Økonomi

25 Måter å tjene penger som ung (13-18 år)

Under 18, men lyst til å tjene dine egne penger? Her finner du småjobber du kan gjøre på nett, deltidsjobber, sommerjobber og andre måter for å tjene penger for deg mellom 13 og 18 år.

Å tjene sine egne penger man kan bruke på hva man vil er viktig og gir både frihet og uavhengighet.

Selv om det er litt begrenset hva slags jobber og arbeidsoppgaver du kan ta når du er ung, er det faktisk flere muligheter for å tjene sine egne penger.

Så – La oss sette i gang! ?

25 Måter å tjene penger som ungdom:

1. Be om ukelønn for arbeidsoppgaver hjemme

En av de vanligste måtene for barn og unge å tjene penger, er å utføre oppgaver i hjemme og få betalt av foreldre eller foresatte i form av lommepenger. Ikke alle foreldre har mulighet til å gi lommepenger, men hvis du tror de kan ha mulighet, er det verdt å gi det et forsøk.

Oppgaver du kan tilby deg å utføre er for eksempel rydding, støvsuging, å lage mat, husvask, tur med eventuell hund, snømåking, gressklipping og bilvask.

2. Betalte spørreundersøkelser

tjene penger på nett spørre-undersøkelser

Å svare på betalte spørreundersøkelser er blant de enkleste måtene å tjene penger som ung. 

Selv om du ikke tjener mye per undersøkelse, er det veldig enkelt og du kan gjøre det samtidig som du gjør andre ting. Vanligvis kan du velge mellom å tjene penger eller få gavekort hos kjente nettbutikker. 

For å tjene best mulig på undersøkelser, kan det være smart å melde seg opp hos så mange sider som mulig. Da får du tilbud om å svare på flere undersøkelser.

De beste sidene med Norske undersøkelser for unge er:

3. Gå med avisen (VG-Bud)

Tjene egne penger som avisbud - Banner fra VG

Hvis du er mellom 13 og 16 år kan du jobbe som avisbud for aviser som VG. 

Som VG-bud selger du VG på døren i helger og tjener dine egne penger. Du tjener 15 kroner per avis du selger og kan i tillegg tjene bonus. Om du ringer på hos mange, kan du altså oppnå en grei timelønn i helgene. 

Det er lett å søke og få jobben og du velger selv hvilke dager du vil jobbe. Du får faktisk også pengene på konto samme dag som du jobber, noe som er en stor fordel!

Du kan søke om å bli VG-Bud her

4. Tjen penger på Sosiale medier

Så lenge du er over 13 år gammel, kan du lage profiler på sosiale medier som TikTok, Instagram og Snapchat. Og som du kanskje vet, er det mulig å tjene penger på sosiale medier med sponsede innlegg, partnerskap og salg av egne produkter.

Du kan bygge opp profiler enten ved å publisere innhold om deg selv og ditt liv, eller innenfor en bestemt nisje du er opptatt av, for eksempel kjæledyr, interiør, biler, klokker, sminke og mote.

5. Streaming

Streaming er at du filmer deg og skjermen din samtidig som du gamer, og strømmer dette til seere i resten av Norge eller verden via tjenester som YouTube og Twitch. Det er mange unge som har tjent bra med penger på å streame imens de gamer, og et norsk eksempel er Jonas (21) som lever av streaming på fulltid.

6. Spillutvikling

Det kan være mye penger å tjene på å utvikle spill til mobil eller PC. Norske Nora har tjent millioner av kroner på å utvikle sitt eget Roblox-spill på kveldstid, og kunne dermed kjøpe sitt eget hus allerede som 18-åring. Nora tjener blant annet penger på at spillere kjøper gjenstander på innsiden av spillet.

7. Start din egen blogg

Er du glad i å skrive? Da ligger alt til rette for at du kan tjene penger på nett ved å starte din egen blogg. Hvis du lager en blogg / nettside innen et bestemt tema du interesserer deg for, kan det være mulig å tjene penger på displayannonser og med affiliate marketing. Starter du ung, er tiden på din side, og personlig så angrer jeg på at jeg ikke startet tidligere!

8. Lag en Youtube kanal

Youtube logo

Hvis du har interesse for å lage eller redigere videoer, kan å starte en YouTube-kanal være en morsom måte for å tjene penger.

Norske Olaf Uhre (24) tjener over 5 millioner kroner i året på Youtube-kanalene sine Red Arcade og Mobile Arcade som han startet som 19-åring, med seere fra hele verden. Det gjør han ved å samle videoklipp fra folk som spiller spill som GTA og Fortnite, klippe dem sammen til én video og publisere – helt uten å vise sitt eget ansikt.

På Youtube er det flere måter å tjene penger, og blant annet kan du tjene på annonser som vises på kanalen din, produktplassering og med affiliate marketing. 

For å lykkes, gjelder det å finne en nisje du virkelig kan spesialisere deg på. Det kan være alt fra gaming til mote, sminke, fail-videoer, test av ulike produkter eller andre ting du har interesse for som idrett. 

9. Gressklipping og snømåking 

En enkel og effektiv måte for å tjene penger som ung er å klippe plenen til folk i nabolaget eller andre tilsvarende småjobber.

Mest sannsynlig er det noen i nabolaget som trenger hjelp til vedlikehold på eiendommen sin. På våren og sommeren kan du klippe plenen og om høsten kan du tilby å rake løv. På vinteren kan du måke snø! 

Spør foreldrene dine om å få bruke gressklipperen deres, eller bruk utstyret til de du jobber hos.

10. Kjøpe og selge ting på Finn 

Produkter til salgs på finn.no

Uansett alder kan du kjøpe og selge ting på Finn og andre steder på nettet.

Du kan selge ting du allerede har, eller kjøpe ting billig og selge for en høyere pris. Det kan du gjøre ved å kjøpe gamle ting, pusse dem opp og selge igjen. Det kalles for flipping

Under “Gis bort” er det også masse ting du kan få helt gratis. Det er godt mulig at noen er villige til å betale en hundrelapp eller to for noe du selv har skaffet deg gratis. 

Her gjelder det å sette seg inn i markedet for tingene du vurderer å kjøpe og selge. Legg for eksempel til produkter som favoritter, slik at du kan overvåke om ting blir solgt fort eller ikke.

Ting som kan være verdt å undersøke er:

 • Sykler
 • Møbler og inventar
 • Mobiltelefoner
 • Klokker
 • Bøker
 • Bilder / plakater

13 Gode ting å flippe for å tjene penger

11. Selg bilder som stockfoto

Hvis du er glad i å ta bilder og lage video, kan du selge innholdet ditt som stockfoto på nettsider som Shutterstock, Getty, Adobe stock og lignende.

12. Selg gamle klær

Har du gamle klær liggende og slenge? Da kan det være en god idé å legge dem til salgs på appen TISE eller på Finn.no for å få inn litt ekstra penger.

13. Bli frilanser – Gjør tjenester for andre på nett

Som frilanser får du betalt per oppdrag du utfører. På nettet kan dette være ting som å designe logoer, koding, tekste videoer, oversette tekst, webdesign, bilde- og videoredigering, musikkproduksjon og lignende. 

Å jobbe frilans gir fleksibel arbeidstid, du kan sette dine egne priser og tilby omtrent hva du vil av tjenester. Hos Fiverr er aldersgrensen kun 13 år for å tilby tjenester for andre bedrifter og privatpersoner, så lenge profilen din er registrert på en av foreldrene dine.

14. Maling og vedlikehold

Husvegger, gjerder, dører og vinduer – Det meste rundt et hus trenger vedlikehold i form av pussing og maling!

Arbeid som dette er noe mange huseiere helst ikke vil gjøre selv, og her har du som ung muligheten til å få deg ekstra inntekt

Det vil ta litt tid å lære seg hvordan man pusser og klargjør treverk, samt hva slags produkter som  grunning og maling som skal brukes på ulike overflater. 

Det enkleste vil være om de du skal male hos kjøper inn utstyret som trengs, og du utfører selve arbeidet.

15. Hund- og kattepass

Jente som holder en hund

Mulighetene til å tjene penger på hund- og kattepass er gode. Her får du både kost og lekt med dyr, samtidig som du kan tjene penger! Kan det bli bedre?

Kundene kan være hundeeiere som jobber og vil ha hunden luftet på dagtid, eller folk som er bortreist på ferie over lengre tid. Hunder må luftes flere ganger om dagen og det er mange hundeeiere som ønsker seg litt hjelp. 

Katter er mer selvstendige, men trenger også noen som slipper dem ut og inn av huset og fyller på med mat og vann jevnlig.

Les også: 26 gode ting å gjøre når man kjeder seg: Se listen

16. Selg design du har laget på T-skjorter og lignende

Hvis du er god til å tegne, male eller bare generelt designe ting, kan du tjene penger på designene dine på nett.

Du kan for eksempel laste opp designet ditt til sider som Society6 eller Amazon Merch og selge dem på alt fra prints til telefondeksler, t-skjorter, hettegensere og andre tekstiler.

Alt du trenger å gjøre er å laste opp designet ditt, så går resten av seg selv. De nevnte selskapene trykker produktene for deg og sender ut til kundene sine. 

Ganske gøy!

Hos Amazon merch får du ca 60 kroner for hver T-skjorte som selges med ditt design, så her er det gode penger å tjene hvis designet slår an, og best av alt går det helt av seg selv.

17. Selg ting du har laget på Epla.no

Et godt alternativ for å tjene penger som ung kan være å selge ting du har laget selv. Hos den norske tjenesten epla.no oppretter du din egen butikk gratis, og får tilgang til et stort antall potensielle kunder.

Her kan du selge alt fra håndlagde smykker til strikkede votter, julepynt og malerier. 

Per dags dato er det ingen aldersgrense hos Epla, så der er alle velkomne til å starte sin egen butikk. Epla.no er delt inn i 3 deler: EplaHåndlaget, EplaMote og EplaSamler. Når du oppretter butikk, kan du selge på alle nettstedene.

Du håndterer selv betaling og sending av varene. Epla tar 15 % av det du tjener på å selge gjennom dem.

18. Vaske biler 

Bil som blir vasket

Mange bileiere har ikke tid til å vaske bilene sine selv og derfor kan du tjene godt med penger på å vaske bilen for dem. 

Utstyret du trenger er en bøtte, bilshampo, vaskehanske / svamp og mikrofiberhåndkle til å tørke bilen med. Du bør også ha tilgang til en høytrykkspyler for å få bort det verste. 

Se for eksempel noen videoer på Youtube om hvordan du vasker bil hvis du ikke har erfaring med det fra før av. 

Å vaske bilen i en maskin på bensinstasjon koster fort mellom 200 og 500 kroner, så å prise seg litt under dette vil være lurt. Tilby deg gjerne å støvsuge og vaske bilen innvendig for litt ekstra penger eller lag en pakkepris. Du kan naturligvis også vaske bobiler og båter.

19. Jobbe i butikk 

Mange butikkjobber kan gjøres av unge mennesker. Selv om man ofte må være over en viss alder for å sitte i kassa, er det mange andre arbeidsoppgaver man kan gjøre som ung. 

Det er naturlig å se til matbutikker, men prøv å øke horisonten til alternative butikker som jernvarehandler, gartnerier, gatekjøkken, møbelbutikker og lignende. De får ofte færre søkere og det kan være enklere å skille seg ut i mengden.

20. Telefonsalg og kundeservice 

En annen typisk jobb for de som er unge er å jobbe på et call-senter med telefonsalg eller kundeservice.

Telefonsalg er ikke for alle, og du må tåle å både snakke med folk og å bli avvist. Er du en flink selger har du imidlertid mulighet til å kunne tjene godt med penger på telefonsalg. 

Ofte får du nemlig betalt via provisjon – det vil si at du får mer betalt jo mer du selger. 

Mange call-senter jobber også kun med kundeservice. Da slipper du salgsjobben og trenger kun å gi god hjelp til de som ringer.

21. Sitte barnevakt 

Å sitte barnevakt er en klassiker som må med på denne listen! De fleste småbarnsforeldre ønsker seg fri iblant og trenger noen til å passe på ungene.

Har du familiemedlemmer, naboer eller bekjente med yngre barn kan du tilby deg å sitte barnevakt mot penger.

22. Husarbeid og vasking 

Innerst inne ønsker de fleste voksne en vaskehjelp! 

Tilby foreldrene dine, naboer, besteforeldre og andre bekjente å gjøre husarbeidet for dem. De får tid til å gjøre morsommere ting, og du tjener penger. Inne kan du støvsuge, vaske og tørke støv – ute kan du vaske vinduer.

23. Samle pant 

Å samle pant som flasker og bokser er kanskje ikke drømmejobben, men det fungerer i høyeste grad for å få inn penger når du er ung. 

Med pantesatser på mellom 2 og 3 kroner kan det fort bli noen hundrelapper i løpet av en dag med innsamling.

Hør for eksempel med foresatte og naboer om du kan kvitte deg med tomflasker for dem en gang i uken eller lignende, eller tilby deg å ta tomflaskene til folk som sitter i parker.

24. Kjøre is-båt 

Hvis du bor nær sjøen i et område med mye skjærgård og mange mennesker på sjøen, kan å kjøre isbåt være en super sommerjobb du kan tjene mye penger på. 

Folk på øytur lengter etter kald is, snacks og bakevarer til hele familien og er villige til å betale godt for det!

Jeg bor ved sjøen og har flere bekjente som har tjent flere tusen kroner dagen på å kjøre is-båt i på sommeren som ungdom. 

Å kjøre isbåt krever at du har tilgang til, eller skaffer deg en båt. Det holder med en 10 fots jolle, men båten bør være rask nok til at du kan komme deg rundt fort nok til å dekke store områder på sjøen. Du må også ha plass til fryseboksen du kan ha isen i. 

Selv om du må investere mellom 10.000 – 25.000 i en grei båt vil regnestykket fort kunne lønne seg. Mange har nemlig tjent flere hundre tusen på en god sommer ved å kjøre isbåt. Alt kommer an på hvor tidlig du er villig til å stå opp og hvor hardt du vil jobbe. Været har selvsagt også veldig mye å si for hvor godt salget vil gå.

Forsøk å inngå en avtale med en forhandler av is, for eksempel en lokal matbutikk, marina eller kiosk. Hør om muligheten for rabattert pris på is og annen snacks mot at du kjøper mye av dem.

25. Prepping av ski og snowboard

Når jeg var student skapte to klassekamerater seg ekstra inntekt på en enkel, men genial måte. De gikk fra dør til dør og tilbød folk å klargjøre skiene deres til skisesongen. Kanskje har du erfaring med prepping av ski fra før? Hvis ikke er det ganske enkelt å lære seg.

Bor du i et område der du vet mange står på ski, eller i et område hvor mange drar til fjells på vinteren? Kjøp inn utstyret du trenger, gå rundt og selg deg inn!

Regler for å tjene penger som ungdom

Så lenge du er under 18, er det noen lover og bestemmelser du må forholde deg til for å tjene egne penger. Dette er reglene, som du også kan lese mer om hos ung.no og barneombudet:

 • Personer mellom 13 og 15 år kan ta “lett” arbeid som avisbud, kontor- eller butikkarbeider.
 • Personer mellom 15 og 18 år kan ta de fleste typer jobber så lenge det ikke er farlig for helsen
 • Før du fyller 13 år kan du ikke ha en vanlig betalt jobb, men du kan ta små arbeidsoppgaver for foreldrene dine eller andre hvis foreldrene dine tillater det
 • Er du over 15 år, kan du selv bestemme over pengene du har tjent. Er du under 15 år, må foreldrene dine gi deg lov til å bruke pengene du har tjent.

Oppsummering om å tjene penger som ung

Det er ikke lett å finne en perfekt deltidsjobb, ekstrainntekt eller sommerjobb hvis man er 13, 14, 15, 16 eller 17 år gammel – men mulighetene finnes der ute.

Det viktigste er å være kreativ, se etter muligheter, og ikke være redd for å spørre om det er jobbmuligheter der du kan tenke det er aktuelt. Med skikkelig motivasjon og litt hardt arbeid kan du tjene penger og få større frihet raskere enn du aner.

Vi håper hvertfall du fikk noen gode idéer av å lese denne artikkelen og at det hjelper deg å tjene dine egne penger!

Les også: Slik tjener du penger på betalte spørreundersøkelser

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

4 Kommentarer

 1. To av disse tipsene har jeg tjent ganske mye penger på! Anbefaler denne siden alle sammen!

  • Arne Golberg Svar

   Så bra!? Hvilke fungerte for deg?

  • Arne Golberg Svar

   Hyggelig at du liker nettsiden, Martin!?

Skriv en kommentar