Økonomi

9 Smarte metoder for å øke inntekten din

Vil du ha høyere inntekt, men er usikker på hvordan du bør gå frem? Her har vi samlet 9 gode strategier du kan bruke for å øke inntekten din.

Enten målet er å holde tritt med prisveksten i samfunnet, å nå et stort sparemål eller bare større økonomisk frihet i hverdagen, er det vel verdt å se nærmere på hva du kan gjøre for å øke inntektene dine. 

I tillegg til at økt inntekt vil gi deg bedre råd i hverdagen, vil det også kunne redusere stress og hjelpe deg nå de økonomiske målene dine.

Slik øker du inntekten din

Det er mange strategier du kan bruke for å øke inntekten din, og hvilke som egner seg best i akkurat ditt tilfelle, må du ta en vurdering rundt selv. Alle er i ulike arbeids- og livssituasjoner, og her er det derfor ingen enkel plan som fungerer for alle. 

1. Be om høyere lønn der du jobber

Det mest naturlige stedet å starte for å øke inntekten din, er å ta en lønnssamtale med sjefen. Har du vært i jobben et år eller mer og føler du har prestert godt, kan det være på tide med en lønnssamtale. I utgangspunktet bør man ha lønnssamtale en gang i året, så hvis sjefen ikke tar initiativ er det viktig at du gjør det selv. 

Med lønnssamtale er potensialet stort for å få høyere lønn, og her får du mulighet til å tjene mer penger uten å jobbe flere timer i døgnet enn du allerede gjør  – men husk å stille forberedt. Har du forsovet deg hver dag den siste uka, er timingen kanskje ikke helt perfekt.

For å stille forberedt bør du undersøke lønnsstatistikk for tilsvarende stillinger fra statistisk sentralbyrå og andre relevante bransjenettsider. Fokuser på hva markedsverdien din er på arbeidsmarkedet, resultatene dine, ansienniteten din og bransjeerfaringen din. Du kan lese flere gode tips til lønnsamtalen her

2. Bytt jobb til en med høyere lønn

Hvis du ønsker vesentlig mer lønn enn hva du har i dag, bør du vurdere å bytte jobb. Statistikk fra Tekna viser nemlig at det er ved jobbytte de største lønnsøkningene kommer. 

Det gjelder både for de som bytter jobb til et annet firma – og for de som bytter jobb innad i selskapet de allerede jobber. 

Selvfølgelig er det å bytte jobb en stor sak for mange, og trives du godt i jobben du har i dag er det ikke sikkert at en liten lønnsforhøyelse er verdt byttet. Kanskje kunne du oppnådd en vel så god lønn, ved å ta den lønnssamtalen litt oftere? Eller er det andre stillinger på samme arbeidsplass du kan søke på?

Les også: Yrker med kort utdannelse og høy lønn

3. Start noe hjemmefra som kan gi deg ekstra inntekter

Det finnes mange kreative måter å starte noe hjemmefra som kan gi deg ekstra inntekt.

Enten det er å starte nettbutikk, bli markedsføringskonsulent, flippe leiligheter eller å promotere andre bedrifters produkter med affiliate markedsføring, er det mange muligheter for å tjene penger hjemmefra.

Her må du regne med å bruke mange timer av fritiden din for å skape inntekter, men når inntektene først kommer er det lite som slår følelsen av å tjene sine helt egne penger, uten å være avhengig av lønna fra jobben.

4. Investere pengene dine for å få de til å vokse raskere

En ting er å tjene penger, en annen ting er å ta godt vare på pengene du allerede har tjent og få dem til å vokse til å bli verdt mer enn de er i dag. 

Står pengene dine på en vanlig sparekonto, vil de tape seg i verdi over tid på grunn av inflasjon. Investerer du dem på riktig måte i stedet, kan de vokse til nye høyder og ikke bare følge inflasjonen, men også gi høyere avkastning slik at du sitter igjen med en fin formue noen år frem i tid.

Den mest populære formen for investering er å investere i aksjefond, men det finnes også flere andre gode investeringer som er enkle å komme i gang med. 

Les også: Investering for Nybegynnere – En rask startguide

5. Ta ekstra utdanning og sertifiseringer

Å ta ekstra utdanning og kurs kan gjøre deg mer ettertraktet både på det åpne arbeidsmarkedet og på arbeidsplassen du allerede jobber. Du trenger ikke nødvendigvis å sette deg tilbake i klasserommet, for selv om det er mange tilbud for videreutdanning på høyskoler og universiteter, finnes det haugevis av nyttige nettkurs og sertifiseringer du kan ta på nettet for å styrke kompetansen din. 

Mange kurs og sertifiseringer er enten gratis eller rimelige, så her kan investeringen du gjør av tid og kunnskap fort gi god avkastning.

6. Ta en deltidsjobb

Vil du øke inntekten i en begrenset periode, kan det å ta en deltidsjobb være en god løsning. Det finnes mange fleksible deltidsjobber, og sannsynligvis finner du noe som passer til dine behov og ønsker. 

Har du allerede en fulltidsjobb, er nok ikke deltidsjobb den beste løsningen på lang sikt – men det kan hjelpe deg å komme over en økonomisk utfordring eller å nå spesifikke sparemål.

7. Jobb mer der du allerede jobber

Jobber du på en arbeidsplass og tjener penger på timebasis? Eller kan du tilby å ta mer ansvar på jobben enn hva du har i dag? Da kan det være en god idé å høre om muligheter for å ta noen ekstra timer i uka, hvertfall for en mindre periode.

8. Lei ut tingene dine

Å leie ut eiendelene dine kan være en god strategi for å øke inntekten din. Størst beløp er det naturligvis å tjene på utleie av eiendom som et rom, leilighet, hus eller hytte. Nest størst er utleie av bil. 

Men du kan også leie ut ting som verktøy, sportsutstyr og elektronikk for å få inn gode summer hver måned. Her kan du lese mer om hvordan leie ut tingene dine.

9. Senk utgiftene dine der du kan

Som du har sett finnes mange måter for å øke inntektene dine, men det er også store muligheter for å få mer penger å rutte med, kun ved å kutte ned på utgiftene du allerede har. 

De klart største kostnadene man har er knyttet til bolig og transport, så her er det gull verdt å se om du kan justere noe. Videre kan det være flere tusen kroner å spare på å: 

  • Se om du kan få lavere rente på boliglån et annet sted
  • Gå gjennom forsikringene dine og sjekk pris hos andre aktører
  • Kvitte deg med abonnement på strømmetjenester og aviser
  • Se om det finnes billigere mobilabonnement og strømavtaler enn hva du har i dag
  • Refinansiere dyre lån som kredittkort og forbrukslån

Oppsummering om å øke inntekten din

Å øke inntekten sin er enklere sagt enn gjort, og det finnes ingen “one size fits all” når det kommer til dette. Her må du tenke over hva som egner seg best i akkurat din situasjon.

Det mest naturlige stedet å starte, er for de fleste å ta en lønnssamtale med sjefen. Selv om det kanskje kan være ukomfortabelt, kan det være gull verdt å få gjort. Størst lønnsøkning får man ved å bytte jobb, men det er naturligvis ikke alle som har mulighet til verken det eller å skaffe seg ekstrainntekter på kveldstid. 

Uansett hvilke strategier fra listen du velger, håper jeg listen har vært til god hjelp og inspirasjon!

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar