Økonomi

6 Grunner til å Spare og Investere når du (enda) er ung

Er du ung, men usikker på om du bør spare og investere pengene dine eller ikke? Her har jeg samlet 6 gode grunner til at du bør spare og investere i 20-årene hvis du har mulighet til det. 

Når du er ung og akkurat har begynt å tjene dine egne penger, står fristelsene gjerne på rekke og rad. Det er mange sosiale ting å være med på og du får kanskje lyst til å dra på reiser, oppgradere til en finere leilighet eller kjøpe en ny bil. 

Men det er nettopp nå du virkelig har mulighet til å leve på et lavt budsjett uten at noen ser rart på deg. Dessuten får du fullt utbytte av rentes rente på investeringene dine. Det gjør at selv små beløp spart kan bli store beløp over tid! 

Jo raskere du kommer i gang med sparing og investering, jo lettere blir det til en god vane som du tar med deg resten av livet. Og slapp av – Du kan fint ha det gøy selv om du er fornuftig og sparer penger!

Les også: 9 Beste apper for sparing og investering

6 Grunner til å spare og investere når du er ung

1. Som ung har du muligheten til å være sparsom!

Når du er ung har du muligheten til å være sparsom uten at folk rundt deg synes det er rart! Ved å vente noen år med å heve levestandarden din etter du har fått jobb, kan du spare mye penger. 

Selv når du har kommet i jobb etter studier kan du fortsette å bo billig i kollektiv, hybel eller en liten leilighet. Hvis du har behov for bil, er det heller ingen som reagerer på at du kjører rundt i et gammelt “vrak” når du er ung. 

Å heve levestandarden er selvfølgelig godt og skal gjøres på et tidspunkt, men du trenger ikke å forhaste deg med det. Unn deg gjerne litt bedre mat for eksempel, men forsøk å holde ut på det lave studentbudsjettet noen år etter du er ferdig utdannet, så får du spart opp betydelige summer! 

Les også: 49 ting som kan gi deg ekstra inntekt på 10.000 i måneden

2. Tiden er på din side for sparing og investering

Å spare og investere i 20-årene er en fantastisk ting fordi tiden virkelig er på din side. Det gjør at du får fullt utbytte av det som kalles rentes rente. 

Rentes rente er når investeringene dine forrenter seg over tid. Dette kan da gjøre om penger du har spart til et mye større beløp bare etter noen få år. 

Nedenfor ser du hvor mye penger det kan bli av jevn sparing og investering over tid. I eksempelet er det tatt utgangspunkt i sparing / investering av et engangsbeløp på 50.000 kr + 5000 kr hver måned i 10, 20 og 30 år. 

Du ser hvor stort beløp det blir på sparekonto med 2,5 % rente og hvor mye mer avkastning det blir over tid ved å spare i aksjefond med 8 % årlig avkastning. 

SpareformÅrlig avkastning10 år20 år30 år
Sparekonto2,5 %745 000 kr1 635 000 kr2 774 577 kr
Aksjefond8,0 % 1 000 000 kr3 096 000 kr7 591 000 kr

Som du ser har tid ekstremt mye å si når det kommer til hvor store beløp du kan spare opp. Jo tidligere du kommer i gang med sparing og investering, jo mer får du spart opp. Så enkelt er det! 

Les også: 

3. Å leve et godt liv trenger ikke å gjøre deg blakk.

Det er fullt mulig å leve et godt liv og være med på morsomme ting uten å bli blakk! Jeg mener i hvert fall det er fullt mulig å balansere et godt liv sammen med å spare penger når du er ung. 

Du kan fremdeles henge med vennene dine, ha det gøy med familie, dra på ferie og mer – alt mens du holder deg på et realistisk budsjett. Det kan godt være at venner og andre rundt deg kaster rundt seg med penger, men husk at du ikke er en kjedelig person bare fordi du sparer penger. Du er bare litt mer fornuftig!

Myten om at folk som sparer penger er kjedelige er rett og slett ikke sant og det er ingen grunn til å bruke opp alle pengene dine for å ha det bra. 

4. Du vet aldri når du kommer til å trenge penger

Hvis du ikke sparer og investerer når du er ung, er det noe du fort kan komme til å angre på når du blir eldre. Du vet nemlig aldri hvordan ting kan se ut i fremtiden. 

Bare fordi du ikke sparer penger når du er ung, betyr ikke det at du ikke vil trenge sparepenger senere. Du kan aldri være sikker på om du kan miste jobben din, bli permittert, om bilen din kan gå i stykker, om vaskemaskinen ryker eller lignende. 

Sparepengene du sparer opp i tidlig alder kan derfor hjelpe deg mye gjennom vanskelige perioder senere i livet!

Å spare opp en solid buffer-konto for uforutsette kostnader bør være høyt på prioriteringslista når du er ung, og spesielt med en gang du har kommet ut i jobb. Ved å ha en økonomisk buffer får du en tryggere og mindre stressende personlig økonomi og kan betale for små og store uforutsette kostnader den dagen de vil dukke opp. 

5. Sparing i ung alder gir gode sparevaner når du blir eldre

Et populært utsagn er at vanene du får deg i 20-årene definerer hvordan 30 og 40-årene dine vil bli. Selv om du kun får spart opp beskjedne beløp når du er ung, er det å skape seg en vane for sparing og investering i ung alder viktig for hvordan den personlige økonomien din vil se ut senere i livet. 

Hvis du venner deg til å spare for eksempel 10 eller 20 % av inntekten din når du er ung og har lite å rutte med, vil det være mye enklere å fortsette med sparingen når du blir eldre og får høyere inntekt. 

Hvis du alltid bruker opp alle pengene dine og lever lønning til lønning hver måned uten å ha oppsparte penger, kan jeg love deg at du fort vil kjenne på stress over den personlige økonomien din når du blir eldre. 

6. Hvorfor ikke begynne å spare penger i 20-årene hvis du kan?

Når du er ung har du sannsynligvis ikke den høyeste inntekten i verden og har heller ikke mulighet til å spare store beløp hver måned. Men å spare litt penger når du er ung er bedre enn å ikke spare noe.

Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, start gjerne med en hundrelapp eller to i måneden for å komme på rett spor. Det viktigste er å komme i gang.

Det gir hvertfall ingen mening for meg å bruke alle pengene blindt bare fordi de er der. Etter min mening vil det alltid være en god idé å spare penger når du er ung. 

Selv om du bare er i stand til å spare et lite beløp, er det mye bedre enn å ikke spare noe. Husk at nå er både tid og rentes rente er på din side. Dette kan gjøre at de små beløpene du faktisk får spart vil vokse til et mye større beløp over tid hvis de investeres riktig. 

Oppsummering om sparing og investering i ung alder

For å oppsummere hele dette innlegget: Du bør definitivt spare og investere i 20-årene hvis du har muligheten til det! 

Selv om du kun får spart opp beskjedne beløp, er det mye bedre enn ingenting. Det er nå du har muligheten til å leve på budsjett uten at noen hever øyenbryna, og rentes rente er på din side.

Du trenger ikke å oppgradere bil, klær, møbler og leilighet så fort du har muligheten til det – faktisk bør du vente så lenge du kan. 

Ved å komme i gang med sparing og investering i ung alder vil også gi deg viktige sparevaner du vil få nytte av senere i livet. 

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar