Økonomi

Sjekk Betalingsanmerkning Gratis: Steg for steg

Er du usikker på om du har en betalingsanmerkning eller ikke? Det er enkelt å sjekke om du har betalingsanmerkninger selv – og det er gratis. 

Her ser du hvordan du enkelt sjekker om du har betalingsanmerkninger ved hjelp av 3 forskjellige tjenester.

Hvorfor sjekke om du har betalingsanmerkninger?  

Hvis du skal søke om lån, utleie, kredittkort eller abonnement vil banken eller firmaet du skal låne penger av kredittvurdere deg. Opplysningene får de fra kredittopplysnings-senteret, hvor de ser din kredittscore og om du har betalingsanmerkninger.

Målet med å hente disse opplysningene er å avgjøre om du er en person som kan betale for deg eller ikke. Hvis du har en eller flere betalingsanmerkninger, kan det se ut som at du enten ikke har betalingsevne eller at du ikke ønsker å betale for deg. 

Resultatet av en betalingsanmerkning er som regel avslag på søknaden din om lån, kreditt og abonnementer. Å undersøke om du har en betalingsanmerkning er derfor lurt, slik at du kan rydde opp for deg og øke sannsynligheten for å få lån, kreditt og abonnementer. 

Hvordan sjekke om du har betalingsanmerkning? 

Du kan sjekke om du har betalingsanmerkning hos uScore, Bisnode eller Experian. Du trenger bare å kredittsjekke deg selv hos et av foretakene. Hvis du først har sjekket et sted, vil du ikke finne flere betalingsanmerkninger et annet sted. 

1. Sjekk betalingsanmerkninger med uScore

Test og erfaringer med uscore - header med logo

Å sjekke om du har betalingsanmerkninger hos uScore er gratis og enkelt. Her får du se alt det samme som bankene ser og du får en enkel og god forklaring på hva all informasjonen betyr. 

uScore som tidligere het Defero – er en Norsk, gratis tjeneste med over 740.000 brukere som samarbeider med verdens mest brukte kredittbyrå, Creditsafe. 

Når du sjekker om du har betalingsanmerkning hos defero, får du samtidig se din egen kredittsjekk med kredittscore og tall fra skattemeldingen helt gratis. Det er derfor vi liker denne tjenesten best. 

Defero har flere nyttige funksjoner:

 • Sjekk om du har betalingsanmerkning
 • Se hva kredittscoren din er 
 • Se dine aktive kredittkort og lån fra gjeldsregisteret
 • Se hvilken rente du kan få på lån basert på din kredittscore
 • Egen budsjett-app som gir deg god kontroll på egen økonomi

For å sjekke om du har betalingsanmerkning gjør du følgende: 

 1. Gå til uScore.no og registrer deg med BankID. 
 2. Når du er innlogget vil du se om du har aktive betalingsanmerkninger. Dette vises rett under “hjulet” med kredittscore. 

2. Sjekk betalingsanmerkninger med Bisnode

Å se om du har betalingsanmerkninger med Bisnode er også enkelt og gratis. 

Bisnode har et litt mer traust utseende og du får ikke så mange ekstra funksjoner, men de gir deg opplysningene du trenger. 

I tillegg til å sjekke betalingsanmerkninger hos Bisnode, kan du: 

 • Se din kredittscore (kr 49,-)
 • Sette kredittsperre på deg selv (gratis) 
 • Se dine gjenpartsbrev (gratis) 

For å se om du har betalingsanmerkning med Bisnode:

 1. Gå til denne siden og registrere deg med BankID.
 2. Når du er innlogget, finn frem til “Mine Opplysninger” og klikk “Velg
 3. Her får du opp flere faner med ulik informasjon.
 4. For å se betalingsanmerkninger, velg “Betalingserfaring”.

Dersom du har betalingsanmerkninger, vil de dukke opp her: 

3. Sjekk betalingsanmerkninger med Experian

Også hos Experian er det gratis å sjekke om du har betalingsanmerkninger.

Experian har en litt mer “gammeldags” løsning enn Defero og Bisnode, men den fungerer helt fint. Hos Experian kan du også sjekke gjeldsinformasjon, se dine gjenpartsbrev og sette kredittsperre på deg selv. 

Slik sjekker du betalingsanmerkninger med Experian:

 1. Logg inn med BankID
 2. Finn frem til “Kredittinformasjon” på hovedmenyen
 3. Last ned PDF-filen som ligger der. 

I PDF filen du har lastet ned, vil du se et eget felt for eventuelle betalingsanmerkninger: 

Hvordan slette en betalingsanmerkning? 

Du har to alternativer for å bli kvitt betalingsanmerkninger. Du kan betale hele beløpet her og nå, eller vente i fire år til anmerkningen går vekk. 

Betale for deg

For å bli kvitt en betalingsanmerkning må hele beløpet du skylder betales. Det er viktig å betale hele beløpet, inkludert renter og forsinkelsesgebyrer. Når beløpet er betalt vil kredittopplysningen få beskjed og slette saken. Det kan ta opp til seks virkedager før saken er slettet etter du har betalt. 

Vente til det er gått fire år

Betalingsanmerkninger blir slettet etter fire år. Når fire år er gått, må eventuelt inkassobyrået ta nye rettslige skritt for å registrere en ny betalingsanmerkning på deg. 

Les også: Slik blir du kvitt gjeld raskt

Oppsummering om å sjekke betalingsanmerkninger

Alle kan være uheldige med sin personlige økonomi i perioder og noen er ekstra uheldige som ender opp med betalingsanmerkning. Å ha en anmerkning er frustrerende da man plutselig mister muligheten til ting som å bestille abonnement på en mobiltelefon, leie leiligheten man ønsker eller få lån i banken. 

Heldigvis er det enkelt å finne ut om du har en betalingsanmerkning og hvem du skylder penger. Hvis du er i en situasjon der du ikke har mulighet til å betale for deg, er det viktig at du kontakter inkassobyrået du skylder penger og slik at du kan få satt opp en betalingsavtale. 

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar