Økonomi

Hvordan Tjene penger på Affiliate Marketing i Norge? (2024)

Har du hørt snakk om affiliate markedsføring og lurer på hva det er? Eller vurderer du seriøst å komme i gang som affiliate og trenger en bekreftelse på at det faktisk er noe å satse på for å tjene penger?

Da skal jeg gjøre mitt beste for å gi deg en god forklaring.

Utover å være digital markedsfører, er affiliate marketing noe av det jeg har tjent mest fra på nett. De siste årene har jeg tjent flere hundre tusen kroner på affiliate markedsføring i året, så at dette er noe som fortsatt fungerer (også i Norge) er det ingen tvil om.

Når det er sagt har det ikke vært lett å få til, og om du tror at affiliate marketing er noe som krever lite innsats for å lykkes med, må jeg dessverre skuffe deg.

Får du likevel maskineriet opp og gå, er affiliate markedsføring noe som i stor grad kan gi deg passive inntekter i lange perioder. 

Hva er affiliate marketing (Affiliate markedsføring)?

Enkel illustrasjon av affiliate marketing på norsk

Affiliate marketing er at du promoterer andre sine produkter eller tjenester og får betalt per kunde du skaffer for dem. Du blir et mellomledd som hjelper kunder å finne riktig produkter og tjenester, og som hjelper bedrifter få kunder.

For å kunne spore hvilke kunder som kommer fra deg, benyttes unike sporingslinker / nettadresser. En affiliate-lenke kan for eksempel se slik ut: 

https://aslinkhub.com/?bid=2311960&media_id=89856

Følger en person din unike sporingslink og foretar et kjøp, får du som har delt lenken provisjon. 

Du kan promotere alle slags typer produkter og tjenester som affiliate, så lenge selskapet som selger det har et affiliate-program. Noen bedrifter har sine egne affiliate-programmer, men de fleste får du tilgang til via et affiliate-nettverk hvor du finner mange forskjellige annonsører.

Vil du lære hvordan du bygger din egen nettside fra scratch, som du kan tjene penger på med affiliate marketing? 

Da anbefaler jeg kurset til Authority Hacker, som lærer deg alt du trenger for å gå fra nybegynner uten erfaring, til å kunne tjene en fulltids inntekt som affiliate. Du kan sjekke ut et av deres gratis videokurs her.

Hvordan fungerer affiliate marketing i praksis?

Si for eksempel at du har en profil i sosiale medier eller et nettsted hvor mange i publikumet ditt er opptatt av mote. 

Da kan du eksempelvis anbefale publikumet ditt å kjøpe en klokke hos en klokkebutikk på nett som har et affiliate-program. Gjerne er belønningen mellom 5 og 15 % per salg i nettbutikk, så hvis personen ender personen opp med å kjøpe en klokke til 5000 kroner og belønningen er 10 % via annonse-lenken din, tjener du 500 kroner. 

Gjør 20 personer det samme, har du plutselig tjent 10.000 kroner. Best av alt er at sporingen ofte gjelder hele nettbutikken, så du vil få 10 % uavhengig av hvilken klokke personen kjøper. Kjøper de en til 500 kroner vil du få 50 kroner i belønning, og kjøper de en til 20.000 kroner, vil du få 2000 kroner.

Hvilke kanaler kan du bruke for å promotere affiliate tilbud? 

Alle steder på nettet der du har tilgang på et publikum, kan du promotere affiliate tilbud og tjene penger. Enten du har en profil i sosiale medier med mange følgere, en blogg med lesere innen et bestemt tema eller en populær youtube-kanal, kan det være penger å tjene. 

De mest vanlige kanalene for å promotere affiliate-tilbud i er:

 • Egen nettside / blogg innen et bestemt tema
 • Kanal i sosiale medier (Instagram, Tiktok, Twitter etc)
 • Youtube
 • Nyhetsbrev på e-post

Det viktigste er at du har en eller annen måte for å få publikumet ditt til å trykke på en annonselenke. 

I en bloggartikkel kan det være en naturlig del av teksten, eller en knapp du plasserer for å fange oppmerksomheten. På en annen nettside kan det være en produktsammenlikning med kjøp-knapper. På sosiale medier kan du ha linker i biografien din og i stories, og på Youtube kan du lenke fra video beskrivelsen.

Hvis du allerede har et publikum vet du naturligvis hvordan du skaffer deg følgere, men hvis du ikke har noen kanal enda må du gjøre research på nett og youtube, eller finne kurs som hjelper deg å lykkes innen den spesifikke kanalen du vil fokusere på.

Med en engelskspråklig kanal treffer du flest mulig mennesker, men Norge er også et marked det er fullt mulig å lykkes med affiliate markedsføring.

Les også:
Slik tjener du penger på sosiale medier
Slik tjener du penger med egen nettside

Hva slags produkter og tjenester kan du promotere som affiliate?

Du kan promotere alle slags produkter og tjenester med affiliate marketing. Det eneste som kreves er at selskapet du vil promotere har et affiliate program, enten i egne kanaler eller via et affiliate-nettverk (vanligst).

Eksempler på selskaper som har affiliate program:

 • Nettbutikker innen alle sjangre
 • Kredittkort selskaper
 • Strømleverandører
 • Mobilselskaper
 • Strømmetjenester
 • VPN-tjenester
 • Treningssentre
 • Investerings-plattformer (aksjer, krypto etc)
 • Software innen alle sjangre

Dette er bare toppen av isfjellet, og det finnes affiliate programmer innen de fleste bransjer så lenge du leter godt nok.

Bare innen nettbutikk-segmentet kan du jo se for deg hvor mye som kan promoteres; Alt fra dyre møbler til sportsutstyr, klær, bildeler, leker, kosmetikk, elektronikk og mye mer.

Hos nettbutikker får du en bestemt prosentandel av salget, mens andre tjenester ofte gir en fast sum per kunde du anskaffer dem.

Positivt og negativt om Affiliate marketing som forretningsmodell:

Om du vurderer å sette i gang med affilliate markedsføring, har du sikkert vurdert andre forretningsmodeller også. For å ta kjapt hva som er positivt og negativt med affilliate, kommer de viktigste punktene her:

Positivt med affiliate marketing

 • Du tjener penger uten å måtte ha egne produkter og tjenester. Du trenger heller ikke å forholde deg til kunder og kundeservice. (Høres nesten for godt ut til å være sant, men det er sant)
 • Affiliate marketing er billig å komme i gang med og du trenger ikke mange tusen kroner
 • Du kan starte som affiliate hjemmefra, og bruke den tiden du selv ønsker.
 • Affiliate marketing relativt enkelt å komme i gang med.
 • Når det er oppe og går, kan det i stor grad bli passive inntekter som ikke henger sammen med tiden du bruker på det.

Negativt med affiliate marketing:

 • For å tjene mye som affiliate, trenger du et stort publikum. Det tar mye tid å bygge seg opp et stort publikum organisk (uten å annonsere), enten det er på Youtube, sosiale medier eller med en egen nettside.
 • Skal du bruke annonser på eksempelvis facebook eller google for å skape trafikk til affiliate-tilbudene dine, vil det koste penger og det kan være vanskelig å få regnestykket til å bli lønnsomt. Her kan du bli nødt til å eksperimentere en del for å se hva som gir avkastning.
 • Affiliate programmer kan avsluttes eller justeres med kort varsel. Veldig kjedelig om det aktuelle programmet er en stor del av inntektene dine, men heldigvis ikke ofte dette skjer. 

Hvem passer affiliate marketing for?

Affiliate marketing passer for deg som vil bygge opp en stabil ekstra inntekt, og som synes prosessen med å gradvis se resultater er vel så gøy som å se store resultater raskt. Skal du satse på affiliate marketing er du nemlig nødt til å ha god tålmodighet.

Med mindre du har ekstremt god flaks, tar det lang tid å bygge opp en god kanal der du får tilgang til et stort publikum, og det vil kunne være lange perioder uten at du ser resultater. Husk at for at noen skal følge deg må du by på god verdi, enten i form av nyttig kunnskap, underholdning eller en god miks av begge deler. 

Hvis du etterhvert klarer å bygge opp et stort publikum, må du prøve deg frem for å finne affiliate-programmer som faktisk er relevante for publikumet ditt og som konverterer slik at det blir salg. 

For å lykkes vil det være en stor fordel å ha god forretningssans og forståelse av målgruppen din, god oversikt over hvilke produkter og tjenester som finnes i markedet, og du bør være litt opphengt i tall – både når det kommer til trafikk, engasjement, antall følgere, og selvfølgelig kroner og øre.

Hvem passer ikke affiliate marketing for?

For deg som vil tjene godt med penger relativt raskt, finnes det mer effektive metoder enn affiliate marketing. Skal du tjene penger raskt med affiliate markedsføring er du nødt til å bruke penger på annonsering, og risikere å bruke flere tusen kroner før du får ting til å kanskje fungere. 

Jeg har allerede skrevet en liste over gode forretningsidéer, og trekker spesielt frem det å begynne som markedsføringskonsulent som et smart valg. Da kan du være i gang med å tjene 10-30.000 kroner innen bare uker eller måneder, istedenfor å måtte vente i et halvt år eller mer før pengene kommer inn.

Som med alle andre forretningsideer er du nødt til å være proaktiv og faktisk legge inn arbeidet og timene som kreves for å ha mulighet til å lykkes.

Hvordan komme i gang med affiliate marketing?

Å starte med affiliate marketing og finne produkter å promotere er den enkleste biten. Det er å skaffe seg publikumet som er den vanskelige delen. For å komme i gang som affiliate er dette hva du må gjøre: 

 1. Registrer deg hos et affiliate-nettverk som samarbeider med mange ulike bedrifter for å skaffe dem kunder. Alternativt kan du registrere deg direkte hos selskapet du vil promotere dersom de har et eget affiliate program. Er du usikker, kan du sende selskapet en mail og høre om de har et.

 2. Hos affiliate-nettverket søker du om tillatelse om å delta i de spesifikke programmene du ønsker. Her er det opp til bedriften du ønsker å promotere å avgjøre om de vil la deg jobbe med dem.

  De fleste affiliate-programmer krever at du allerede har en kanal eller nettside med et visst antall følgere / besøkende / visninger.
 3. Når du er godkjent, får du en unik sporingslenke du kan dele med publikumet ditt. Når du deler lenken og publikumet ditt klikker via lenken og foretar et kjøp, skjer registreringen automatisk hos affiliate nettverket ditt. Ofte ligger det en cookie på feks 20 dager, så kjøpet trenger ikke å skje med en gang.
 4. Saldoen du har tjent opp blir samlet opp hos affiliate-nettverket eller i selskapets eget affiliate-dashboard, og blir utbetalt automatisk til din bankkonto hver måned.
 5. Regnskap og skatt kan du begynne å tenke på om du får skikkelige inntekter etterhvert, men dette er også veldig enkelt og greit, for eksempel med et enkeltpersonsforetak (gratis å opprette) og et rimelig regnskapsprogram. 

Som du ser er det ganske enkelt å komme i gang med. Du må bare registrere deg hos noen store affiliate-nettverk, og søke på tilbyderne som er interessante for deg.

Hvor mye kan man tjene som affiliate?

Som affiliate i Norge kan du tjene alt fra et par hundrelapper til millioner av kroner, avhengig av hvor stort publikumet ditt er og hvor god match affiliate-tilbudene du promoterer er med publikumet ditt. Selv har jeg tjent flere hundre tusen kroner i året som affiliate de siste årene, men som med andre måter å tjene penger på nett,  er det relativt enkelt å tjene litt, og vanskeligere å tjene mye.

Hva du tjener per konvertering hos de ulike annonsørene varierer stort. Noen affiliate programmer gir deg noen få kroner per salg, mens andre program gir deg flere tusen kroner per kunde du skaffer dem. 

Erfaringen min er at noen affiliate programmer konverterer godt, og andre konverterer dårlig. Her må du nesten bare prøve deg frem. For min del har det vært affiliate programmer jeg har hatt skikkelig troen på, som det ikke har blitt noe som helst inntjening fra, imens andre programmer som jeg ikke hadde tro på har vist seg å være kjempe-lønnsomme.

Hvor finner jeg Norske affiliate programmer?

I Norge finnes det mange både affiliate programmer og affiliate nettverk. Noen av de største nettverkene med Norske affiliate programmer er:

 • Adservice
 • Tradetracker
 • Orion Media
 • Targetcircle
 • Tradedoubler

For å finne andre relevante programmer, kan du for eksempel google “bedriftsnavn affiliate program” eller sende selskapet en e-post om de har mulighet til et slikt samarbeid. 

Regnskap og skatt for affiliate marketing i Norge

Som kjent kan du tjene en del penger på hobbybasis, og du kan tjene en god del som affiliate før du trenger å bekymre deg for å starte firma og føre grundig regnskap. 

Selv tjente jeg rundt 100.000 kroner som privatperson på affiliate før jeg opprettet enkeltpersonforetak og tok i bruk regnskapsprogram. Bare sørg for at du setter av riktig prosent av inntekten din til skatt, og meld fra om den ekstra-inntekten din på skattekortet hvis du gjør det som privatperson. 

Når du først skal i gang med firma og regnskap, kan jeg berolige deg med at regnskapet er enkelt når det kommer til affiliate markedsføring, spesielt om du ikke bruker penger på annonsering. Isåfall er det kun inntekter og ingen utgifter å forholde seg til.

Når du får betaling fra et affiliate-nettverk får du en ferdig laget faktura du kan legge rett inn i regnskapsprogrammet ditt (f eks Fiken som er enkelt å bruke), med utbetalt beløp og navnet eller firmanavnet ditt på. 

Og siden de fleste affiliate-nettverk er registrert i utlandet (sverige, danmark, usa etc) slipper du i mange tilfeller å forholde deg til moms (MVA). Husk at du likevel må registrere deg i MVA-registeret når du bikker 50.000 i omsetning, og at du må kreve inn MVA, men MVA på 0 % grunnet utførsel til utlandet, når du har bikket denne grensen. For Norske nettverk som Tradetracker må du kreve inn vanlig MVA på 25 %.

Oppsummering om affiliate marketing i Norge 

Som du nå har sett er det fullt mulig å tjene penger som affiliate i Norge. Affiliate er en forretningsmodell som er kommet for å bli, og flere og flere Norske bedrifter starter opp sine egne affiliate-program, enten hos seg selv eller via større affiliate-nettverk. Bare i USA er affiliate marketing bransjen verdt mer enn 8 milliarder dollar.

Den store utfordringen ligger i å finne ut hvilke kanaler du bør fokusere på for å promotere affiliate-tilbudene, og hvordan du skal klare å bygge opp dette maskineriet. 

Skal du lykkes som affiliate i Norge, er du nødt til å være klar over at dette ikke er en måte for å tjene penger raskt. Her tar det mye tid å bygge opp kanalen du vil promotere produkter og tjenester i, og å få det lønnsomt. 

Selv brukte jeg godt over et halvt år før jeg tjente en eneste krone som affiliate. Fordelen er at når du først klarer å tjene penger som affiliate, går det gjerne opp et lys for deg om hva som faktisk fungerer, og det blir enklere å bygge videre på det og ta det til neste nivå.

Lær hvordan du bygger din egen nettside fra scratch, som du kan tjene penger på med affiliate marketing:

Kurset til Authority Hacker lærer deg alt du trenger for å gå fra nybegynner uten erfaring, til å kunne tjene en fulltids inntekt som affiliate. Sjekk ut et av deres gratis videokurs her.

Les også: De beste forretningsidéene å starte med nå

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar