Økonomi

Hvordan tjene penger på Gaming? 7 Populære metoder

Du har sikkert fått med deg at det kan være mye penger å tjene på gaming og videospill. 

Gaming-industrien er verdt mer enn 150 milliarder dollar globalt og enkelte proffspillere, Youtubere og streamere tjener millioner av kroner i året.

Men hvordan kan du selv få en bit av kaka selv og tjene penger på gaming? Det får du vite her!

Kan man tjene penger på gaming?

Svaret er ja, det er mange muligheter for å tjene penger på gaming. Du kan tjene penger på å spille selv, utvikle spill, lage innhold eller å investere i spillbransjen. 

Ting som lar deg tjene penger på gaming er blant annet:

 • Streaming
 • Investering i gaming selskaper
 • Å bli proffspiller innen eSport
 • Spillutvikling
 • Starte en youtube kanal eller blogg
 • Spille play to earn spill
 • Investering i gaming-krypto

Her skal vi gå gjennom hver av de vanligste måtene for å tjene penger på spill.

1. Streaming

Streaming er en av de mest utbredte metodene for å tjene penger på gaming. 

Enkelt forklart filmer du skjermen din samtidig som du spiller og strømmer filmen til seere på en plattform som Youtube eller Twitch. Mange streamere tjener nok til å leve av spilling på fulltid og enkelte tjener ekstremt mye penger på streamingen sin. 

Men å komme til det punktet hvor du får betalt for å streame spill tar tid, energi og krever at du lager innhold som folk vil se på. Det er en veldig liten del av streamere som tjener mye penger. 

På Twitch får eksempelvis de 5000 beste kanalene mer enn 75 % av seertiden, av mer enn 2 millioner kanaler. Hvis du likevel føler deg rå på gaming og tror andre vil like å se deg spille, så kan streaming være noe for deg!

Slik tjener man penger på streaming av spill:

Donasjoner fra følgere

Nesten alle streaming-plattformer lar seerne gi donasjoner og tips til streameren. 

Å få belønning fra seerne dine fordi de setter pris på deg og det du gir dem av underholdning, må være en god følelse!

Det er ikke vanlig å gi bort store donasjoner, men mange små donasjoner kan etterhvert bli betydelige summer. 

Abonnenter / Subscriptions

På enkelte plattformer kan seerne abonnere for å se deler av innholdet ditt. Her kan du for eksempel opprette et eget abonnement der du gir seerne dine eksklusivt innhold. 

Det er vanlig å ta betalt rundt 20 kroner per abonnement og igjen er det mange små summer som kan bli til store summer over tid.

Annonsering

Annonser ser du overalt på internett og streaming er intet unntak. Ikke alle streaming-plattformer har tradisjonell reklame, men på eksempelvis Youtube kan automatiske annonser som plasseres før og etter videoene dine gi en god ekstra inntekt. 

Sponsing

Å inngå samarbeid med bedrifter og merkevarer er nok en måte for å tjene penger på streaming. Det er flere måter dette kan fungere på. Det kan for eksempel gå ut på å plassere tradisjonelle annonser som bannere og videoer før, midtveis og etter videoene dine, eller at du får betalt for å spille et spesifikt spill. 

Affilliate markedsføring

Med affiliate markedsføring inngår du samarbeid med bedrifter og får betalt hver gang du gir dem en kunde. Dette spores typisk via lenker du kan plassere i bioen din eller i video beskrivelser. 

Her kan du eksempelvis lenke til relevante gaming produkter som PC-utstyr, gaming-stoler eller spill. Hvis noen handler via lenken din, får du betalt en viss prosent av handelen. 

2. Investere i gaming selskaper

Take-Two Interactive sin aksjekurs.

En god måte for å tjene penger på gaming uten å spille selv, er å kjøpe aksjer i et eller flere gaming-selskaper. 

På bildet ovenfor ser du utviklingen i aksjekurs for Take-Two Interactive, selskapet som står bak blant annet Grand Theft Auto og Red Dead Redemption. 

Ved lansering av GTA 5 i september 2013 kostet aksjen 17 dollar. I januar 2021 kostet aksjen 210 dollar. Det tilsvarer en økning på mer enn 1100 %… Hvis du hadde kjøpt aksjer for kun 10.000 kroner i 2013 ville de samme pengene være verdt mer enn 120.000 kroner i 2021. Hadde du investert for 100.000 kroner, ville de være verdt 1,2 millioner kroner i 2021.

Det er mange store spillselskap som er børsnotert og du kan investere i. 

Hvis du har troen på at spillselskapene vil lansere populære spill og tjene mye penger i fremtiden, kan en investering i aksjer som dette være en spennende og lønnsom måte for å få avkastning på sparepengene dine. 

Populære spillselskap du kan kjøpe aksjer i er: 

 • Take-Two Interactive (Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, NBA 2K)
 • Activision Blizzard (Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch, Candy Crush Saga)
 • Capcom (Resident Evil, Monster Hunter, Devil May Cry, Street Fighter, Mega Man)
 • Electronic Arts (Apex Legends, Battlefield, NFL, FIFA, Madden, diverse mobilspill)
 • Zynga (CSR Racing, Empires & Puzzles, Toon Blast, Words with Friends)
 • Nintendo (Nintendo spillkonsoller og spill)
 • Nvidia (Gaming hardware / skjermkort) 

Alle aksjene kan enkelt kjøpes hos en nettmegler som Nordnet. (Annonse)

Merk: Det er alltid risiko ved å investere penger. Risiko er prisen man må betale for å kunne få avkastning. Hvor stor risiko, avhenger av type investering. Vær klar over at du kan tape deler eller hele beløpet du har investert. Les deg alltid godt opp på risikoen som er forbundet med ulike typer investeringer.

Les også:
Aksjer for nybegynnere – Slik kjøper du aksjer
Investering for nybegynnere – 6 ting å investere i

3. Bli proffspiller innen eSport

eSport er profesjonelle gaming-konkurranser. 

I 2020 hadde esport et publikum på 495 millioner mennesker over hele verden og det er anslått at e sport-industrien vil være verdt 1.5 milliarder dollar innen 2023.

Med så store tall, er det naturligvis også mye penger involvert – både for dyktige spillere og i bransjen generelt. 

Å lykkes som proffspiller innen eSport er ingen enkel oppgave, men hvis du klarer det kan du tjene svært gode penger.

Pengene kommer typisk i form av premier du vinner av å komme langt i konkurranser og sponsorater. 

4. Investere i krypto-gaming tokens

bilde fra krypto spillet The Sandbox

Gaming tokens kombinerer to ekstremt populære bransjer: kryptovaluta og gaming. 

Du har kanskje fått med deg at kryptovaluta tilhørende spill som Axie Infinity, Decentraland og The Sandbox har økt enormt i verdi siden de ble lansert. 

De siste årene har det dukket opp flere og flere såkalte “Play to Earn” spill som bruker kryptovaluta som in-game valuta og det er forventet at utbredelsen av dette vil øke mye i årene som kommer.

Med krypto gaming kan spillerne kjøpe og selge ting som karakterer, våpen og skins på innsiden av spillet for spillets egne kryptovaluta. 

I disse spillene kan spillerne også tjene kryptovaluta på å utføre oppgaver, som de videre kan veksle til vanlige penger hos en kryptovaluta børs.

Nøkkelen til å tjene penger på krypto gaming tokens er å investere tidlig tokens tilhørende spill før de virkelig blir populære. 

Siden krypto-gaming er nytt og fortsatt lite utbredt, ligger det et stort potensiale for å tjene penger på dette.

Les også: 
Hvordan kjøpe kryptovaluta?
Hvordan tjene penger på kryptovaluta?

5. Spille “Play to earn” spill

Play to Earn spill lar deg tjene penger i form av kryptovaluta på å spille. 

Betalingen får du i spillets tilhørende kryptovaluta, som du senere kan veksle til vanlige penger hos en kryptovaluta børs. 

Mange mener at dette er fremtiden for gaming og at det vil endre store deler av gaming-industrien som vi kjenner den i dag. 

Selv om det fortsatt er tidlig i utbredelse, har det de siste årene har det dukket opp flere krypto-baserte spill på markedet. 

Flere av dem er allerede live og kan spilles, men de fleste venter fortsatt på lansering.

De fleste Play to Earn spill er gratis å komme i gang med, men enkelte spill krever en investering for at man skal komme i gang. 

Som eksempel krever Axie Infinity at du kjøper 3 spillfigurer (NFTer) som koster ca 1500 kroner hver i Ethereum før du kan starte med spillingen. 

Noen av de største spillene på markedet i dag er:

 • Axie Infinity
 • The Sandbox
 • Decentraland
 • Illuvium
 • My Neighbor Alice

6. Start en Youtube kanal eller Blogg

Hvis du har stor interesse for gaming og vil tjene penger på lidenskapen din, kan du vurdere å starte en Blogg eller youtube-kanal som handler om gaming. 

Her kan du for eksempel by på spill-anmeldelser, tips og triks, guider, klipp fra andre spillere og anmeldelser av diverse gaming-utstyr. 

Du kan tjene penger på automatiske annonser som blir plassert på youtube kanalen eller bloggen din, og supplere med eksempelvis affiliate markedsføring. 

Gaming-kanalen Red Arcade, som ble startet av en Norsk 19-åring tjente for eksempel 1,7 millioner kroner så tidlig som i 2017. 

Det kanalen gjør er å klippe sammen andre sine morsomme gaming-videoer og publisere dem. 

7. Bli spillutvikler

En kjempegod måte for å tjene penger på gaming er å bli spillutvikler. Da kan du utvikle dine egne spill, eller få deg jobb som utvikler i et stort gaming-selskap. 

Spillutviklere er ettertraktet i arbeidsmarkedet og har ofte gode lønninger. For å bli spillutvikler vil du være nødt til å lære deg å kode. 

Du kan lære deg spillutvikling på egenhånd, eller gå et av mange studier som lærer deg dette. 

Kanskje blir du neste Markus Persson, milliardæren som laget Minecraft? 

Les også:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar