Økonomi

Hvordan tjene penger på hobby? 5 Strategier for suksess

Har du en hobby du brenner for og som du vil tjene penger på? 

Å ha en hobby er både givende, meningsfullt og gir god mestringsfølelse. Hobbyer gir overskudd i hverdagen og noe å holde på med når vi ikke er på skole, jobb eller med venner og familie. 

Den store drømmen for mange er å kunne gjøre hobbyen til et lønnsomt levebrød, eller i det miste å skape noen ekstrainntekter fra den. Men hvordan kan man gå frem for å få til det? Det skal vi utforske nærmere her!

Les også: Hvordan tjene penger på nett?

Kan du tjene penger på hobbyen din? 

Om du kan tjene penger på hobbyen din eller ikke, vil variere fra hobby til hobby. Jeg vil likevel være forsiktig med å utelukke spesifikke hobbyer. Slik jeg ser det kan man tjene penger på de aller fleste hobbyer – spesielt ved å ta i bruk internett som verktøy.

Husk at nettet kobler alle mennesker på planeten sammen med hverandre. Jeg tviler på at hobbyen din er så sær at du ikke finner 10.000 andre mennesker på planeten som er interessert i den!

Eksempler på å gjøre hobby lønnsomt: 

Er hobbyen din å fly modellfly?

 • Du kan starte en nettbutikk som selger modellfly og tilbehør
 • Du kan lage en youtube-kanal hvor du lærer andre å fly modellfly og gjør produktanmeldelser – tjen penger på annonser som vises før og etter hver video
 • Du kan starte en blogg om modellfly og tjene penger på annonser, annonselenker og egne info-produkter
 • Du kan starte en Instagram-konto som handler om modellfly og tjene penger på sponsede innlegg og kommersielle samarbeid

Er hobbyen din å spille trompet

 • Du kan lage et nettkurs om hvordan man spiller trompet
 • Du kan lage en blogg om trompeter og andre horn-instrumenter
 • Du kan starte en nettbutikk som selger trompeter og andre instrumenter
 • Du kan skrive en bok om trompetspilling for nybegynnere

Er hobbyen din å ta bilder og video

 • Du kan selge bilder og video som stock-photo på et stort utvalg nettsider.
 • Du kan tilby tjenestene dine i bryllup, seremonier og til bedrifter
 • Du kan lære bort å ta bilder, video samt foto og videoredigering i form av et nettkurs
 • Du kan starte en nettbutikk som selger kamerautstyr

Det er med andre ord mange muligheter for å tjene penger på hobbyen sin, omtrent samme hva det måtte være. Det gjelder bare å være kreativ og utforske mulighetene som finnes. 

Hvis du har en sær hobby som ikke er utbredt i Norge må du kanskje belage deg på å nå ut til et engelskspråklig publikum. Du vil sannsynligvis også måtte lære deg noe helt nytt, i form av tekniske plattformer og markedsføring for å lykkes. Men det er mulig!

Her skal vi se på et utvalg strategier du selv kan ta i bruk for å gjøre hobbyen din lønnsom:

5 Måter å tjene penger på hobby

1. Tjen penger på hobby med Youtube

Er hobbyen din noe andre kan ha interesse av å se video av? Da bør du vurdere Youtube!

De fleste som tjener penger på youtube, gjør det i form av annonser som vises automatisk på videoene sine. Jeg har en bekjent her i Norge som har en spesifikk sykkelgren som hobby. Over en periode på flere år har han jevnlig publisert videoer av at han er ute og sykler på youtube, noe som har resultert i over 1 million abonnenter og flere titalls millioner videovisninger. Hobbyen har altså blitt til et meget godt levebrød som de fleste bare kan drømme om. 

Pengene kommer med automatiske, månedlige utbetalinger fra annonsene som vises over videoene hans. Det er klart at dette er en solskinnshistorie, men viser hva jevnlig publisering av videoer om en hobby på youtube kan resultere i. 

Les også: Ekstra inntekt? 49 Sideinntekter du kan starte i dag

2. Tjen penger på hobby med Nettbutikk

Går hobbyen din ut på å produsere fysiske ting? Eller er det fysiske produkter som passer inn under hobbyen din? 

Enten du lager keramikk eller er interessert i å gå toppturer, kan en nettbutikk der du enten selger dine egne eller andre sine produkter være passende. Det er mange nettbutikker som har startet som resultat av en hobby hjemme i kjellerstua, men som har vokst seg store.  

Å lage en nettbutikk er enklere enn man skulle tro, men det kreves selvfølgelig en god del arbeid for å lykkes. Å lage selve nettbutikken kan gjøres med brukervennlige nettside-byggere som wix og shopify. Lager du dine egne produkter, kan du også forsøke å selge på Epla.no og Etsy.com. Den største utfordringen her ligger i å få nok trafikk til nettbutikken for at det vil bli salg. 

3. Tjen penger på hobby ved å lage nettkurs

Nettkurs er lett tilgjengelig for de som vil lære seg noe nytt og terskelen er lav for å lage et nettkurs og tjene penger på det. 

Er du rå på å snekre? Et fremmedspråk? Å kode? Å tegne? Da kan du lære bort ferdighetene dine og tjene penger på det i samme slengen. 

Det finnes mange måter for å lage og publisere nettkurs. Du kan publisere det på din egen nettside og markedsføre det, eller publisere det på steder som Udemy og Skillshare. 

De to sistnevnte er en form for “Netflix for kurs”. Udemy har mer enn 150.000 kurs og skillshare nærmere 30.000. Denne karen er et eksempel på en som har gjort om hobbyen sin om språk til et lønnsomt nettkurs. Med mer enn 9000 deltakere på et kurs til 249 kroner har han solgt nettkurs for over 2 millioner kroner på udemy. 

Fordelen med å publisere nettkurs på steder som dette er at du får umiddelbar tilgang til et stort publikum som allerede leter etter ting å lære seg. Det finnes også firmaer som spesialiserer seg på å hjelpe privatpersoner lage og selge nettkurs i egne kanaler. 

4. Tjen penger på hobbyen din med blogg

Har du en hobby og er glad i å skrive? Da kan en blogg om hobbyen din være tingen. Det finnes mange eksempler på personer som har laget en vellykket blogg-business ut av hobbyen sin. 

Trines matblogg er et eksempel på en Norsk blogger som kan leve av bloggen sin på heltid. 

Det er relativt enkelt å tjene litt penger på en blogg, men å tjene mye penger på en blogg om hobbyen sin kan være utfordrende – spesielt i Norge. Det er fordi en blogg trenger mange lesere for å tjene godt penger. 

Norge er lite og hvis hobbyen din er litt for sær, kan det hende du vil slite med å virkelig tjene penger på det. Tør du å begi deg ut på å skrive på engelsk, kan du derimot få tusenvis av lesere rundt de fleste temaer. 

Bloggen om hobbyen din kan tjene penger fra bannerannonser, annonselenker, sponsede innlegg og egne info-produkter som e-bøker og lignende. 

Les også: Slik kan du tjene penger med egen nettside

5. Sosiale medier som Instagram, TikTok og Pinterest

Det er mange som kan leve av hobbyen sin ved bruk av sosiale medier som Instagram og TikTok. Personer med samme interesser som deg er der allerede, og de venter bare på at du skal lage kult innhold som de kan følge med på. 

Det er på ingen måte enkelt å leve av å dele hobbyen sin på sosiale medier, men det er tusenvis av eksempler på at det er mulig. 

Musikere, kunstnere, komikere, biler, idrett, mote, interiør..

Ved å være kreativ og bruke sosiale medier godt kan du over tid ende opp med å tjene penger på hobbyen din, omtrent samme hva det skulle være. 

Det krever imidlertid stor innsats. 

Les også: Hvordan tjene penger på sosiale medier?

Konklusjon om å tjene penger på hobbyen sin

Det finnes uendelig mange forskjellige hobbyer, og likeledes et hav av muligheter for å tjene penger på hobbyen sin. Det kan være så enkelt som å dele bilder av interessen din på sosiale medier, eller å gå hardere til verks og lage et grundig nettkurs eller å utvikle en nettbutikk. 

Metodene jeg har skrevet om i denne artikkelen er bare et lite utvalg av muligheter for å tjene penger på hobbyen sin. Her gjelder det bare å være kreativ og legge inn arbeidet som trengs. 

Så kommer spørsmålet til slutt da; 

Vil gleden av hobbyen dabbe av når du kan leve av den? Plutselig er det tidspress, forpliktelser og inntjening du må tenke på i tillegg. Da er kanskje faren til stede for at den største gleden kan slukke. Eller? 

Les også: 

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar