Teknologi

Strøm og Strømavtaler for Nybegynnere – Alt du må vite

Første gang du skal tegne strømabonnement er det mye å sette seg inn i. Her har vi laget en strøm-guide for “dummies” som svarer på alt du måtte lure på rundt strøm og strømavtaler!

I tillegg til å gi deg en en god innføring i strømmarkedet og livet som strømkunde, skal vi anbefale noen gode strømavtaler. Dette er hva du får vite:

 • Slik fungerer strømmarkedet
 • Forskjellige typer strømavtaler
 • Hva som er viktig ved valg av strømavtale
 • Anbefalte strømavtaler
 • Hvordan strømregningen beregnes
 • Så mye strøm bruker en gjennomsnittlig bolig
 • Strømstøtte – Hva er det?

Dette må du vite om strømmarkedet som nybegynner

Når du trenger strøm, må du tegne en strømavtale med en strømleverandør. Du står fritt til å velge strømleverandør selv, og hver strømleverandør har forskjellige typer strømavtaler du kan inngå. Den mest populære strømavtalen er Spotpris.

Strømmen du kjøper fra strømleverandøren din, har strømleverandøren først kjøpt fra kraftbørsen Nordpool. Der kjøpes og selges strøm døgnet rundt, og prisen går konstant opp og ned.

Selve forbruket ditt betaler du for til strømleverandøren din, og avhengig av hvilket strømabonnement du velger, kan det komme et påslag til strømleverandøren din per kWh du bruker, og / eller et fastbeløp i hver måned. Det er her strømselskapene tjener pengene sine.

På strømregningen din betaler du i tillegg noe som heter nettleie. Nettleien betales til det lokale nettselskapet for transport av strøm frem til boligen din. Du står fritt til å velge strømleverandør selv, men nettleverandøren får du ikke gjort noe med.


Disse strømavtalene kan du velge mellom:

Spotpris

Spotpris er den mest populære strømavtalen på markedet. Spotprisavtaler følger gjennomsnittsprisen på kraftbørsen time for time i løpet av måneden, og i de fleste tilfeller er spotprisavtale det billigste over tid.

Timespot

Timespot følger den faktiske prisen som gjelder på kraftbørsen time for time, uten at det blir tatt noen gjennomsnittlig avregning. Timespot lønner seg dersom du bruker mest strøm på tider av døgnet da strømprisen er lav. Bruker du mest strøm når alle andre gjør det, som på morgenen og ettermiddagen, kan det være billigere med en vanlig spotpris-avtale.

I dag anbefaler de fleste eksperter spotprisavtaler, både timespot og spotpris.

Fastpris

Fastpris-avtale gir deg en fast sum å betale hver måned. Fastpris på strøm er langt fra det billigste, men det gir et forutsigbart strømbudsjett uten overraskelser. Fastprisavtaler på strøm var vanlig før, men i dagens strømmarked med store variasjoner i pris er det svært få strømleverandører som tilbyr fastprisavtaler, og de få avtalene som finnes er veldig dyre.

Dette er viktig ved valg av strømabonnement

Den viktigste faktoren ved valg av strømavtale er naturligvis pris. Det innebærer at avtalen har lavt påslag og lav månedspris. Det er også en stor fordel om avtalen ikke har lang bindingstid.

Vil du ha best mulig kontroll på forbruket ditt kan det være smart å velge en strømavtale med tilhørende app. I de beste appene får du full oversikt over strømprisen i sanntid, strømforbruket ditt fra dag til dag og du kan se hva du bruker strøm på. Det er smart og hjelper deg spare penger.

Fakturering er også en viktig faktor. Noen strømleverandører forskudds-fakturerer, mens andre etterskudds-fakturerer. Å bli fakturert på etterskudd er det beste og mest oversiktlige, og hver krone du slipper å legge ut for på forhånd, får økonomien til å gå lettere rundt.

Sist men ikke minst: Det er viktig at strømleverandøren har fornøyde kunder!

Du har sikkert fått med deg at mange har opplevd å bli bundet til dårlige strømavtaler som er vanskelig å komme seg ut av. Sjekk alltid ut hva andre kunder mener om strømselskapet før du bestemmer deg. På nettsider som bytt.no og elskling.no er det enkelt å sammenligne strømselskaper og lese anmeldelser fra kundene. 

Vi anbefaler å velge et strømabonnement som har:

 • Spotprisavtale
 • Lavt påslag og lav fastpris
 • App som hjelper deg spare strøm, forstå strømforbruket ditt og strømprisen
 • Ingen forskuddsbetaling, ingen bindingstid, ingen lokketilbud
 • Fornøyde kunder

Anbefalte strømavtaler

Basert på hva som er viktig med et strømabonnement, har vi samlet gode og populære strømavrtaler her som vi trygt kan anbefale. Dette er prisgunstige avtaler med lavt påslag og fornøyde kunder. Du kan til enhver tid sammenligne forskjellige strømavtaler hos strømpris.no som er en uavhengig portal fra Forbrukerrådet:

Talkmore strøm

Spotpris

Talkmore strøm er kåret til beste strømavtale hos Bytt.no av kundene sine, og er også en av de 20 rimeligste strømavtalene hos strompris.no.

Talkmore strøm har kr 0,- i påslag og fastpris på 49 kroner måneden.

Inkludert er en av markedets beste strøm-apper som gir deg full kontroll og innsikt i forbruket ditt, samt tips til å redusere strømkostnadene dine.

Elkompis

Spotpris

Kåret til 3. beste strømavtale hos bytt.no

Med Elkompis får du full oversikt over strømforbruket ditt i en av markedets beste strøm-apper. Appen hjelper deg å spare strøm og kutte kostnader, elkompis har ingen bindingstid og du blir fakturert på etterskudd. 

Fast, lav pris: Spotpris + 34 kr/mnd + 1 øre/kWh.

Elkompis har også et verveprogram som lar deg få 500 kroner i rabatt på strømregningen for hver venn eller familie du verver!

Les hele testen av Elkompis her

Vibb

Spotpris

Hos Vibb er det ingen bindingstid, 0,- kr i påslag og 0,- kr i månedspris. Du blir etterskudds-fakturert og det er 3 års prisgaranti.

Hvis du vil ha tilgang til Vibb-appen koster det 39,- i måneden. Appen gir deg full kontroll over din egen strømregning, og gir deg presis forbruksoversikt time for time, dag, måned og år. Du kan også se morgendagens strømpriser, og få full oversikt over strømregningene dine direkte i appen.

Norges Energi

Spotpris

Norgesenergi sin spotprisavtale er på topp 20 av de billigste strømavtalene, med 0 kroner i påslag pr kWh og en månedspris på 49 kroner. Ulempen her er at du ikke får med en god strøm-app i avtalen, til tross for den faste månedsprisen.

Angrerett på strømavtaler

Husk at du har 14 dagers angrerett når du kjøper strøm og hvis du ikke har fått opplyst angrerett av strømleverandøren din utvides fristen til 1 år. Hvis du nylig har bestilt strøm fra en annen leverandør og angrer deg, er det derfor ikke noe problem å bytte avtale.

Slik beregnes strømregningen

Som ny strømkunde lurer du sikkert på hva som venter deg når strømregningen kommer, og hva den inneholder. Hvor mye du får i strømregning avhenger av hvor mange kWh du bruker i løpet av måneden, men selve regningen er delt opp i 3 deler:

1. Forbruk (Strøm/Kraft)

Her ser du hvor mange kilowattimer (kWh) du har brukt og hva dette har kostet deg. Prisen er oppgitt i øre per kWh. Hvis strømavtalen din har påslag og eventuelt et fastpris beløp, vil dette også stå her.

2. Nettleie

Nettleie er prisen du betaler for å få strømmen fraktet hjem til deg. Den går blant annet til å drifte strømnettet. Prisen her er det staten som bestemmer, og du får ikke gjort noe med den selv om du bytter strømavtale. Nettleie-feltet er delt opp i to punkter: Energiledd og fastpris. Energileddet er hva du betaler i nettleie per kWH du bruker, og fastprisen er en fast avgift du betaler pr. dag.

Det varierer fra selskap til selskap om du får nettleie og strømforbruk på samme regning eller to separate.

3. Offentlige avgifter

Til slutt skal staten ha litt ekstra penger i kassa. Disse avgiftene står ikke sort på hvitt på strømregningen, men er bakt inn i prisen du betaler for strømmen. Avgiftene som inngår her er El-avgift,  Elsertifikat, Enova-avgift og merverdiavgift (MVA).

Så mye strøm bruker en vanlig bolig

Alle boliger er forskjellige, og strømforbruket avhenger av hvor godt isolert boligen er, om den er ny eller gammel og hva slags oppvarming det er i den. I tabellen nedenfor ser du gjennomsnittlig strømforbruk per måned og per år i forskjellige boligtyper:

BoligtypeStørrelse (kvm)Strømforbruk pr. månedStrømforbruk pr. år
Leilighet45 m²545 kWh6 525 kWh
Leilighet60 m²725 kWh8 700 kWh
Leilighet85 m²1 030 kWh12 325 kWh
Leilighet110 m²1 330 kWh15 950 kWh
Rekkehus110 m²1 430 kWh17 160 kWh
Rekkehus140 m²1 820 kWh21 840 kWh
Enebolig120 m²1 400 kWh16 800 kWh
Enebolig150 m²1 750 kWh21 000 kWh
Enebolig180 m²2 100 kWh25 200 kWh
Enebolig200 m²2 335 kWh28 000 kWh
Strømforbruk pr. boligtype og størrelse, hentet fra strøm.no

Strømstøtte

Fordi strømprisen har vært rekordhøy den siste tiden, har regjeringen innført en rekke midlertidige støtteordninger som kompensasjon for de høye strømprisene. Det innebærer at du som strømkunde får tilbakebetalt deler av strømutgiftene dine på hver strømregning.

Hos de fleste strømleverandører blir strømstøtten automatisk trukket fra på strømregningen, og du trenger ikke å foreta deg noe for å få den. Stømstøtten dekker 90 % av gjennomsnittsprisen over 87,5 øre/kWh (inkl. mva), inntil 5000 kWh. Bruker du mer enn 5000 kWh må du altså betale dette selv.

Oppsummering om strøm for nybegynnere

Forhåpentligvis har du nå fått en god innføring i det viktigste du må vite som strømkunde, slik at du kan ta gode valg når du skal bestemme deg for strømleverandør. Nøkkelen her er å finne en rimelig strømavtale med fornøyde kunder, og som en bonus kan det være smart at det følger med en app i avtalen som gjør det enklere for deg å forstå hva forbruket går til, lar deg tilpasse strømforbruket til når det er billigst, og ikke minst gir deg oversikt over hva du kan forvente i strømregning når den dukker opp.

Les også: Strøm og strømavtaler for studenter

Kilder: 

https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/kunde/nett/nettleie/

https://www.forbrukerradet.no/forside/bolig/strom/misfornoyd-med-stromselskapet/

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar