Økonomi

19 Småjobber du kan starte med i dag – fysisk og på nett

Å ta på seg småjobber ved siden av jobb, skole og studier kan være en kjempegod måte for å spe på inntekten. I dag finnes det flere nettsider som kobler deg som er på jakt etter småjobber med oppdragsgivere, og det finnes også mange småjobber du kan gjøre for andre på nettet.

Her finner du inspirasjon til 19 forskjellige småjobber du kan gjøre for å spe på inntekten din, både ting du kan gjøre fysisk og hjemmefra på nettet.

Mange småjobber er skattefrie

Småjobber for andre privatpersoner er skattefritt inntil 6000 kroner per oppdragsgiver i året, så hvis du har mange nok private oppdragsgivere kan du ha en fin sideinntekt, helt uten å tenke på skatt. 

For at småjobben skal være skattefri, er det noen begrensninger: 

  • Arbeidet må være for privatpersoner
  • Du kan ikke gjøre småjobber innenfor samme yrke du jobber med til vanlig. Er du snekker, kan du ikke snekre for andre, men du kan hjelpe dem med andre ting.
  • Arbeidet må skje i arbeidsgiveren sitt hjem, hage, hytte eller på bilen

Les også: 31 Måter å tjene penger på nett hjemmefra

Småjobber du kan gjøre for andre

Selv om Finn har lagt ned sin egen tjeneste for småjobber, har det dukket opp flere gode alternativer som kobler deg som er på jakt etter småjobber, med oppdragsgivere som vil betale deg. 

Sider verdt å sjekke ut for fysiske småjobber er Laudo.no og MinSmåjobb.no. Hos Laudo får du 399 kroner fast i timen, og hos MinSmåJobb setter du prisen selv.

1. Gressklipping og Snømåking

Plenklipp og snømåking er en klassisk arbeidsoppgave huseiere med glede setter bort til andre. For deg kan dette være en effektiv småjobb for å få inn pengene du ønsker deg. I sommerhalvåret kan du klippe gress, om høsten kan du rake løv og på vinteren måke snø. Her er det bare å forsøke å finne noen gode kunder i nabolaget, eller hos venner og familie.

2. Flyttehjelp og transport

De fleste må fra tid og annen ha hjelp til å frakte noe, enten det er i forbindelse med flytting, rydding eller salg av ting og tang. Ikke alle har stor bil, tilhenger eller bil i det hele tatt, så her kan det være penger å tjene for deg som kan bistå. Mange av oppdragene på småjobb-nettsidene går ut på nettopp frakt av ting.

3. Matlevering

Å være sykkelbud eller sjåfør for en matleveringstjeneste som Wolt og Foodora kan være en fin liten småjobb ved siden av andre ting. Hvis du bor i riktig område kan det være enkelt å få jobb og komme i gang. Du får levert god mat til folk og de blir fornøyde, samtidig som du får frisk luft, trim og penger.

4. Maling, oppussing og vedlikehold

Hus trenger mye vedlikehold, og småjobber innen dette feltet kan du gjøre for huseiere! Maling og pussing av vegger, møbler, gjerder, terrasse, dører og vinduer er relativt enkelt arbeid så fort du får litt erfaring med det, og det er tilfredsstillende å se det ferdige arbeidet av jobben du har gjort. Er du skikkelig handy, kan du også hjelpe folk med mur og flis, snekkerarbeid, vann og rør.

5. Husvask inne og ute

Innerst inne ønsker de fleste voksne seg en hushjelp eller vaskehjelp. Ta på deg vaskejobben deres, så får de tid til morsommere ting og du får pengene du trenger!

Innendørs småjobber du kan gjøre er å vaske, støvsuge og å tørke støv. Utendørs kan du vaske vinduer og kledning.

6. Barnepass

Hvis du har familiemedlemmer, naboer eller bekjente med barn kan du tilby deg å sitte barnevakt mot penger. Å sitte barnevakt er som regel veldig enkelt, og som oftest er alt du trenger å gjøre å være der, se på TV og sørge for at ungen legger seg til riktig tid.

7. Bilvasking

De fleste som bor utenfor bykjernen har bil, men de færreste liker å bruke tid på å vaske og polere bilen sin. Å vaske bilen i maskin er både dyrt og dårlig for lakken, så her kan det være penger å tjene på å vaske bilen til folk i nærområdet ditt. Du kan kjøpe inn vaskeutstyr selv og gå fra dør til dør for å sanke inn oppdrag og faste kunder. Utover vanlig bilvask, kan du tilby vask og støvsuging av interiør samt mer omfattende arbeid som polering og voksing.

8. Leksehjelp

Er det fag du er god på som du kan hjelpe andre med? Alle slags elever og studenter søker hjelp til alt fra å løse en oppgave til mer fast privatundervisning. Her kan det være penger å tjene både på de nevnte småjobb-nettsidene, og hos Superprof.no.

9. Hundepass og lufting

Hunder er fantastiske vesener som gir mye moro og kjærlighet, men det krever også en del arbeid å ha hund. Hunden må blant annet gås tur med flere ganger daglig, og eiere har ofte ikke tid nok til å gå så mye tur de synes hunden fortjener. Her kan du ta på deg jobben med å lufte og passe hunden til familie, bekjente og naboer i bytte mot penger. Du får frisk luft, kose med hund og betalt! Kan det bli bedre?

10. Prepping av ski

Når jeg var student startet to klassekamerater med en side-hustle som var enkel, men genial. De gikk fra dør til dør og tilbød folk å klargjøre skiene deres til skisesongen. Kanskje har du erfaring med prepping av ski fra før? Hvis ikke er det ganske enkelt å lære seg. Bor du i et område der du vet mange står på ski, eller i et område hvor mange drar til fjells på vinteren? Kjøp inn utstyret du trenger, gå rundt og selg deg inn!

11. Hårklipp, negler og vipper

Er du flink til å klippe og farge hår, eller vet hvordan du monterer og pynter gele-negler? Kanskje vet du hvordan du monterer vipper? Ta på deg små oppdrag for venninner og kjente som er opptatt av utseendet sitt, da vel!

12. Pante flasker

Å pante flasker er kanskje den enkleste småjobben i hele verden. De siste årene har panten gått opp, og det blir faktisk fort noen hundrelapper ut av noen poser med pant. Du kan gå rundt og lete etter tomflasker utendørs, eller høre med familie og venner om du kan pante flasker for dem.

Selv om dette kanskje passer best for deg som er ung og skamløs, kan det å gå fra dør til dør og høre om noen vil gi deg panteflaskene sine være en god måte for å tjene penger fort. Mange har stående store mengder tomflasker, så her er det bare å prøve seg frem.

13. Gå med avisa

Denne er for deg som er ung: Hvis du er mellom 13 og 16 år kan du selge VG på døren hos folk i helger, og få betalt per avis du selger. Ringer du på døren og selger til nok folk, kan du få en god liten inntekt og kan i tillegg tjene bonus. Det er lett å søke og få jobben og du velger selv hvilke dager du vil jobbe. Lønna di får du på konto samme dag som du jobber, noe som er veldig digg! Du kan søke om å bli VG-Bud her

Les også: Slik kan du tjene penger hvis du er under 18 år

Småjobber på nett

På nettsider som Fiverr.com og upwork.com kan du utføre digitale småjobber som frilanser for andre. Hvis det er noe du har kunnskap til å gjøre digitalt, er dette en flott måte for å jobbe hjemmefra.

Vil du ha noe enda enklere å gjøre, kan du sjekke ut nettsider hvor du kan tjene penger for å utføre oppgaver som å svare på undersøkelser.

14. Svar på undersøkelser

Bedrifter trenger kunnskap om oss forbrukere når det gjelder kjøpsvaner, produkter og tjenester, og myndigheter trenger kunnskap om innbyggerne før de skal ta store avgjørelser. 

Denne kunnskapen er de villige til å betale for. 

Ved å svare på betalte undersøkelser får du sagt din mening om ting, samtidig som du får betalt enten i penger eller gavekort. Du tjener ikke mye penger på undersøkelser, men det er til gjengjeld veldig enkelt og fleksibelt. Perfekt ved siden av andre ting. For å tjene mest mulig kan du registrere deg hos flere undersøkelse-tilbydere, slik at du får tilgang til mange undersøkelser.

15. Grafisk design

Bor det en designer i deg? Små grafisk design jobber ligger klare for deg: Bedrifter og privatpersoner trenger hjelp til design av logoer, visittkort, illustrasjoner, NFT kunst, annonse-bannere, web- og app design, tatoveringer, ikoner, innhold til dataspill og mye mer!

16. Skriving og oversetting av tekst

Er du flink til å skrive, og kanskje kan du flere språk? Oppdrag som å skrive artikler og bloggposter, innhold til nettsider, produkt-beskrivelser til nettbutikker, tekst til sosiale medier, e-poster og oversetting av tekst, er noen av oppdragene du kan ta på deg.

17. Foto, lyd og videoredigering

Kreativ sjel som liker å lage og redigere video, bilder eller lyd? Mange både bedrifter og privatpersoner er på jakt etter talentet ditt. Videoer til sosiale medier, visuelle effekter, 3D modellering, animasjoner og bilderedigering er noen småjobber du kan ta.

Innen lyd og musikk kan du produsere musikk, mikse og mastre, skrive låter, redigere podcaster, lese inn lydbøker, synge, lage lyd-annonser og være voice-over.

18. Programmering og IT

Er du god på programmering, eller villig til å lære deg det? Da er det mange småjobber til deg på nett: Ta på deg oppdrag innen Webside og CMS utvikling, WordPress utvikling, app-utvikling, spillutvikling, cybersikkerhet, chatbots, support, blockchain og kryptovaluta eller enklere småjobber som brukertesting.

19. Digital markedsføring

Enten du er utdannet markedsfører, har tatt et kurs eller bare har “teken” på digital markedsføring, finnes det masse små og store oppdrag du kan ta på deg. 

Søkemotoroptimalisering, annonsering i sosiale medier, SEM og displayannonsering, og e-postmarkedsføring er noe de fleste bedrifter har behov for og her kan det være gode penger å tjene.

Vil du gå enda sterkere til verks, kan du ta kurset til Agency Academy som lærer deg digital markedsføring og hvordan du kan tjene 10.000 kroner eller mer hver måned på å hjelpe bedrifter med markedsføring på sosiale medier.

Les også: 25 Gode forretningsidéer å starte opp nå

Oppsummering om småjobber

Ved å ta småjobber kan du få en fin ekstra-inntekt samtidig som du hjelper andre privatpersoner eller bedrifter. I dag finnes det mange muligheter både for deg som vil ut og jobbe i den virkelige verden, og for deg som foretrekker småjobber på nettet. 

Så lenge småjobbene er for andre privatpersoner, kan du tjene 6000 kroner skattefritt fra hver oppdragsgiver i året. Da er det ikke så viktig at timelønnen er kjempehøy, for du kommer mye lengre med de pengene du tjener.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar