ski, og dessuten er forsikring er inkludert.

Leter du litt på nett, finner du flere eksempler på folk som har gjort dette til en solid ekstrainntekt. Å lykkes med utleie av ting krever litt arbeid, men arbeidet som skal til i forhold til inntjeningspotensialet er ganske lite.

Les: Slik tjener du penger på utleie av ting og utstyr

11. Utleie av eiendom 

Utleie av eiendom er en av de eldste formene for passiv inntekt, så hvis du er seriøs med å skaffe deg langsiktig, passiv inntekt kan investering i utleieeiendom være en vei å gå. Ved å kjøpe eiendom, for eksempel en leilighet som du kan leie ut for mer enn hva den koster deg i måneden å eie, vil du sitte igjen med en passiv inntekt. I tillegg kan du oppnå verdiøkning på eiendommen.

Gevinsten kan brukes til å investere i flere utleieeiendommer slik at du etterhvert kan bygge deg opp en portefølje av utleieenheter og dermed øke inntektene dine. Det er mange typer eiendom du kan leie ut for å skape passive inntekter:

 • Leiligheter og hus
 • Kontor, butikk – og lagerlokaler
 • Parkeringsplasser

Utfordringen med utleie er å få regnestykket til å gå opp med tanke på lånekostnader, fellesutgifter og skatt, men med grundige undersøkelser i forkant er det absolutt gode muligheter for å lykkes. Enklest er det naturligvis hvis du har høy egenkapital fra før av. 

Les: 6 Enkle måter å investere i eiendom

12. Korttidsutleie av bolig med AirBnB

AirBnB er genialt for korttidsutleie av bolig, enten det bare er ett rom eller en hel hybel, leilighet eller et hus. Fritidsboliger egner seg også for utleie på AirBnB. 

Her er alt du trenger å gjøre å ta bilder og skrive informasjon om boligen, så fikser AirBnB resten. Det er mange som har bygget seg opp passive inntekter med utleie via airBnB til turister, både i sentrale områder og på mer øde, eksotiske steder.

13. Utleie av bil

Har du bil? Hvis du har en bil du ikke bruker hver dag, er bildeling på en plattform som Getaround en smart måte for å få passiv inntekt. 

Hos Getaround er det enkelt å legge ut bilen din og du velger selv hvor mye du vil ha betalt i leie. Det er også lett å sette opp når bilen er disponibel for utleie. Du velger også selv om du godkjenner leietakeren eller ikke – alt går med andre ord på dine premisser.

14. Selg digitale produkter

Digitale produkter som e-bøker, kurs, sjekklister, foto-presets, guider og printables kan være genialt å selge for å skape passive inntekter. Typisk egner dette seg å selge til følgere i sosiale medier eller til lesere på nettsiden din, men det kan også selges på Etsy og andre plattformer som legger til rette for det.

15. Lag og selg nettkurs 

Å produsere et nettkurs kan være en smart måte for å sikre deg passive inntekter. All jobben gjør du på forhånd og når kurset først er laget, kan inntektene tikke passivt inn i ettertid.

For å lage et kurs må du ha en ferdighet du kan lære bort til andre, men det trenger ikke å være veldig avansert. Sannsynligvis er det et eller annet du kan bedre enn en annen. For inspirasjon kan du se til denne karen, som har laget et enkelt norskkurs med varighet på én time på plattformen Udemy. Kurset har hatt 2000 kunder, og med en pris på 329 kroner har han tjent 658 000 kroner på det. 

Du kan publisere kurset ditt på en side som denne, eller forsøke å selge det gjennom egne kanaler og stå for markedsføringen selv.

16. Lag din egen nettside eller blogg

Å lage en nettside eller blogg kan være en super måte for å skape passive inntekter, for eksempel fra annonser, salg av digitale produkter og affiliate marketing. Det er mange forskjellige strategier du kan bruke for å tjene penger på en nettside, men det enkleste er å lage en blogg / nisje-nettside med artikler innen et bestemt tema – litt som den du leser på nå.

Du kan regne med å tjene alt fra mellom 5 og 20 dollar per 1000 besøkende på en nettside i måneden med automatiske bannerannonser fra Google AdSense. Det er med andre ord ikke mye penger å hente så lenge man har lite trafikk – men igjen – det er passivt og inntektene kan vokse seg store over tid, spesielt om du tar i bruk affiliate og salg av digitale produkter i tillegg.

Hvis du ikke vil skrive artikler, er det mulig å lage enklere nettsider med affiliate-tilbud  hvor du kjører annonser for å få relevant trafikk inn – enten fra sosiale medier eller Google. Ulempen her er at du må bruke en del penger på å få trafikk til nettsiden din, og det er ikke sikkert at regnestykket med utgifter til annonsering og inntekter fra affiliate-tilbud går opp slik at det blir lønnsomt. Men det kan være verdt å teste ut. 

Les: 7 Måter å tjene penger på egen nettside

17. Lag Apper og annen software (SaaS)

Digitale produkter som apper og software er gode eksempler på ting som kan skape store passive inntekter. 

Software er noe som typisk lages én gang og har lite behov for vedlikehold og oppdateringer når det først er produsert. Dessuten kan de selges om og om igjen til kunder i hele verden. Jo mer du selger, jo mer lønnsomt blir det.

Apper kan gi passive inntekter i form av reklame, abonnementer og kjøp i appen. Annen software kan selges på lisens med månedlige betalinger (SaaS) eller for en engangssum og gi deg passive inntekter i årevis frem i tid. 

Det finnes flere plattformer hvor du enkelt kan publisere software du har utviklet, og et eksempel er AppSumo.com

18. Passiv inntekt fra bøker

Har du vurdert å skrive din egen bok? Bøker som selger godt gir forfatteren store passive inntekter over tid. Når boken er ferdig skrevet og lansert, kommer pengene løpende i ettertid.

Du kan fokusere på fysiske bøker eller skrive digitale e-bøker. Det enkleste er å lage en e-bok du kan selge på nettet, enten via en plattform som allerede har potensielle kunder til boka di som Amazon, eller gjennom dine egne kanaler.

Hvis du ikke liker å skrive selv, kan du prøve deg med kunstig intelligens: Her kan du se hvordan Joe tjente 1 million dollar på å selge e-bøker laget med ChatGPT.

19. Dropshipping

Dropshipping vil si du har en nettbutikk hvor produktene selges direkte fra produsent eller grossist til kundene dine, istedenfor at du må håndtere produktene selv. Du slipper å ha varelager og du slipper å sende ut det du selger til kundene dine, og kan heller fokusere på markedsføringen.

Det krever imidlertid en god del arbeid å komme i gang, og blant annet må du sette opp nettbutikken, gjøre grundige undersøkelser av markedet og produkter, og du vil være nødt til å lykkes med markedsføringen for å få nok kunder inn. Når det harde arbeidet med å sette alt sammen og få det til å fungere som det skal er utført, kan inntektene gå mer over til å bli passive.

Les: Slik tjener du penger på dropshipping

20. Passiv inntekt fra Musikk

Det er flere måter for å skape passiv inntekt fra musikk, og du trenger ikke være en internasjonal popstjerne for at hobbyen din skal bli lønnsom. Det er enklere enn noen gang å produsere musikk fra “gutterommet” og her er noen inntektsmuligheter du kan vurdere:

 • Streams: Du kan tjene penger på at musikken din blir strømmet, enten du er artist selv eller skriver og produserer låter for andre. Ifølge Mikkel Christiansen fra Broiler kan du regne med å tjene 45 000 kroner for hver million streams av musikken din hos Spotify. Lager du nok låter enten for deg selv eller for andre, kan dette bli store passive inntekter over tid som tikker og går. Når du har bygd opp en stor katalog med musikk, vil den sannsynligvis bli lyttet til år etter år, og den dagen du gir deg vil pengene fortsette å tikke inn i lang tid. 
 • Tono-avgifter: I tillegg fra rene inntekter fra strømmetjenester, kan du få passiv inntekt fra Tono. Tono-avgifter er en liten sum som går til deg som eier rettigheter til musikken hver gang musikken din brukes i butikker, spilles på radio eller brukes i film og TV. 
 • Stock-musikk: Du kan også publisere musikk du har laget som stock-musikk, slik at bedrifter og andre med behov for musikk til filmer, reklame, youtube-videoer, sosiale medier og lignende kan bruke musikken din mot at du får betalt. Dette er kanskje den enkleste måten for å skape passiv inntekt fra musikken din.

21. Passiv inntekt fra Podcast

Podcast er kjempepopulært, og faktisk lytter 43 % av Nordmenn til podcast hver måned. Spesielt er det de under 40 år som hører på podcast og mest den mest populære sjangeren er humor. Her er det naturligvis penger å tjene, og når du har laget mange nok podcaster vil de kunne skape passive inntekter i lang tid. 

Med din egen podcast kan du tjene penger fra strømmetjenester og annonseinntekter. Du kan inngå egne avtaler hvor du annonserer for en merkevare underveis i podcasten din, og du kan få mer passiv inntekt fra automatiske annonser hos Youtube.

22. Få cashback når du handler

Å sørge for at du får cashback hver gang du handler, kan være en rask vei til å skape passiv inntekt. Med cashback får du en liten sum tilbake hver gang du handler med kortet ditt, og alle disse småsummene kan bli store over tid.

Den enkleste måten å skaffe cashback er ved å registrere bankkortet ditt hos Trumf. Da får du trumf-poeng hver gang du handler hos Norgesgruppen sine butikker og bensinstasjoner, og disse poengene kan du ta ut i penger.

23. Design til klær

Flere nettsider lar deg laste opp dine egne design som trykkes på ting som  t-skjorter, hettegensere, mobildeksler o.l, og selges mot at du får en bit av salgssummen.

Her gjør du arbeidet med å lage design én gang, så kan resten gå helt av seg selv og gi deg passive inntekter over lang tid. 

Amazon er verdens største nettbutikk, og lar deg laste opp dine egne design som blir vist frem til kunder over hele verden. Det eneste du trenger å gjøre er å laste opp designet ditt, så tar Amazon jobben med å produsering, salg og kundeservice. Du kan lese mer om tjenesten hos Amazon Merch

Hos Amazon får du ca 60 kroner av hver T-skjorte med ditt design som selges til 200 kroner. Husk at publikumet deres er enormt, så her kan det bli store beløp hvis designene dine slår godt an.

24. Selg ting du har laget på nett

Enten du har en hobby der du produserer fysiske ting eller kan lage digitale design og produkter som kan printes ut, kan du lage din egen nettbutikk hos Etsy og selge det der.

Det er mange suksesshistorier om personer som har tjent gode penger på Etsy. Jeg fant for eksempel et print som har solgt 5 500 eksemplarer til en pris på 250 kroner. Det betyr 1,3 millioner kroner i omsetning på kun ett print. Er du kreativ og har talent kan det altså være mulig å tjene godt med passive penger på dette.

Salg på Etsy kan være en enkel måte for å komme i gang med salg på nettet, og produktene dine blir synlige for Etsy sine mange millioner besøkende, på jakt etter ting som du kan tilby. Hvis du selger digitale produkter blir dette passive inntekter som kan tikke inn på konto over lang tid.

25. Selg kunsten din som plakater

Hvis du er en aspirerende kunstner som enten maler, tar foto eller lager grafiske kunstverk, kan du forsøke å selge kunsten din i nettbutikker som selger plakater. Her er som regel alt du trenger å gjøre å laste opp kunsten din, så tjener du penger hver gang nettbutikken selger et eksemplar. Butikker du kan se nærmere på for mulighet til dette, er TooManyPrintsPrintlerPosterlounge og Society6.

26. Dropservicing

Drop-servicing er på mange måter likt som dropshipping. Forskjellen er at du her selger tjenester istedenfor fysiske produkter. Du er enkelt og greit en mellommann som videreformidler tjenestene andre utfører og tar en bit av kaken.

Et eksempel kan være å tilby logodesign til bedrifter. Du kan sette opp en profesjonell nettside og annonsere for tjenesten på Google, Facebook eller et annet sted på nettet, men selve tjenesten kjøper du av en profesjonell frilanser fra utlandet på et nettsted som Fiverr eller UpWork. Du betaler frilanseren 1000 kroner for jobben og selger logoen til kunden for 7000 kroner. Da sitter du igjen med en fin fortjeneste uten mye arbeid.

Når maskineriet er oppe og går er det minimalt med arbeid fra din side som kreves og inntektene vil mer eller mindre kunne bli passive, så lenge du kan automatisere noen av prosessene.

27. Selg bildene dine som stock photos

Har du et godt kamera og liker å ta bilder? Da kan du få få passiv inntekt fra salg av dem på nettsider som Shutterstock og istockphoto.com. Der leter alle slags bedrifter og markedsførere etter gode bilder å bruke, og er villige til å betale for de rette bildene. Hver gang noen bruker et av bildene dine, får du betalt. 

Her vil det være smart å fokusere på bilder innenfor spesifikke nisjer der folk er villige til å betale for bilder. Tenk over hva bedrifter trenger til nettsidene sine, sosiale medier og brosjyrer innenfor bestemte bransjer. 

28. Kunstig intelligens

Kunstig intelligens som ChatGPT, DALL-E, Midjourney og Stable Diffusion kan være nyttige verktøy å bruke på jakten etter passiv inntekt. For eksempel kan du bruke ChatGPT til å skrive tekst til nettsider eller koding, og Midjourney til å lage kunst som du så kan bruke til å bygge opp profiler i sosiale medier eller selge som digital kunst og NFT-er.

Les: Slik kan du tjene penger med AI (kunstig intelligens)

29. Utleie av lagerplass

Du har sikkert lagt merke til at det har blitt big business med lagerboder og lagerhotell. Dette er en kjempesmart forretningsmodell som kan gi store passive inntekter for de som har mulighet til å investere i store lokaler, men å leie ut lagerplass er også noe du kan dra nytte av om du har ekstra plass hjemme eller på tomten din.

Oppsummering om passiv inntekt

Det å tjene penger mens man sover eller ligger på stranden eller imens du sover er faktisk mulig å oppnå, og selv om det ikke nødvendigvis er enkelt å få til, håper jeg du har fått god inspirasjon her.

Å investere penger er den enkleste måten for å skaffe deg passiv inntekt, men de største inntektene kan komme fra strategiene som krever betydelig arbeidsinnsats i forkant. Har du allerede veldig mye penger kommer alt naturligvis enklere, for da kan du investere pengene og leve av avkastningen i overskuelig fremtid.

Hvis du er på jakt etter flere inntektsmuligheter, anbefaler jeg å også lese:

..Og å melde deg på vårt nyhetsbrev:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar