Økonomi

7 Feil du må unngå med investering som nybegynner

Enten du vurderer å investere i aksjefond, eiendom, kryptovaluta eller noe helt annet, har du sikkert hørt om noen som har tapt penger investeringene sine. Målet her er å hjelpe deg unngå typiske nybegynnerfeil som investor, slik at det blir en lønnsom affære!

Selv om ingen av oss har lyst til å gjøre feil når det kommer til investeringene våre, men det er lettere sagt enn gjort som nybegynner. Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder investeringer, og både ting som skjer i markedet og i vår egen portefølje påvirker psykologien vår.

Ingen har lyst til å miste pengene sine og risikere å starte på nytt på grunn av en liten feil man kunne unngått, og heldigvis kan du hjelpe deg selv her ved å bla nedover denne listen.

Les også: Investering for nybegynnere

Merk: Det er risiko involvert ved å investere penger.

1. Ikke investere i det hele tatt

Hvis du ikke investerer i det hele tatt, kan det føre til at du taper virkelig mye penger over tid.

Er du en som foretrekker å ha pengene på vanlig sparekonto, bør du se nærmere på hvor negativt pengene dine faktisk påvirkes av dette over tid.  Ved å droppe å investere, taper du nemlig penger på grunn av inflasjon. Dette er tilfellet så lenge inflasjonen er høyere enn renten du får i banken. 

Pengene vil fortsatt stå på kontoen din om noen år, men de vil være verdt mindre fordi kjøpekraften din er svekket i forhold til prisstigningen ellers i samfunnet. 

Hvis du investerer kan du ta igjen inflasjonen med god margin og bygge opp en solid formue over tid! Når det er sagt, er det aldri risikofritt å investere i aksjemarkedet. Det er usikkerheten du tar på deg som kan føre til at du får bedre avkastning på pengene dine ved å investere dem. 

2. Ikke diversifisere

Å diversifisere vil si å spre investeringene dine utover flere forskjellige investeringer for å senke risikoen for fall i verdier. Å ikke diversifisere er en typisk nybegynnerfeil som har gjort at mange har tapt penger på investeringene sine.

Hvis du investerer i kun én aksje, har du ingen diversivisering. Investerer du i et aksjefond derimot, er investeringen diversivisert utover kanskje hundre aksjer. Investerer du Investerer i 5 ulike aksjefond, er investeringen diversifisert utover flere tusen aksjer. 

Jo mer spredt utover investeringen din er, jo tryggere er du med tanke på uroligheter i ulike bransjer og markeder.

Hvis du for eksempel kun har investert i eiendoms-aksjer og eiendomsmarkedet går i vasken, har du plutselig et problem. Om du derimot hadde spredt investeringene utover aksjer innen teknologi og fornybar energi i tillegg, ville du merket fallet mye mindre fordi de andre investeringene kunne gått opp samtidig. 

3. Ikke gjøre nok research

Å ikke gjøre egne undersøkelser før du investerer kan bli en lei opplevelse. Du trenger på ingen måte å være ekspert for å lykkes med investeringer, men du bør lære deg det grunnleggende rundt ulike typer investeringer slik at du vet hva du investerer i. 

En grei tommelfingerregel er å ikke investere i ting du ikke forstår hva er..

Ved investering i brede aksjefond er sannsynligheten for å trå veldig feil liten, men med mer spesifikke investeringer som enkeltaksjer er det lettere å gjøre dårlige investeringer grunnet dårlig innsikt i hva selskapet driver med. 

Hvis du skal investere i enkeltaksjer bør du ha en god formening om hvordan de tjener pengene sine og ta en god titt på regnskapstallene dems. Nøkkelinformasjon som dette finner du som regel hos der du handler aksjer og fond.

4. Tenke for kortsiktig

Med investeringer – spesielt i aksjemarkedet – bør sparingen din være langsiktig. Historien viser tydelig at høyest avkastning i aksjer får man over tid, selv om verdien kan gå en del opp og ned på kort sikt. 

Hvis man ser på utviklingen til verdens børser de siste 100 årene, ser man at risikoen for å tape penger på aksjer er svært liten hvis man har en sparehorisont på noen år.

Risikoen øker jo kortere tidshorisont du har i markedet fordi du kan bli lettere rammet av midlertidige, negative endringer i markedet. Noe som bringer oss videre til neste punkt: 

5. Selge når markedet synker 

Å selge investeringene dine når markedet synker er sjeldent en god idé. Det er fort gjort å bli skjelven når media skriver om usikkerhet i markedene, men som regel er det allerede for sent å selge når du har lest om fallet. 

Hvis man kunne timet et fall i aksjemarkedet perfekt og solgt rett før det falt – for så å kjøpe igjen på bunn –  hadde det selvfølgelig vært fint. Men det er som regel bare å glemme. En så god timing av aksjemarkedet er en kunst forbeholdt de aller færreste. 

Det farlige med å selge når markedet faller, er nemlig at du kan gå glipp av de beste dagene på børsen. Det har vist seg at det er rett etter fall på verdens børser, noen av dagene med aller best avkastning dukker opp. 

Ifølge en analyse utført av Nordea i 2018, var 7 av de 10 beste dagene på børsen de siste 22 årene under finanskrisen i 2008. Hvis du hadde holdt pengene dine i markedet under krisen ville du med andre ord fått dobbelt så stor avkastning som om som valgte å selge. 

Noe lignende så vi i begynnelsen av 2020 hvor børser i hele verden falt brått, men raskt hentet seg inn igjen. Nedenfor ser du utviklingen av S&P 500 indeksen fra 2019-2021,  som følger USAs 500 største selskaper:

Aksjemarkedets fall 2020

Hvis du hadde sittet stille i båten hele året, ville du fått solid avkastning i motsetning til om du hadde solgt lavt og ikke kjøpt deg inn igjen. 

6. Kopiere andres investeringer

Ofte har erfarne og vellykkede investorer gode ideer, men det betyr ikke at du bare kan kopiere investeringer som andre har gjort tidligere. Hvis det var så enkelt, kunne alle bare kopiert handlene til suksessfulle investorer og blitt rike over tid. 

Investorene du ser opp til har kanskje hatt god historisk gevinst, men dette har alt med riktig timing å gjøre. Ting endrer seg raskt i aksjemarkedet, og kanskje hadde de bare flaks? 

Det beste er å bygge seg opp en kunnskap som gjør at du kan ta gode valg på egenhånd. Når det er sagt kan det være en god idé å følge med på aksjetips du finner fra eksperter hos nettavisene, men gjør alltid din egen vurdering før du investerer. 

7. Overdreven selvtillit

Det er mange eksempler på folk som har tapt mye penger på investering fordi de har hatt overdreven tro på egen evne til å spå om en aksje skal opp eller ned. Som investor er det nemlig fort gjort å bli blind på egne investeringer. 

Det hender at en aksje eller annen type investering kan virke som en “no-brainer” for en investor som deg og meg. Vi ser kun den potensielle oppsiden, men er ikke nok oppmerksomme på risikofaktorer for hva som kan gå galt og den potensielle nedsiden. 

Det som er farlig med dette er at man ofte pøser inn mer penger i investeringen enn hva man burde. Man glemmer hvor viktig det er å diversifisere utover flere investeringer. Dette er en typisk feil man gjør tidlig i «karrieren» som investor, og det beste er å lære seg å ikke gjøre denne feilen så fort som mulig, slik at man ikke går på en svindyr lærepenge senere. 

Jeg håper tipsene var til hjelp, og ønsker deg lykke til med investeringene dine!

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar