Økonomi

Hvordan tjene penger på YouTube? 9 Inntekter, Eksempler og Tips

Du har sikkert fått med deg at det kan være mye penger å tjene på YouTube – Men hvordan tjener man egentlig penger på YouTube, og hvordan kan du komme i gang selv?

Det skal vi se nærmere på her!

YouTube kan være en smart måte for å skaffe seg ekstrainntekter og er potensielt noe du kan leve av på fulltid. Én ting er imidlertid sikkert, og det er at å tjene penger på Youtube er ikke enkelt, og det kommer ikke over natten.

Skal du lykkes og få inntekter fra Youtube, må du legge inn skikkelig innsats over tid, men innsatsen kan også lønne seg stort. 

Kan man tjene penger og leve av YouTube i Norge?

Det er fullt mulig å tjene nok penger til å leve av YouTube i Norge, både med norsk og utenlandsk youtube-kanal. Faktisk er Norge blant landene hvor man tjener mest penger per tusen visninger

Norske Youtubere som har tjent mye er blant annet Prebz og Dennis, Victor Sotberg, Eveline Karlsen og Amalie Olsen. Størst er potensialet om du når ut til et globalt publikum, og du trenger faktisk ikke å vise ansiktet ditt for å oppnå suksess: 

For eksempel tjener 24 år gamle Olaf Uhre over 5 millioner kroner i året på Youtube-kanalene sine Red Arcade og Mobile Arcade, med seere fra hele verden. Det gjør han ved å samle videoklipp fra folk som spiller spill som GTA og Fortnite, klippe dem sammen til én video og publisere – helt uten å vise seg selv. 

I likhet med Olaf, tjener den danske youtuberen Jacob Nygaard 60.000 kr i måneden på en kanal med enkle videoer for sangere som skal varme opp stemmen sin, noe som tilsvarer en årslønn på mer enn 760.000 kroner.

Dette er bare noen få eksempler, men det viser godt hvor stort potensialet er hvis man virkelig legger inn arbeidet som kreves med å bygge opp en YouTube-kanal, enten det er med seg selv som hovedperson, eller med videoer innen en bestemt nisje.

Noe som er kult med YouTube som inntektskilde er at det er mulig å tjene penger på videoene sine i lang tid etter de er publisert, noe som betyr passive inntekter – og det liker vi!

9 Måter å tjene penger på Youtube

Den vanligste måten å tjene penger på Youtube er ved å vise annonser før og underveis i videoene sine. Selv om annonser er både enkelt og lønnsomt, finnes det også andre muligheter som er vel verdt å prøve ut:

1. Annonser via Youtubes Partnerprogram

Den enkleste og mest innbringende inntekts-muligheten på YouTube er annonser som vises før og underveis i videoene dine. For å kunne vise annonser på videoene dine, må du først bli med i Youtube Partner Program. Kravene for å kunne vise annonser er:

  • Kanalen din må ha mer enn 1000 abonnenter
  • Kanalen din må ha 4000 timer med seertid i løpet av de siste 12 månedene. 

Med andre ord må du jobbe en stund før du får vise annonser på kanalen din, men som du sikkert har forstått, kan denne annonseringen bli veldig lønnsom over tid. Når du nådd kravene og blitt godkjent, er alt du trenger å gjøre for å vise automatiske annonser å klikke på en knapp for å aktivere funksjonen.

Hvor mye tjener man på Youtube annonser?

Hvor mye du tjener på Youtube-annonser avhenger av hvem publikummet ditt er, og hva slags innhold du lager. Annonsører er nemlig villig til å betale mer for å vise seg frem for et bestemt publikum. For eksempel vil en kanal med norsk publikum tjene mer enn hva en Indisk kanal ville gjort per visning, fordi nordmenn har høyere kjøpekraft.

På Youtube måler man inntekter i RPM (Revenue Per Mille). RPM representerer hvor mye du tjener per 1000 video-visninger, og dette tallet kan altså variere mye både med tanke på publikummet ditt og hvilken sjanger du lager innhold rundt.

2. Affiliate Marketing

Med affiliate marketing kan du tjene penger på Youtube før du når kravene til partnerprogrammet. Affiliate marketing er at du inngår samarbeid med bedrifter og får en sum for hvert salg du genererer for dem.

Du søker på å bli affiliate med bedriften via et annonsenettverk, og får en unik sporingslink (URL) som du kan plassere i beskrivelsen under YouTube-videoene dine. Hvis noen klikker på linken din og utfører et kjøp eller registrering, får du betaling. 

Affiliate marketing er for øvrig en interessant forretningsidé som også kan brukes for å tjene penger på nett i kanaler som hjemmesider og sosiale medier, i tillegg til YouTube.

3. Samarbeid med merkevarer og sponset innhold

Når du etterhvert begynner å få et stort publikum, kan du få tilbud direkte fra bedrifter om å promotere produktene deres i videoene dine med såkalt sponset innhold. Enkelte Youtubere har også eget management som tar praten med potensielle annonsører for seg, slik at de bare kan lene seg tilbake og få dem servert på sølvfat. Disse managementene har gjerne flere youtubere i “stallen”, slik at annonsørene kan velge fritt mellom kanalene som egner seg best for å nå ut til målgruppen de ønsker. 

Her forteller den norske Youtuberen Herman Dahl hvordan han tjener penger ved hjelp av sitt management på Youtube:

4. Betalte medlemskap

På YouTube kan du sette opp forskjellige betalte medlemskap tilknyttet kanalen din, og ta en fast pris i måneden for hvert medlem utfra hva medlemskapet vil innebære. Som seer har du kanskje sett knappen for dette ved siden av «abonnement»-knappen under videoer. 

For eksempel kan du ha et medlemskap for 49 kroner i måneden som lar medlemmene dine få tilgang til nye videoer før alle andre. Du kan også ha medlemskap for de som ønsker å frivillig støtte kanalen din uten å få noen goder, bare fordi de setter pris på det du tilbyr av verdi og underholdning.

5. Youtube Premium

Så lenge du er medlem av partnerprogrammet, kan du også tjene penger på de som har YouTube Premium medlemskap. Istedenfor å få betalt for annonsevisninger, får du da betalt en andel av beløpet premium-medlemmet betaler. Jo mer premium-medlemmet ser på kanalen din, jo større andel av beløpet deres går til deg. Dette går like automatisk som annonse-funksjonen.

6. Super Chat og Super Stickers

Super Chat er en funksjon tilknyttet live streaming på Youtube,  som lar seere belønne deg som videoskaper med valgfrie beløp underveis i sendingen. Seerne betaler med bankkort eller kredittkort, og når de har betalt får kommentaren deres ekstra synlighet i chatten. For å kunne tjene penger med Super Chat må du også først bli med i YouTube partnerprogrammet. 

7. Salg av fysiske produkter (Merch)

Du har kanskje fått med deg at en del youtubere selger egne produkter, såkalt “merch” via kanalene sine, for eksempel t-skjorter og kaffekopper med trykk. Når du begynner å få mange seere og fans kan egne produkter som dette være skikkelig innbringende. 

Selve produktene er gjerne rimelige i innkjøp for deg, samtidig som at ivrige fans er villige til å betale god pris for produkter som støtter og representerer deg og kanalen din.

Les også: Slik kan du selge ting og tjene penger på Etsy

8. Salg av egne digitale produkter

Et godt alternativ til fysiske produkter, er å selge dine egne digitale produkter. Dette kan være ting som nettkurs, e-bøker, guider, presets, printables og lignende som egner seg for målgruppen din. 

Handler YouTube- kanalen din om et spesifikt fagfelt, kan dette fungere spesielt godt. De digitale produktene kan du selge via din egen nettside / nettbutikk som du linker til og reklamerer for på kanalen din.

9. Crowdfunding av produkter og tjenester

Crowdfunding, eller folkefinansiering på norsk, handler om at flere personer går sammen for å samle inn penger til et prosjekt. Hvis du har lyst til å starte et prosjekt, for eksempel å utvikle en tjeneste eller et produkt, kan du bruke YouTube publikummet ditt for å finansiere prosjektet med folkefinansiering. 

Slik kommer du i gang med å tjene penger på Youtube selv:

Jacob, dansken jeg nevnte tidligere som lever av Youtube på fulltid, har laget en super video om nettopp det å tjene penger på youtube for nybegynnere, hvor han også viser hva hor mye han tjener med den ansiktsløse kanalen sin. Den er verdt å se, selv om den er på dansk:

Bestem deg for en nisje

En nisje er enkelt forklart hvilket tema kanalen din skal handle om. Eksempler på nisjer kan være underholdning, trening, idrett, personlig økonomi, gaming, mote, sminke eller kjæledyr. 

Selv om lønnsomhet kan variere fra nisje til nisje, er det viktig å ikke bare tenke på penger når det kommer til hva slags innhold du skal lage. Det er ganske mye innhold som må lages og du må ha god tålmodighet – så da gjelder det å lage innhold du faktisk har interesse for og som du selv synes er morsomt å jobbe med! 

Folk lykkes på Youtube i alle slags sære nisjer, så her er det bare å bruke fantasien. For inspirasjon kan du tenke over hva du selv liker å utforske, se på og lære mer om, eller hva du kan snakke med vennene dine om i timevis.

Kjør på, prøv deg frem og tør å feile!

Det er hvertfall rådet fra en av verdens største Youtubere, MrBeast. Han har gått fra å laste opp videoer fra gutterommet uten å få en eneste visning, til å ha 194 millioner abonnenter og tjene hundrevis av millioner kroner, bare ved å laste opp innhold regelmessig og gjøre hver eneste video litt bedre enn den forrige.

MrBeast sitt tips er å bare sette i gang og lage så mange videoer du kan.

Her er en samling av alle MrBeast sine beste tips for å lykkes som nybegynner på Youtube: 

Oppsummering om det å tjene penger på youtube

YouTube er en kjempeinteressant kanal som det er mulig å tjene bra med penger på, enten du vil vise ansiktet ditt eller lage en anonym kanal innenfor en bestemt nisje. Her er det bare fantasien som setter grenser, og du kan hente mye inspirasjon fra hva andre får til å fungere. 

Enten du vil lage deg en ekstra inntekt ved siden av skole og jobb, eller vil satse fulltid, er absolutt det å starte en Youtube kanal verdt å vurdere.

Les også: Slik tjener man penger på Sosiale Medier som Instagram og TikTok

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar