Teknologi

9 Beste Måter å Høre Gratis Lydbøker i 2023

Å ha en gratis lydbok å høre på er gull verdt, enten du vil lære noe nytt eller bare drømme deg bort til en annen verden. Lydbøker er perfekte på reise, så vel som når du slapper av hjemme eller vil ha noe i bakgrunnen når du jobber.

I dag finnes mange måter for å høre lydbøker helt gratis, og hvis du er litt strategisk kan du få tilgang til et enormt utvalg lydbøker i lange perioder, helt uten å betale en eneste krone. 

Flere av de beste lydbok-appene har lange, gratis prøveperioder, og det finnes også nettsider som gir deg ubegrenset gratis lytting, selv om disse gjerne har et mer begrenset utvalg. Verdt å merke seg er også at biblioteket har en egen app som gir helt gratis lydbøker så lenge du har lånekort.

Her har vi listet opp gode apper og nettsider som lar deg høre på lydbøker helt gratis:

Slik hører du lydbøker gratis

1. Nextory – Gratis i 45 dager

Nextory - skjermbilder fra appen

Nextory er Nordens mest populære lydbok-app med over 400.000 norske og engelske lydbøker og e-bøker. Hos Nextory finner du lydbøker i alle slags sjangre, og du kan benytte deg av en generøs, gratis prøveperiode på 45 dager.

Nextory har et moderne utseende og er lett å bli glad i. Det første som møter deg når du logger inn er utvalgte bøker fra topplister og ulike sjangre. Klikker du deg inn på en bestemt bok, får du et godt og rask overblikk om boka med sammendrag, vurderinger fra andre brukere og lignende utgivelser. Er du kun interessert i enten lybøker eller e-bøker, kan du huke av for dette i innstillingene slik at du bare får opp det du vil ha.

Nextory lar deg høre lydbøker og lese e-bøker uten nett. Videre er viktige funksjoner som sove-timer og justering av lesehastighet på plass. Du kan selv skrive vurderinger av bøker og dele bøker med venner slik at de også får en gratis prøveperiode. 

Etter gratis prøveperiode, kan du velge mellom et begrenset abonnement til kr 139,- i måneden, eller ubegrenset lytting til kr 199,- i måneden.

Les også: Test og Erfaringer med Nextory: Norges beste lydbok-app?

2. Podimo – Gratis i 45 dager

Med Podimo kan du høre på tusenvis av lydbøker og populære podcaster.  Akkurat nå har Podimo et knalltilbud som lar deg høre lydbok og podkast gratis i 45 dager.

Podimo har et stort utvalg lydbøker via sitt samarbeid med Aschehoug forlag. Her finner du alt fra krim, skjønnlitteratur, fantasi og romantikk – til skjønnlitteratur, personlig utvikling, biografier, sport, vitenskap og mer. 

Foretrekker du podcast? Podimo byr på flere Norske, eksklusive utgivelser du kun finner hos dem. I tillegg finner du velkjente favoritter fra NRK, VG, Plan B og mange flere. 

Appen til Podimo er enkel å komme i gang med, ser bra ut og har de fleste funksjoner man kan forvente av en lydbok – og podcast app. Du kan lagre favoritter i ditt eget bibliotek og laste ned utgivelser slik at du kan lytte uten nett. I tillegg har du sovetimer, hastighetsregulering og mulighet for casting til andre enheter. 

Når den gratis prøveperioden på 45 dager er over, har Podimo to abonnement du kan velge mellom:

  • Premium : Hør ubegrenset antall podkaster hver måned og lytt til lydbok ti timer hver måned for 79,- pr måned. 
  • Premium +: Hør et ubegrenset antall podkaster og lytt til et ubegrenset antall lydbøker hver måned, for kr 169,- pr måned. 

3. Fabel – Gratis i 4 uker

Fabel lydbok app skjermbilde

Fabel var en av de første lydbok-appene på markedet, og tilbyr i dag en god blanding av både norske og engelske lydbøker. Fabel byr på 4 ukers gratis prøveperiode, og er blant de rimeligste appene med pris på kr 149,- pr måned for ubegrenset lytting når gratis-perioden er over.

I likhet med andre lydbok apper, er utvalget hos Fabel stort innen alt fra romaner til krim, fakta, barn og ungdomsbøker.

Forøvrig er Fabel enkel å komme i gang med og bruke. Du får raskt oversikt over anbefalte bøker og du kan laste ned og høre lydbøkene uten nett. Favorittbøkene dine kan du lagre i din egne «bokhylle». 

Du kan starte din 4 ukers gratis prøveperiode hos Fabel her.

4. BookBeat – Gratis i 45 dager

Skjermbilder fra BookBeat lydbok-app

Bookbeat er en ny og og god lydbok-app med hele 45 dagers gratis prøveperiode.

Utvalget bøker er stort med mer enn 800.000 titler på både norsk og engelsk. BookBeat har godt utvalg barnebøker, samt e-bøker.

BookBeat er lett å komme i gang med og å finne frem i.  For å finne bøker kan du bla i forskjellige kategorier, bruke søkefunksjonen eller å gå til inspirasjon-fanen hvor du får gode tips fra eksperter. 

I likhet med de andre lydbok-appene har Bookbeat alle de viktige funksjonene som sovetimer, bokmerker, justering av spillehastighet og casting til andre enheter på plass. Du kan også laste ned alle bøkene til enheten din, slik at du kan lytte uten å ha nett. Bookbeat gjør det enkelt å hoppe mellom kapitler og å legge inn bokmerker slik at du kan fortsette der du slapp sist. 

Foretrekker du å lese istedenfor å lytte, har BookBeat et stort utvalg e-bøker, og du kan du velge mellom lyst, mørkt eller sepia tema, samt velge mellom 3 ulike fonter. Du kan også justere tekststørrelsen så mye du vil. 

Hos BookBeat får du valget mellom tre abonnementstyper: 

Basic passer deg som ikke lytter og leser så mye. Her får du 20 timer lytting i måneden for kr 79,-

Standard passer godt for de fleste, og gir deg 50 timer lytting i måneden for kr 129,-

Premium er for deg som lytter og leser mye, med 100 timer lytting i måneden for kr 179,-

5. Storytel – Gratis i 14 dager

Storytel lydbok app skjermbilde

Storytel er blant Nordens største aktører innen lydbøker, og har mer enn 500.000 norske og engelske lydbøker du kan få gratis tilgang til i 14 dager.

Storytel-appen er brukervennlig og har et pent og ryddig grensesnitt, men best av alt er det enorme utvalget lydbøker du kan velge i, både for barn og voksne. Let frem i de automatiske anbefalingene du får innenfor spesifikke sjangre, eller søk deg frem til lydbøkene du leter etter. 

Det er lett å finne frem til anmeldelser av bøkene og du kan høre utdrag fra lydbøkene før du bestemmer deg for hvilke du vil høre på. Appen gir god innsikt i nye utgivelser og du kan få varsler når nye lydbøker blir tilgjengelige. 

Når den gratis prøveperioden er over, koster Storytel fra kr 199,- pr måned for ubegrenset lytting. Videre finnes familie-abonnementene Family og Family Plus, som koster henholdsvis 259 og 3 kroner, avhengig av antall brukere. 

Les også: Test og Erfaringer med Storytel sin lydbok-app

6. Bookbites – Bibliotekets gratis app

Skjermbilde av Bookbites - bibliotekets gratis lydbok-app

Hvis du har lånekort hos biblioteket, kan du bruke det til å låne gratis lydbøker og høre dem med bibliotekets egen app, Bookbites

Bookbites-appen fungerer for deg med lånekort hos bibliotekene i Vestfold og Telemark, Agder, Innlandet, Nordland, Møre og Romsdal, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestland og Viken.

Med Bookbites får du tilgang til et stort utvalg gratis lydbøker og e-bøker i de fleste typer sjangre, både for voksne og barn. I Bookbites-appen finner du “bokhyller” med bøker du kan lese eller lytte til, eller du kan søke deg frem i søkefeltet. 

Ulempen med Bookbites er at utvalget er en del mindre enn hos de andre appene på listen. Det er bibliotekene som bestemmer hvilke utgivelser som er tilgjengelig, så utvalget er ganske begrenset i forhold til hos Nextory, Bookbeat, Fabel og Storytel.  

Når det er sagt, har Bookbites flere nyttige funksjoner og du kan blant annet velge skriftstørrelse, skrifttyper og fargekombinasjoner slik at det blir enklest mulig å lese e-bøker. Verdt å nevne er også at lydbøkene kan lastes ned til enheten din slik at du kan lytte offline, og at lydbøkene blir automatisk innlevert ved glemt lånefrist. 

Vil du høre lydbøker med BookBites må du først opprette en bruker ved å fylle inn navn, e-post og lage passord. Når du logger inn første gang registrerer du lånekortet ditt og PIN-kode. 

BookBites kan lastes ned på både mobil og nettbrett. Har du iPhone eller iPad finner du appen i App Store. Har du Android-telefon finner du Bookbites hos Google Play. 

7. Gratis lydbøker hos Youtube

Youtube logo

Youtube er faktisk et godt sted å finne gratis lydbøker, enten du er på jakt etter norske eller engelske lydbøker.

Selv om utvalget er begrenset på grunn av opphavsrett, finnes det flere populære lydbøker fra norske forfattere som Jo Nesbø, Anne Holt, Jørn Lier Horst og Lars Saabye Christensen på Youtube. 

Jakter du engelske lydbøker, er utvalget hos Youtube naturligvis mye større. 

8. Gratis lydbøker hos Spotify

Spotify fokuserer først og fremst på musikk og podcast, men det ligger overraskende mange lydbøker ute på den populære strømmetjenesten, selv om man må lete litt rundt for å finne frem. Et tips er å søke på lydbok eller audiobook i søkefeltet, og navigere videre til fanen for spillelister. Du kan også finne lydbøker under fanen for Podkaster og Innhold.

9. NLB – Gratis lydbøker for deg med lesevansker

NLB logo

NLB tilbyr gratis lydbøker til alle som har vansker med å lese trykt tekst og vanlige bøker på grunn av funksjonsnedsettelse eller sykdom. Dette er et supert tilbud for de som for eksempel har dysleksi eller ADHD.

NLB har et stort utvalg gratis lydbøker for både voksne, ungdom og barn. Her finner du bøker innen alle typer sjangre – alt fra krim til noveller, historiske romaner, fantasy og biografier.

Merk at NLB ikke er åpent for alle, men at du kan søke om gratis medlemskap dersom du har:

  • Svekket syn som ikke lar seg korrigere med briller
  • Dysleksi og andre lesevansker
  • ADHD
  • Fysisk funksjonsnedsettelse som gjør det vanskelig å lese en bok (for eksempel CP, ME og Parkinson)
  • Kognitive utfordringer og/eller språkvansker på grunn av sykdom eller skade

Oppsummering om gratis lydbøker

Som du ser er det mange måter for å høre lydbøker helt gratis. Det beste utvalget finner du hos lydbok-appene hvor du kan benytte gratis prøveperioder. Ulempen her, er at du må betale for abonnement hvis du vil høre lengre enn prøveperioden, men så kan du også prøve flere apper på rekke og rad og slippe unna å betale i lange perioder.

Et godt alternativ til gratis-perioder, er å skaffe seg et lånekort hos biblioteket og få tilgang til Bookbites appen. Da får du tilgang til gratis lydbøker i lang tid, selv om du må belage deg på å velge blant bøker biblioteket selv har valgt ut (anbefalingene fra biblioteket er som regel gode!). 

Siste alternativ er å lete deg frem andre steder på nettet, som på youtube eller andre norske og utenlandske nettsider. 

Les også:

Hør podcast gratis: 5 Apper som lar deg høre Podcast gratis

Test av 7 lydbok-apper: Hvilken er den beste?

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

2 Kommentarer

  1. Hei,
    Er det noen som vet hva skjedde med nettsida lydbok.online. Den har jeg brukt masse, men jeg finner den ikke lengre. Det står at sida ikke kan laste/åpnes. Noen som vet noe?

Skriv en kommentar