Økonomi

Hvordan bli rik uten utdanning? Tenk over dette:

Har du lyst til å tjene godt med penger og bli rik, uten å bruke mange år på skolebenken? Selv om det vil være vanskeligere å tjene penger uten formell utdannelse, er det ikke umulig.

Olav Thon, John Fredriksen, Kjell Inge Røkke, Petter Stordalen, Mark Zuckerberg, Bill Gates og Jack Dorsey har alle to ting til felles:

 • De er milliardærer
 • De har ikke høyere utdannelse

Målet med denne artikkelen er ikke å lære deg hvordan du blir milliardær, men å hjelpe deg finne ut av hvordan du kan tjene godt med penger og kanskje tjene nok penger til å bli rik uten å ta høyere utdanning. Husk at en god utdannelse er den sikreste måten for å sikre seg en jobb med høy lønn. 

Les også: Yrker med høy lønn og kort utdannelse

Slik blir du rik uten utdanning

For å bli rik uten utdanning må du lære deg noe du kan ta godt betalt for, enten fra arbeidsgiver eller dine egne kunder. Selv om du kan tjene mye penger og bli rik uten høyere utdanning, er statistikken mer imot deg. Det er nemlig mye enklere å få en godt betalt jobb ved å ta høyere utdannelse. 

Men hvis målet ditt kun er å tjene mye penger, er det likevel mulig å bli rik uten utdannelse, både ved å lære deg noe som kan gi en god jobb, eller hjelpe deg lykkes med eget firma.

Hvorfor tar man utdannelse?

Ideen med en utdannelse er at du skal lære deg noe, slik at du kan tilføre en verdi til noen  på en eller annen måte – Enten det er for arbeidsgiveren din, samfunnet eller dine egne kunder. 

I teorien vil det være slik at jo vanskeligere et fag er å lære seg og jo færre som har kunnskapen, jo mer ettertraktet blir du på arbeidsmarkedet og du får bedre betalt for kunnskapen din.

Men trenger man virkelig å gå 3-5 år på et universitet eller høyskole for å lære seg noe man kan få godt betalt for? 

Nei, ikke nødvendigvis – og det skal vi se på nå!

Vi er på ingen måte motstandere av å ta seg en skikkelig utdanning, og for mange er det nødvendig for å få seg en god inntekt. 

Skal du bli lege, advokat eller ingeniør må du såklart gjennomføre høyere utdannelse for å bli det, men hvis målet kun er å tjene mye penger og du ikke er så opptatt av hvilket yrke det er innenfor, er det ikke sikkert at tradisjonelle studier er nødvendig. 

Hva skal til for å bli rik?

Vi har skrevet en hel artikkel om hvordan du blir rik her, men raskt oppsummert er hovedpoenget at: 

 • Du må tjene penger
 • Du må leve på mindre enn det du tjener og spare store deler av pengene
 • Du må investere pengene dine smart for å få de til å vokse

For at du skal tjene penger, må noen være villig til å gi deg penger for et eller annet. Typisk er dette et for et produkt, tjeneste eller for timene du arbeider.

Fordelene med tradisjonell utdannelse

Med en tradisjonell utdanning får du kunnskap og ferdigheter, samt et vitnemål – et bevis for fremtidige arbeidsgivere på at du har bestått eksamener og lagt inn innsatsen som kreves. De fleste arbeidsgivere krever at du har formell utdannelse, og har gjerne den samme utdannelsen selv. 

Et annet aspekt med utdanning som er kjempeviktig, er nettverket man bygger seg opp i studietiden. Er du sosial under studiene vil du kunne få kontakter som vil være viktig for arbeidsmuligheter i fremtiden og ikke minst gode venner for livet. Når du studerer møter du gjerne folk med samme interesser og mål i livet som deg selv, noe som kan skape sterke bånd.

Både ferdighetene og nettverket vil kunne komme godt med enten du vil søke en vanlig jobb eller starte firma for deg selv.

Ikke bare er utdannelse et viktig verktøy for å øke inntektsmulighetene dine – det er også godt for helsen og livet ditt generelt. Forskning viser tydelig at personer med høy utdannelse har bedre fysisk og psykisk helse enn de med lav utdanning. Blant annet spiser de sunnere, trener mer og røyker mindre.

Grunner til å ikke ta tradisjonell utdannelse hvis du vil bli rik

Hvis du er en målrettet og hardtarbeidende person som er skeptisk til å ta en lengre utdannelse, finnes det selvfølgelig muligheter for deg. Utdanning tar ofte lang tid, og de fleste av oss må ta opp studielån som må betales ned i mange år fremover.

Tidligere var man nødt til å gå på skole for å få tilgang på kunnskap, men i dag ligger all verdens kunnskap ute på nettet og i bøker. 

Mye er helt gratis, og det finnes mange gode kurs og “bootcamps” som lærer deg det du trenger for å tjene penger på kort tid, uten å måtte bruke 3-5 år av livet ditt og ta på deg masse studielån.

Ulempen ved å lære seg ting på egenhånd er at du må ta et mye større ansvar for egen læring enn om du har et fast studieoppsett, men det kan også bli mer effektivt om du er flink og legger inn innsatsen som kreves.

Det viktigste er jo uansett at du får arbeidserfaring, og det er først når du setter kunnskapen fra lærebøker og kurs til verks at du virkelig lærer. Det kan du komme fortere i gang med ved å lære ting selv, enn å møte opp i noen få timers forelesninger i uka over 5 år. 

Er målet å få deg en godt betalt jobb vil det være noen hakk vanskeligere uten utdanning og hvis du vil starte ditt eget firma ligger hele ansvaret for å tjene penger på deg selv. 

Så dette er ikke for alle, men det er mulig å få til.

Hva slags godt betalte jobber kan man få uten utdannelse?

Selv om de aller fleste yrker krever at du har en formell utdannelse, finnes det unntak og spesielt i yrker der det er mangel på nok relevant arbeidskraft. 

De kanskje beste yrkene hvor du kan stå for egen læring og få jobb likevel, er innen IT, markedsføring og salg.

Flere store tech-selskaper som Facebook, Google og Tesla ansetter personer uten høyere utdannelse. For dem er det viktigste at du har relevant kunnskap og erfaring. Hvordan du har endt opp med kunnskapen er mindre viktig.

Også i Norge er det flere bedrifter som ansetter folk uten utdannelse, særlig innen IT og utvikling:

Nettstedet Kode24 intervjuet et stort antall mindre konsulentselskaper innen IT-utvikling i 2021, og INGEN av selskapene hadde krav til utdannelse. De var mest opptatt av å ha flinke folk med erfaring. Også store selskaper som DNB har ansatt IT-folk uten formell utdannelse.

Synes du digital markedsføring høres spennende ut, kan det være et godt alternativ:

Her finnes det mange gode kurs som lærer deg alt du trenger å vite som nybegynner for å komme i gang med å tjene godt med penger. Et spesielt grundig kurs verdt å nevne er det fra Agency Academy. Hovedsakelig handler kurset om hvordan du kan starte ditt eget firma og tjene godt som digital markedsfører, men du lærer også alt du trenger for å lande en jobb innen samme felt.

Salg er nok et interessant felt. Er du utadvendt og selvsikker kan du gjøre en kjempegod karriere innen salgsyrket uten formell utdannelse. Vi har skrevet mer om selgeryrket i artikkelen om yrker med høy lønn og kort utdanning.

Dette er bare noen eksempler, og det finnes sannsynligvis også flere andre gode alternativer.

Hva slags firma kan du starte selv uten utdannelse?

Hvis du har ønske om å bli rik uten utdannelse, har du sikkert allerede lekt med tanken om å starte et firma for deg selv.

Eget firma gir stor frihet til å styre arbeidsdagen selv, du slipper å måtte svare til en sjef og det kan gi gode inntekter. 

Til forskjell fra en vanlig jobb hvor du får betalt per time du jobber, kan du med eget firma etterhvert få mulighet til å tjene mer penger uavhengig av hvor mye du jobber. Du kan ansette personer til å jobbe for deg, og du står fritt til å disponere overskuddet til bedriften. Går bedriften skikkelig bra, kan du etterhvert også selge den for en god slump med penger. 

Så lenge du lærer deg noe andre er villige til å betale for, er det mange muligheter. Du kan selge produkter og produkter til både forbrukere og bedrifter.

I dag kan man tjene penger på all verdens ting – alt fra sosiale medier til youtube og å lage apper.

Tidligere har vi laget en liste over gode forretningsidéer som kan være fin å sjekke ut. Der trekker vi eksempelvis frem:

 • Bli konsulent innen digital markedsføring (Anbefalt kurs: Agency Academy)
 • Webutvikling (utvikle nettsider og nettbutikker for bedrifter)
 • Bli SEO-spesialist (Hjelp bedrifter rangere høyere i søkemotorer)
 • Apputvikling (IT-utvikler – lag apper, spill og programmer)
 • Start en nettbutikk (Selg produkter til forbrukere eller bedrifter)
 • Start et vaskefirma (Les hvordan Ghazi og Patrick gikk fra dropouts til å omsette for titalls millioner)
 • Start et vaktmesterfirma
 • Start en bedrift som fikser og videreselger brukte ting (såkalt flipping)
 • Flipping av eiendom: Kjøp, puss opp og selg med profitt (Hvordan tjene penger på eiendom )

Som du ser finnes det mange eksempler på bedrifter du kan starte uten å ha høyere utdannelse i bunn, og valget må du eventuelt basere på hva du interesserer deg for og hva du kunne tenke deg å jobbe med.

Bare vær oppmerksom på at det å starte egen bedrift ikke er enkelt. Det krever både mye arbeid og for de fleste en god dose flaks å lykkes. 

Det blir startet mange nye bedrifter, men følge SSB overlever bare 30 % av dem etter fem år. Statistikken er rett og slett litt mot deg, og du må være litt ekstra selvsikker og klar for å legge inn arbeidet som trengs for å starte din egen bedrift.

Oppsummering om å bli rik uten utdanning

Det å ta en lang utdannelse er ikke nødvendig hvis det eneste målet ditt er å bli rik. Hvis du virkelig vil bli rik og det ønsket trumfer over alt annet, vil du sannsynligvis finne ut av en eller annen måte å oppnå det på, selv uten utdanning. 

Realiteten er at det å bli rik og tjene bra med penger krever masse innsats og selvdisiplin uansett om du tar deg utdannelse eller ikke. Med utdannelse vil det være enklere å få en godt betalt jobb og for de fleste vil utdannelse være det absolutt beste og tryggeste valget, men det er også mulig å få til på egenhånd.

En god middelvei kan være å starte på utdanningen din og heller utforske muligheter for å tjene penger og skaffe andre jobber ved siden av. Som student har du masse tid ved siden av skole til å starte på noe eget som kan gi deg inntekter, og du slipper å hoppe av før du ser at noe faktisk fungerer og gir økonomiske resultater.

Les også: 29 Måter å skape eksta Inntekt som faktisk fungerer

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar