Økonomi

Selvstendig næringsdrivende? Her er 5 viktige tips til hjemmekontor

Når du skal starte egen bedrift har du frihet til å jobbe hvor du vil. Her er de viktigste rådene for deg som skal jobbe hjemmefra.

Når du jobber hjemmefra kan det være vanskelig å jobbe like effektivt som på et kontor.

Conta hjelper deg i gang – dette er deres 5 viktigste tips for deg som skal tjene penger hjemmefra.

1. Unn deg selv godt utstyr

Du har gjerne hørt uttrykket “A worker is only as good as his tools.”

Det stemmer, du må ha riktig utstyr for å gjøre en effektiv jobb hjemme. Akkurat hva du bør kjøpe avhenger av hva du driver med, men du bør unngå å jobbe i timesvis på en hard kjøkkenstol eller lett henslengt i sofaen.

For mange er godt utstyr et skrivebord (gjerne hev/senk), en kontorstol, ekstra skjermer og en god laptop. For å unngå stivhet og ryggsmerter kan du alltids teste ut en pilatesball eller en kontorsykkel som et alternativ til kontorstolen.

For andre kan utstyret være verktøy, symaskin, maling og pensler eller pakkemaskin hvis de selger egenlagde varer.

Husk at du kan få skattefradrag på alt utstyret du kjøper til bedriften, mer om det senere.

Les også: 25 Forretningsideer for deg som vil starte for deg selv

2. Velg riktig programvare for deg

De fleste trenger programvare for å kommunisere med kunder, ta vare på dokumentasjon og holde styr på gjøremål.

Google Meet og Google Drive er to gratis verktøy hvor du kan ha møter med kunder og ansatte, og ta vare på dokumentasjonen din. Dropbox har også en gratisversjon.

Fakturerer du timepris kan Harvest holde orden på timene, og jobber du på PC kan Serene App hjelpe deg å fjerne unødvendige distraksjoner.

Når du har egen bedrift må du sende fakturaer til kundene dine. Å bruke et fakturaprogram er den eneste lovlige måten å fakturere elektronisk på. Med Conta kan du lage faktura helt gratis.

Du må også investere i et regnskapsprogram hvis du tjener mer enn 50 000 kroner i året. 

3. Kom inn i gode arbeidsrutiner som gründer

Når du jobber hjemmefra er det lett at rutinene sklir litt ut.

Bekjemp dette med å sette deg selv daglige mål, og skriv de ned i en notatblokk slik at du kan stryke ut ting etter hvert som du blir ferdig.

For å nå målene trenger du gode arbeidsrutiner: jobb noenlunde vanlige arbeidstimer, kle deg for jobb og unn deg en god frokost og en kopp kaffe før du starter.

Noe som er like viktig som arbeidsrutinene er å ta pauser i løpet av dagen. Kom deg gjerne ut hvis du har muligheten til det, men sørg i alle fall for at du ikke sitter foran skjermen eller utstyret ditt i mange timer i strekk.

Pomodoroteknikken er veldig populær og deler opp arbeidsdagen i 25 minutters bolker med flere korte og noen lengre pauser.

TIPS: Bokfør kjøp og salg én gang i uken slik at regnskapsjobben ikke hoper seg opp. Send faktura til kundene så snart arbeidet er utført. Du er lovpålagt å sende fakturaen innen 30 dager etter at varen/tjenesten er levert, og jo tidligere du sender den jo tidligere kan du få pengene på konto.

LES OGSÅ: 8 tips til å få raskere betalt

4. Skill mellom privatliv og jobb

Mentalt kan det også være greit å ha et eget rom, eller et eget område i stuen, hvor du jobber. Når arbeidsdagen er ferdig, lukker du PC-en eller pakker vekk utstyret. Noen dager kan du også komme deg ut av huset og jobbe et annet sted, for eksempel biblioteket eller en kafé.

Da forsterker du skillet mellom privatlivet og jobben din (og du får deg en god kopp kaffe på kjøpet).

Å være selvstendig næringsdrivende vil si at du ikke jobbe 08.00-16.00. Kanskje er du mest effektivt på kvelden eller det passer bedre at du jobber helger? Uansett når du velger å jobbe, bør du sette spesifikke arbeidstider og regne det som er igjen av uken som fritid.

Opplever du at de rundt deg ikke respekterer at du er på jobb? Sett klare regelr for når det er greit å ta kontakt og når du trenger arbeidsro. Det gjelder både familie og venner.

5. Husk skattefradrag du har krav på

Noe som er lett å glemme, er at du kan få skattefradrag for nesten alle kostnadene i din bedrift. Det gjelder både strøm, forsikringer og renholdstjenester, og også møbler og programvare du bruker.

Hvis du kjøper inn ting til hjemmekontoret kan du altså trekke fra kostnaden på skatten din, og få igjen merverdiavgiften du betalte på kjøpet.

Hvis du, for eksempel, kjøper en kontorpult til 4000 kroner + 25 % MVA, kan du føre det i regnskapet ditt som en kostnad. Da slipper du å skatte på de 4000 kronene og du kan også få igjen de 1 000 kronene du betalte i merverdiavgift når du leverer neste MVA-melding.

For å få skattefradrag og MVA-fradrag må du ta vare på alle kvitteringer og fakturaer som viser hva du har kjøpt.

Skattefradrag for enkeltpersonforetak

Skattefradrag for aksjeselskap

NB! Hvis du driver enkeltpersonforetak kan du få et standardfradrag på 1 850 kroner hvis du har et eget kontorrom som kun brukes til bedriften. Det gjelder altså ikke hvis du arbeider i stua, på soverommet eller gjesterommet.

Hvis beløpet virker lite (og det gjør det nok for mange siden det skal dekke internett, strøm, kommunale avgifter og så videre) kan du i stedet velge å få fradrag for faktiske kostnader. Da får du kun fradrag for deler av utgiftene, siden du også bor i boligen. Fordelingen regner du ut basert på enten utleieverdi eller areal.

Om Conta:

Conta jobber med å gjøre arbeidshverdagen enklere for de som driver bedrift i Norge – få gratis hjelp til å starte enkeltpersonforetak eller aksjeselskap, og lag faktura gratis og før regnskapet selv med Conta.

Om forfatteren:

Hanne Mørch jobber som tekstforfatter og markedsfører i Conta. Hun skriver gode faglige artikler for mer enn 100 000 Conta-brukere.

Hanne Mørch jobber som tekstforfatter og markedsfører i Conta. Hun skriver gode faglige artikler for mer enn 100 000 Conta-brukere.

Skriv en kommentar