Økonomi

18 Måter å tjene penger som ung: For deg mellom 13 og 18 år

Under 18, men lyst til å tjene egne penger? Her finner du småjobber du kan gjøre på nett, deltidsjobber, sommerjobber og andre måter for å tjene penger som ung mellom 13 og 18 år.

Å tjene sine egne penger man kan bruke på hva man vil er kjempegøy, og gir både frihet og uavhengighet.

Selv om det er begrenset hva slags jobber og arbeidsoppgaver man kan ta når man er ung, finnes det flere muligheter for å komme i gang med å tjene sine egne penger, selv når man er godt under 18 år.

Før vi kommer til de konkrete metodene, er det verdt å være klar over noen regler:

 • Personer mellom 13 og 15 år kan ta “lett” arbeid som avisbud, kontor- eller butikkarbeider.
 • Personer mellom 15 og 18 år kan ta de fleste typer jobber så lenge det ikke er farlig for helsen
 • Før du fyller 13 år kan du ikke ha en vanlig betalt jobb, men du kan ta små arbeidsoppgaver for foreldrene dine eller andre hvis foreldrene dine tillater det
 • Er du over 15 år, kan du selv bestemme over pengene du har tjent. Er du under 15 år, må foreldrene dine gi deg lov til å bruke pengene du har tjent.

Les mer om aldersgrenser, regler og rettigheter hos ung.no og barneombudet.

Så – La oss sette i gang! 💰

18 Måter å tjene penger som ung:

1. Betalte spørreundersøkelser

tjene penger på nett spørre-undersøkelser

Å svare på betalte spørreundersøkelser er kanskje den enkleste måten for å tjene ekstra penger som ung!

Her kan du faktisk ligge på sofaen og tjene penger samtidig som du gjør andre ting. 

Du kan velge mellom å tjene penger som betales via Paypal, eller få gavekort hos et stort utvalg kjente nettbutikker. 

Her får du mulighet til å tjene penger og gavekort uten hardt arbeid, men husk å svare ærlig på spørsmålene.

For å tjene best mulig på undersøkelser bør du melde deg opp hos så mange sider som mulig. Da får du tilbud om å svare på flere undersøkelser.

De beste sidene med Norske undersøkelser for unge er:

Les også: Slik tjener du penger med betalte spørreundersøkelser

2. Gå med avisen (VG-Bud)

Tjene egne penger som avisbud - Banner fra VG

Hvis du er mellom 13 og 16 år kan du jobbe som avisbud for aviser som VG. 

Som VG-bud selger du VG på døren i helger og tjener dine egne penger. Du tjener 15 kroner per avis du selger og kan i tillegg tjene bonus. Om du ringer på hos mange, kan du altså oppnå en god timelønn i helgene. 

Det er lett å søke og få jobben og du velger selv hvilke dager du vil jobbe. Du får faktisk også pengene på konto samme dag som du jobber, noe som er veldig digg!

Du kan søke om å bli VG-Bud her

3. Gressklipping og snømåking 

En enkel og effektiv måte for å tjene penger som ung er å klippe plenen til folk i nabolaget eller andre tilsvarende småjobber.

Mest sannsynlig er det noen i nabolaget som trenger hjelp til vedlikehold på eiendommen sin.

På våren og sommeren kan du klippe plenen og om høsten kan du tilby å rake løv. På vinteren kan du måke snø! 

Spør foreldrene dine om å få bruke gressklipperen deres, eller bruk utstyret til de du jobber hos.

4. Kjøpe og selge ting på Finn 

Produkter til salgs på finn.no

Uansett alder kan du kjøpe og selge ting på Finn og andre steder på nettet.

Du kan selge ting du allerede har, eller kjøpe ting billig og selge for en høyere pris. Det kan du gjøre ved å kjøpe gamle ting, pusse de opp og selge igjen. Det kalles for flipping

Under “Gis bort” er det også masse ting du kan få helt gratis. Det er godt mulig at noen er villige til å betale en hundrelapp eller to for noe du selv har skaffet deg gratis. 

Her gjelder det å sette seg inn i markedet for tingene du vurderer å kjøpe og selge. Legg for eksempel til produkter som favoritter, slik at du kan overvåke om ting blir solgt fort eller ikke.

Ting som kan være verdt å undersøke er:

 • Sykler
 • Møbler og inventar
 • Mobiltelefoner
 • Klokker
 • Bøker
 • Bilder / plakater

Les også: 13 Gode ting å flippe for å tjene penger

5. Bli frilanser – Gjør tjenester for andre på nett

Som frilanser får du betalt per oppdrag du utfører. På nettet kan dette være ting som å designe logoer, koding, tekste videoer, oversette tekst, webdesign, bilde- og videoredigering, musikkproduksjon og lignende. 

Å jobbe frilans gir fleksibel arbeidstid, du kan sette dine egne priser og tilby omtrent hva du vil av tjenester. Hos Fiverr er aldersgrensen kun 13 år for å opprette profil og tilby tjenester for andre bedrifter og privatpersoner.

6. Maling og vedlikehold

Husvegger, gjerder, dører og vinduer – Det meste rundt et hus trenger vedlikehold i form av pussing og maling!

Arbeid som dette er noe mange huseiere helst ikke vil gjøre selv, og her har du som ung muligheten til å få deg ekstra inntekt. 

Det vil ta litt tid å lære seg hvordan man pusser og klargjør treverk, samt hva slags produkter som  grunning og maling som skal brukes på ulike overflater. 

Det enkleste vil være om de du skal male hos kjøper inn utstyret som trengs, og du utfører selve arbeidet.

Les også: 6 Grunner til å spare og investere penger når du er ung

7. Hund- og kattepass

Jente som holder en hund

Mulighetene til å tjene penger på hund- og kattepass er gode. Her får du både kost og lekt med dyr, samtidig som du kan tjene penger! Kan det bli bedre?

Kundene kan være hundeeiere som jobber og vil ha hunden luftet på dagtid, eller folk som er bortreist på ferie over lengre tid. 

Hunder må luftes flere ganger om dagen og det er mange hundeeiere som ønsker seg litt hjelp. 

Katter er mer selvstendige, men trenger også noen som slipper de ut og inn av huset og fyller på med mat og vann jevnlig.

Les også: 26 gode ting å gjøre når man kjeder seg: Se listen

8. Lag en Youtube kanal

Youtube logo

Hvis du har interesse for å lage eller redigere videoer, kan å starte en YouTube-kanal være en morsom måte for å tjene penger.

På Youtube kan du tjene penger på annonsene som blir sett på kanalen din. I tillegg kan du tjene penger på å ha produktplassering fra merkevarer i videoene dine.

Du kan lage videoer med deg selv som vlog, men du kan også lage en kanal for test av produkter eller som handler om andre spesielle temaer. 

Gaming-kanalen Red Arcade, startet av en Norsk 19 åring tjente i 2017 1,7 millioner kroner. Det kanalen gjør er å klippe sammen andre sine morsomme gaming-videoer og publisere dem på kanalen sin. 

På Youtube gjelder det å finne en nisje du virkelig kan spesialisere deg på. Det kan være alt fra gaming til mote, sminke, fail-videoer, test av ulike produkter eller andre ting du har interesse for som idrett. 

I snitt kan du regne med å tjene 17 kr (2 dollar) pr. 1000 visninger fra annonser. I tillegg kommer eventuelle merke-samarbeid du også kan tjene mye penger på. Det tar altså tid å bygge seg opp en base med mange seere, men alt er mulig!

Nå er du ung, og jo tidligere du starter, jo større sjanse har du til å lykkes på sosiale medier, enten det er Youtube, Tiktok eller noe helt annet:

Les også: Hvordan tjener man penger på sosiale medier?

9. Selge design du har laget på T-skjorter og lignende

Hvis du er god på å tegne, male eller bare generelt designe ting, kan du tjene penger på designene dine på nett.

Du kan for eksempel laste opp designet ditt til sider som Society6 eller Amazon Merch og selge dem på alt fra prints til telefondeksler, t-skjorter, hettegensere og andre tekstiler.

Alt du trenger å gjøre er å laste opp designet ditt, så går resten av seg selv. De nevnte selskapene trykker produktene for deg og sender ut til kundene sine. 

Ganske gøy!

Hos Amazon merch får du ca 60 kroner for hver T-skjorte som selges med ditt design, så her er det gode penger å tjene hvis designet ditt slår an, og best av alt går det helt av seg selv.

10. Selg ting du har laget på Epla.no

Et godt alternativ for å tjene penger som ung kan være å selge ting du har laget selv. Hos den Norske tjenesten epla.no oppretter du din egen butikk gratis, og får tilgang til et stort antall potensielle kunder.

Her kan du selge alt fra håndlagde smykker til strikkede votter, julepynt og malerier. 

Per dags dato er det ingen aldersgrense hos Epla, så der er alle velkomne til å starte sin egen butikk. Epla.no er delt inn i 3 deler: EplaHåndlaget, EplaMote og EplaSamler. Når du oppretter butikk, kan du selge på alle nettstedene.

Du håndterer selv betaling og sending av varene. Epla tar 15 % av det du tjener på å selge gjennom dem.

11. Vaske biler 

Bil som blir vasket

Mange bileiere har ikke tid til å vaske bilene sine selv og derfor kan du tjene godt med penger på å vaske bilen for dem. 

Utstyret du trenger er en bøtte, bilshampo, vaskehanske / svamp og mikrofiberhåndkle til å tørke bilen med. Du bør også ha tilgang til en høytrykkspyler for å få bort det verste. 

Se for eksempel noen videoer på Youtube om hvordan du vasker bil hvis du ikke har erfaring med det fra før av. 

Å vaske bilen i en maskin på bensinstasjon koster fort mellom 200 og 500 kroner, så å prise seg litt under dette vil være lurt. Tilby deg gjerne å støvsuge og vaske bilen innvendig for litt ekstra penger eller lag en pakkepris. Du kan naturligvis også vaske bobiler og båter.

12. Jobbe i butikk 

Mange butikkjobber kan gjøres av unge mennesker. Selv om man ofte må være over en viss alder for å sitte i kassa, er det mange andre arbeidsoppgaver man kan gjøre som ung. 

Det er naturlig å se til matbutikker, men prøv å øke horisonten til alternative butikker som jernvarehandler, gartnerier, gatekjøkken, møbelbutikker og lignende. De får ofte færre søkere og det kan være enklere å skille seg ut i mengden.

13. Telefonsalg og kundeservice 

En annen typisk jobb for de som er unge er å jobbe på et call-senter med telefonsalg eller kundeservice.

Telefonsalg er ikke for alle, og du må tåle å både snakke med folk og å bli avvist. Er du en flink selger har du imidlertid mulighet til å kunne tjene godt med penger på telefonsalg. 

Ofte får du nemlig betalt via provisjon – det vil si at du får mer betalt jo mer du selger. 

Mange call-senter jobber også kun med kundeservice. Da slipper du salgsjobben og trenger kun å gi god hjelp til de som ringer.

14. Sitte barnevakt 

Å sitte barnevakt er en klassiker som må med på denne listen! De fleste småbarnsforeldre ønsker seg fri iblant og trenger noen til å passe på ungene.

Har du familiemedlemmer, naboer eller bekjente med yngre barn kan du tilby deg å sitte barnevakt mot penger.

15. Husarbeid og vasking 

Innerst inne ønsker de fleste voksne en vaskehjelp! 

Tilby foreldrene dine, naboer, besteforeldre og andre bekjente å gjøre husarbeid for dem. De får tid til å gjøre morsommere ting, og du tjener penger. Inne kan du støvsuge, vaske og tørke støv – ute kan du vaske vinduer.

16. Samle pant 

Å samle pant som flasker og bokser er kanskje ikke drømmejobben, men det fungerer i høyeste grad for å få inn penger når du er ung. 

Med pantesatser på mellom 2 og 3 kroner kan det fort bli noen hundrelapper i løpet av en dag med innsamling.

Hør for eksempel med foresatte og naboer om du kan kvitte deg med tomflasker for dem en gang i uken eller lignende, eller tilby deg å ta tomflaskene til folk som sitter i parker.

17. Kjøre is-båt 

Hvis du bor nærme sjøen i et område med mye skjærgård og mange mennesker på sjøen, kan å kjøre isbåt være en super sommerjobb du kan tjene mye penger på. 

Folk på øytur lengter etter kald is, snacks og bakevarer til hele familien og er villige til å betale godt for det!

Jeg bor ved sjøen og har flere bekjente som har tjent flere tusen kroner om dagen ved å kjøre is-båt i på sommeren som ungdom. 

Å kjøre isbåt krever at du har tilgang til, eller skaffer deg en båt. 

Det holder med en 10 fots jolle, men båten bør være rask nok til at du kan komme deg rundt fort nok til å dekke store områder på sjøen. Du må også ha plass til fryseboksen du kan ha isen i. 

Selv om du må investere mellom 10.000 – 25.000 i en grei båt vil regnestykket fort kunne lønne seg. Mange har nemlig tjent flere hundre tusener på en god sommer ved å kjøre is-båt. Alt kommer an på hvor tidlig du er villig til å stå opp og hvor hardt du vil jobbe. Været har selvsagt også veldig mye å si for hvor godt salget vil gå.

Forsøk å inngå en avtale med en forhandler av is, for eksempel en lokal matbutikk, marina eller kiosk. Hør om muligheten for rabattert pris på is og annen snacks mot at du kjøper mye av dem.

Du kan ta en mye høyere pris på sjøen enn hva isen koster i butikken, og det er slik du tjener pengene dine.

18. Prepping av ski og snowboard

Når jeg var student skapte to klassekamerater seg ekstra inntekt på en enkel, men genial måte. De gikk fra dør til dør og tilbød folk å klargjøre skiene deres til skisesongen. Kanskje har du erfaring med prepping av ski fra før? Hvis ikke er det ganske enkelt å lære seg.

Bor du i et område der du vet mange står på ski, eller i et område hvor mange drar til fjells på vinteren? Kjøp inn utstyret du trenger, gå rundt og selg deg inn!

Oppsummering om å tjene penger som ung

Det er ikke lett å finne en perfekt deltidsjobb, ekstrainntekt eller sommerjobb hvis man er 13, 14, 15, 16 eller 17 år gammel – men mulighetene finnes der ute.

Det viktigste er å være kreativ, se etter muligheter, og ikke være redd for å spørre om det er jobbmuligheter der du kan tenke det er aktuelt. Med skikkelig motivasjon og litt hardt arbeid kan du tjene penger og få større frihet raskere enn du aner.

Vi håper hvertfall du fikk noen gode idéer av å lese de denne artikkelen og at det hjelper deg å tjene dine egne penger!

Les også: Slik tjener du penger på betalte spørreundersøkelser

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

4 Kommentarer

 1. To av disse tipsene har jeg tjent ganske mye penger på! Anbefaler denne siden alle sammen!

  • Arne Golberg Svar

   Så bra!😀 Hvilke fungerte for deg?

  • Arne Golberg Svar

   Hyggelig at du liker nettsiden, Martin!😀

Skriv en kommentar