Pusse opp

Varmefolie – Dette trenger du å vite om varmefolie som gulv-varme

Varmefolie er en praktisk og økonomisk form for oppvarming av boligen som har blitt mer og mer populært de siste årene. 

I forhold til tradisjonelle varmekilder som panelovner, gir gulvvarme en mer naturlig og  komfortabel følelse av varme i kroppen.  

Hva er varmefolie? 

Varmefolie er tynne matter som legges direkte under laminat, parkett eller tregulv for å gi gulvvarme. Varmefolien gir rask temperaturregulering, er støydempende og kan gi deg et lavere energiforbruk.

Samtidig er varmefolie en form for gulvvarme som gir en lav investeringskostnad i forhold til alternativene på markedet.

Enkelt forklart er varmefolie karbon-baner innbakt i plast som kobles til spenning. Grunnet motstand i karbon-banene utvikles varme og gulvet blir varmt. 

Oppbyggingen av et gulv med varmefolie består av en 6 millimeters underlagsmatte, varmefolie og 0,2 millimeter plastfolie.

Over legges parkett eller laminat, som vist i illustrasjonen av Flexwatt nedenfor: 

Varmefolie - Hva lurer du på ? - Flexwatt-Folie_elby_infopage.jpg - elby

Fordeler med varmefolie: 

  • Økonomisk oppvarming 
  • Lav investeringskostnad i forhold til alternativ som vannbåren varme.
  • Rask justering av temperaturen
  • I mange tilfeller unngår man behovet for panelovner
  • Gulvvarme gir bedre komfort og varmefølelse i kroppen 

Ruller med varmefolie
Ruller med varmefolie fra Flexwatt

Varmefolie gir økt komfort 

Varme som kommer direkte gjennom gulvet gir en mer komfortabel følelse av varme enn tradisjonelle varmekilder som panelovner. Kroppsvarmen vår går ut via hodet og føttene våre, og med varme i gulvet holder du deg bedre varm. 

Les også: Hør lydbok helt gratis: 7 gode tjenester for gratis lydbøker

Varmefolie gir rask regulering av temperatur

En av de største fordelene med varmefolie som gulvvarme er at det tar svært kort tid å regulere varmen i rommet. 

Hvis du er kald er det bare å stille på temperaturen – og etter rundt 30 minutter er temperaturen i gulvet på ønsket nivå. Det tar like kort tid å både øke- eller senke temperaturen. 

Enkelte leverandører som Flexwatt tilbyr også styring via app som enkelt lar deg justere temperaturen i rommet fra mobilen, noe som er svært praktisk!

Denne raske reguleringen er et stort fortrinn over for eksempel vannbåren gulvvarme.

Styring av varmefolie temperatur på mobiltelefon
Styring av gulvvarme-temperatur på mobil

Varmefolie gir lavere energiforbruk og er godt for inneklima

Varmefolie kan automatisk justeres ned på natten eller på dagtid når ingen er hjemme. Dette sparer strømforbruket og kan dermed gi økonomiske fordeler. 

Når det gjelder inneklima, reduserer gulvvarme mengden støv-partikler i luften. Dette er bra for astmatikere og allergikere. Samtidig minimerer varmefolie sannsynligheten for fukt – noe som reduserer faren for at sopp, midd og mugg kan kunne gro i boligen. 

Varmefolie kan erstatte panelovner 

I nyere hus med mye isolasjon er ikke oppvarmingsbehovet like stort som tidligere. Med varmefolie i gulvet i en ny bolig kan du derfor slippe å ha varmekilder som panelovner hengende på vegger.  

De fleste eldre hus vil imidlertid fortsatt behøve panelovner. Derfor kalles produkter som varmefolie og varmematter for “komfortvarme” på fagspråket. 

Les også:
Aksjer for nybegynnere: Hvorfor og hvordan investere i aksjer?

Varmefolie gir enkel montering 

Varmefolie er enkelt å montere, men skal monteres av en profesjonell fagperson. 

Underlaget og selve gulvet kan du legge selv.

Med varmefolie kreves det ingen støpmasser og den kan enkelt rulles ut på isolasjon eller reflektorplater. Plastfolie legges over for å beskytte varmefolien. Laminat, tre -eller parkettgulvet legges rett over plastfolien. 

Isolasjon- og reflektorplatene i bunn sørger for at varmen stiger rett opp og ikke forsvinner ned i gulvet eller bakken, noe som er energibesparende. 

Varmefoliens størrelse

Varmefolie leveres i ulike bredder; 40, 60, 80, 100 og 120 cm er vanlige størrelser. Dette gjør det enkelt å tilpasse varmefolien til rommets størrelse og utforming. 

Skal du velge 60 W eller 90 W varmefolie? 

90W varmefolie brukes når forholdene er utfordrende, som i eldre hus med dårlig isolasjon og mye trekk. Det kan også være at huset har et kaldt betongdekke.

Her gjelder det også å tenke over hvilken etasje varmefolien skal monteres i. Varme stiger opp, så hvis du underetasjen er oppvarmet og du skal montere varmefolie i andre etasje vil det normalt være mer enn nok med 60 W.

I de fleste nyere hus som er godt isolert vil det være nok med 60 W uavhengig av etasje. 

Hva koster varmefolie? 

Pris på varmefolie varierer, men koster fra ca. 350 kr pr m2.

Hos Elektroimportøren.no fant vi Flexwatt 60 Watt varmefolie til 339,- pr m2.

I tillegg kommer termostat til rundt 600 kr (analog) eller digital termostat med nattsenkning til ca. 900 kr.

Husk: Unngå å legge varmefolie under fast plassert utstyr og møbler

Varmefolie skal ikke legges under fast plassert utstyr som klesskap. Det er praktisk mulig, men er ikke anbefalt av produsentene da dette vil gi en høyere temperatur under møblene. Faren ved å ha varmefolie under fastmontert  utstyr og møbler er at dette kan skade laminatgulvet eller parketten.

Noen kan oppleve ujevn fordeling av gulvvarmen fra varmefolie etter montering: 

Enkelte husstander som har montert varmefolie har opplevd at varmen fordeler seg ujevnt i gulvet. Dette er ikke normalt problem, men kan forekomme. 

Når varmefolien legges, oppstår nemlig en glippe på et par centimeter mellom radene med folie. Denne glippen kan føre til 1-2 grader varmetap.

Hvis gulvet under varmefolien ikke er godt nok isolert, vil også varmetapet kunne bli større og mer merkbart i disse glippene. 

Her er det viktig at montøren bruker ulike størrelser av varmefolie dersom det kreves for å unngå glipper. 

Varmefoliens holdbarhet og garanti 

De fleste importører av varmefolie gir 10-25 års garanti, dersom folien er lagt riktig. Flexwatt er leverandøren vi har funnet med lengst garanti på 25 år.

Forhør deg med din leverandør for å undersøke dette nærmere. 

Populære levarandører av varmefolie er: 
Flexwatt (Elektroimportøren)
Elflex
Thermofloor

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt. Det innebærer drift av nettbutikk, digital markedsføring og nettsiden du leser på nå.

4 Comments

  1. Jonny Klevstad Reply

    Jeg har et fire år gammelt parkettgulv med varmefolie under. De grønne 6 mm underlagsplatene ser nå ut til å gå i oppløsning, og kommer opp langs gulvlistene som et grønt pulver. Dette har jeg observert i over ett år nå. Parketten knirker mer og mer. Er dette et kjent problem i bransjen? Hva må jeg gjøre når jeg skal legge gulvet på nytt igjen, for at dette ikke skal skje? Fins det alternative produkter som ikke smuldrer? Det nye gulvet ligger oppå et over 30 år gammelt sponplategulv med vinylbelegg.

    • Mulig det er maur som går i isolasjonen? Jeg har hatt et mauroroblem i yttergangen hvor det er isolert med isopor. De liker visst å bygge ganger i «skumplastmaterialer»

    • De grønne isolasjonsplatene heter Depronplater. De tåler dessverre ikke å ligger direkte på gammelt vinylgulv. Det er et stoff som ble tilsatt vinylgulv «før i tiden» somrett og slett gjør at Depron-platene går i oppløsning.
      Dette blir det opplyst ALT for dårlig om fra produsenten av platene.

    • At platene smuldrer er fordi du ikke la plast mellom underlaget og det gamle gulvet. Oljen i det gamle reagerer med platene og du får det grønne pulveret.

Skriv en kommentar