Økonomi

13 Metoder for å tjene penger skattefritt i 2024

Her i Norge har vi høye skattesatser, og det meste av inntekter må betales skatt av. Men hva kan du gjøre for å få skattefri inntekt?

Det skal vi se på her. For det finnes faktisk en del metoder!

Tidligere har vi skrevet mye om hvordan du kan skape ekstra inntekter ved siden av jobb og studier, men her skal vi utelukkende se på hva du kan gjøre for å tjene penger helt skattefritt.

Hvordan tjene penger skattefritt?

Først og fremst kan alle over 13 år tjene 65.000 kroner skattefritt hvert år, ved bruk av frikortet fra skatteetaten. 

Når du bikker 65.000 kroner, betaler du automatisk 25 prosent på beløpet du tjener over dette. De første 65.000 er skattefrie uansett, selv om du bikker grensen. Så ikke vær redd for å gå over denne beløpsgrensen.

I tillegg til dette, kan du blant annet tjene skattefrie penger på småjobber for andre, diverse typer salg og på utleie. 

Les også: Måter å tjene penger på nett og uten nett – som fungerer

Tips for å få skattefri inntekt: 

1. Tjen penger på småjobber skattefritt

Du kan ta småjobber / strøjobber for andre privatpersoner for inntil 6000 kroner per oppdragsgiver i året – helt skattefritt. 

Det betyr at du kan tjene 6000 kr hos Fru Larsen, 6000 kr hos Familien Sørensen og 6000 kr hos tante Rita. Med andre ord kan dette bli mye penger så lenge du har nok forskjellige arbeidsgivere. 

Mulighetene er mange og du kan gjøre ting som plenklipping, snømåking, maling og vedlikehold, barnepass, vask og polering av biler, lufte og passe hunder, vaske hus, vaske vinduer, handle og tilby transport av eksempelvis hageavfall eller flyttehjelp. 

Noen begrensninger er det her: 

  • Du kan ikke gjøre småjobber innen yrket ditt. Er du mekaniker, kan du med andre ord ikke fikse bilen for folk skattefritt – da blir dette svart arbeid.
  • Arbeidet må skje i arbeidsgivers hjem, hage, hytte eller på bilen

Les også: 19 Småjobber du kan starte med i dag – fysisk og på nett

2. Tjen penger skattefritt på hobby

Har du en hobby du kan tjene penger på? Ifølge Skatteetaten er inntekter fra hobby skattefritt, mens næring er skattepliktig. Det som er litt vanskelig her, er at skillet mellom hobbyinntekter og næring ofte er uklart. I hovedsak bør kontakte skatteetaten hvis du ser at du får en nevneverdig, stabil inntekt som gir overskudd og som kan regnes som næring over tid.

For eksempel kan det å selge gensere som du har strikket på egenhånd til venner og bekjente ansees som hobby-inntekt. Men hvis du ser at du faktisk kommer til å tjene en del penger over tid på salg av gensere du har strikket, kan det ansees som næring. 

3. Selg ting du allerede har

Rydd opp hjemme og få inn skattefrie penger samtidig: Å selge ting du allerede eier på eksempelvis Finn.no er skattefritt, så lenge du selger det for mindre enn hva det kostet deg i utgangspunktet. 

Om du har store, verdifulle gjenstander som kan gi mange kroner i lomma er det selvfølgelig gøy – men husk at også mange små salg kan gi deg gode penger å rutte med.

Har du ting liggende som du ikke helt vet hva er verdt, bør du søke det opp på nettet – Kanskje er noen av tingene dine verdt mer enn du har trodd? Merk at dersom du selger private eiendeler i et visst omfang, for eksempel ved å “flippe” gjenstander over tid, kan det bli definert som næring. Er du usikker, bør du kontakte skatteetaten.

4. Gevinst på salg av samlegjenstander

Hvis du får gevinst på samlegjenstander som kunst, frimerker, fotballkort og mynter, er det skattefritt – samme hvor stort beløpet er. 

Finner du et verdifullt maleri på loftet, kan altså du selge det for millioner av kroner uten å betale en krone i skatt – og det samme gjelder for Pokemon-kort du har spart på siden barndommen. 

5. Utleie av ting

Visste du at du kan leie ut ting som kamerautstyr, skiboks, tilhenger, båt, verktøy og høyttalere, skattefritt for inntil 10.000 kroner i året? På nettsiden hygglo.no kan du legge ut annonser for ting du allerede har, men ikke alltid bruker. Overstiger det totale utleiebeløpet 10.000 kroner, skal det rapporteres i skattemeldingen. 

6. Utleie av bil

Du kan leie ut bil for inntil 10.000 kroner helt skattefritt. Det gjøres enklest via en bildedelingstjeneste som Getaround (tidligere Nabobil).

7. Salg av hage- og naturprodukter (frukt og bær)

Helt siden 1984 har det vært en regel som sier at du kan tjene 4000 kroner skattefritt på salg av bær og andre hageprodukter du har sanket selv. 4000-kroner grensen gjelder for hvert familiemedlem, så hvis dere er to i husstanden kan dere tjene 8000 kroner skattefritt på dette. 

Siden beløpet har vært det samme helt siden 1984 og aldri blitt justert for inflasjon og prisvekst, var dette mye mer lønnsomt i gamle dager. 

8. Jobb for en frivillig organisasjon eller et idrettslag

Hvis du jobber for en frivillig organisasjon, et idrettslag eller andre skattefrie selskaper og institusjoner, kan du tjene 10.000 skattefritt fra dem i året. Er du usikker på om organisasjonen er skattefritt, bør du kontakte ledelsen i organisasjonen eller skatteetaten. 

9. Utleie av Kjellerleilighet, hybel eller tilsvarende i egen bolig

Langtids utleie av kjellerleilighet, hybel og lignende i egen bolig er skattefritt, så lenge du selv bor i mer enn halvparten av boligen. Det samme gjelder for langtidsutleie av et rom. Bor du i hoveddelen av boligen og du leier ut en mindre del, blir det altså skattefri inntekt. 

Verdt å merke seg er at de også er en regel som går på utleieverdien: Hvis leieverdien på delen av boligen som du selv bor i er høyere enn utleiedelen, skal du ikke betale skatt på leieinntekten

10. Korttidsutleie av egen bolig og hytte

Skal du på reise og kan leie ut hele boligen din til noen andre? Står hytta tom mesteparten av tiden? Korttidsutleie av hele boligen eller hytta på Finn eller AirBnB er en god måte for å tjene penger skattefritt, så lenge det ikke er i stort omfang:

Hvis leieforholdet har varighet på mindre enn 30 dager sammenhengende (kortidsutleie) kan du tjene 10.000 kroner skattefritt i året. Hytte kan også leies ut for inntil 10.000 kroner skattefritt i året, men her er 85 prosent av inntekten over 10.000 kroner skattepliktig, med 22 prosent.

11. Langtidsutleie av egen bolig

Hvis du leier ut hele boligen din i mer enn 30 dager sammenhengende (langtidsutleie), kan du tjene inntil 20.000 kroner helt skattefritt. Går du over grensen, er det 22 % skatt som gjelder. 

12. Salg av egen bolig

Svært mange Nordmenn har egen bolig, og boligprisene har steget omtrent konstant de siste tyve årene. Hvis boligen din har steget i verdi og du selger den, trenger du ikke å betale skatt på gevinsten.

Dette gjelder kun for salg av din egen bolig, og det er et krav at du har hatt bostedsadresse i boligen du selger i mer enn 12 måneder de siste 24 månedene før du selger den. Her kan det altså være smart å dobbeltsjekke hvilken dato du flyttet inn. 

13. Spill, lotteri og konkurranser

Gevinster fra spill hos Norsk Tipping som Lotto, Viking lotto, Eurojackpot, Oddsen og Tipping er skattefritt. Det samme er spill fra Rikstoto, eller hvis du vinner i lotterier som følger lotteriloven. 

Merk at dette kun er Norske spill fra Norsk Tipping. Får du gevinst på utenlandske spill, skal den beskattes som kapitalinntekt på 22 prosent så lenge gevinsten er mer enn 10.000 kroner (hvis du i det hele tatt får pengene dine). 

Konklusjon om å tjene penger skattefritt

Som du ser, er det faktisk en del måter for å tjene penger skattefritt, selv om det er noe begrenset. 

Småjobber for ulike oppdragsgivere kan være lønnsomt, og ikke minst utleie eller salg av egen bolig og verdifulle samlegjenstander. 

Hvis du er usikker på om det du tjener penger på kan beregnes som hobby eller næringsinntekt, er det ikke verre enn å kontakte skatteetaten på chat, mail eller telefon. De svarer gjerne på det du måtte lure på.

Jeg vil også råde deg til å ikke være redd for å komme til det punktet at du må betale litt ekstra skatt. Føler du at det blir tilfellet, er det bare å sette til side deler av det du tjener. 

Det å skaffe seg ekstra inntekt er gøy,  og det å få inn penger er jo fint uansett om du må betale litt skatt på det eller ikke.

Kilder:

https://karrierestart.no/jus-og-rettigheter/2040-hvilke-inntekter-er-skattefrie-

https://pengeverkstedet.no/blogg/du-kan-tjene-titusenvis-skattefritt/

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/arbeid-trygd-og-pensjon/hobby-ekstrainntekt-og-smajobber/

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar