Økonomi

Hva bør du bruke pengene dine på? 11 Ting for mer lykke

Når inntekten er på plass og pengene brenner i lomma: Hva bør du egentlig bruke pengene dine på? 

Hva man skal bruke pengene sine på er selvfølgelig helt individuelt – det er også det som er så fint med penger.

Forskning har likevel vist at det er enkelte ting man kan bruke pengene sine på som gjør oss mer lykkelig. Samtidig er det smarte, økonomiske grep man bør ta med pengene sine for å få en tryggere og bedre økonomi. 

Her har vi samlet 11 ting man bør vurdere å bruke pengene sine på for å få en bedre økonomi og bli mer lykkelig.

Les også: 19 tips til en bedre personlig økonomi

1. Kjøp opplevelser istedenfor ting 

Veldig mange går i fella med å bruke alle pengene sine på ting. 

Det gjelder både de som tjener godt og for de som tjener mindre. For mange er det slik at jo mer penger de tjener, jo mer ting kjøper de. 

Problemet er at vi mennesker blir veldig fort vant med ting. 

Hvis du for eksempel kjøper deg en fin bil, vil den bilen etterhvert bare bli det du ser på som en helt vanlig bil. 

En flott bolig vil bli til det standard stedet du bor og nye klær vil etterhvert være gamle klær du har liggende i skuffen. 

Forskning viser at man heller bør bruke penger på opplevelser. 

Det er fordi opplevelser gir oss mer variasjon og ekstra glede i form av forventning lenge før de faktisk skjer. 

Etterhvert vil opplevelsene også bli til gode minner du kan se tilbake på. 

I et forskningsprosjekt fra University of Texas ba de halvparten av deltakerne bruke en bestemt sum på materialistiske ting i løpet av en uke, mens den andre halvparten skulle bruke samme sum på opplevelser. 

Resultatet var at gruppen som brukte pengene på opplevelser følte seg mye lykkeligere etterpå enn de som brukte pengene på materielle ting. 

Kom deg ut på reise og andre aktiviteter med venner og familie fremfor å kjøpe masse ting! 

2. Kjøp ting som kan føre til gode opplevelser

Nå er det klart at du bør vurdere å bruke pengene dine på opplevelser istedenfor ting, men det finnes naturligvis unntak. 

Å kjøpe noe som gir deg gode opplevelser eller et smil om munnen er en nemlig en god idé. 

Eksempler kan være en høyttaler som lar deg høre på musikk, eller en bil som lar deg utforske og oppleve nye ting eller besøke venner og familie som er vanskelig å nå. 

3. Bruk penger på ting som gir deg mer tid

Å bruke penger på ting som gir deg mer tid og som gjør livet mer behagelig er nok et unntak fra regel nummer én. 

Ved å kjøpe deg ting eller tjenester som gir deg mer tid til andre ting, kan du bli lykkeligere. 

Eksempler kan være å kjøpe en vaskemaskin så du slipper å ta oppvasken, å ansette en hushjelp så du slipper å rydde og vaske hjemme, eller å få mat levert på døren. 

4. Bruk penger på andre mennesker

Å hjelpe andre eller gi bort penger kan gjøre deg lykkelig!

Forskning har vist at uansett inntekt, er folk som bruker høyest andel av inntekten sin på andre mennesker i gjennomsnitt lykkeligere enn de som bruker lite på andre. 

Å se gleden til de du hjelper vil være en kjempegod følelse og gir ofte deg som gir bort pengene mer lykke enn mottakeren. 

5. Investere pengene dine 

Investering av penger

Ved å investere pengene dine gir du dem potensialet til å vokse mye raskere enn de vil kunne på en vanlig sparekonto. 

Selv små beløp kan vokse seg store hvis de investeres riktig og det er enkelt å komme i gang selv om du er nybegynner. 

Det er anbefalt å investere pengene dine hvis du har en lang sparehorisont og allerede har spart opp en buffer til uforutsette kostnader som du er komfortabel med. 

I eksempelet nedenfor ser du hvor stor meravkastning du vil kunne få på pengene dine ved å investere dem i fond fremfor å la de stå på en vanlig sparekonto.

Her er det tatt utgangspunkt i sparing på 5000 kroner i måneden på sparekonto med 1,0% rente vs aksjefond med 9 % årlig avkastning: 

Spareperiode5 år10 år 20 år 30 år 
Sparekonto med 1,0 % årlig rente307 716631 128 kr1 328 2862 098 381 kr
Aksjefond med 9 % årlig avkastning376 357955 430 kr3 217 281 kr8 571 903 kr

Som du ser kan du på relativt kort tid få en stor meravkastning ved å investere pengene dine istedenfor å la de stå på en sparekonto. 

Du trenger ikke mye penger for å komme i gang med investering. Faktisk kan du begynne med så lite som en hundrelapp eller to for å starte. 

Samme hvor mye du investerer, er det er lite som slår følelsen av å se pengene sine vokse over tid!

En av de enkleste og mest populære formene for investering er å investere i aksjefond som indeksfond, men det finnes også andre gode ting å investere i:

Les også: Investering for nybegynnere

6. Spar opp en buffer for uforutsette kostnader

Det er alltid lurt å spare opp penger på en egen sparekonto slik at du har en buffer du kan ta fra hvis det dukker opp uforutsette kostnader. 

Du kan bli permittert, bilen kan gå i stykker, vaskemaskinen kan ryke, du kan få skattesmell eller en dyr regning fra tannlegen.

Å vite at du har en bufferkonto du kan bruke av i tilfeller som dette vil gi deg større økonomisk frihet og mye mindre stress i hverdagen!

Hvor mye du bør ha i buffer er individuelt og varierer utfra hvilken livssituasjon du er i. Bankene anbefaler gjerne at du har 2 – 3 måneders utgifter oppspart som buffer, og Silje Sandmæl i DNB anbefaler at:  

  • Studenter som leier har en buffer på 5.000 kroner
  • Unge med fulltidsjobb og leilighet har 10.000 – 15.000 kroner og oppover
  • Par med barn bil og hus har 30.000 kr og oppover. 

Når du har spart opp en buffer du er komfortabel med, kan du vurdere å investere resten av pengene dine. 

7. Invester i deg selv og lidenskapene dine

Har du en hobby du virkelig elsker, eller har du ønske om å starte din egen bedrift? Å investere i deg selv og det du tror på kan gjøre deg lykkeligere. 

Enten det er å innrede et rom tilpasset hobbyen din, eller å komme i gang med forretningsidéen du tenker på – Kom i gang! 

Hva med å starte med å høre en gratis lydbok om noe du interesserer deg for?

Les også: 

8. Betal for ting og opplevelser på forhånd

Hvis du kan betale på forhånd for en opplevelse som reise, fjerner du den kjipe følelsen om at du må betale for det mens du er på tur, eller etter du er hjemme igjen. 

Når du er på ferie vil det nesten føles som om den er gratis, og du kan heller konsentrere deg om gleden av ferien uten at det føles dyrt. 

Omvendt er det hvis du kjøper opplevelser og ting på kreditt. Da er du nødt til å takle den vonde følelsen av at du må betale for det lenge etter opplevelsen eller tingen er “oppbrukt”. 

9. Lei lykke istedenfor å eie den

Istedenfor å svi av et stort beløp på en sportsbil eller hytte, hvorfor ikke leie den for en helg? 

Det høres ut som ren luksus, men det er mye, mye billigere enn å kjøpe og eie bilen eller hytta. 

Den minnerike opplevelsen vil heller ikke bli borte, i motsetning til om du hadde eid bilen eller hytta over en lengre periode og blitt vant til den. 

10. Skaff deg et husdyr

Hvis du er glad i dyr, kan det å få et pelskledd dyr i huset gjøre deg lykkeligere.

Et husdyr kan bli en god følgesvenn og det føles godt å ha noen å ta vare på. 

Forskning har også vist at å ha kjæledyr er bra for helsen

Man blir mindre stresset, mindre ensom og det kan redusere både blodtrykket og kolesterolet. 

Dessuten øker kjæledyr mulighetene for å treffe andre mennesker og det gir ofte muligheter for trening og utendørsaktiviteter. 

Husk imidlertid at husdyr krever mye ansvar! 

Du er ansvarlig for at dyret skal få et godt liv og du må være sikker på at du og de andre du bor med er klar for jobben og ansvaret som følger med. 

11. Kjøp din egen bolig

Fra et rent økonomisk perspektiv har det historisk vært smart å kjøpe sin egen bolig fremfor å leie. Den største grunnen er naturligvis boligprisveksten som har økt med mer enn 120 % de siste 15 årene. 

Det er også ofte billigere å eie enn å leie, fordi den eneste virkelige utgiften ved å eie egen bolig er rentekostnaden på lånet. Avdragene er en nedbetaling på boliginvesteringen din. 

Når det er sagt, er det ikke bevist at å eie din egen bolig vil gjøre deg mer lykkelig. 

Faktisk viste et forskningsprosjekt med 600 kvinner i USA viste at huseiere ikke var lykkeligere enn leietakere. Mye av grunnen var at huseierne hadde mindre tid å bruke på andre fritidsaktiviteter.

Du kan finne lykke i å nå målet ditt om å kjøpe egen bolig, men dette er en type lykke som vil gå over etterhvert slik at du er tilbake på standarden igjen når det kommer til lykke. 

Noen vil finne lykke i å eie sitt eget hjem fordi det gir trygghet og stabilitet, mens andre blir mer lykkelig av friheten og mobiliteten man får av å leie.

Det er heller ikke gratis å eie din egen bolig, så hvis økonomien din er under press på grunn av at du eier din egen bolig, vil det økonomiske presset kunne bli så stort at du faktisk blir mer ulykkelig av å eie ditt eget hjem.

Les også:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar