Økonomi

Investere i kryptovaluta? Slik kommer du i gang!

Den historiske utviklingen til kryptovaluta har vært fenomenal, og Bitcoin er investeringen som har gitt best avkastning det siste tiåret med god margin. Interessen for kryptovaluta har økt mye de siste årene, og i dag har over 400.000 Nordmenn investert i krypto.

En av grunnene til at så mange Nordmenn har investert i kryptovaluta de siste årene, er at det har blitt lansert brukervennlige, norske kryptobørser hvor du enkelt registrerer deg med BankID og overføre penger med vanlig bankoverføring. 

Med andre ord er det blitt like enkelt å investere i kryptovaluta som å investere i aksjer og fond. 

Men hva er egentlig kryptovaluta, hvorfor skal man vurdere å investere i det, hva er risikoen – og hvordan kommer du i gang?

Det får du svar på her!

Nybegynnertips for kryptovaluta

 • Prøv deg frem med små summer i begynnelsen slik at du får erfaring og innsikt i hvordan markedet fungerer.
 • Bruk en trygg og velkjent børs for å investere – Gjerne en Norsk kryptobørs
 • Start med velkjente og etablerte kryptovalutaer
 • Vær klar over risikoen og volatiliteten som finnes i kryptomarkedet
 • Aldri investere mer enn du har råd til å tape

Hvordan investere i kryptovaluta?

Den enkleste måten for å investere i kryptovaluta er å benytte en Norsk kryptobørs. Hos de Norske børsene registrerer du deg med BankID og overfører penger med bankoverføring. 

Alternativt kan du benytte en utenlandsk børs, hvor det er en litt lengre prosess for å komme i gang.

Dette er børsene vi anbefaler:

Firi – Norges største kryptobørs

FIRI er Norges største kryptovaluta-børs med over 120.000 brukere. Firi er registrert som tjenestetilbyder for veksling og oppbevaring av virtuell valuta i Norge. 

Hos Firi kan du handle de største kryptovalutaene på markedet, som Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Binance Coin, Polygon, Solana, Chainlink, Avalanche, Dogecoin, Aave, Cardano, XRP og DAI.

Det er raskt og enkelt å komme i gang med krypto hos Firi og du kan få opp til 200 kroner som bonus ved registrering.Du registrerer deg enkelt med BankID og logger inn med e-post eller Vipps.

Når du har laget bruker kan du overføre penger direkte fra bankkontoen din. Firi lar deg også sette opp automatisk sparing i krypto, slik at et fast beløp blir investert for eksempel hver måned eller uke. 

Opprett konto hos FIRI her

Les vår anmeldelse av FIRI her

NBX – Nordic Block Exchange

NBX logo og mockup

Norwegian Block Exchange er en børsnotert, Norsk kryptobørs som gjør det enkelt å investere i kryptovaluta. NBX har et godt utvalg kryptovalutaer og har blant annet Bitcoin, Ethereum, Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Chainlink (LINK) og Uniswap (UNI).

Det er enkelt å komme i gang hos NBX: Du oppretter bruker, logger inn med BankID og overfører penger med vanlig bankoverføring.

Kjøp av kryptovaluta utføres via enkel handel (QuickBuy) eller avansert handel, med full oversikt over ordredybde, prisutvikling og TradingView.

NBX ble grunnlagt av Bjørn Kjos, som også startet flyselskapet Norwegian. Selskapet er godkjent hos Finanstilsynet.

Besøk Norwegian Block Exchange her

Binance – Verdens største kryptobørs

Binance logo

Binance er kryptovaluta børsen med desidert størst utvalg kryptovaluta. Det er også børsen med høyest handelsvolum og flest brukere i hele verden. 

Hvis du ønsker å kjøpe flere valutaer enn de som tilbys hos Firi, NBX og Coinbase – eller ønsker mer avanserte verktøy for trading er derfor Binance det rette valget.

Du kan kjøpe kryptovaluta med Norsk bankkort hos Binance, men da medfølger en kortavgift på 1,8 % av beløpet du setter inn. Det er også derfor vi anbefaler å veksle Norske kroner til kryptovaluta hos Firi eller NBX først, for så å overføre videre til Binance hvis du vil ha tilgang til flere altcoins. 

Les hvordan du kommer i gang hos Binance her

Coinbase

Coinbase logo

Coinbase var tidlig ute med å gjøre det enkelt å komme i gang med kryptovaluta. Derfor er de også blitt en av de mest populære kryptovaluta meglerne i verden. Coinbase har flere hundre ulike kryptovalutaer, blant annet Chainlink, Uniswap og EOS i tillegg til de store som Bitcoin, Ethereum og Litecoin. 

Coinbase holder til i Storbritannia, er børsnotert og hadde allerede i 2020 mer enn 43 millioner brukere fordelt på 100 ulike land. Hos Coinbase kan du handle kryptovaluta med kort eller med direkte bankoverføring.

Du kan også bruke Coinbase sin egen digitale lommebok for å oppbevare kryptovalutaen din. Da er du også beskyttet av forsikringen deres.

Hva er egentlig kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital eller virtuell valuta som er sikret med kryptografi, noe som gjør det valutaen så godt som umulig å forfalske eller å bruke dobbelt. Essensen i kryptovaluta er at man enkelt kan overføre digital valuta til en mottaker uten at det går via en tredjepart, som en bank. 

Samtidig registreres, spores og synliggjøres alle de digitale transaksjonene som utføres. De fleste kryptovalutaer kjører på desentraliserte nettverk, bestående av datamaskiner spredt rundt i hele verden, og er basert på blokkjede teknologi

Man kan se på blokkjede som en distribuert, digital regnskapsbok hvor digitale transaksjoner blir registrert og synliggjort. Blokkjeden lagrer data i “blokker” som knyttes til hverandre. 

Er kryptovaluta en god investering?

Historisk har investering i kryptovaluta gitt svært god avkastning, men det er aldri godt å si hva fremtiden vil bringe. Etter økningen Bitcoin hadde til 60.000 dollar i 2021, ble den markedsledende valutaen kåret til beste investering siste tiår med en gjennomsnittlig, årlig avkastning på 230 prosent. Etter toppnoteringen falt Bitcoin tilbake til 16.000 dollar, så det er liten tvil om at dette er volatile saker.

Mange mener at kryptomarkedet vil vokse mye på lang sikt siden vi fortsatt er tidlig ute når det kommer til bruksområder og brukeradopsjon. Sannsynligvis vil det oppstå både bobler og perioder med store oppganger og verdifall før markedet stabiliserer seg på et mer stabilt nivå. 

Siden ingen kan spå fremtiden, er det heller ikke godt å si hvilke kryptovaluta prosjekter som vil lykkes på sikt. Her er det viktig å gjøre seg opp en egne vurderinger – og igjen, ikke investere alle sparepengene sine i samme kurv. Krypto er i stor grad gambling, og det må du være forberedt på hvis du skal investere.

Hva sier Finansielle institusjoner og store investorer om kryptovaluta?

Aksepten for kryptovaluta som betalingsmiddel og investering er nå større enn noen gang hos store finansielle aktører. I 2024 har det blitt lansert Bitcoin ETF-er for første gang, noe som gjør det enklere for både privatpersoner og store institusjoner å investere i kryptomarkedet.

Risiko ved investering i kryptovaluta

Selv om kryptomarkedet har vokst mye de siste årene, er det fortsatt preget av høy volatilitet og store svingninger i verdi. 

Krypto er ikke en investering for deg som sover dårlig om natten i frykt for at investeringen din kan falle 10 – 20 prosent i verdi. Dette er risikofylte investeringer hvor du kan være heldig og gjøre det bra – eller uheldig og gjøre det dårlig. 

Realiteten er at ingen kan spå fremtiden og den reelle verdien av ulike kryptovaluta. Så lenge du er klar over dette før du investerer, har du et godt utgangspunkt.

Vær klar over at investering i kryptovaluta er gambling

Det er ingen som vet hvor markedet skal med sikkerhet, og det har vært mange tilfeller av plutselige nedturer som for mange har kommet ut av det blå for mange. Investering i krypto må derfor anses som gambling – selv om oddsen kan være god.

For å sitere finansmannen Kjell Inge Røkke, som kjøpte Bitcoin for en halv milliard kroner til pris på 52.000 dollar stykke:

– Bitcoin kan fortsatt gå til null. Men den kan også bli kjernen i en ny pengepolitisk arkitektur. I så fall kan én bitcoin bli verdt millioner av dollar

Å ha et lignende syn på kryptovaluta og Bitcoin som Røkke har, er nok et fornuftig utgangspunkt som ny investor. Kjøp gjerne kryptovaluta med en kalkulert gjetning på at det vil stige i verdi på sikt, men aldri invester mer enn du har råd til å tape, for her er det ingen som vet med sikkerhet hva som vil skje i fremtiden. 

Les også: Hvordan tjene penger på kryptovaluta?

Hvorfor investere i krypto?

1. Potensiale for høy avkastning

Den største grunnen til å investere i kryptovaluta er naturligvis håpet om høy avkastning på sikt. Historisk har kryptovaluta steget ekstremt mye i verdi i perioder og det er mange som håper og tror det samme vil skje i årene fremover. Store oppganger har også vært preget av periodevis store verdifall, men «gulvet» har lagt seg på høyere og høyere nivåer etter hvert «bull-run».

2. Oppbevaring av verdi og beskyttelse mot inflasjon

En annen populær grunn til å investere i kryptovaluta er at det kan være et pålitelig sted å oppbevare verdi over tid (store of value) som ikke påvirkes av inflasjon. Problemet med vanlige fiat-penger som kroner og dollar er at staten kan trykke opp så mye de vil av dem.

Når det trykkes mer penger, blir pengene som allerede er i omløp verdt mindre og det blir inflasjon. 

Historisk har investorer investert penger i gull for å sikre seg mot inflasjon som dette. Nå kan det se ut som kryptovaluta og spesielt Bitcoin er på vei til å ta den samme rollen. I likhet med gull, finnes det kun et begrenset antall Bitcoin i omløp (21 millioner) og ingen kan bestemme at det skal lages mer. 

Mange mener at Bitcoin vil kunne ta over rollen som gull har i dag på grunn av hvor enkelt det er å anskaffe og omsette, samtidig som det har knapphet. Foreløpig har ikke denne teorien vist seg å spille ut i praksis, men det er forventet at den vil gjøre det når Bitcoin i fremtiden vil stabilisere seg på et jevnere nivå. 

3. Blokkjede-teknologi kan være en “game changer”

Flere mener at blockchain-teknologien bak bitcoin og andre kryptovalutaer kan være en potensiell gamechanger for et stort antall industrier. Bank og finans, gaming, helse, forsyningskjeder og shipping er eksempler på sektorer som kan endres av krypto- og blockchain teknologien

Ved å fjerne mellomledd og isteden benytte blockchain teknologi i stedet, kan man oppnå nye typer økonomisk aktivitet som aldri har vært mulig tidligere. 

For de som har tro på at digitale valutaer vil spille en stor rolle i fremtiden, vil investering i kryptovaluta kunne være en spennende form for investering med potensiale for høy avkastning, samtidig som man støtter teknologiens fremtid. 

Hva slags kryptovaluta kan du investere i?

Den mest kjente kryptovalutaen er Bitcoin, men det finnes tusenvis av alternative kryptovalutaer. Disse kalles for altcoins. 

Videre skiller man mellom coins, utility tokens og security tokens. Coins er valuta, Utility tokens gir rett til å bruke et produkt eller tjeneste, og security tokens representerer et investeringsprodukt. 

Mange selskaper utsteder sine egne kryptovalutaer og disse er oftest utility tokens som er tiltenkt bruk i samhandling med varen eller tjenesten som selskapet leverer. Det finnes flere tusen kryptovalutaer du kan investere i, og det er vanlig å dele opp de forskjellige valutaene i ulike sjangre: 

 • Bitcoin Den første kryptovalutaen på markedet og fortsatt den største. Brukes primært til transaksjoner og oppbevaring av verdi. De fleste kryptovalutaer følger Bitcoin sin prisutvikling tett.
 • Altcoins Alle kryptovalutaer som ikke er Bitcoin, bl.a Ethereum. Disse kalles for altcoins eller “alternative coins”. Det finnes mer enn 16.000 altcoins.
 • DeFi – DeFi er forkortelse for «desentralisert finans», en samlebetegnelse for finansielle applikasjoner innen kryptovaluta eller blokkjede rettet mot å “disrupte” dagens finansielle mellommenn og produkter.
 • Metaverse / Gaming Metaverse tokens er kryptovaluta som benyttes i metaverse og krypto-baserte spill.
 • Meme Tokens Kryptovaluta laget som et resultat av spøker på internett. Populære meme tokens inkluderer Dogecoin og Shiba Inu.
 • Stable coins Stabile kryptovalutaer som til enhver tid speiler verdien til en Fiat-valuta. Som eksempel speiler stable coin USDT verdien til USD. 

Hvilke kryptovaluta bør du investere i?

Hvilke kryptovalutaer du bør kjøpe er noe det er vanskelig å gi et fasitsvar på.Det finnes et stort antall ulike kryptovalutaer med forskjellige bruksområder.

For de fleste vil investering i de største kryptovalutaene som Bitcoin og Ethereum være det enkleste og tryggeste valget. Andre vil ønske et større utvalg og større potensiale for avkastning. 

De største valutaene i dag har jo allerede steget mye, og vil sannsynligvis ikke ha like stor vekst de neste årene. Likevel er Bitcoin og Ethereum er fortsatt de største driverne i kryptomarkedet og de fleste kryptovalutaer følger bitcoin sin utvikling tett.

Jo lenger ned du dykker i topplistene, jo høyere blir gjerne risikoen, men også potensialet for avkastning. Her gjelder det å gjøre sin egen research og lese seg grundig opp på prosjekter du vurderer å investere i.

 • Er det sektorer du har spesielt tro på?
 • Hvor stor risiko er du villig til å ta med pengene dine?

Hvis du er interessert i en større del av markedet, finner du full oversikt hos coinmarketcap.

10 Populære kryptovalutaer

Følgende valutaer er på topplisten hos CoinMarketCap. Dette er hva som skiller dem fra hverandre:

NavnEgenskaper
Bitcoin(BTC)Den første, desentraliserte kryptovalutaen og fortsatt den største. Det vil maksimalt finnes 21 millioner Bitcoin. Brukes til å utføre betalinger og transaksjoner uten behov for mellomledd som banker. 
Ethereum(ETH)Ethereum er en programmerbar blokkjede, noe som betyr at den ikke ble opprettet for å kun være en valuta – men for å gjøre nettverkets brukere i stand til å opprette, publisere, og bruke desentraliserte applikasjoner (kalt «dApps») og smart-kontrakter.
BNB(BNB)Binance er en av verdens største kryptovalutabørser, og Binance Coin (BNB) er en token som ble laget for å brukes som et byttemiddel på Binance. Først utviklet på Ethereum, men senere blitt en egen blokkjede. 
Tether(USDT)Stable coin som er knyttet til USD. Har til enhver tid samme pris som USD, slik at investorer kan ha en trygg havn å plassere midlene sine mellom handler. 
Solana(SOL)Solana-protokollen er designet for å gjøre det enklere å lage desentraliserte apper. Den har som mål å forbedre skalerbarheten (som har vært et problem på Ethereum) ved å introdusere en proof-of-history (PoH) konsensus kombinert med den underliggende proof-of-stake (PoS) konsensus for blokkjeden.
Cardano(ADA)Cardano kaller seg selv en tredjegenerasjons blokkjedeplattform. Cardano benytter seg av en proof-of-stake (PoS) protokoll, noe som betyr at de kompliserte PoW-beregningene og høye strømforbruket som kreves for å utvinne mynter som Bitcoin, ikke er nødvendige. Cardano er dermed mer effektivt og bærekraftig.
XRP / Ripple(XRP)XRP ble utviklet av selskapet Ripple Labs. Selv om noen bruker begrepene XRP og Ripple om hverandre, er de forskjellige. Ripple er et globalt pengeoverføringsnettverk som brukes av finanstjenester. XRP er kryptoen som ble designet for å fungere på Ripple-nettverket. Du kan kjøpe XRP som en investering eller som en måte å finansiere transaksjoner på Ripple.
Terra(LUNA)Terra (LUNA) er en blokkjedeprotokoll som gjør det enklere å utstede stable coins og lage desentralisert finansiell infrastruktur. Med Terra kan du tjene renter på stablecoins, bruke krypto enkelt hos selgere og erstatte de fleste bankbehovene dine med én sømløs DeFi-protokoll.
Over tid har Terra som mål å legge til rette for banker og betalingssystemer som PayPal med en solid blokkjedeopplevelse.
Polkadot(DOT)Polkadot vil løse problemet med interoperabilitet mellom blokkjede-nettverk ved å bygge såkalte broer mellom blokkjeder. Etablert i 2020 og har raskt blitt et av de største nettverkene. 
Avalanche(AVAX)Avalanche er den raskeste smart-kontrakt plattformen i blokkjedeindustrien. Avalanche er lynraskt, lavpris og miljøvennlig. Konkurrent til Ethereum og Solana. 
Dogecoin(DOGE)Dogecoin er kjent som den første meme-valutaen. Lansert i 2013 som en måte å gjøre narr av Bitcoin. Likevel fanget valutaen folks oppmerksomhet og en god del investeringer. I april 2019 indikerte en tweet fra Elon Musk at han hadde et positivt syn på Dogecoin, noe som ytterligere hevet Dogecoins profil som en legitim kryptovaluta.
10 Kjente kryptovalutaer med forklaring på egenskaper

Ofte stilte spørsmål om å investere i kryptovaluta

Er kryptovaluta lovlig i Norge?

Det er helt lovlig for privatpersoner å investere i kryptovaluta, men kryptovaluta er ikke regulert. Du er selv ansvarlig for risikoen du tar på deg ved å investere og har selv ansvar for å betale skatt. Finanstilsynet har flere ganger advart småinvestorer mot å investere i det uregulerte kryptovalutamarkedet på grunn av den store volatiliteten i markedet. 

Er det skatt på investering i kryptovaluta i Norge?

Ja, det må betales skatt av gevinst på investering i kryptovaluta. Hvis du har kjøpt, solgt, har verdier i kryptovaluta eller har minet det, må dette rapporteres i skattemeldingen.Fordelen med å bruke en Norsk børs er at skatten blir beregnet automatisk for deg. Dette er i hvert fall tilfellet hos Firi.

Rapporteringen blir fort vanskeligere når du har handlet på utenlandske børser, selv om det finnes gode verktøy som kryptosekken.no som hjelper deg å regne ut skatten. Du kan lese mer om skatt på kryptovaluta hos skatteetaten, som har en god forklaring på det du måtte lure på.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar