Investering kan hjelpe deg å nå økonomiske mål, gi deg ekstra inntekter og en tryggere økonomisk fremtid. Ikke minst kan det hjelpe sparepengene dine å holde tritt med inflasjon og prisutviklingen ellers i samfunnet.
Det er mange måter å investere på, og i jungelen av alternativ har vi her trukket frem de mest aktuelle, slik at du selv kan finne investeringen som passer best for akkurat deg.
Her har vi samlet 10 aktuelle investeringer – alt fra de med lav risiko og lav avkastning, til mer risikable investeringer med mulighet for større avkastning.
Slik finner du beste investering for deg
Alle har forskjellig økonomi og risiko-toleranse, og det er for eksempel naturlig at en ung person vil investere annerledes enn en som nærmer seg pensjonsalder.
Generelt bør du tenke at hvis du vil trenge pengene dine innen kort tid, bør du ta på deg mindre risiko.
Skal du spare lenge, har du tid til at markedet går både opp og ned, og kan ta høyere risiko. Husk at det alltid er smart å ha en buffer til uforutsette kostnader, så ikke investere penger du ikke har råd til å tape i risikofylte investeringer.
Heldigvis finnes det investeringer som passer til de fleste scenarioer, og det er flere investeringer som gir en god balanse mellom avkastning og risiko.
9 Beste investeringer akkurat nå
- Høyrentekonto
- Rentefond
- Aksjefond
- Børsnoterte fond
- Utbytteaksjer
- Aksjer
- Kryptovaluta
- Folkefinansierte lån
- Eiendom
1. Høyrentekonto
Høyrentekonto er en sparekonto med ekstra god rente. Å plassere sparepenger på en høyrentekonto er langt fra hva som gir deg best avkastning, men det er det absolutt tryggeste stedet å plassere penger.
Penger du setter på sparekonto er sikret av Bankens sikringsfond for opp til 2 millioner kroner, og nå som rentene har gått opp fra historisk lave nivåer, får du også litt igjen for å ha pengene dine plassert i banken, selv om det ikke nødvendigvis holder følge med prisveksten.
2. Rentefond
Rentefond er fond som investerer i rentepapirer som obligasjoner og sertifikater. Enkelt forklart investerer rentefond i lånepapirer fra stat, kommune, banker og store bedrifter, og tjener penger på renter.
Med investering i rentefond tar du lav, men litt høyere risiko enn på sparekonto og får litt høyere avkastning. En god plassering for penger som skal brukes innen 1-3 års tid.
Rentefond deles inn i pengemarkedsfond og obligasjonsfond:
- Pengemarkedsfond investerer i kortsiktige rentepapirer med varighet på under ett år. På grunn av den korte løpetiden er det her du får aller lavest risiko, men også lavest avkastning. Regn med et sted fra 0,5 til 1 prosent høyere avkastning enn renter i banken.
- Obligasjonsfond investerer i rentepapirer med varighet på mellom ett og tre år. På grunn av lengre varighet tar du litt høyere risiko og får litt høyere avkastning med obligasjonsfond enn med pengemarkedsfond. Regn med et sted fra til 1 til 1,5 prosent høyere avkastning enn renter i banken.
3. Aksjefond
Et aksjefond investerer i mange forskjellige aksjer. Ved å investere i et aksjefond får du eierandeler i et stort antall bedrifter, og risikoen spres godt utover.
Aksjesparing er den formen for sparing som historisk sett har gitt best avkastning over tid, og fond er en enkel og god måte for å dra nytte av utviklingen til aksjemarkedet. Mer enn 2 millioner nordmenn har investert pengene sine i aksjefond, og det er enkelt å komme i gang.
Det finnes mange ulike aksjefond å velge mellom. Hovedsaklig skiller vi dem inn i:
- Indeksfond som er passivt forvaltet og følger en bestemt referanseindeks – med andre ord en bestemt bit av aksjemarkedet. Fordi indeksfond ikke blir aktivt forvaltet, er kostnadene forbundet ved å investere i disse fondene lav i forhold til aktivt forvaltede fond.
- Aktivt forvaltede fond som blir forvaltet av profesjonelle som forsøker å slå indeks. Medfører høyere kostnader.
Historisk har Oslo Børs gitt avkastning på rundt 15 % i året siden 1983, og S&P 500, som er indeks over USAs 500 største selskaper, har gitt 11,88 % årlig avkastning siden 1957. Merk at dette er snittet, og at det også har vært år som har gitt negativ avkastning underveis.
Aksjenorge anslår en årlig forventet avkastning på mellom 4-8 prosent over bankrente i årene som kommer.
På grunn av risikoen som finnes i aksjemarkedet, anbefaler de fleste eksperter en sparehorisont på 5 år eller mer ved investering i aksjefond.
Les også:
Aksjefond for nybegynnere
Indeksfond for nybegynnere
4. Børsnoterte fond (ETF-er)
Børsnoterte fond har mye til felles med aksjefond, ved at de samler investorenes penger og sprer de utover et stort utvalg aksjer og verdipapirer. Den største forskjellen ligger i hvordan fondet blir handlet. Et børsnotert fond kan du nemlig kjøpe og selge på børsen, akkurat som en vanlig aksje.
Fordelen med børsnoterte fond er at utvalget er stort og at du kan komme i gang med små summer. Enkelte aksjefond og indeksfond har høye minimumsbeløp å investere, og det slipper du med ETF-er (Exchange traded funds).
6. Utbytteaksjer
Utbytteaksjer kan gi stabil, passiv inntekt samtidig som de har potensial for å stige i verdi.
Utbytte er når selskaper betaler ut deler av overskuddet sitt til investorene sine. Ikke alle aksjer gir utbytte, men de som gjør det kalles for utbytteaksjer. Utbytte blir vanligvis utbetalt fire ganger i året, og er noe du får i tillegg til en eventuell verdistigning i aksjen.
Koster en aksje 100 kr og selskapet spår utbytte på 5 % vil du få 5 kr i utbytte per aksje du eier i løpet av året. Eier du aksjer for 100.000 kroner i dette selskapet, ville du fått utbetalt 5000 kroner.
Fordi utbytteaksjer oftest er store og stabile selskaper, er det ikke her du får den største veksten, men til gjengjeld er utbytteaksjer gjerne mer forutsigbare enn vekstaksjer og utbytte tatt i betraktning blir avkastningen ofte tilsvarende god.
Hvis utbyttet reinvesteres, kan det gi enda større utbytte til neste år. Som igjen kan reinvesteres året etter.
Utbytteaksjer er populært både blant nybegynnere og viderekomne aksjeinvestorer. Ønsker du forutsigbar utvikling på investeringene dine og har lyst til å plukke aksjer selv, er utbytteaksjer verdt å se nærmere på. For å få en ferdig diversifisert portefølje, kan du vurdere utbyttefond.
Les også:
Investering i aksjer for nybegynnere
Hvordan kjøpe aksjer
7. Aksjer
Aksjer representerer eierandeler i et selskap, og ved å eie en bit av selskapet vil ofte aksjene stige i verdi dersom selskapet skaper gode resultater. Interessen for å investere i aksjer er stor, og over 544.000 nordmenn eier nå aksjer på Oslo børs.
Investering i aksjer er spennende og har potensial for høy avkastning, men det er viktig at du er oppmerksom på risikoen som er involvert og diversifisere så godt du kan utover flere selskaper.
I motsetning til aksjefond hvor investeringen gjerne er spredt utover flere hundre selskaper, sitter de fleste nordmenn med aksjer i kun 5 eller færre selskaper. Eier du så få aksjer, er utviklingen til sparepengene dine veldig tett knyttet til dine få utvalgte aksjer, og du er utsatt for høy risiko.
Investering i enkeltaksjer kan være et godt tilskudd for en ellers diversifisert portefølje, og passer best for deg som er villig til å ta på deg ekstra risiko, samt ønsker et enda tettere forhold til hva pengene dine er investert i.
Les også:
Aksjer for nybegynnere
Hvordan kjøpe aksjer
8. Kryptovaluta
Kryptovaluta som Bitcoin, Ethereum og andre Altcoins er en alternativ investering med høy risiko som ikke passer for alle.
Til tross for dette, eier mer enn 420.000 Nordmenn kryptovaluta i dag, og tradisjonelle investeringsbanker og rådgivere blir stadig mer åpen for at kryptovaluta er noe man bør vurdere å ha i investeringsporteføljen sin.
Interessen i Norge har fått god drahjelp av norske kryptobørser som FIRI, der du kan registrere deg med Vipps eller BankID og overføre penger med vanlig bankoverføring eller Vipps.
Potensialet for høy avkastning er til stede, men vær oppmerksom på at krypto kjøpes og selges i et uregulert marked, uten noen form for investorbeskyttelse.
Markedet er døgnåpent, og er kjent for å være ekstremt volatilt. Her må du være komfortabel med at verdiene dine kan endre seg relativt mye over natten, så dette er ikke et sted å investere penger du ikke har råd til å tape.
Start med små beløp, les deg grundig opp på hva du investerer i og aldri investere mer enn du har råd til å tape.
Les også: Hvordan kjøpe kryptovaluta i Norge
9. Folkefinansierte lån
Folkefinansiering byr på flere interessante investeringsmuligheter. I Norge er det først og fremst investering i eiendomslån som er utbredt innen folkefinansiering, og nordmenn investerer mer enn 1 milliard kroner i eiendomslån på plattformer som Fundingpartner og Kameo.
Når du investerer i folkefinansierte lån, går du sammen med andre investorer for å finansiere lånet, og tjener penger på rentene som bedriftene betaler. Utbetalingene kommer månedlig, og renten er gjerne et sted mellom 7 og 15 % i året.
Selv om avkastningen er høy, er det viktig å være oppmerksom på at det er risiko involvert, og at bedriftene som har lånt penger kan få problemer med å betale tilbake. Vær også oppmerksom på at pengene du investerer blir låst i hele låneperioden, som gjerne er på 1 år eller mer.
Hittil er det få lån som har endt i tap på de norske plattformene, men det vil alltid være smart å spre investeringen din utover flest mulig forskjellige lån for å diversifisere.
Investering i folkefinansierte lån passer for deg som vil ha et attraktivt alternativ til aksjer som fortsatt gir god avkastning. Høy avkastning kommer ikke uten risiko, så prøv deg frem med små beløp og ikke investere mer enn du har råd til å tape i hvert lån.
Les også: Crowdlending i Norge – Det du må vite
10. Eiendom
Det er mange forskjellige måter å investere i eiendom på. Med fysisk eiendom kan du leie ut for å skape faste inntekter samtidig som du får verdiøkning, eller du kan aktivt drive med boligflipping.
Fordelen med investering i fysisk eiendom er at det kan bli høy avkastning, spesielt fordi eiendom ofte er belånt – noe som betyr at investeringen din blir “giret”. Ulemper med investering i fast eiendom er at det kan være vanskelig å få solgt investeringen din når du ønsker, og at prisutviklingen i boligmarkedet samt renter kan ta en uventet vending.
Investering i fysisk eiendom passer best for investorer som ønsker noe fysisk, allerede har en del kapital å investere, og som er komfortable med å ta risiko. For deg som er interessert i eiendomsinvesteringer, men ikke ønsker å kjøpe selv, kan eiendomsaksjer og folkefinansiering være alternativ å se nærmere på.
Les også: 7 Måter å Investere i Eiendom – også uten å kjøpe selv!
Oppsummering om å velge beste investering
Investering kan være en super måte for å bygge opp de økonomiske musklene dine over tid, og du har mye spennende å velge blant – alt fra trygge investeringer nesten uten risiko, til mer risikable investeringer med potensial for virkelig høy avkastning.
Tenk over risikotoleransen din
Hvor stor risiko man er villig til å ta med pengene sine er naturligvis veldig individuelt, men hovedsakelig er det tidsrommet du trenger pengene som bør avgjøre hvor stor risiko du tar på deg. Er det penger du ikke har råd til å tape, bør du ta en grundig vurdering på risikotoleransen din før du investerer dem.
Sett deg godt inn i investeringen du vurderer
Før du investerer betydelige beløp, er det også viktig at du setter deg grundig inn i hva forskjellige investeringer innebærer, slik at du kan ta gode beslutninger. Noen investeringer, som for eksempel aksjer, krever mer kunnskap enn hva passive investeringer som indeksfond og rentefond gjør.
Prøv deg frem med små beløp
Mest lærer du av å faktisk komme i gang, så å prøve seg forsiktig frem med små beløp i begynnelsen kan være en god idé.
Les også: Investering for nybegynnere