Økonomi

7 Alternative Investeringer – for å diversifisere porteføljen din

Er du lei av aksjer og fond, eller vil du diversifisere investeringene dine for å gjøre det sikrere i fremtiden?

Det kan være mange gode grunner til å se nærmere på alternative investeringer. En diversifisert investeringsportefølje vil som regel være tryggere enn en portefølje hvor alle pengene er lagt i samme båt. 

Eksempelvis kan geopolitisk uro og kriser gjøre at avkastningen fra fond og aksjer blir lavere enn hva man ønsker. Eller kanskje er du bare lei aksjemarkedet og har lyst til å prøve noe nytt?

Det er mye forskjellig man kan investere penger i, og her har vi samlet noen av de beste alternative investeringene.

Hva er alternative investeringer?

Alternative investeringer er investeringer som skiller seg fra hva du finner på en vanlig børs med aksjer og obligasjoner, og som gjerne ble sett på som utradisjonelle for 10-15 år siden. Alternative investeringer kan være eiendom, råvarer og edelmetaller, valuta, kryptovaluta og fysiske samleobjekter.

1. Crowdlending

Crowdlending er enkelt forklart folkefinansiering av lån, og innebærer å investere i lån til eiendomsbedrifter og tjene penger på renter.

Her går du sammen med andre investorer for å finansiere et lån – typisk til en eiendomsutvikler som skal ferdigstille et boligprosjekt. Du investerer pengene dine i et eller flere lån og tjener penger i form av rentene som låntaker betaler for lånet.

Avkastningen du kan forvente er i snitt 8 %, men kan også være høyere. 

Alt foregår i kontrollerte former via kjente tjenester som Kameo, hvor det er gratis å registrere seg og man kan starte med å investere så lite som 500 kroner. Renteutbetalingene kommer jevnlig og automatisk tilbake til deg, oftest med månedlige utbetalinger. 

Crowdlending er en relativt ny måte for å investere her i Norge, men har raskt økt i popularitet etter det ble tilgjengelig i 2017. Det har resultert i at Kameo siden oppstart har formidlet lån for mer enn 2,3 milliarder kroner siden.

En stor del av årsaken til at crowdfunding av lån er blitt så populært, er at investerings formen gir en god balanse mellom avkastning og risiko: Gjennomsnittlig avkastning hos Kameo er nemlig 8,88 %

Som med andre investeringer innebærer crowdlending risiko, og risikoen med crowdlending er først og fremst at låntakeren ikke klarer å betjene lånet. 

Les også:

2. Kryptovaluta

Kjøpe kryptovaluta hos Firi

Investering i kryptovaluta passer for deg som har høy toleranse for risiko og som ønsker noe spennende og nytt å investere i.

Interessen for å investere i kryptovaluta som Bitcoin og Ethereum har økt enormt de siste årene, og i dag anslås det at rundt 420.000 Nordmenn har investert i digital valuta.

En viktig årsak til at flere Nordmenn har investert i kryptovaluta, er at det har blitt lansert norske kryptobørser som FIRI og NBX, hvor du registrerer deg med BankID og overfører penger med vanlig bankoverføring.

I 2024 har det også blitt lansert en rekke ETF-er, som gjør det enda enklere å investere i Bitcoin hos tradisjonelle nettmeglere som Nordnet.

Historisk har kryptovaluta gitt ekstreme avkastninger, men husk at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. Noen mener vi fortsatt er tidlig ute når det kommer til krypto, mens andre mener vi er midt inne i tidenes boble. 

Merk at investering i kryptovaluta innebærer høy risiko. Kryptovaluta er veldig volatilt og kan både stige og synke mye på kort tid. Så lenge du er klar over risikoen som er involvert og ikke investerer mer enn du har råd til å tape, kan kryptovaluta være et spennende sted å investere. 

Les også:

3. Edelmetaller

Historisk gullpris
Historisk gullpris 1975-2022, hentet fra goldprice.org

Å investere i edelmetaller som gull og sølv har lenge vært en populær metode for å diversifisere en bred investeringsportefølje.

La oss ta gull som eksempel: Gull er et edelt metall som har hatt verdi i flere tusen år og i dag er gull en av verdens mest populære eiendeler å investere i. Gull er en interessant investering fordi det gyldne metallet har en tendens til å stige i verdi når andre investeringer gjør det dårlig.

Når det er usikkerhet i den globale økonomien og aksjemarkedet eller inflasjonen er høy – så skinner gjerne gull enda sterkere enn vanlig. Dette har gjort at gull blir ansett som en trygg havn i usikre tider og at investering i gull er en god sikring mot fall i andre markeder. 

Det er verdt å merke seg at de fleste ikke investerer edelmetaller for å bli rike. Historisk har nemlig aksjemarkedet gitt bedre avkastning enn eksempelvis gullprisen. Men hvis du vil diversifisere investeringene dine og sikre deg mot dårlige tider i aksjemarkedet, obligasjonsmarkedet og mot inflasjon, kan investering i gull være en god måte å gjøre det på. 

Det er mange måter for å investere i gull, både direkte og indirekte: 

  • Børshandlede fond (ETF-er)
  • Gullaksjer
  • Aksjefond med fokus på gullselskaper
  • Børshandlede råvarer (ETC-er)
  • Børhandlede sertifikater (ETN-er)
  • Fysisk gull (Gullmynter og gullbarrer)

De fleste alternativene er tilgjengelig hos nettmeglere som Nordnet. Nordnet er Nordens største nettmegler for aksjer, fond og råvarer med over 1 million kunder. (Annonse)

Les også:

4. Råvarer

Hvem som helst kan investere i råvarer som olje, kaffe, kakao, ris, havre, mais og sukker. I likhet med gull og sølv, korrelerer heller ikke råvarer som dette med aksjemarkedet og obligasjoner. 

Her er valgmulighetene mange og det er viktig at du setter deg godt inn i hva som driver prisene for de ulike råvarene på både kort og lang sikt. Her spiller nemlig alt fra været til geopolitiske forhold og sesongvariasjoner inn på prisutviklingen. 

Investering i råvarer som dette er derfor best egnet for deg som er litt over snittet spesielt interessert.  

5. Eiendom

Å investere i eiendom som leiligheter, eneboliger og næringsbygg har vært populært i alle år, både blant privatpersoner og profesjonelle aktører. Historisk har eiendomsprisene i Norge hatt meget god utvikling og eiendom blir ansett som en trygg investering. 

Det er flere måter man kan få avkastning ved å investere i eiendom. De vanligste formene for investering i eiendom av privatpersoner er å: 

  • Kjøpe for å leie ut over lengre tid
  • Kjøpe for å pusse opp og videreselge (boligflipping)

Den store utfordringen med å investere i eiendom er kravet til egenkapital, da det kreves mye penger bare for å kunne kjøpe en liten leilighet. 

Selv om eiendom ofte er gode investeringer, er det naturligvis risiko involvert her også. Selv om man investerer i eiendom vil det ikke nødvendigvis lønne seg i alle tilfeller. 

Les også:

 

6. Fysiske gjenstander

Fysiske gjenstander som kunst, biler, klokker, whiskey, vesker og vin er spennende alternativ til å eksempelvis investere i indeksfond.

Kunst er faktisk en av de mest populære alternative investeringene i verden, og har vært det i flere hundre år. I dag er markedet for fysisk kunst er estimert å være verdt mer enn 500 millioner kroner.

Selv om kunst kan være en lønnsom investering, er det faktisk ikke investeringen som har gitt den beste avkastningen blant fysiske ting de siste årene. 

De siste ti årene har kunst gitt rundt 70 % avkastning, mens eksempelvis sjelden whiskey har gitt 478 % avkastning og klassiske biler har gitt 193 %. Den klare kvinne-favoritten er dyre vesker, som har steget 108 % i verdi de siste ti årene. 

Vin har gitt 127 % avkastning, klokker 89 %, mynter 72 % og smykker 67 %.

Til sammenligning har S&P 500, aksjeindeksen som følger USAs 500 største selskaper, steget 220 % i samme periode.

7. Investere i deg selv

Ved å investere i deg selv kan få bedre kunnskap om emner som kan være verdifullt både i arbeidsmarkedet og når det kommer til investeringer. 

En investering i deg selv kan være å lese bøker, ta kurs eller utdanning innen temaer som interesserer deg – Først og fremst med hensikt om å lære noe som kan gi deg selv høyere inntekter på sikt.Det finnes haugevis av bøker og kurs som er laget av de beste personene innen ulike fagfelt.

Hvorfor ikke investere litt penger og få muligheten til å lære av de beste, som har klart det før deg?

Noen siste ord om alternativ investering

Som du nå har sett, er det mange interessante, alternative investeringer man kan prøve seg frem med , og flere av dem er lett tilgjengelig hos de fleste gode nettmeglere via produkter som ETF-er (Børsnoterte fond) og CFDer. Vær oppmerksom på at enkelte investeringsprodukter som dette har høy risiko, og ta derfor de forhåndsreglene du kan.

Les også: 49 Tips til ekstrainntekter du kan starte med i dag

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar