Økonomi

Hvordan starte egen bedrift: Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Når du starter egen bedrift kan du jobbe med det du har lyst til.

Når du har funnet en perfekt forretningside, er neste steg å finne ut om det er ENK eller AS som passer best til det du skal drive med.

Skal du starte egen bedrift? Enten du skal skape ekstrainntekt fra hobbyen din eller starte bedrift innen ditt kompetansefelt er dette artikkelen for deg.

Først og fremst: Skatteetaten skiller mellom det som kalles hobbyvirksomhet og det som kalles næringsvirksomhet. De som driver hobbyvirksomhet har ikke mulighet til å starte firma.

Som regel er hobbyvirksomhet noe du driver med for moro skyld, og som du ikke bruker for mye tid eller tjener mye penger på.

Men det betyr ikke at du må gå med overskudd fra starten av for å kunne starte bedrift. Dette er kriteriene Skatteetaten vil se på:

 • Tjener du penger på det du driver med, eller har du potensialet til å tjene penger?
 • Er det omfattende arbeid?
 • Skal du drive med dette over lengre tid?

Hvis svaret er ja på de fleste spørsmålene, skal du starte bedrift og skatte på inntekten din. Du får da også skattefradrag og gjerne MVA-fradrag på kostnadene til bedriften.

Da gjelder det å bestemme deg for om du skal starte enkeltpersonforetak eller starte aksjeselskap.

Den viktigste forskjellen på ENK og AS

Hovedforskjellen er at ENK (tidligere kalt enkeltmannsforetak) regnes som en del av deg, både skattemessig og juridisk sett, mens AS regnes som en egen enhet.

Det høres komplisert ut, men i praksis vil det si at hvis du eier et aksjeselskap så leverer du en egen skattemelding for AS-et. Firmaet skatter 22 prosent på alt overskudd, og du skatter som privatperson på det du tar ut i lønn eller utbytte fra firmaet.

Ja, for du kan faktisk ansette deg selv i eget AS, og da har du krav på sykepenger, dagpenger og omsorgspenger på lik linje med andre ansatte. Det er et godt sikkerhetsnett, hvis du skulle bli syk eller oppleve oppdragstørke.

Du er ikke personlig ansvarlig for penger aksjeselskapet skylder. Det vil si at kreditorer ikke kan gå etter personlige eiendeler, kun pengene som står i bedriften.

Du har også muligheten til å selge bedriften videre til andre.

Du er altså adskilt fra selskapet på mange måter.

Enkeltpersonforetak er knyttet til en privatperson

Enkeltpersonforetak derimot, regnes som en del av deg. Du er innehaver og ikke eier.

Som selvstendig næringsdrivende inkluderer du næringsinntekt på den personlige skattemeldingen din, og betaler skatt på det sammen med annen inntekt du har. Du skatter like mye enten du lar pengene stå i bedriften eller tar de ut til eget bruk.

Du kan ikke ansette deg selv (men du kan ha ansatte). ENK-innehavere får dekket 75 prosent av tapt inntekt fra 17 sykdomsdag, så vi anbefaler gjerne å tegne ekstra forsikringer, enten via NAV eller et privat forsikringsselskap.

Husk også: Du er personlig ansvarlig hvis enkeltpersonforetaket skylder penger – det kan til og med gå ut over privat eiendom eller bil. Derfor er det best å ikke ta for stor risiko når du driver enkeltpersonforetak, for eksempel, ikke ha mange ansatte eller for stort lån eller være avhengig av å kjøpe dyrt utstyr.

Når du driver enkeltpersonforetak kan du ikke ha andre eiere eller selge enkeltpersonforetaket til noen andre.

Aksjeselskap er best i stor skala

Fordi du er adskilt fra aksjeselskapet er AS en trygg bedriftstype hvis du skal investere mye penger, ha mange ansatte og generelt sett satse stort på egen bedrift.

Du kan få med deg andre eiere som kan gå inn med mer penger og hjelpe deg å drive bedriften. Så lenge du bruker overskuddet i AS-et på utstyr, ansatte eller lignende betaler du kun 22 prosent skatt.

Å ha valgt AS er også et tegn på hvor seriøs du er, som hjelper deg overfor investorer og banker.

På den andre siden må du huske at AS er en egen enhet med ansvar for å gjøre opp for seg selv, og at det derfor er flere krav til hvordan det drives:

Du må forholde deg til alle reglene i aksjeloven. Det vil blant annet si at du må ha styremøter, generalforsamlinger og sende inn aksjonærregisteroppgave hvert år.

Du må også sende inn årsregnskap. Det er offentlig tilgjengelig regnskap slik at, for eksempel, investorer, ansatte og banker kan se hvordan det går med bedriften.

I tillegg må du ha minst 30 000 kroner i aksjekapital når du skal starte. Det er fordi selskapet skal kunne gjøre opp for seg. Det koster også en sum å registrere et AS i Brønnøysundregistrene. Se prisene.

Enkeltpersonforetak er best i liten skala

Som regel anbefaler vi å starte ENK når du skal drive bedrift ved siden av fast jobb eller drive bedrift uten stor risiko.

Det er fordi det er veldig få krav til å drive ENK og du kan starte helt uten kapital. Du trenger som regel ikke levere årsregnskap (da må du ha eiendeler verdt mer enn 20 millioner eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk), og du kan levere en enklere næringsoppgave, kalt Næringsoppgave 1.

ENK er altså enkelt å starte og å drive.

Dette trenger du for å starte ENK

Du kan starte ENK veldig enkelt med:

 • Norsk adresse
 • Personnummer/D-nummer
 • Et firmanavn som inneholder etternavnet ditt
 • En beskrivelse av hva du skal selge/produsere

Conta kan hjelpe deg i gang helt gratis – Start enkeltpersonforetak nå.

Dette trenger du for å starte AS

For å starte AS trenger du:

 • Norsk adresse
 • Personnummer/D-nummer
 • Et firmanavn
 • En beskrivelse av hva du skal selge/produsere
 • Minst 30 000 kroner i aksjekapital
 • Stiftelsesdokumenter

Få ferdig utfylte stiftelsesdokumenter – Start aksjeselskap nå.

Lykke til med å starte egen bedrift!

Om forfatteren:

Hanne Mørch jobber som tekstforfatter og markedsfører i Conta. Hun skriver gode faglige artikler for mer enn 100 000 Conta-brukere.

Hanne Mørch jobber som tekstforfatter og markedsfører i Conta. Hun skriver gode faglige artikler for mer enn 100 000 Conta-brukere.

Skriv en kommentar