Enten du vurderer å investere i aksjefond, eiendom, kryptovaluta eller noe annet, har du sikkert hørt om noen som har tapt penger på å gjøre en feil med investeringene sine.
Selv om ingen av oss har lyst til å gjøre slike feiltrinn, er det lettere sagt enn gjort hvis man er nybegynner når det kommer til investering.
Ingen har lyst til å miste pengene sine og risikere å starte på nytt på grunn av en liten feil man kunne unngått.
Heldigvis er det enkelt å unngå å gjøre feil med investeringer så lenge du er klar over noen viktige punkter som du finner i denne artikkelen.
Selv gikk jeg på både feil nummer 2 og 7 som nybegynner i aksjemarkedet, noe som kostet meg dyrt og som jeg ikke unner noen andre!
Målet med denne artikkelen er derfor å hjelpe deg ta bedre valg som investor, slik at investeringene dine kan bli så gode som mulig.
Les også:
Hvordan komme i gang med investering som nybegynner?
Investering for nybegynnere: 6 populære ting du kan investere i
Merk: Det er alltid risiko ved å investere penger. Risiko er prisen man må betale for å kunne få avkastning. Hvor stor risiko, avhenger av type investering. Vær klar over at du kan tape deler eller hele beløpet du har investert. Les deg alltid godt opp på risikoen som er forbundet med ulike typer investeringer.
Feil nummer 1 – Å ikke investere i det hele tatt
Hvis du ikke investerer i det hele tatt, kan det føre til at du taper virkelig mye penger over tid.
Er du en som foretrekker å ha pengene på vanlig sparekonto, bør du se nærmere på hvor negativt pengene dine faktisk påvirkes av dette over tid.
Ved å droppe å investere, taper du nemlig penger på grunn av inflasjon. Dette er tilfellet så lenge inflasjonen er høyere enn renten du får i banken.
Pengene vil fortsatt stå på kontoen din om noen år, men de vil være verdt mindre fordi kjøpekraften din er svekket i forhold til prisstigningen ellers i samfunnet.
Hvis du investerer kan du ta igjen inflasjonen med god margin og bygge opp en solid formue over tid!
Når det er sagt, er det aldri risikofritt å investere i aksjemarkedet. Det er usikkerheten du tar på deg som kan føre til at du får bedre avkastning på pengene dine ved å investere dem.
Les også: Hvordan kjøpe aksjer og fond hos Nordnet
Feil nummer 2 – Å ikke diversifisere
Å diversifisere vil si å spre investeringene dine utover flere forskjellige investeringer for å senke risikoen for fall i verdier.
Å ikke diversifisere er en typisk nybegynnerfeil som har gjort at mange har tapt penger på investeringene sine.
Hvis du investerer i kun én aksje, har du ingen diversifisering.
Alle eggene dine ligger i én kurv.
Investerer du i et aksjefond, er investeringen diversifisert utover kanskje hundre aksjer.
Investerer du Investerer i 5 ulike aksjefond, er investeringen diversifisert utover flere tusen aksjer.
Jo mer spredt utover investeringen din er, jo tryggere er du med tanke på uroligheter i ulike bransjer og markeder.
Hvis du for eksempel kun har investert i eiendoms-aksjer og eiendomsmarkedet går i vasken, har du plutselig et problem.
Om du derimot hadde spredt investeringene utover aksjer innen teknologi og fornybar energi i tillegg, ville du merket fallet mye mindre fordi de andre investeringene kunne gått opp samtidig.
Kanskje ville også de andre investeringene gjort det såpass bra samtidig, at investeringene dine totalt sett hadde gått i pluss.
Les også: Slik sparer du super-enkelt i fond med Kron
Feil nummer 3 – Å ikke gjøre nok research
Å ikke gjøre egne undersøkelser før du investerer kan bli en lei opplevelse.
Du trenger på ingen måte å være ekspert for å lykkes med investeringer, men du bør lære deg det grunnleggende rundt ulike typer investeringer slik at du vet hva du investerer i.
En grei tommelfingerregel er å ikke investere i ting du ikke forstår hva er!
Ved investering i brede aksjefond er sannsynligheten for å trå veldig feil liten, men med mer spesifikke investeringer som enkeltaksjer er det lettere å gjøre dårlige investeringer grunnet dårlig innsikt i hva selskapet driver med.
Hvis du skal investere i enkeltaksjer bør du ha en god formening om hvordan de tjener pengene sine og ta en god titt på regnskapstallene dems. Nøkkelinformasjon som dette finner du som regel hos nettmegleren din.
Feil nummer 4 – Å tenke for kortsiktig
Med investeringer – spesielt i aksjemarkedet – bør sparingen din være langsiktig!
Historien viser tydelig at høyest avkastning i aksjer får man over tid, selv om verdien kan gå en del opp og ned på kort sikt.
Hvis man ser på utviklingen til verdens børser de siste 100 årene, ser man at risikoen for å tape penger på aksjer er svært liten hvis man har en sparehorisont på noen år.
Risikoen øker jo kortere tidshorisont du har i markedet fordi du kan bli lettere rammet av midlertidige, negative endringer i markedet.
Det bringer oss videre til neste punkt:
Feil nummer 5 – Å selge når markedet synker
Å selge investeringene dine når markedet synker er sjeldent en god idé.
Det er lett å bli skjelven når media skriver om usikkerhet i markedene, men som regel er det allerede for sent å selge når du har lest om fallet.
Hvis man kunne timet et fall i aksjemarkedet perfekt og solgt rett før det falt – for så å kjøpe igjen på bunn – hadde det selvfølgelig vært fint.
Men det er som regel bare å glemme. En så god timing av aksjemarkedet er en kunst forbeholdt de aller færreste.
Det farlige med å selge når markedet faller, er at du kan gå glipp av de beste dagene på børsen.
Det har nemlig vist seg at det er rett etter fall på verdens børser, noen av dagene med best avkastning dukker opp.
Ifølge en analyse utført av Nordea i 2018, var 7 av de 10 beste dagene på børsen de siste 22 årene under finanskrisen i 2008.
Hvis du hadde holdt pengene dine i markedet under krisen ville du fått dobbelt så stor avkastning som om som valgte å selge.
Noe lignende så vi i begynnelsen av 2020 hvor børser i hele verden falt brått, men raskt hentet seg inn igjen. Nedenfor ser du utviklingen av S&P 500 indeksen fra 2019-2021, som følger USAs 500 største selskaper:
Hvis du hadde sittet stille i båten hele året, ville du fått solid avkastning i motsetning til om du hadde solgt lavt og ikke kjøpt deg inn igjen.
I situasjoner som dette vil det ofte være lurt å investere mer penger istedenfor å selge det du allerede har investert.
Feil nummer 6 – Å blindt kopiere andres investeringer
Ofte har erfarne og vellykkede investorer gode ideer, men det betyr ikke at du bare kan kopiere investeringer som andre har gjort tidligere.
Hvis det var så enkelt, kunne alle bare kopiert handlene til suksessfulle investorer og blitt rike over tid.
Investorene du ser opp til har kanskje hatt god historisk gevinst, men dette har alt med riktig timing å gjøre. Ting endrer seg raskt i aksjemarkedet, og kanskje hadde de bare flaks?
Det beste er å bygge seg opp en kunnskap som gjør at du kan ta gode valg på egenhånd.
Når det er sagt kan det være en god idé å følge med på aksjetips du finner fra eksperter hos nettavisene, men gjør alltid din egen vurdering før du investerer.
Feil nummer 7 – Overdreven selvtillit når det kommer til investeringer
Det er mange eksempler på folk som har tapt mye penger på investering fordi de har hatt overdreven tro på egen evne til å spå om en aksje skal opp eller ned.
Som investor er det nemlig fort gjort å bli blind på egne investeringer.
Det hender at en aksje eller annen type investering kan virke som en “no-brainer” for en investor som deg og meg.
Vi ser kun den potensielle oppsiden, men er ikke nok oppmerksomme på risikofaktorer for hva som kan gå galt og den potensielle nedsiden.
Det som er farlig med dette er at man ofte pøser inn mer penger i investeringen enn hva man burde. Man glemmer hvor viktig det er å diversifisere utover flere investeringer.
Dette er en typisk feil man gjør tidlig i «karrieren» som investor, og det beste er å lære seg å ikke gjøre denne feilen så fort som mulig, slik at man ikke går på en svindyr lærepenge senere.
Både meg selv og flere bekjente har gått på denne smellen og det er ikke å anbefale..
Diversifiser alltid!
Vil du lære mer om investering?

