Økonomi

Hvordan tjene penger på sosiale medier: Tiktok, Instagram, Snap

Det er en kjent sak at det kan være store penger å tjene på å ha mange følgere på sosiale medier som TikTok, Youtube og Instagram. 

Men hvordan tjener influencerne pengene sine og hva skal til for å tjene penger på sosiale medier?

Du har sikkert lest at store, internasjonale kjendiser som Christiano Ronaldo, The Rock og Kylie Jenner kan tjene mer enn 10 millioner kroner per post på Instagram. På Youtube tjener 11-åringen Ryan Kaji mer enn 270 millioner kroner i året og Mr. Beast som er 24 år gammel drar inn rundt 500 millioner kroner i året. Det er hele er rett og slett ganske vilt!

Også i Norge er det influencere og andre profiler i sosiale medier som drar inn seriøse summer hver måned.

Enten du bare er nysgjerrig på hvordan dette er mulig eller vil vite hva som skal til for å tjene penger på sosiale medier selv, er denne artikkelen for deg.

Les også: Hvordan tjene penger på nett? Metoder som faktisk fungerer

Hvordan tjene penger på sosiale medier? 

1. Sponsede innlegg og betalte partnerskap

En av de mest utbredte metodene for å tjene penger i sosiale medier er sponsede innlegg. Her får influencere og andre profiler i sosiale medier betalt for å promotere produkter og bedrifter i innlegg på profilene sine. 

Bedrifter er villige til å betale godt med penger for å bli eksponert hos de rette profilene. Grunnen er at de er sterke inspirasjonskilder og påvirkere for følgerne sine. 

På Instagram er det typisk å benytte sponsede innlegg og sponsede historier. På Youtube tar ofte “programlederen” en pause i videoen for å snakke litt om bedriften som har sponset videoen. 

2 Annonsevisninger

En annen vanlig måte for å tjene penger på sosiale medier er via annonse-visninger. Dette gjelder typisk for Youtube, Snapchat, og til dels for TikTok og bloggere. Automatiske annonser plasseres før, etter og underveis i videoene og profilene tjener penger basert på hvor mange som ser annonsene. 

Ifølge den svenske influenceren Lisa Borg (34) er det Snapchat som betaler best om dagen: I et intervju med VG forteller hun at hun kan tjene rundt 90.000 norske kroner i måneden ved å legge ut 50 snap-historier om dagen. Da har hun mellom 1 og 2 millioner visninger på hver story. Ved å legge ut opp mot 200 klipp om dagen, kan man generere så mye som 360.000 kroner måneden med så mange seere – noe som tilsvarer en årslønn på hele 4.320.000 kroner.

3. Salg av egne produkter og tjenester

Når man har bygget seg opp en stor følgerskare, er et naturlig steg å utvikle og selge egne produkter og tjenester. Dette kan være salg av alt fra klær og utstyr med eget design, til bøker, kurs og coaching – alt avhengig av hva følgerne til profilen er interessert i.

4. Opptredner, TV-programmer og lignende

Mange som har lykkes med å skaffe seg mange følgere i sosiale medier, får tilbud om spennende muligheter også utenfor sosiale medier. Det kan være ting som betalte oppdrag for TV-programmer, bokavtaler eller som foredragsholder på ulike arrangementer.

Les også: Ekstra inntekt? 49 sideinntekter du kan tjene 10.000 i mnd på

Hvordan tjene penger på Instagram?

Instagram er et av verdens største sosiale medier og er eid av Facebook. På Instagram er det estimert at man trenger 5000 følgere for å kunne tjene penger på profilen sin. Du kan forsøke med mindre følgere, men det er tvilsomt at bedrifter vil være villige til å betale for det. 

Med 5000 følgere kan man forvente å tjene rundt 3000 kroner per sponsede post og med 10.000 følgere kan man forvente 6000 kroner per post. Virkelig store profiler kan tjene mer enn 30 – 40.000 kroner per sponsede innlegg. 

Hvordan tjene penger på Youtube?

Noen av de største Youtuberne i verden kan tjene titalls millioner kroner i året. I Norge er naturligvis tallet lavere, men det er flere som tjener mer enn nok på Youtube til å ha en komfortabel inntekt. 

For å tjene penger på YouTube må du være kvalifisert for inntekts-generering gjennom YouTubes partnerprogram (YPP), som lar deg tjene penger på annonser på videoene dine. Annonsene plasseres automatisk før, etter og underveis i videoene dine. 

For å bli med i YouTubes partnerprogram, trenger du minst 1000 abonnenter og mer enn 4000 timer videovisning det siste året. Den gjennomsnittlige annonsøren på Youtube betaler rundt 50-60 kroner for hver 1000 visninger av annonsen, men Google tar 45% av denne annonseinntekten. Dett betyr at du kan forvente å tjene rundt 20 – 35 kroner for hver 1000 visninger.

Hvor mye annonsører er villige til å betale for visninger avhenger også mye av publikummet ditt og hvor i verden man befinner seg. Typisk tjener kanaler med amerikansk publikum best, men i Norge er også annonsører villige til å betale godt med penger for å dukke opp foran riktig publikum.

Hvordan tjene penger på Tiktok?

I likhet med Youtube har TikTok et partnerprogram (TikTok Creator Fund) som lar profiler tjene penger på annonsevisninger. For å bli med i TikTok sitt program trenger man minst 10.000 følgere og mer enn 10.000 videovisninger de siste 30 dagene. Partnerprogrammet til TikTok er imidlertid ganske nytt, og det er ikke åpent i Norge for øyeblikket. Det er kun kreatører bosatt i USA, Storbrittania, Tyskland og Frankrike som kan bli med foreløpig. 

På TikTok er prisen man kan tjene per videovisning mye lavere enn hos Youtube, men det er også enklere å få mange videovisninger. Det er anslått at populære TikTok-profiler tjener mellom to og tre amerikanske cent per 1000 visninger, så her trenger man svært mange visninger for å tjene gode penger. Det er estimert at du trenger 187 millioner visninger i året for å kunne tjene 500.000 kroner på TikTok. 

Siden du må ha et ekstremt antall følgere og visninger for å tjene mye penger på TikTok, er en populær strategi for TikTokere å få følgerne sine over på andre medier som Instagram, snapchat og Youtube for å kunne tjene mer penger der isteden.

Hvordan tjene penger på Snapchat?

Også på Snapchat kan du tjene penger fra sponset innhold, annonselinker og lignende. For å tjene penger fra Snapchat direkte fra deres annonser, må man oppfylle en del krav til abonnenter, visninger og aktivitet. Du kan ikke søke om å bli med selv, men du kan bli kontaktet på e-post fra Snap dersom du har oppnådd kravene og blir kvalifisert:

  • Ha minst 50 000 abonnenter på den offentlige profilen din
  • Mer enn 25 millioner visninger eller 12 000 timer med visningstid på din offentlige profil i løpet av siste 28 dager
  • Legge ut innlegg på den offentlige Storyen din i 10 dager, med minst 20 Snapper hver dag i løpet av de siste 28 dagene
  • Publisere annonsør-vennlig innhold i samsvar
  • Være minst 18 år

Hvor mye kan man tjene på sosiale medier? 

Som nevnt et inntektspotensialet på sosiale medier enormt – Spesielt for internasjonale profiler. Men også i Norge er det mange som tjener godt med penger på sosiale medier. 

Selv om det finnes lite statistikk på hvor mange som tjener penger på sosiale medier i Norge og hvor mye hver av disse tjener, kan man gjøre noen anslag ut fra skattelister og artikler i media. 

De Norske influencerne som tjente mest i 2021 var: 

Jørgine Massa Vasstrand7.813.543 kroner
Sofie Steen Isachsen7.232.586 kroner
Isabel Raad3.936.964 kroner
Sara Emilie Tandberg3.798.032 kroner
Martine Halvorsen3.685.049 kroner
Martine Lunde2.351.412 kroner
Emilie Voe Nereng1.983.023 kroner
Sebastian Solberg1.684.724 kroner
Best betalte influencere 2021. Kilde: NRK

Så mange følgere trenger du for å tjene en årslønn som influencer

Ved å ta utgangspunkt i gjennomsnitts-inntekten til de Norske influencerne nevnt ovenfor og dele tallet på gjennomsnittlig antall følgere på Instagram, ender vi opp med 12,55 kroner per følger i året. 

For å lage et røft estimat på hvor mange følgere som skal til for å få en heltids inntekt fra sosiale medier – spesifikt Instagram –  kan vi ut fra dette regnestykket si at: 

50.000 følgere = Rundt 628.000 kroner i året. 

Dette er på ingen måte et fasitsvar, og det må tenkes at personlighetene på topplisten har ekstra høye inntekter per følger fordi de har den statusen de har – men det gir en pekepinn på hva som er mulig å få til. 

Lickd.co har laget en kalkulator for å anslå hva som skal til av antall følgere og visninger for å tjene penger på sosiale medier. Dette er antallet følgere og visninger du trenger for å tjene 500.000 kroner i året i følge kalkulatoren deres: 

  • Youtube: Minimum 1000 følgere og 11,9 millioner visninger i året. 
  • Instagram: Minimum 5000 følgere og 154 sponsede poster i året.
  • TikTok: Minimum 10.000 følgere og 135 millioner visninger i året

Les også: Hvordan bli rik? Konkrete tips og råd

Hvordan lykkes med å tjene penger på sosiale medier?

Det viktigste faktoren for å lykkes med å tjene penger på sosiale medier, er at du faktisk liker det du holder på med!

Det er på ingen måte enkelt å bygge seg opp en stor og populær profil i sosiale medier – det er noe som tar mye arbeid over lengre tid. Derfor er det viktig at du faktisk liker det du gjør og at du har lyst til å drive med det, både for din egen del og for publikum sin del.

I sosiale medier er det ikke slik at du bare kan opprette en profil, legge ut noen innlegg og leve godt av det over lengre tid. Her må man legge inn innsats jevnlig for å opprettholde publikum og visninger. 

Enklest å få mange følgere på nye sosiale medier

Det er ingen fast oppskrift på å lykkes i sosiale medier, men for å bygge opp en følgerskare raskest mulig, er det ofte smart å satse på de nyeste plattformene. Gang på gang har det vist seg at det er enklest å få mange følgere på nye sosiale medier. Sist ut er TikTok, hvor folk har gått fra null til millioner av følgere på svært kort tid. Når Facebook, Instagram og Youtube var nytt, var det mye enklere å bygge opp en følgerskare enn hva det er i dag. 

De sosiale mediene modnes over tid og etter hvert som konkurransen om å lykkes på plattformene økes, blir det vanskeligere. Hvis du har en drøm om å lykkes på sosiale medier, kan det derfor være smart å prøve seg på de nyeste plattformene først.

Les også: 7 Måter for å tjene penger og bli rik på Eiendom

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar