Økonomi

Kron: Test og Erfaringer fra 2024 – Den beste spareappen?

Hva er kron?

Kron er en spare- og investerings app med mål om å gjøre det enklere og rimeligere å investere i fond og spare til pensjon. I tillegg til å gjøre sparing enklere, byr Kron på markedets rimeligste indeksfond og er blitt kåret til testvinner hos Forbrukerrådet flere år på rad.

Kron passer dermed godt for deg som vil spare i fond eller til pensjon på billigst mulig måte, og som samtidig vil ha en enkel og brukervennlig app å følge med på investeringene dine i.

Det trenger nemlig ikke å være vanskelig å investere og forvalte pengene dine på en god måte, som gir solid avkastning. Kron ønsker at flere skal komme i gang med investering og gjør det enklere ved å fjerne vanskelige faktorer som gjerne spiller inn når man skal i gang med investering.

I dag bruker mer enn 150.000 Nordmenn Kron, og det er investert over 12 milliarder kroner via appen deres. Kron ligger på førsteplass hos Finansportalen for indeksfond, og har blitt kåret til beste tjeneste innen investering og sparing med flest fornøyde kunder i Norge av EPSI.

Annonse: Prøv Kron her og få 200 kr i startbonus!

Hva kan du bruke Kron til?

Kron tilbyr i dag fondssparing (aksjefond, indeksfond, rentefond), samt pensjonssparing med egen pensjonskonto og IPS. Du kan velge fritt mellom 400 forskjellige fond, eller gå for en av de ferdiglagde fonds-pakkene Kron anbefaler.

Appen gir deg god innsikt og det er lett å forstå hva som skjer med sparepengene dine til enhver tid ved hjelp av jevnlige oppdateringer. Hvis du vil, kan du få nyheter om aksjemarkedet og kan ta en sparetest for å se hvordan akkurat du bør spare og investere.

 • Velge fritt mellom 400 ulike fond (Aksjefond, rentefond, indeksfond)
 • Spare og investere i fond på en enkel og rimelig måte
 • Spare til pensjon med EPK og IPS

Dette er vår erfaring med Kron

Etter å ha brukt Kron over en periode på flere år, kan vi med sikkerhet konstatere at tjenesten er god. Kron har klart å pakke fondssparing og pensjon inn i en spennende, lærerik og brukervennlig tjeneste som i tillegg ser bra ut, og appen gjør det enklere enn noen annen tjeneste vi har prøvd å komme i gang med investering. Når det er sagt, er det først og fremst de gode prisene som gjør Kron til et naturlig valg hvis du skal spare i fond. Kron byr nemlig på Norges aller rimeligste indeksfond, med en kostnad på kun 0,17 prosent i året.

Fordeler og ulemper med Kron

Fordeler

 • Norges rimeligste indeksfond (Forbrukerrådet)
 • Norgest mest fornøyde spare-og investeringskunder (EPI)
 • Enkelt og brukervennlig
 • Velg mellom 400 forskjellige fond
 • Mulighet for pensjonssparing
 • Faste spareavtaler

Ulemper

 • Ikke like stort utvalg som enkelte konkurrenter
 • Ikke mulighet for kjøp av enkeltaksjer

Dette koster det å investere med Kron

Kron tilbyr indeksfond til en svært gunstig pris (0,15%) noe som er det aller billigste på markedet. Faktisk tilsvarer det kun 15 kr i måneden hvis du har investert 100.000 kroner. For andre fondspakker ligger prisen på rundt 0,75 %, eller rett i overkant av 60 kroner hver måned hvis du har investert 100.000 kroner. Det er gratis å opprette konto og å flytte aksjesparekonto til Kron.

Annonse: Prøv Kron her og få 200 kr i startbonus!

Slik sparer du i fond med Kron

Skjermbilder av å opprette konto hos kron på mobil

Å komme i gang med fondssparing hos Kron er enkelt. Det første du må gjøre er å lage en ny konto inne i appen, noe som tar rundt 3 minutter. Her må du huke av for hvor lenge du har plan om å investere, og hvordan du reagerer dersom pengene dine skulle falle i verdi. Basert på svarene dine, kommer Kron med anbefalinger til ulike fondspakker som passer til preferansene du har oppgitt.

Nå er vi kommet til steget hvor du velger hvilke fond du skal investere i. Du kan blant annet velge mellom:

 • Indeksfond
 • Krons utvalgte
 • Teknologi
 • Miljøbevisst
 • Som oljefondet
 • Likestilling
 • Eiendom

Hvis du ikke ønsker noen av disse alternativene, kan du velge fritt mellom 400 andre fond. I oversikten her, ser du også prisene for hvert av alternativene. Som nevnt er det globalt indeksfond som er det rimeligste alternativet, men Kron har også god pris på de fleste andre fond.

Skjermbilde av ulike fond hos kron

Når du har valgt hvilke fond du vil investere i, får du en oppsummering hvor du kan se hvilke fond du har valgt, og hvor stor prosentandel som eventuelt er spredt på aksjefond og rentefond. Du ser også historisk avkastning for de aktuelle fondene, og hvilke kostnader som vil påløpe.

Helt til slutt gir du et passende navn til kontoen din, før du kan velge å sette opp en fast spareavtale, gjøre enkeltinnskudd eller flytte fond (aksjesparekonto) fra en annen bank.

Pensjonssparing med Kron

I tillegg til vanlig fondssparing, byr Kron på to forskjellige tilbud for pensjonssparing. Også her har Kron blitt kåret til best i test hos forbrukerrådet sin pristest. Du kan velge mellom:

 • Egen pensjonskonto: For deg som jobber i det private og har innskuddspensjon eller har et pensjonskapitalbevis fra tidligere jobb i privat sektor.
 • Individuell pensjonssparing (IPS) For deg som vil spare ekstra til pensjon med skattefordel på inntil 3.300 kr i året. 

Egen pensjonskonto

Når det gjelder pensjonssparing med Egen pensjonskonto (EPK) skiller Kron seg ut som en enkel og rimelig tilbyder å benytte til formålet. Hvis du vil oppnå en god pensjon uten å sette deg inn i ulike fond selv, velger du deres standard pensjonsprofil som heter Indeks-pakken. Vil du utvide med flere fond, kan du tilpasse med pakkene Bærekraft pluss, Miljøteknologi og Bærekraft & miljøteknologi Du kan også velge aksjefond helt selv blant et stort utvalg. Da tilkommer imidlertid en plattform avgift som er verdt å være oppmerksom på. 

Individuell Pensjonssparing (IPS)

Individuell Pensjonssparing (IPS) er en alternativ ordning for deg som vil spare ekstra til pensjon. Kron har lave kostnader for IPS og tar kun et årlig forvaltningshonorar som varierer fra 0,12 – 0,40 % avhengig av hvilket tema du velger. 

Det rimeligste temaet er også her Indeksfond-temaet. Kron tar heller ingen honorar ved utbetaling av IPS, noe flere andre pensjonsleverandører gjør. Merk at IPS-ordningen passer best for deg som er voksen, etablert og som kan låse sparepengene dine frem til pensjonsalder. 

Tidligere gjorde IPS det mulig å spare opptil 40 000 kr i året og få 22 % skattefradrag på det du sparer (inntil 8.800 kroner), men per dags dato er dette senket til 15.000 kr i året, noe som kun gir skattefordel på 3.300 kroner. Når du da i tillegg må låse pengene dine til pensjonsalder, finnes det andre gode alternativer.

Hvem står bak Kron?

Opprinnelig var det selskapet Formuesforvaltning som stod bak, men siden januar 2023 har Kron vært en del av Storebrand – En stor og kjent bedrift med mange tiårs erfaring innen finans og forsikring.

Til slutt: Kundenes erfaringer og anmeldelser av Kron

Vi har allerede nevnt at Kron har landets høyeste kundetilfredshet innen sparing og investering, men det er også verdt å se enda nærmere på hva Kron sine kunder sier om tjenesten.

Aller først kan vi se nærmere på rangeringene hos App Store og Google Play. Både hos Apples App Store og Google Play har Kron 4,8 av 5 mulige poeng, noe som er svært gode tall til å være en finans-relatert app. Hos Trustpilot står det litt verre til, med 3,4 av 5 mulige stjerner – men her det få anmeldelser, noe som påvirker rangeringen.

Her er et knippe av anmeldelsene vi har funnet av Kron:

Anmeldelser av Kron hos Google Play og App Store

Les også:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar