Å kredittsjekke deg selv kan være et nyttig verktøy for å få pekepinn på hvordan den økonomiske situasjonen din er, og for å finne ut hvordan banker og andre selskaper vurderer betalingsevnen din.
Kanskje har du opplevd å:
- Få et gjenpartsbrev i posten med beskjed om at det er utført en kredittsjekk på deg?
- Ikke få lånet du har søkt om i banken, eller fått avslag på søknad om et abonnement?
I Norge er alle banker og aktører som skal gi lån og annen kreditt, lovpålagt å kredittsjekke deg som søker. Målet er at kredittsjekken skal gi dem et klart bilde på om du har god nok betalingsevne til å kunne betale tilbake i rimelig tid.
Hvis du har opplevd å få avslag på en lånesøknad eller avbetaling, har banken som skulle gitt deg kreditt, utført en kredittsjekk av deg med dårlig resultat.
Her får du vite hva en kredittsjekk er, hvordan du kan kredittsjekke deg selv gratis og hvordan du kan forbedre kredittscoren din.
Hva er en kredittsjekk?
Kredittsjekk er et verktøy banker og andre utlånere benytter for å vurdere om en person vil betale tilbake gjeld innen rimelig tid. I kredittsjekken benyttes demografiske data som alder og utdannelse, samt tall fra skattelister som inntekt, eksisterende gjeld, om du har betalingsanmerkninger og hvor ofte du har flyttet.
En kredittsjekk gir tall på hvor kredittverdig du som forbruker er. Dette tallet kalles kredittscore.
Slik kan du kredittsjekke deg selv gratis
Å kredittsjekke deg selv er enkelt, gratis og tar kun noen få minutter hvis du gjør det hos riktig tjeneste:
1. Kredittsjekk deg selv med Defero (gratis)

Den beste måten vi har funnet for å kredittsjekke seg selv, er med Defero som er en helt gratis tjeneste. Du registrerer deg gratis med BankID og får umiddelbart se din kredittsjekk.
Hos Defero får du raskt se din egen kredittscore, og i tillegg gir tjenesten gode forklaringer på hvorfor scoren din er som den er. Du får se hvordan din score er i forhold til andre på din alder, og i forhold til andre med samme postnummer som deg selv.
Hvis du har betalingsanmerkninger, vil også dette vises.
-> Kredittsjekk deg selv gratis med Defero
I tillegg kan du bruke Defero til å få oversikt over din eksisterende gjeld, du kan benytte en god budsjett-funksjon for å holde oversikt på økonomien din, og du kan få gode betingelser på lån og refinansiering basert på din egen kredittscore.
Alt nevnt ovenfor er gratis, men du kan også opprette en premiumkonto for å laste ned fullstendig kredittrapport om deg selv med enda mer detaljer.
2. Kredittsjekk deg selv hos Bisnode (49 kr)
Å kredittsjekke deg selv hos Bisnode er enkelt, men koster 49 kroner. Generelt har Bisnode en kjedeligere brukeropplevelse enn defero og færre tilleggsfunksjoner, men tjenesten gir deg svar på det du lurer på. Du registrerer deg enkelt med BankID.
I tillegg til å kredittsjekke deg selv og få se din kredittscore, kan du sjekke betalingsanmerkninger, lese alle dine gjenpartsbrev og sette kredittsperre på deg selv hos Bisnode.
Hvorfor er det viktig med godt resultat på kredittsjekk?
En god kredittscore kan potensielt gi deg bedre rentevilkår på lån i banken, og vil hjelpe deg få innvilget kreditt og mulighet til å kjøpe ting som mobiltelefon på avbetaling. En dårlig score på kredittsjekk kan i verste fall føre til at du ikke får innvilget lån og mulighet til å kjøpe produkter på avbetaling.
Dette kan du gjøre for å få bedre resultat på kredittsjekk
Det finnes noen punkter du kan kontrollere selv hvis du vil forbedre kredittscoren din og få bedre resultat på kredittsjekk. Husk at kredittsjekken også tar hensyn til demografiske data, så det er ikke alt man får gjort noe med.
1. Bli kvitt betalingsanmerkninger og inkassosaker
Betalingsanmerkninger og inkassosaker er det største, røde flagget for banker og andre kredittinstitusjoner. Har du en betalingsanmerkning, ser bankene på deg som en som ikke betaler regningene sine, og de vil sannsynligvis ikke gi deg noen form for lån.
Hvis du har vært så uheldig å få betalingsanmerkning, gjelder det å betale regningen det gjelder så fort som mulig. Betalingsanmerkninger blir raskt slettet etter man har betalt og dette vil raskt spille inn på kredittscoren din.
Husk å alltid betale regninger i tide og ikke la de gå langt over forfallsdato før du betaler dem.
Les også: Slik kan du sjekke om du har betalingsanmerkninger
2. Betale ned eksisterende gjeld i tide
Hvis du har eksisterende gjeld, vil bankene se at du betjener den på en god måte. Spesielt viktig er det å betale ned kredittkort og forbrukslån i tide. Hvorfor skulle bankene ville låne deg penger om du ikke klarer å betale den du allerede har?
3. Ha fast inntekt
Inntekten din er et av de viktigste punktene i kredittsjekken. Jo høyere inntekt du har, jo bedre er det. Bankene vil også se at du har stabil inntekt over tid. For mange typer lån (også lån uten sikkerhet) er du nødt til å vise siste fast inntekt for å få innvilget lån.
4. Spar opp egenkapital
At du har oppsparte penger i banken vil være en stor sikkerhet for de som vurderer å låne deg penger. At du har egenkapital viser at du har noe å falle tilbake på hvis du skulle miste inntekten din, og er et tegn på at du har god kontroll på økonomien din.
Hva er en god kredittvurdering?
En god kredittscore er en høy kredittscore. Jo høyere tall du får på kredittsjekken du tar, jo bedre er det.
I Norge er det flere måter for å beregne kredittscore. Felles er at rangeringen er delt opp i fem grupper, basert på risiko. Her kan du se eksempel på to vanlige beregningsmåter for kredittsjekk:
Kredittscore-modell 1:
- (734 – 1000) «veldig lav risiko»
Anbefales at kunden blir godkjent - (550 – 733) «lav risiko»
Anbefales at kunden blir godkjent
- (443 – 549) «medium risiko»
Anbefales at kunden blir godkjent, men manuell vurdering bør gjøres.
- (310 – 442) «høy risiko»
Anbefales ytterligere manuell sjekk av kunden
- (1 – 309) «veldig høy risiko»
Anbefaler avslag.
Kredittscore-modell 2:
- (74 – 100) «utmerket kredittscore»
Anbefales at kunden blir godkjent
- (55 – 73) «veldig god kredittscore»
Anbefales at kunden blir godkjent
- (45 – 54) «god kredittscore»
Anbefales at kunden blir godkjent, men manuell vurdering bør gjøres.
- (31 – 44) «mindre god kredittscore»
Anbefales ytterligere manuell sjekk av kunden
- (0 – 30) «svak kredittscore»
Anbefaler avslag.
Som du ser er det slik at jo høyere score du får, jo bedre skikk er det på økonomien din ut fra kredittsjekken.
Oppsummering om å kredittsjekke seg selv
Endelig er det både enkelt og gratis å kredittsjekke seg selv og finne kredittscoren din. Enten du har opplevd å få avslag på lånesøknad og lurer på hvorfor, eller du bare er nysgjerrig på hva bankene tenker om deg, så kan det å sjekke sin egen kredittscore være et godt verktøy for å finne ut hvordan det ligger an med økonomien sett fra bankenes side.
Andre nettsider skriver at du også kan kredittsjekke deg selv hos Experian og Creditsafe, men vi har ikke funnet ut hvordan man kan se sin egen kredittscore på disse sidene, selv etter å ha logget inn.