Bolig

Tegneprogram for å tegne hus – 7 Beste tegneprogram i 2024

Går du med en drøm om å tegne ditt eget hus? Enten det er for å tegne drømmehjemmet, et påbygg eller garasje, kan et tegneprogram for hus være et godt verktøy å bruke underveis.

Det finnes mange tegneprogram som egner seg for å tegne og innrede boliger på markedet. Noen er avanserte og krever mye arbeid å sette seg inn i, mens andre er enkle og gjør jobben med å tegne hus og planløsninger til en lek. 

Her har vi samlet 6 av de mest populære tegneprogrammene på markedet – og en 7. bonus til slutt.

Vi håper vi du vil finne tegneprogrammet som passer best til ditt prosjekt: 

Les også: Slik hører du lydbøker gratis – 7 gode tjenester

1. Planner 5D (Anbefalt)

Skjermbilde fra Planner 5D - gratis tegneprogram for hus

Planner 5D er et brukervennlig og morsomt tegneprogram du kan bruke direkte i nettleseren for å designe boliger i alle slags former. Du velger selv om du vil lage designet fra bunn, bruke et eksisterende design, eller laste opp dine egne plantegninger fra en vanlig bildefil.

Du kan tegne og innrede boligen både i 2D og 3D, og «gå» rundt i boligen for å se resultatet av arbeidet ditt.

Planner 5D har massevis av ferdige 3D modeller av dører, vinduer, trapper, møbler og planter du kan dra rett inn i boligen, og du kan tilpasse farger og utseende på det aller meste – inkludert vegger og gulv.

Planner 5D har en god gratisversjon som er enkel å komme i gang med for å prøve. Ønsker du tilgang til flest mulig designelementer og mulighet til å laste opp egne plantegninger, må du oppgradere til premium abonnement som koster rundt 190 kroner i måneden, eller 599 kroner for et helt år.

Alt i alt er Planner 5D et supert sted å starte for deg som vil tegne hus i 3D. Det er enkelt å komme i gang med, og har de aller fleste funksjoner man kan ønske seg i et program som dette.

2. Sketchup Pro / Free

Sketchup Pro skjermbilde

Sketchup (tidligere Google Sketchup) er et brukervennlig tegneprogram som lar deg tegne i 3D. Det finnes både gratis versjon og betalt versjon med mer avanserte funksjoner (Sketchup Pro). 

Programmet lar deg relativt enkelt tegne nøyaktige 3D-modeller av hus, hytte, garasje og andre bygninger, så vel som møbler og alt annet du kan tenke deg å designe i 3D.

Sketchup brukes direkte i nettleseren og har også en egen app for fremvisning av tegninger. Programmet benyttes av at fra privatpersoner til arkitekter, ingeniører og byplanleggere.  

Sketchup er spekket med et enormt utvalg funksjoner med et eget, avansert verktøy for 3D-modellering. Samtidig har Sketchup et eget bibliotek med et stort antall ferdige, brukergenererte 3D-modeller du kan ta i bruk med en gang. Selv om funksjonene er mange, er programmet relativt enkelt å komme i gang med.

Vi anbefaler likevel å ta et nybegynner kurs for å komme riktig i gang.

Sketchup Free er et godt utgangspunkt for å prøve ut programmet. Skal du tegne mer avanserte tegninger og 3D-modelleringer kan du oppgradere til Pro-versjonen som har enda flere funksjoner og muligheter for tilpasning. 

Fun-fact: Sketchup ble opprinnelig laget til bruk for arkitekter, men ble på et tidspunkt kjøpt opp av Google fordi programmet egnet seg godt til å designe bygninger i Google Earth. Selskapet ble senere solgt videre til Trimble. 

3. Roomsketcher (Gratis, VIP, Pro) 

Roomsketcher tegneprogram på mac og ipad

Roomketcher er et program som gjør det enkel og morsomt å lage 3D visualiseringer basert på plantegninger, og blir benyttet av både privatpersoner og profesjonelle. 

I motsetning til Sketchup er Roomsketcher mer fokusert rundt selve plantegningen. Her kan du enkelt tegne opp rom og innrede bygget slik du selv ønsker. Du kan tegne på nettbrett, PC eller Mac. 

Roomsketcher er et godt valg enten du ønsker å tegne plantegninger eller å visualisere hvordan møbler og annen innredning vil passe inn på eksisterende plantegninger.

Maling, dører, vinduer, møbler og andre materialer kan enkelt tilpasses slik at det speiler ditt prosjekt – likeså som i Planner 5D.

Biblioteket til Roomsketcher har tusenvis av produkter du kan velge å plassere i huset, hytta eller kontoret ditt. 

Når rommet er tegnet opp og materialer, møbler og maling er på plass, kan du visualisere bygget i 3D og “gå rundt” på innsiden av rommene (betalt versjon – Dette får du gratis med Planner 5D).

Merk at du i Roomsketcher må over på betalt versjon for å ta i bruk de beste og morsomste funksjonene. 

Les også: De 7 beste bokklubbene for voksne: Se velkomst-pakkene

4. SPACE DESIGNER 3D

Space Designer 3D illustrasjon

Space Designer er en app som lar deg tegne, planlegge og visualisere huset ditt direkte i nettleseren. Appen er kjempeenkel å komme i gang med, og alt du trenger er en bruker. 

Appen lar deg tegne planløsninger for flere etasjer, og du kan tilpasse innredningen med mer enn 5000 ulike møbler og materialer som ligger i biblioteket. Nettappen gjør det enkelt å visualisere tegninger i sanntid, både i 2D og 3D. 

I likhet med Planner 5D kan du her gå rundt på innsiden av huset og se hvordan det vil komme til å se ut. Space Designer 3D kan i tillegg simulere naturlig belysning realistisk, basert på GPS-koordinater og tidspunkt på dagen. 

Appen gjør automatisk om 3D-objekter til fotorealistiske bilder og nivåene kan redigeres uavhengig av 2D-planløsningen. 

Det er mulig å ha flere alternativer for utforming av planløsning eller interiør, og det er grunnen til at Space Designer 3D inkluderer forskjellige versjoner av et enkelt prosjekt, med muligheten til raskt å veksle mellom flere design.

Space Designer 3D tilbyr flere varianter med ulik pris, og du kan velge den som best passer dine behov best. 

Space Designer 3D har en gratis demo du kan prøve her. 

5. Floorplanner

Skjermbilde av floorplanner plantegning tegneprogram

Floorplanner gjør det raskt og enkelt å tegne plantegninger direkte i nettleseren. 

Tegneprogrammet er gratis å ta i bruk, men du kan betale for å låse opp ekstra funksjoner. 

Når plantegningen er laget, kan du bruke en auto-funksjon for å møblere rommet, eller velge fritt i biblioteket deres med mer enn 150.000 ulike 3D modeller av dører, vinduer, møbler og andre interiørdetaljer. 

Også i Floorplanner kan du aktivere 3D-funksjonen og gå rundt inne i rommene for å se hvordan huset vil kunne oppleves innvendig i virkeligheten.  

6. Home Designer Software 

Hus tegnet med tegneprogram

Home Designer Pro byr på et enormt antall funksjoner og verktøy for tegning av bygninger. 

Hvis du ønsker å droppe arkitekten og ta hele jobben selv, kan dette tegneprogrammet være det rette for deg. Det er bokstavelig talt ingenting av hjemmets fysiske egenskaper som ikke kan plottes inn i dette tegneprogrammet.

Programmet har også et enormt bibliotek med inventar og materialer du kan bruke i huset du har tegnet. Home Designer Pro er med andre ord omfattende. Det betyr også at programmet tar betydelig tid å sette seg inn i. 

Her er det ikke bare å hoppe rett inn og sette i gang med tegningen, i motsetning til Planner 5D, Sketchup eller Roomsketcher. Men når du først har lært deg dette programmet vil tiden du har brukt være verdt det. 

Her er det nemlig ingen begrensninger på hva du kan skape av byggetegninger, arkitektur og interiørdesign. Heldigvis har Home Designer Pro mange gode forklaring-videoer på sin egen nettside og youtube som viser deg hvordan du kommer i gang med prosjektet.

7. The Sims 4


Ok – The Sims 4 er ikke akkurat et tegneprogram. Men hvis du er ute etter å ha det gøy med å bygge virtuelle hus er den enkle bygge-funksjonen i spillet vanskelig å slå. 

Som du kanskje vet er The Sims et populært videospill som handler om å simulere livene til en eller flere personer i deres hverdag – litt som å styre et dukkehus. Men simulasjon av mennesker og familier er ikke det eneste The Sims handler om. 

Spillet har nemlig en svært god og underholdende bygge-simulator. The Sims gjør det lekende lett å bygge hus og etter noen timers oppvarming kan du fort bygge drømmehusene dine. 

I bygge-funksjonen er det meste mulig. Du kan lage terreng og plassere planter på tomten, innrede alle husets rom, velge fliser og maling, lage svømmebasseng, kjellere, loft og mye mer. 

The Sims har flere ulike nabolag med tomter du kan velge mellom. Noen tomter har eksisterende bebyggelse som du kan rive eller bygge om – andre tomter er tomme og klare til å bygges på fra bunn.

Her kan du lett slå ihjel timer med husdesign, bygging og innredning. Og hvis du vil se hvordan det er å bo i husene du har bygd kan du alltids lage en sims-familie og flytte inn. 

The Sims 4 inneholder alt du trenger for å bygge hus, men du kan også kjøpe tilleggspakker for å få tilgang til enda mer møbler, materialer, tomter og nabolag. 

Les også:

De 7 beste bokklubbene for voksne + Velkomstpakker

Tjene penger på nett? Metoder som faktisk fungerer

Tjen ekstra penger med betalte spørreundersøkelser (Topp 9 best betalte)

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar