Enten du sparer til din første bolig, bufferkonto, pensjon, neste strømregning eller vil bli gjeldsfri, er dette artikkelen for deg. Her har vi samlet 31 praktiske sparetips som kan brukes i hverdagen for å nå målene dine.
Kunsten å spare penger
De fleste av oss ønsker å spare godt med penger, og vi forstår at det er viktig. Problemet er at altfor få av oss er flinke til å faktisk sette penger til side for fremtiden. Faktisk har hele 900.000 nordmenn oppgitt at de ikke engang har mulighet til å betale en uforutsett utgift på 19.000 kroner, ifølge tall fra SSB.
Det er fort gjort å si til seg selv at “når jeg blir så og så gammel skal jeg begynne å spare” eller rett og slett bare bruke opp alle pengene man har og kanskje litt til. Sannheten er at det først er når du faktisk begynner å spare at du får gode spare-vaner. Sparing kan også være veldig gøy når man faktisk begynner å se resultater av det, og i utgangspunktet er det jo enkelt:
Å spare er å ikke bruke penger man har. Det er disponibel inntekt som blir lagt til side og ikke blir brukt. Hvis du sliter med å spare, så begynn med små beløp slik at du vender deg til det. Så kan du heller øke beløpet når vanen er satt og du har blitt litt hektet.
Les også:
19 Tips til en bedre og tryggere personlig økonomi
Slik blir du flinkere til å spare penger
9 Spareapper som er verdt å prøve ut
- 1. Lag deg et budsjett
- 2. Bli kvitt dyr gjeld som kredittkort og forbrukslån
- 3. Kutt unødvendige kostnader
- 4. Øke inntektene
- 5. Spar penger på strøm
- 6. Betale regninger i tide
- 7. Sett penger til side med en gang du får dem
- 8. Sett opp mikro-sparing
- 9. Kutte ut strømmetjenester og abonnement
- 10. Begrense shoppingen !
- 11. Spar penger på klær
- 12. Ikke kjøp unødvendig elektronikk
- 13. Handle brukt når du kan
- 14. Ta godt vare på tingene dine
- 15. Planlegg måltidene dine og handle én gang i uken
- 16. Kjøp billigere mat og mat på tilbud
- 17. Frys ned matvarene dine
- 18. Ikke kjøpe dyr lunsj ute
- 19. Lag maten hjemme
- 20. Slutt å handle på kiosk og bensinstasjon
- 21. Innfør kostnadsfrie dager
- 22. Selg ting du ikke trenger
- 23. Ut og reise? ✈️ Sjekk flyprisen flere ganger
- 24. Kutt ut lotto og andre pengespill
- 25. Bytt til et billigere treningssenter
- 26. Spar penger på drivstoff
- 27. Slutt å snuse / røyke
- 28. Drikk mindre alkohol
- 29. Dropp Taxi etter byturen
- 30. Vær med venner uten å bruke penger
- 31. Spar penger på forsikring og bank
31 Tips for å spare penger
1. Lag deg et budsjett
Når du skal spare penger er det viktig å få kontroll på faste inntekter og utgifter. Et budsjett lar deg planlegge hvordan du skal bruke og spare pengene dine hver måned, ikke minst gir budsjettet deg god oversikt over hvordan du bruker pengene dine – slik at du enklere kan se hva du kan kutte ut for å spare mer penger.
Lag deg en oversikt over faste inntekter og utgifter. Når faste utgifter er trukket fra inntekter, sitter du igjen med beløpet som skal dekke levekostnader og sparing. Ta hånd om sparingen først, og helst med automatiske trekk. Å lage et budsjett uten å følge det er til liten nytte – så her gjelder det å følge budsjettet nøye.
2. Bli kvitt dyr gjeld som kredittkort og forbrukslån
Har du et kredittkort eller forbrukslån du ikke har betalt ned? Usikrede lån som dette har svært høye renter og koster deg mye penger å ikke betale ned. Ofte kan lån som dette ødelegge for hele sparingen din. Prioriter å få nedbetalt dyre lån som dette så fort som overhode mulig. Hvis du har flere dyre smålån hos ulike banker kan det være smart å refinansiere lån og samle dem hos en bank med lavere effektiv rente.
3. Kutt unødvendige kostnader
Noe av det viktigste å gjøre hvis du vil spare penger er å kutte ned på unødvendige kostnader. De fleste av oss bruker mer penger enn nødvendig i hverdagen – enten det er på matvarer, klær, elektronikk, strømmetjenester eller andre levekostnader.
4. Øke inntektene
En av de beste måtene for å spare mer penger er selvfølgelig å øke inntekten. Hvis økonomien er såpass trang at du har spart inn på alt du kan spare inn på, kan neste steg være å skaffe seg flere inntekter. Det kan gjøres ved å forhandle på lønnen, skaffe en bedre betalt jobb, eller skaffe en ekstrajobb ved siden av. Det finnes mange måter for å skaffe seg ekstra inntekt, enten det er ved å få seg en ekstrajobb eller forsøke å tjene penger på nett.
Mange studenter velger for eksempel å tjene noen ekstra kroner ved å svare på betalte spørreundersøkelser. Det beste for mange som allerede har en god jobb, kan være å skaffe seg en passiv inntekt ved siden av hovedinntekten.
5. Spar penger på strøm
Betaler du for strøm selv? Da er et godt tips å sjekke ut hvem som tilbyr best strømpris og bytte til en billigere strømleverandør.
Det er også mange tiltak man kan ta for å spare strøm hjemme:
- Ta kortere og kaldere dusjer
- Slå av lys i rom du ikke bruker og når du ikke er hjemme
- Slå av TV og andre elektriske apparater når de ikke brukes
- Bruk mindre elektrisk varme
- Vent med å bruke oppvaskmaskin og vaskemaskin til de er fulle
- Bytt til en billigere strømleverandør
Hvem du får strømmen din spiller ingen rolle – den kommer frem til boligen din uansett. Når det kommer til strømleverandør er derfor pris det viktigste å tenke på. Flere strømleverandører har ofte gode tilbud, men pass også på å ikke gå på lokketilbud som er for gode til å være sanne.
6. Betale regninger i tide
Når du skal spare penger gjelder det å betale regningene dine så fort du kan. Regninger blir fort mye dyrere med en gang det begynner å komme forsinkelsegebyrer og renter. Disse ekstra kostnadene kan fort ødelegge mye for sparingen din. Forsøk å komme ajour med regninger så fort du har mulighet hvis du ligger bakpå.
7. Sett penger til side med en gang du får dem
Beløpet du vil spare hver måned bør settes til side med en gang du får pengene på konto – enten det er lønn, stipend, gaver fra en bursdag eller lignende. Du bør betale deg selv før du betaler andre.
Her er det lurt å sette til side en viss sum av inntektene dine hver måned, for eksempel 10 eller 20 % av inntekten din. Hvis du sliter med å ikke røre beløpet litt ut i måneden, kan du forsøke å flytte pengene til en konto som er skjult i nettbanken – eller til en helt annen bank for å få pengene ut av syne i hverdagen.
Da blir det lettere å ikke røre dem.
Hvis du har penger til overs hver måned, har lang sparehorisont og er villig til å ta litt risiko, kan det være lurt å investere noe av sparepengene for å få dem til å vokse.
8. Sett opp mikro-sparing
De fleste banker gir muligheten til å spare et fast beløp hver gang du drar kortet, såkalt mikrosparing. Ved å spare et valgfritt beløp – for eksempel 30 kroner hver gang du drar kortet, vil du raskt kunne fylle opp sparekontoen din. Du kan lese mer om Mikrosparing hos DNB og Sparebank1.
9. Kutte ut strømmetjenester og abonnement
Det er viktig med litt underholdning i hverdagen, men trenger du virkelig både Netflix, Sumo, HBO, Spotify og Xbox Gamepass? Husk at et abonnement som koster 100 kroner i måneden tilsvarer 1200 kroner i året. Derfor blir det fort noen tusenlapper i året å spare på å kutte ut en strømmetjeneste eller to og et abonnement du ikke trenger.
Her har vi et godt tips:
Den Norske strømmetjenesten Strim samler alt innhold fra HBO Nordic, TV2 Sumo, Viaplay og Paramount+ i én pakke, slik at du får tilgang til et enormt utvalg prisbelønte filmer og serier på samme sted, til en god pris. Hvis du allerede har abonnement hos mer enn én strømmetjeneste, vil du mest sannsynlig spare penger ved å gå over til et av Strim sine abonnement.
10. Begrense shoppingen !
Mange av oss er glade i shopping og å handle ting på nett. Shopping blir imidlertid fort dyrt, og hvis du vil spare penger er dette noe som må kuttes hardt ned på. Problemet er at når vi mennesker shopper, opplever vi en slags lykkerus.
Grunnen er at når vi ser fine ting vi har lyst på i butikken, utløses dopamin i hjernen som motiverer oss til å fullføre prosessen og kjøpe dem. Dette får oss til å ta dårlige avgjørelser og kjøpe ting vi egentlig ikke trenger – det være seg nye klær, sko, sminke, en mobiltelefon eller ny bil. Forskning har imidlertid vist at det er forventningene til shoppingen som forårsaker dopaminrusen – ikke å faktisk kjøpe varen. Hvis du er oppmerksom på dette når du er i ferd med å handle noe er det lettere å la være å kjøpe – og du sparer pengene dine.
Et godt tips er å ikke kjøpe tingen første gang du ser den; dra heller tilbake dagen etterpå og vurder om du faktisk trenger den – eller om den ikke var så nødvendig som du først trodde likevel.
11. Spar penger på klær
Vi har allerede snakket om hvordan du kan spare penger på shoppingen, men alle trenger nye klær i blant. Hvis du først trenger nye klær, er det mye å spare på å ikke kjøpe merkeklær og heller handle i rimeligere klesbutikker. Det kan også være lurt å kjøpe klær på tilbud – men pass på å ikke kjøpe med unødvendige ting bare fordi det er på tilbud. Vil du spare enda mer, kan du også kjøpe brukte klær hos Finn.no eller Tise.
12. Ikke kjøp unødvendig elektronikk
Liker du å handle ny elektronikk og gadgets? Da er du ikke alene. Men du trenger faktisk ikke den nyeste og beste telefonen, headsettet, PC-skjermen eller TV-en. Husk at all hjemme-elektronikk faller i pris øyeblikket du kjøper det. Hvis det er noe du virkelig trenger, så kjøp heller fjorårets modell brukt på finn, eller vent til det er stor-salg.
13. Handle brukt når du kan
Selv om man vil spare penger kan man selvfølgelig ikke unngå helt å kjøpe ting. Enten du trenger en ny telefon, et nytt møbel eller om komfyren har gått i stykker – så er det mye penger å spare på å kjøpe brukt på finn istedenfor å kjøpe nytt. Dessuten er det mye mer miljøvennlig å kjøpe brukt!
14. Ta godt vare på tingene dine
Enten det er mobiltelefonen, leiligheten, bilen, hytta eller huset ditt – ta godt vare på tingene dine! Da slipper du å kjøpe nytt for ofte, og du får mer igjen for tingene dine den dagen du vil selge dem videre.
15. Planlegg måltidene dine og handle én gang i uken
Ved å planlegge alle måltid du skal ha i løpet av uken blir det enklere å følge budsjettet ditt. Hvis du i tillegg kun handler én gang i uken unngår du å gjøre dumme impulskjøp som koster deg ekstra penger. Husk ogås å ikke dra på butikken når du er sulten! Da er faren stor for å kjøpe med seg unødvendige matvarer hjem.
16. Kjøp billigere mat og mat på tilbud
Du kan spare mye penger på å velge butikkenes egne merkevarer og lavpris produkter. Det meste du legger i handlekurven av gammel vane er et resultat av en årelang innsats fra produsentene om å markedsføre produktene slik at du velger dem fremfor andre.
Ved å velge butikkenes egne merkevarer som Eldorado, First Price, Xtra og tilsvarende kan du spare mye penger på mat i løpet av uken, måneden og året. Det er også lurt å følge med på hvilke butikker som til enhver tid har tilbud på dagligvarene du trenger. Et godt verktøy å bruke til å følge med på hvilke butikker som har tilbud er Mattilbud appen.
17. Frys ned matvarene dine
Er det noe vi mennesker er gode på, så er det å kaste mat – noe som selvfølgelig er helt unødvendig. I tillegg til å planlegge måltider og handle inn matvarer én gang i uka, kan du spare mye penger på å fryse ned mat. Alt fra brød og bakevarer til ost, melk, pasta og bær kan fryses ned og ved brukes senere.
18. Ikke kjøpe dyr lunsj ute
Det er fort gjort å bli fristet til å kjøpe varm mat, baguetter eller salat fra salatbaren når du skal ha lunsj på jobb eller skole. Hvis du først er innom en butikk eller kiosk for å kjøpe lunsj er det også lett å ta med seg andre unødvendige ting som bakevarer og kaffe.
Når du skal spare penger gjelder det å ha heller med niste på skolen eller jobben. Hvis du har kjøleskap på arbeidsplassen kan du fint stående for eksempel knekkebrød og pålegg på jobben – og hvis det er mikrobølgeovn kan du ta med middagsrester. Da slipper du den dyre handleturen og du sparer mye penger i løpet av uken!
19. Lag maten hjemme
Å spise ute er noe av det dyreste man kan gjøre. Ved å kjøpe inn ingrediensene og lage maten din hjemme sparer du mye penger. En helt grei middag trenger ikke koste mer enn 30 – 60 kroner per person hvis du virkelig vil spare penger.
20. Slutt å handle på kiosk og bensinstasjon
Har du lett for å svippe innom kiosk eller bensinstasjon for å kjøpe mat og drikke? Det må du slutte med med en gang hvis du vil spare penger. Varer du kjøper i kiosk og bensinstasjon er ofte mellom 25 – 75 % dyrere enn i vanlig matbutikk.
21. Innfør kostnadsfrie dager
Pleier du å kjøpe noe hver eneste dag? Mange har som vane å kjøpe noe nytt daglig. Ofte er det bare småting som små handleturer på butikken – andre ganger er det nettshopping der bankkortet virkelig får kjørt seg. Hvis du innfører rådet ovenfor om å handle kun én eller to ganger i uken og dropper å kjøpe lunsj ute, så er det mulig å ha helt kostnadsfrie dager.
Ved å innføre kostnadsfrie dager der du ikke bruker en eneste krone, omstiller du hjernen til å tenke at det ikke er nødvendig å kjøpe noe hver dag.
22. Selg ting du ikke trenger
Hvis du virkelig trenger penger er det lite som er så effektivt som å selge ting du ikke bruker eller ikke trenger lenger. Selg alt som ikke gjør deg lykkelig!
Møbler, mobiltelefon, elektronikk, klokker, sykkel eller klær – det meste av eiendelene dine kan selges. Det er helt gratis å legge ut ting på Finn.no, så her har du ingenting å tape på å prøve å selge unna. Kanskje ligger det noe verdifullt i en kjeller, bod, garasje eller loft?
Vi har skrevet flere artikler om hvordan du kan flippe ting på finn, og hva du må tenke på for å lykkes med salg av tingene dine på nettet.
23. Ut og reise? ✈️ Sjekk flyprisen flere ganger
Hvis du skal ut og fly kan det være mye å spare på å sjekke flypriser flere ganger og på ulike nettsider. Flypriser har dynamiske priser, noe som betyr at de går mye opp og ned. Hos tjenester som Momondo kan du sette opp prisvarsel med alarm på destinasjoner du har tenkt til å reise til, og hos Skyscanner finner du til enhver tid de billigste flyreisene tilgjengelig.
24. Kutt ut lotto og andre pengespill
Mange liker å bruke penger på pengespill som lotto og tipping, men i de aller fleste tilfeller er dette et gigantisk tapsprosjekt som sannsynligvis ikke vil lønne seg. Tipper du for 100 kroner i uken blir det til 5.200 kroner i løpet av et år. Sett heller summen du ville brukt på tipping inn på sparekonto, BSU eller i aksjefond.
25. Bytt til et billigere treningssenter
Hvorfor trene på et dyrt treningssenter hvis du kan trene på et billig? Mange bruker mye penger på dyre treningssenter, men det finnes ofte billigere alternativer. Hvis du virkelig vil spare penger er det billigste selvfølgelig å droppe treningsstudioet helt og trene utendørs og hjemme istedenfor.
Les også: De 7 billigste treningssentrene i landet
26. Spar penger på drivstoff
Det er vel kjent at prisen på drivstoff varierer gjennom uken. Ved å fylle bensin eller diesel på dager med lav pris kan du fort ende opp med å spare en god sum i måneden eller året.
Eksempel:
- 50 liter drivstoff til 14.50 kr / literen = 725 kr.
- 50 liter drivstoff til 11.50 kr / literen = 575 kr.
Hvis du da fyller 20 tanker i året vil du spare 3000 kroner på å fylle de rimeligste dagene.
27. Slutt å snuse / røyke
Lett for deg å si, tenker du kanskje – men ved å slutte å røyke eller snuse kan du spare store mengder penger i året. Nok til å ta deg flere ferieturer, pusse opp hjemme eller kjøpe deg noe ordentlig fint. Hvis du snuser 5 bokser i uka x 90 kroner, vil snusen koste deg 23.400 kroner i året – eller 100.000 kroner etter ca. 4 år.
28. Drikk mindre alkohol
Som student eller ung voksen er det mange som bruker mye penger på uteliv. Det er med andre ord dyrt å dra på byen med venner. Her er det 2 tips som gjelder for å spare penger ute:
- Dra sjeldnere ut på byen
- Kutt ned på antall enheter du kjøper ute
Ved å droppe en helg på byen og samtidig kutte ned på antall enheter når du først er ute kan du spare en betydelig sum penger i løpet av måneden.
29. Dropp Taxi etter byturen
Det er lettvint å slenge seg inn i en taxi etter en tur ute på byen – men det er dyrt! Spesielt dyrt blir det hvis du ofte er ute på byen og gjør dette.
- Gå hjem: Er det kort vei hjem? Ved å gå veien hjem i 10 – 20 minutter sparer du fort inn 2 – 300 kroner i taxi-penger. Dessuten får du brent av noen kalorier som kvelden har bragt med seg.
- Ta nattbuss: Mange steder har dedikerte nattbusser som kjører folk hjem fra byen. Nattbussene er ofte svært rimelige og i noen tilfeller gratis.
- Avtale kjøre med venner: Å avtale kjøre med venner, familie eller “bekjente” til en fast pris i forveien av byturen kan ofte spare deg for en god slant med penger.
30. Vær med venner uten å bruke penger
Mange sosiale sammenkomster henger sammen med å bruke penger, men det er mye man kan gjøre med venner uten at det koster skjorta. For å gjøre det enklere å finne på noe gratis eller billig er det lurt å si ifra til vennene dine at du har lyst til å spare penger.
Ofte vil svaret fra vennene dine være at de også vil spare penger!
Noe man kan gjøre sammen som ikke koster mye penger er for eksempel å dra på tur i skogen, ha filmkveld eller serie-maraton, spille brettspill eller kort, spille videospill eller spille fotball og andre idretter. Det kan også være fint å arrangere felles middag der alle tar med seg hver sin matrett.
Les også: 39 Gode ting å gjøre sammen med venner
31. Spar penger på forsikring og bank
Hvis du vil spare penger kan det være en god idé å ta en gjennomgang av både forsikringene dine, og hvor gode renter du har på eventuelle lån i banken. Ofte kan det være mange tusen kroner å spare på å bytte forsikringsselskap og bank.
Men pass på, mange av de billigste forsikringsselskapene er billige per måned – men gir dårlig hjelp hvis uhellet først er ute. Les derfor teksten med liten skrift godt før du bestemmer deg. Spesielt er det store forskjeller på bonustap hvis du krasjer bilen hos ulike selskap.
3 Kommentarer
Hello, this wasnt very useful.
Hello, this was amazing, thank you very much!
Hello, this was amazing, thank you very much! Again!