Økonomi

Slik blir du millionær med Sparing og Investering

Vil du bli millionær? Det kan være enklere enn du tror, så lenge du sparer og investerer nok penger. Faktisk er det ikke så veldig store beløp som skal til hver måned, så lenge du lar rentes rente gjøre underverkene sine.

Hva vil det si å være millionær?

Definisjonen på å være millionær er å ha en formue på en million valutaenheter eller mer. Å bli millionær i Norske kroner er derfor mye enklere enn å bli eksempelvis dollarmillionær. Likevel finnes det mer enn 182.000 Nordmenn som er dollarmillionærer, i følge World Wealth Report

Mer enn 600.000 Nordmenn er millionærer i Norske kroner og i 2022 var det hele 444 milliardærer i Norge. At 182.000 Nordmenn er dollarmillionærer og mer enn 600.000 er millionærer i Norske kroner, kan bare bety én ting: 

Det er mulig for mange av oss å bli millionær. Men en ting er sikkert: Det krever tid, disiplin og gode vaner. Alt er enklere hvis inntekten er høy, men det er også mulig å få bli millionær på en helt vanlig lønn.

Hvordan bli millionær? 

Hvis du vil bli millionær, er det i utgangspunktet to ting du må fokusere på:

 1. Øke forskjellen mellom inntekten og utgiftene dine
 2. Spare differansen og få pengene til å vokse eksponentielt over tid.

Selv om oppskriften er enkel, er ikke de fleste av oss millionærer. De fleste bruker opp alt de tjener hvert år – noe du ikke kan gjøre hvis du vil lykkes. 

Hvis du skal øke forskjellen mellom inntekt og utgifter, har du 3 alternativer: 

 1. Senke utgiftene dine
 2. Øke inntektene dine
 3. En kombinasjon av begge deler

Som vi skal se på senere er det fullt mulig å bli millionær på en helt vanlig inntekt, men det beste er selvfølgelig om inntekten er høy. 

Neste punkt gjelder å sette av differansen til sparing og få pengene til å vokse eksponentielt. Du må kunne spare en god prosentandel av inntekten din og investere pengene smart.

1. Investere pengene dine for å få dem til å vokse raskere

Å spare og investere seg rik er noe alle kan gjøre. Det handler kun om hvor mye du klarer å spare, hvor lang tid du sparer og hvor høy avkastning du får på pengene når du investerer dem. 

Her er et eksempel:

Med en årslønn på 500.000 kroner sitter du igjen med litt over 30.000 kroner utbetalt hver måned etter skatt. Hvis du klarer å spare og investere 5 600 kr av dette hver måned (18%), vil du sitte igjen med 1 million kroner etter 10 år. Da er det tatt utgangspunkt i at du plasserer sparepengene dine i fond eller andre investeringer som gir 8 % årlig avkastning. 

Hadde du klart å sette til side 10 000 kroner hver måned ville du hatt 1,8 millioner kroner etter 10 år, med den samme avkastningen. Med 10 000 kroner spart hver måned i 30 år, ville du hatt over 14 millioner kroner under samme forutsetninger. 

«Rentes Rente» hjelper deg å bli rik med investering

Grunnen til at sparepengene vokser så mye, er at du ved å investere pengene dine får nytte av “rentes rente” effekten. Den sørger for at pengene vokser eksponentielt. Rentes rente oppstår når ny avkastning legges til saldoen på en investering slik at den allerede tillagte avkastningen også forrentes (vokser). 

Over tid vil investeringene dine forrente seg, noe som fører til at de vokser raskere og raskere. 

Du kan tenke deg at det står kr. 10.000,– i fond i ett år med 8 % avkastning som vokser til kr. 10.800,– ved første årsskifte. Året etterpå har beløpet igjen vokst med 8 %. Beløpet blir da 11.664 istedenfor 11.600 fordi renten også tilfaller forrige års rente. 

I begynnelsen går det sakte, men når rentes rente-effekten baller på seg over tid, blir det etterhvert snakk om virkelig store beløp. Jo lenger og jo mer du sparer, jo større vil effekten bli hvert år. 

Her er noen eksempler på effekten av rentes rente:

Ved å spare og investere..

 • 5.600 kroner per måned i 10 år  = 1 million kroner.
 • 3.500 kroner per måned i 14 år = 1 million kroner.
 • 10.000 kroner per måned i 20 år = 5,7 millioner kroner. 
 • 10.000 kroner per måned i 30 år = 14 millioner kroner.
 • 20.000 kroner per måned i 30 år = 28 millioner kroner.
 • 10.000 kroner per måned i 40 år = 32 millioner kroner.
 • 30.000 kroner per måned i 41 år = 105 millioner kroner.
 • 30.000 kroner per måned i 70 år = 1 milliard kroner

* Forutsetter sparing med 8 % årlig avkastning 

At du sitter som 95-åring med 1 milliard på konto er muligens morsommere for arvingene dine enn for deg selv, men å ha 15 – 20 millioner på konto etter 30 år er ikke å forakte. Da har du sikret deg millionær-status og slipper å bekymre deg for økonomien på lang tid så lenge du klarer å forvalte pengene godt. 

2. Sett til side så mye av inntekten du kan, og unngå livsstil-inflasjon

Jo større prosent av inntekten du kan spare, jo raskere kan du naturligvis bli millionær. Klarer du å spare 18 % av en inntekt på 500.000 kroner (371.000 etter skatt), vil du nå millionen innen 10 år. Det tilsvarer som nevnt sparing på 5600 kroner i måneden med årlig avkastning på 8 %.

Det høres kanskje enkelt ut, men det er veldig fort gjort å havne i en situasjon der du automatisk legger opp til større utgifter i hverdagen så fort du skaffer deg den første jobben eller går opp i lønn – såkalt livsstil-inflasjon. Litt finere bil, litt bedre mat, litt finere klokke, litt dyrere ferier..  

Her er det viktig å være konsistent med sparingen, for det er fort gjort å sluntre unna. Det beste er å sette opp faste spareavtaler og få pengene ut av syne så fort de kommer inn på konto. Forskning har nemlig vist at når pengene ikke er lett tilgjengelig, er sannsynligheten for å lykkes med sparingen høyere. 

Les også: Hvordan spare mye penger?

3. Øke inntektene dine over tid

Som du ser er det mulig å spare og investere nok til å bli rik selv på en moderat inntekt, men selvfølgelig er det mye enklere å bli millionær hvis du klarer å få en høy inntekt eller å øke inntekten du har i dag

Det er mange måter du kan øke inntekten din på, for eksempel kan du:

 • Fokusere på karriere og få en godt betalt jobb
 • Ta en midlertidig ekstrajobb
 • Ta frilansjobber
 • Videreutdanne deg slik at du får ferdigheter med høyere etterspørsel og inntekt
 • Starte egen virksomhet 
 • Utforske flere ekstrainntekter

Les også:
Hvordan tjene penger på nett?
Slik skaper du passive inntekter

Oppsummering om å bli millionær ved å spare og investere

Sparing og investering er en metode alle kan benytte seg av for å bli millionær, men det er ingen tvil om at det vil kreve høy disiplin og tålmodighet, spesielt på en vanlig inntekt. Hvis du vil bli millionær raskere vil du måtte fokusere stort på egen karriere, starte din egen bedrift eller supplere den vanlige inntekten din med en annen ekstrainntekt. 

Viktigst av alt, er det å ikke bruke alle pengene du tjener.

Sett til side for sparing og investering. Best er det om du begynner så tidlig som mulig, for effekten av rentes rente vil sette inn!

Les også:
Hvordan tjene penger og bli rik på eiendom?
Hvordan tjene penger og bli rik på aksjer?

Flere artikler om personlig økonomi:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar