Økonomi

Hvordan bli rik? 4 Konkrete tips for å lykkes!

Hvis du er nysgjerrig på hvordan du kan bli rik, er dette artikkelen for deg. Her ser vi nærmere på hvordan de fleste rike mennesker har blitt rike, basert på fakta og statistikk – og du kan dermed se hva du må gjøre for å oppnå det samme selv.

Vi ser blant annet på hva som skal til for å bli rik med jobb, som bedriftseier, og via sparsommelighet og smart investering.

Les også: 49 Tips til ekstra inntekt du kan starte med i dag

Hva betyr det egentlig å være rik?

Siden alt er relativt, er det ikke så lett å definere rikdom. Wikipedia definerer rikdom som:

En overflod av verdifulle økonomiske eiendeler eller fysiske eiendeler som kan konverteres og benyttes til transaksjoner.

En populær måte for å måle om man er rik eller ikke, er å se på om man er dollarmillionær. En dollarmillionær har en nettoverdi på minst 1 million dollar eller mer, etter at gjeld er trukket fra. I dag tilsvarer det rundt 8,8 millioner kroner, noe som for de fleste er en komfortabel sum. 

Hvis du er dollarmillionær, er du faktisk blant verdens 0,6 % rikeste og i Norge er vi hele 182.000 dollarmillionærer, så dette er oppnåelig for mange. 600.000 Nordmenn er millionærer i Norske kroner og 341 er milliardærer, men vi velger altså å bruke dollarmillionær som eksempel på å bli rik i denne artikkelen.

Hvem er de rike og hva skiller dem fra andre?

En stor studie publisert av Fidelity Investments kom frem til at 88 % av alle dollarmillionærer er «self-made», altså ikke arvinger. De fleste som er rike i dag har nemlig bakgrunn fra middelklassen eller lavere. Det betyr ikke at de er gründere hele gjengen, men at de har akkumulert pengene sine på et eller annet vis på egen hånd i løpet av sitt eget liv, uten å arve pengene.

Studien viser videre at de fleste pengene kommer fra avkastning på investeringer og kapital, samt kompensasjon, aksjeopsjoner og utbytte fra selskapene disse personene jobber i eller driver. 66 prosent av millionærer eier sin egen bedrift, og omtrent alle de rike har til felles at de er svært opptatt av sparing og investering. I snitt tar det 32 år å bli self-made dollarmillionær, og de fleste kan først skilte seg med millionær-status etter fylte 50 år. Så lite som 1 % har fått millionær-status før fylte 40 år.

Sparsommelig gjeng

Flere bøker og studier viser klart og tydelig at den gjennomsnittlige dollarmillionær ikke er flashy eller kaster rundt seg med penger. De er hardtarbeidende, vanlige folk. 

Ifølge en undersøkelse blant 10.000 rike amerikanere, lever 94 % av de rike på mindre enn det de tjener. De fleste bor i vanlige nabolag, kjører brukte biler, bruker lite penger på å spise ute og er generelt sparsommelige. De er opptatt av å følge budsjett og å investere pengene sine smart.

Les også: 19 Tips til bedre Personlig Økonomi

Så – Hvordan kan du bli rik selv?

For å følge i de rikes fotspor, bør du enten starte din egen bedrift, eller fokusere på karrieren og få deg en jobb med høy lønn. 

Pengene du tjener må spares og investeres smart, og videre kan du utforske andre inntektsmuligheter for å få flere ben å stå på. 

Her går vi gjennom de 4 stegene for å bli rik: 

1. Fokuser på karriere og skaff deg jobb med høy lønn

En av de mest effektive måtene for å bli rik, er å skaffe deg en jobb med høy lønn. Jo bedre jobb og høyere lønn du har, jo raskere vil du kunne bli rik. Helst bør du ha store summer som kommer inn hver måned, som lar deg spare og investere så mye penger som mulig over lang tid. 

Du kan selvfølgelig starte ditt eget firma og satse på at du lykkes, men faktum er at den sikreste veien for å bli rik er å ha en jobb som gir deg høy inntekt. Hvis den høye inntekten kommer fra en forutsigbar og stabil kilde som en jobb gjerne er, er det en stor fordel. 

Som regel kreves det høy utdannelse for å få en godt betalt jobb, men det finnes også jobber med høy lønn hvor du ikke trenger å gå på skole i mange år. Noe som er interessant i Norge, er at flere av yrkene som gjør det best på lønnsstatistikken, ikke krever spesielt lang utdannelse: 

Her kan du lese om yrker med høy lønn og kort eller ingen utdannelse

Eksempler på yrker med høy lønn og kort utdanning:

 • Flygeledere tjener i snitt 1,15 millioner kroner i året og har kun krav om 2 års utdannelse
 • Piloter tjener i snitt 1,12 millioner kroner i året, og har 2 års utdannelse.
 • Salgssjefer tjener i snitt 985.000 kroner i året
 • Salgskonsulenter innen tekniske og medisinske produkter tjener i snitt 814.000 kroner i året.
 • Lokomotiv og T-baneførere som tjener i snitt 719.000 kroner i året, har kun krav om 1 års utdannelse. 

Slik får du høyere lønn på jobben

Som nyutdannet og nyansatt er det ikke naturlig å få seg jobb med kjempehøy lønn i de fleste yrker. I begynnelsen kan det for mange være lurt å ta en jobb med lav lønn hvor du kan lære mye og få deg relevant erfaring først, som vil være inngangsbilletten til neste jobb med høyere lønn. For å klatre i stigen, få bedre stillinger og høyere lønn er det noen grep du bør være klar over:

 • Spesialisere deg innen fagfelt som gjør deg ekstra ettertraktet
  Her kan det være lurt å videreutdanne deg, lære deg ting på egenhånd samt ta nye muligheter som dukker opp.
 • Ha jevnlige lønnsforhandlinger med lederen din
  Du har spesielt gode argumenter til en lønnsøkning om du har fått mer ansvar og mer krevende oppgaver i stillingen siden sist.
 • De største lønns-hoppene kommer ved å bytte jobb eller stilling
  Statistikk fra Tekna viser at de største lønnsøkningene kommer av å bytte jobb, eller å bytte stilling innad i selskapet du allerede jobber for. Dette kommer gjerne av at en ny stilling gjerne betyr større ansvar, eller at erfaringen og kunnskapen du har er ettertraktet av en ny arbeidsgiver.
 • Vurder jobb i et internasjonalt selskap
  Her i Norge er det ofte liten forskjell på lønna til toppledere og de andre ansatte. I utlandet er det ofte helt annerledes syn på lønn, med høyere lønninger til høye stillinger. I mange tilfeller helt latterlig høye lønninger. Hvis du er på jakt etter jobber med høy lønn, kan det være noe å ta med i vurderingen.   

Forsøk å kjøpe aksjer i selskapet du jobber for

Flere både store og mindre selskaper tilbyr gode aksje-avtaler for sine ansatte. Her er det vanlig at du får mulighet til å kjøpe aksjer i selskapet du jobber for til en rabattert pris. Tilbyr jobben din dette og du har troen på at selskapet vil gjøre det godt i fremtiden, kan avtaler som dette være en gullgruve. 

Si at du jobber i det samme selskapet i 15 år. Du jobber deg oppover stigen slik at du ender opp med en god stilling og komfortabel lønn. Samtidig har du kjøpt aksjer på rabatt i selskapet ved hver anledning. Deretter blir selskapet kjøpt opp av et annet selskap for hundrevis av millioner, og da sitter du plutselig veldig godt i det økonomisk. Du nyter godt av en god og trygg lønn over flere år, samtidig som du kan cashe ut aksjene dine som nå er verdt (forhåpentligvis) flere millioner. Det er mange som har blitt rike av å gjøre dette!

2. Starte din egen bedrift

Ifølge den kjente boken The Millionaire Next Door, eier som nevnt 66 prosent av millionærene sin egen bedrift. De som er selvstendig næringsdrivende har fire ganger så stor sannsynlighet for å bli dollarmillionærer.

I nesten hvilken som helst vanlig lønnet jobb – selv en som betaler mye i timen, som advokat eller lege, baserer det seg fortsatt på at hver time du jobber, får du betalt. Det er med andre ord et tak på hvor mye du kan tjene.

Når du starter din egen bedrift som lykkes, kan du etterhvert tjene mer penger uavhengig av hvor mye du jobber. Du eier hele selskapet selv eller med noen få andre, slik at du selv får hele, eller deler av, overskuddet bedriften skaper. Istedenfor at jobben din gjør andre personer rikere enn deg selv, har du her kontrollen selv.

Problemet med å starte sin egen bedrift er at det innebærer skyhøy risiko. Vi hører nesten bare om suksesshistoriene. Faktum er at de aller færreste bedrifter overlever. Tall fra SSB viser at kun 30 prosent av nyetablerte bedrifter i Norge fremdeles er aktive etter fem år. Det stemmer godt overens med tallene fra The Millionaire Next Door, som forteller at en gjennomsnittlig millionær med eget firma i snitt går konkurs hele 3,5 ganger før de etterhvert lykkes. Det betyr at svært mange mennesker har brukt enorme mengder tid og penger på å bygge opp bedrifter som dessverre etterhvert har feilet.

Klarer du imidlertid å lykkes med din egen bedrift er dette en klar vei til rikdom og den beste måten for å bli rik. Får du en dag også mulighet til å selge bedriften din, kan du bli virkelig søkkrik. Det er mange eksempler på folk som har solgt bedriften sin og blitt virkelig rike.

Her må du rett og slett veie opp om du skal gå den “trygge veien” med en godt betalt jobb, eller ta risikoen det innebærer å starte for deg selv. I følge boken “How Rich People Think”, vet rike mennesker at den største risikoen er å ikke satse på seg selv og de mener at å ha en jobb ikke er noe tryggere enn å drive for seg selv. Har du din egen bedrift, har du nemlig muligheten til å aktivt oppsøke nye muligheter og inntekter. 

3. Skaff deg flere inntekter og diversifisere dem

Ifølge boken Rich Habits har 65 % av dollarmillionærer minst 3 inntektskilder. De er dermed flinke til å sikre seg ved å diversifisere inntekten sin og dermed stå tryggere økonomisk. Et faktum som ofte blir slengt rundt er at rike mennesker i snitt har 7 inntektskilder. Det er en sannhet med modifikasjoner. Det kan godt være at flere dollarmillionær har 7 ulike inntekter, men det betyr ikke at de har 7 jobber eller driver 7 selskaper samtidig. Man ville aldri lykkes ved å ha fokuset sitt spredt over så mange ulike ting.

De fleste rike har oftest én god hovedinntekt som enten er fra jobb eller eget firma. Det er her de legger inn den største arbeidsinnsatsen og det er her den store inntekten som gjør at de kan bli rike kommer fra.

De andre inntektene er oftest passive inntekter som kommer fra investeringer i ting som aksjemarkedet, eiendom, obligasjoner, kryptovaluta og crowdlending. Tidligere har vi skrevet mye om måter for å få ekstra inntekt og passive inntekter

Når man har en pengemaskin enten i form av jobb eller eget firma, gjelder det å sikre seg ved å plassere noe av pengene man tjener i andre sektorer enn hva hovedinntekten kommer fra. For de fleste som tjener godt er også smarte nok til å vite at alt som er lønnsomt ikke med sikkerhet vil vare evig. Man kan miste den godt betalte jobben eller firmaet ditt kan gå i grunne av ulike årsaker. Sannsynligheten er høy statistisk. Da gjelder det å ha andre inntekter som veier opp slik at du har flere ben å stå på. 

4. Investere pengene dine smart

En ting nesten alle rike mennesker er veldig opptatt av, er å prioritere sparing og investering. Nettopp dette er grunnen til at de fleste av dem er blitt rike. 

Ifølge en undersøkelse utført av Spectrum Group, mener 72 % av dollarmillionærer at smart investering er nøkkelen til deres suksess.  Samme undersøkelse viser at 48 % av millionærene sine investerbare penger er plassert i aksjemarkedet. I tillegg til investering i aksjer, er eiendom en av de mest populære investeringene blant de rike – også i Norge. 

Her er et godt eksempel på hvordan investering er et supert verktøy for å bli rik:

Rentes rente gjør deg som investerer rik

Når du forstår hvordan rentes rente påvirker investeringene dine vil du også forstå hvor lurt det er å spare og investere jevnlig over lang tid og hvorfor de rike er så opptatt av å investere pengene sine. Rentes rente betyr at avkastningen / renten du tjener hvert år blir lagt til på den opprinnelige investeringen din – slik at beløpet ikke bare vokser, men vokser i økende hastighet. 

Raskere og raskere.

Du vil også innse hvor banalt enkelt det er å bli rik på sparing og investering, så lenge du har nok penger å spare.

I dette første eksempelet sparer vi et engangsbeløp på 100.000 kroner. 

I den øverste raden er pengene satt i banken med en rente på 2 prosent. I den nederste raden er pengene satt i aksjefond som gir årlig avkastning på 9 prosent. 

Her ser du tydelig hvor stor effekt det å investere pengene har på verdiutviklingen over tid:

SpareformÅrlig1 år5 år15 år30 år
Bank2 %102 000 kr110 400 kr134 500 kr181 100 kr
Aksjer9 %109 000 kr153 800 kr364 200 kr1 326 700 kr

I neste eksempel sparer vi et engangsbeløp på 100.000 kroner + 10.000 kroner hver måned: 

SpareformÅrlig1 år5 år15 år30 år
Bank2 %223 300 kr741 638 kr2 232 200 kr5 101 885 kr
Aksjer9 %234 700 kr906 577 kr4 057 000 kr18 470 500 kr

Jo mer du tjener, jo mer har du å investere og jo raskere kan du bli virkelig rik på denne måten.

De rike investerer i aksjemarkedet

Som nevnt er et av de vanligste stedene å investere pengene sine i aksjemarkedet, også blant de rike. Den enkleste, tryggeste og rimeligste måten for å investere i aksjemarkedet er å investere i aksjefond. Da får man investert i flere hundre selskaper med noen få tastetrykk, og får en god, diversifisert investeringsportefølje. 

Aksjer i den Amerikanske S&P 500-indeksen (USAs 500 største selskaper) har i snitt de siste 100 årene steget 10,4 prosent hvert år. Det tilsvarer svimlende 2.14 millioner prosent avkastning totalt. Selv om 10 % avkastning i året ikke høres ut som all verden, ser du i eksempelet ovenfor hvor stor effekt dette gir over tid, med hjelp av rentes rente. 

De investerer også i eiendom 

En av tidenes rikeste personer, Andrew Carnegie, uttalte en gang at 90 % av millionærer har blitt det av å eie eiendom, og at mer penger har blitt tjent på eiendom enn alle industrielle investeringer kombinert. Det er en sannhet med modifikasjoner, men utsagnet har mye for seg. 

Faktum er at ekstremt mange har tjent mye penger på eiendom, naturligvis også her i Norge. Det er vanlig at folk som tjener mye penger, investerer deler av sparepengene i eiendomsmarkedet. 

Tidligere har vi skrevet om hvordan man kan tjene penger på eiendom og om ulike metoder for å investere i eiendom (også uten å kjøpe selv). Eiendom er rett og slett en eiendel med mange gode egenskaper:

 • Historisk har verdien på eiendom steget mye
 • Eiendom er ikke like sårbar for kortsiktige svingninger i verdi som aksjemarkedet
 • Eiendom er en håndfast og brukbar eiendel
 • Du kan bruke eiendom selv eller leie den ut
 • Du kan renovere, utvikle og flippe eiendommen
 • Det er enkelt å få lån til eiendom og bruke eiendom som sikkerhet for lån
 • Eiendom binder ikke opp mye kapital, da du kan låne 85 % av eiendommens verdi.

Når det er sagt, trenger ikke eiendom utelukkende å være en trygg investering. Det er selvfølgelig også risiko ved å trå feil her også. 

Oppsummering om hvordan bli rik

Å bli rik er oppnåelig for de aller fleste av oss, men det krever både arbeid og tid. Den vanligste måten for å bli rik er ved å bli selvstendig næringsdrivende og drive sin egen bedrift, men mange blir også rike av å ha en godt betalt jobb samt spare og investere pengene sine smart. 

Det viktigste er å leve på mindre enn hva man tjener, og spare og investere så mye man kan. Her er det bare å smøre seg med tålmodighet, for statistisk tar det ca 32 år med jobbing og sparing for å nå statusen som dollarmillionær.

Historiene vi hører om folk som blir rike over natten er heller unntak fra sannheten, enn hva som i de fleste tilfeller skjer.

Les også: Slik blir du rik uten utdanning

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar