Økonomi

Investering for Nybegynnere – En rask Startguide

Investering er noe av det viktigste du kan gjøre for å bygge formue og oppnå langsiktig økonomisk sikkerhet. Ved å investere pengene dine, setter du dem i arbeid og gir dem mulighet til å vokse over tid. 

I dag er det enklere enn noen gang å komme i gang, og du trenger ikke å investere store summer for å få avkastning på pengene dine. Jo tidligere du kommer i gang med investering, jo større avkastning vil du kunne få over tid, og det viktigste er å skape en god vane for å spare og investere pengene dine jevnlig. 

Her går vi gjennom de mest populære måtene å investere på. Artikkelen passer både for deg som: 

  • Vurderer å investere penger for første gang
  • Har erfaring med investering, men er nysgjerrig på flere ting å investere i

La oss sette i gang 📈

Raskt oppsummert

  • Investering er en strategi for å få pengene dine til å vokse, og som hjelper pengene dine holde tritt med prisutviklingen i samfunnet
  • Mer enn 2 millioner Nordmenn, tilsvarende 46 % av den norske befolkningen, har investert i aksjefond
  • Sparehorisont og risikotoleranse bør avgjøre hva du investerer i
  • Ikke investere alle pengene dine – det er alltid godt å ha en buffer

Hva er investering?

Investering er å kjøpe eiendeler som kan øke i verdi over tid og gi avkastning på sparepengene dine. Målet med å investere er å få høyere avkastning fra pengene enn hva du ville fått av å ha dem i banken.

Det er mange forskjellige investeringer å velge mellom, og noen populære investeringer er aksjefond, aksjer og eiendom. Du kan selv velge investeringstype ut fra sparehorisont, risikotoleranse, ønske om avkastning, bransjer og geografiske områder.

Hvorfor er det viktig å investere?

OSBX Oslo børs indeks 2000-2023
Oslo børs utvikling 2000-2023

På grunn av inflasjon, taper pengene vi har i banken seg i verdi over tid. Å investere kan gjøre at sparepengene dine både holder tritt med prisveksten i samfunnet, og i tillegg gi deg mer avkastning.

For å illustrere hvor viktig det kan være å investere, ser du her et eksempel på hvordan sparepengene dine ville utviklet seg i en investering med 8 prosent avkastning over 30 år, sammenlignet med å stå på sparekonto med 2 prosent rente:

SpareformAvkastning1 år5 år15 år30 år
Bank2 %138 389299 777763 8741 657 361
Aksjefond8 %145 542367 1751 336 5525 259 105
Eksempel på avkastning over tid med investering

For kortsiktig sparing er ikke forskjellene så store, men over tid gir effekten som kalles rentes rente ekstra fart på de investerte pengene, og de vil kunne vokse eksponensielt i verdi.

Les også: 10 Beste Investeringer Akkurat Nå

8 Investeringer for nybegynnere

Som nybegynner kan du investere i hva du vil, men enkelte investeringer egner seg bedre for nybegynnere enn andre, fordi de er bedre diversifiserte og innebærer mindre risiko enn andre investeringer. 

Når du over tid får erfaring og blir vant med både ulempene og fordelene som investering bærer med seg, kan du gå videre til mer avanserte investeringer.

Her ser du 8 populære investeringer som varierer i risikograd og forventet avkastning. Vi starter med de vanligste:

1. Aksjefond

Aksjefond er den mest populære formen for investering i Norge, og mer enn 2 millioner nordmenn har investert i aksjefond.

Investering i aksjefond er enkelt og kan gjøres i de fleste nettbanker eller hos en spesialisert nettmegler.

Ved å kjøpe andeler i et aksjefond får du eierskap i flere hundre aksjeselskaper og sprer risikoen din utover alle disse. Siden et fond består av et stort utvalg aksjer, sikrer du deg en bit av den generelle utviklingen til en spesifikk del av aksjemarkedet, samtidig som du minimerer risikoen for å bli påvirket av fall i enkelte av aksjene.

Tross både oppturer og nedturer har aksjemarkedet gitt god historisk avkastning over tid, men på grunn av risikoen for svingninger i markedet er det anbefalt å ha en tidshorisont på 5 år eller mer for å minimerere risikoen for å bli rammet av et midlertidig fall i markedet. 

Det finnes mange ulike aksjefond å velge blant og man skiller mellom aktivt forvaltede fond og indeksfond:

  • Aktivt forvaltede fond er fond som aktivt blir forvaltet av profesjonelle personer som jobber for å velge de beste aksjene.
  • Indeksfond er fond som “automatisk” følger en bestemt del av aksjemarkedet – for eksempel S&P 500 som følger de 500 største aksjeselskapene i USA, eller et globalt indeksfond som følger de største aksjene i hele verden.

For de fleste er indeksfond et rimelig og godt alternativ. Forskning har nemlig vist at aktive aksjefond sjeldent slår indeksfondene, selv om avgiftene i aktive fond er opp til fem ganger høyere.

Les også: Aksjefond for Nybegynnere – Slik Kommer Du i Gang

2. Aksjer

Aksjer representerer eierandeler i et selskap, så når du eier aksjer, eier du en del av selskapet. Hvis selskapet presterer godt, vil gjerne aksjene øke i verdi – og du kan selge dem med gevinst. Interessen for aksjer i Norge er stor, og mer enn 544.000 nordmenn eier nå aksjer på Oslo børs.

Investering i aksjer er spennende og har potensial for høy avkastning, men det er viktig at du er oppmerksom på risikoen som er involvert og diversifisere så godt du kan utover flere selskaper.

I motsetning til aksjefond hvor investeringen gjerne er spredt utover flere hundre selskaper, sitter de fleste nordmenn med aksjer i kun 5 eller færre selskaper. Eier du så få aksjer, er utviklingen til sparepengene dine veldig tett knyttet til dine få utvalgte aksjer, og du er utsatt for høy risiko.

3. Børsnoterte fond (ETF-er)

Børsnoterte fond er aksjefond som kjøpes og selges direkte på børsen, i likhet med aksjer. Du kan for eksempel handle aksjer hos Nordnet. Fordelen med å investere i ETF-er er at du kan kjøpe og selge i sanntid, i motsetning til vanlige fond der det gjerne tar noen dager både å få inn og ut penger.

Videre får du veldig stor valgfrihet med børsnoterte fond. De fleste ETF-er er indeksfond som passivt følger en aksjeindeks, men det finnes også ETF-er innen råvarer som gull og olje, eller kryptovaluta som Bitcoin. Vær oppmerksom på betydelig økt risiko ved valg av mer eksotiske fond som dette.

4. Rentefond

Rentefond er en felles betegnelse for pengemarkedsfond og obligasjonsfond. Både pengemarkedsfond og obligasjonsfond investerer i rentepapirer. Enkelt forklart låner fondene ut penger til store bedrifter, stater, kommuner og offentlig sektor. Fondet – og dermed du som investor – får betalt i form av rentene som låntakerne betaler for lånet. 

Med rentefond tar du litt høyere risiko enn om du har pengene i banken og du får litt bedre avkastning. Rentefond kan derfor være et godt alternativ hvis du ikke er komfortabel med risikoen og svingningene du kan oppleve i aksjemarkedet.

Rentefond er ansett å være et trygt sted å plassere penger i usikre tider eller ved kort sparehorisont på 1 – 3 år. Det er også en trygg havn å plassere penger i hvis du tror aksjemarkedet og verdensøkonomien vil prestere svakt i overskuelig fremtid.

5. Kombinasjonsfond

Kombinasjonsfond er rett og slett en kombinasjon av aksjefond og rentefond. Fordelingen mellom aksjer og renter varierer fra fond til fond. Aksjefondene gir rom for vekst, mens renteinvesteringene demper risikoen og gjør det til en godt balansert og diversifisert investering. 

Fordelen med å investere i et kombinasjonsfond er at det er enkelt, men som regel kan du  spare litt avgifter på å fordele pengene dine utover aksjefond og rentefond selv.

6. Folkefinansiering

Med folkefinansiering, nærmere bestemt lånebasert folkefinansiering – investerer du i lån til eiendomsbedrifter og tjener penger på renter. Avkastningen er gjerne så mye som mellom 7 og 10 %.

Her går du sammen med andre investorer og investerer så mye du selv ønsker i et lån til en bedrift eller et eiendomsprosjekt. Renten eiendomsutviklerne betaler på lånet, er avkastningen din. 

Folkefinansiering av eiendomslån har blitt populært de senere årene fordi det kan gi en god balanse mellom risiko og avkastning, ofte med sikkerhet i fast eiendom. Utbetalingene kommer månedlig, og avkastningen oppleves som en form for passiv inntekt.

Som nybegynner er det viktig å være klar over at investering i eiendomslån innebærer risiko.  Du bør derfor spre pengene dine utover så mange lån som mulig for å diversifisere, og ikke investere mer penger enn du har råd til å tape i hvert lån.

Les også: Slik Investerer du i Crowdlending

7. Alternative investeringer

Alternative investeringer inkluderer de fleste investeringer som ikke er renter, aksjer og fond. Kryptovaluta, råvarer som gull og sølv, eller samleobjekter og kunst havner i denne kategorien. 

Selv om alternative investeringer ikke er anbefalt for nybegynnere fordi de kan innebære høyere risiko, er det nyttig å være klar over hva som finnes. For deg som ønsker å diversifisere utover enda flere investeringer, kan alternative investeringer være noe å se nærmere på.

8. Eiendom

Eiendom er ikke det enkleste å investere i som nybegynner, men det er faktisk mange som utelukkende investerer i eiendom. Eiendomsinvesteringer er populært, og det er mange måter for å investere i eiendom, selv uten å kjøpe eiendommen selv.

Mange foretrekker å investere i eiendom fordi det er en håndfast eiendel som faktisk har nytte for seg, og som har hatt historisk god verdiutvikling. Folk vil alltid trenge steder å bo, og bedrifter trenger lokaler. Ulempen er at eiendomsinvesteringer ofte krever mye kapital, og det kan innebære større risiko enn man tror. 

Noen av de vanligste måtene for å investere i eiendom er å: 

  • Flipping av boliger: Investere i et oppussingsobjekt, pusse det opp og selge med gevinst
  • Investere i utleieobjekter og få passiv inntekt fra utleie
  • Langsiktig investering i håp om økt verdi
  • Aksjer i eiendomsselskaper på børs, eller fond som investerer i disse
  • Folkefinansiering i form av crowdlending, hvor du investerer i lån til eiendomsselskaper

Les også: 6 Gode Måter å Investere i Eiendom

Tenk over dette før du investerer

Det er mange valgmuligheter når det kommer til investeringer, og det finnes investeringer som passer de fleste. Hva som er det beste for akkurat deg, avhenger blant annet av hvor lenge pengene dine skal være investert før du skal bruke dem, og hvor stor risiko du er komfortabel med å ta.

Generelt bør du tenke at hvis du kan komme til å trenge pengene dine innen kort tid, bør du ta på deg mindre risiko. Skal du spare lenge, har du tid til at markedet går både opp og ned, og du kan ta høyere risiko.

Sparehorisont og målet med investeringen

De fleste av oss investerer fordi vi vil nå et bestemt sparemål. Hvor langt unna sparemålet ditt er, bør være med å bestemme hva du investerer i. Jo lengre sparehorisont du har, jo høyere risiko kan du ta på deg, fordi du får tid til å “ri av deg” eventuelle nedturer i markedet. 

Sparer du kortsiktig, har du ikke råd til å ta særlig stor risiko fordi du kan risikere at investeringen din er mindre verdt dagen du trenger pengene. Er sparehorisonten veldig kort – for eksempel et år eller mindre, kan det være at investering ikke er det beste valget. 

Risikotoleranse og diversifisering

All investering innebærer risiko, og som nybegynner er det viktig å tenke over hvor stor risiko du er komfortabel med å ta med pengene dine. Er du typen som sover dårlig om natten i frykt for at investeringene dine kan synke noen prosent i verdi, bør du velge inveseringer deretter. 

Risiko varierer fra investering til investering, og det finnes investeringer både for deg som vil ha minst mulig risiko, og for deg som er villig til å ta høyere risiko.

For å begrense risikoen er det viktig å diversifisere – altså å spre pengene dine utover flere forskjellige investeringer, slik at du ikke har alle eggene i samme kurv i tilfelle noe skulle falle.

Tenk langsiktig og hold hodet kaldt

Investeringer går opp og ned, og det er viktig å holde hodet kaldt og ikke selge i panikk om de faller litt. Det som er dumt med å selge når markedet faller, er at du kan gå glipp av de beste dagene på børsen. Det har nemlig vist seg at det er rett etter fall på verdens børser, dagene med best avkastning dukker opp.

Ikke investere alle pengene dine

Selv om investering er smart, bør du også ha penger på sparekonto som kan brukes til uforutsette kostnader i hverdagen, som at vaskemaskinen ryker eller at bilen må på verksted. 

Har du litt penger i bakhånd slipper du å selge investeringer på ugunstige tidspunkt og det er komfortabelt å vite at du kan løse økonomiske utfordringer som dukker opp i hverdagen uten å bekymre deg.

Oppsummering om investering for nybegynnere

Forskjellen på å investere pengene dine fremfor å ha dem på sparekonto er ikke så veldig merkbar i det korte bildet, men over tid kan dette gjøre en vanvittig stor forskjell på hvor mye penger du sitter igjen med.

Selv om all investering innebærer risiko, har det historisk vist seg at investering over lang tid, spesielt i aksjemarkedet og eiendom, har vært lønnsomt, og det finnes investeringer som passer de flestes risiko-preferanser. 

Som nybegynner gjelder det å sette seg godt inn det er du vurderer å investere i. Du trenger ikke å være ekspert for å lykkes, men du bør lære deg det grunnleggende rundt ulike typer investeringer slik at du vet hva du investerer i. En god tommelfingerregel er å aldri investere i ting du ikke forstår hva er.

Det viktigste som nybegynner er å komme i gang, og det er når du først investerer litt penger at du lærer. Sett i gang med små beløp, diversifisere investeringene dine godt utover, og prøv deg frem.

Les også: 10 Beste Investeringer Akkurat Nå

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar