Økonomi

Hvordan tjene penger på lån? Ta rollen til banken – Slik går du frem

Å tjene penger på lån har økt i popularitet de siste årene, da mange har funnet ut at det kan være et godt alternativ til aksjer og fond.

Den mest utbredte måten for å tjene penger på lån, er å investere i eiendomslån til eiendomsutviklere. På denne måten får man tjent penger på eiendomsmarkedet, uten å måtte ta den store risikoen og arbeidsmengden det innebærer å kjøpe eiendom selv. 

Vi har skrevet mange artikler om å tjene penger og få ekstra inntekt, men dette er noe av enkleste å komme i gang med for de fleste.  Alt det forutsetter er at du har litt penger å investere. Heldigvis kan man komme i gang med så lite som 500 kroner. 

Les også: Crowdlending – Alt du må vite om folkefinansierte lån

Hvordan tjene penger på lån?

For å tjene penger på lån, låner man ut pengene sine til bedrifter og eiendomsutviklere via en crowdlending platformer som Kameo. Rentene som bedrifter betaler for lånet, går tilbake til deg som har lånt ut pengene dine.

Typisk betaler bedriftene rundt 9 % i årlig rente på sine lån, så hvis du investerer 10 000 kroner i et lån, vil du få tilbakebetalt totalt 10 900 kroner, altså 10 000 kroner + 900 kroner i renter.

Rentene blir utbetalt hver måned, så hvis du investerer i mange nok lån, vil det kunne komme gode summer i passiv inntekt rett inn på kontoen din hver eneste måned. 

I korte trekk fungerer det å tjene penger på lån, slik: 

  • Bedrifter (oftest eiendomsutviklere) søker lån via en crowdlending platform
  • Du investerer et valgfritt beløp i lånet deres
  • Du mottar betaling i form av renter som bedriften betaler for lånet hver måned

Hvor mye kan man tjene på å låne ut penger?

Hvor mye du kan tjene på å låne ut pengene dine, avhenger av hvor mye penger du har å låne ut. Avkastningen du får på pengene dine, varierer mellom 5 og 15 prosent i året. 

Som eksempel har gjennomsnittlig rente hos Nordiske Kameo vært 9,4 % de siste 5 årene, basert på 350 lån. Hadde du da hadde lånt ut 100 000 kroner, kunne du sittet igjen med 109 400 kroner etter et år.

For å få tilgang til flest mulig lån og dermed mulighet for større inntektspotensiale, kan det være smart å registrere seg hos flere crowdlending-plattformer.

Hva slags lån kan man tjene penger på?

Eiendomslån og andre lån til eiendomsutviklere er de mest populære lånene å tjene penger på. Mange har nemlig erfart at investering i eiendomslån gir en god balanse mellom risiko og avkastning. Ofte har disse lånene sikkerhet i fast eiendom, samtidig som renten ligger på rundt 9 %.

Å få raske og kortvarige lån hos tradisjonelle banker er vanskelig for eiendomsutviklere, og derfor går de heller til crowdlending-aktører for å få finansieringen på plass raskt – selv om renten er høyere.

Selv om lån til eiendomsselskaper er det vanligste å investere i, kan man også tjene penger på å låne ut penger til andre typer bedrifter og til og med privatpersoner:

Det kan være alle slags små og mellomstore bedrifter som trenger å låne penger for å vokse raskere, i form av å investere i nytt utstyr, ansette flere personer eller lignende. Enkelte aktører som Perx lar deg til og med låne ut penger til andre privatpersoner. De private lånene blir en form for forbrukslån, som innebærer en mye høyere risiko.

Fordelene med å tjene penger på lån

Hvis du allerede har litt penger som du har mulighet til å investere, kan investering i lån være en god måte å tjene penger på:

  • Avkastningen historisk vært god, med moderat risiko. Det er svært få av lånene som er utgitt hos Kameo og Fundingpartner som er blitt misligholdt. Så hvis du er flink til å diversifisere pengene dine i flere forskjellige lån, kan du oppnå en lav risiko.
  • Investering i lån er en god måte for å få passiv inntekt. Utbetalingene kommer normalt til faste tider hver måned, slik at det jevnlig tikker penger inn på kontoen du har koblet til.
  • Alle bedrifter som låner penger via plattformene er grundig kredittvurdert og analysert av analytikere hos de respektive plattformene
  • Det er enkelt å komme i gang: Å opprette en bruker hos de Norske plattformene for crowdlending er enkelt og gratis, og gjøres på noen få minutter
  • Minste investering er 500 kroner hos Kameo og 1000 kroner hos Monio og Fundingpartner
  • Du velger helt selv hvilke lån du vil investere i, og får vite renten på lånet og risikoklasse før eventuelt velger å investere eller ikke

3 Beste plattformer for å tjene penger på lån

Den populære aktøren i Norge og Norden er Kameo. Fundingpartner og Monio er andre populære tjenester. Utvalget utenlandske plattformer er også stort, men det er enklest å bruke de Norske tjenestene. 

Hvis du vil gå inn for å tjene penger på lån, bør du registrere deg hos minimum to aktører eller flere. Da får du tilgang til flest mulig lån. Lån fylles raskt opp av ivrige investorer, så det er begrenset utvalg hos hver aktør til en hver tid.

1. Kameo

Kameo investering skjermbilde

Kameo er skandinavias største crowdlending-plattform. Selskapet er svensk og ble stiftet i 2014. Hos Kameo kan du investere i Norske, Svenske og Danske lån.

Siden oppstarten har Kameo lånt ut mer enn 2,3 milliarder kroner fordelt på 576 forskjellige lån, og hele 1,1 milliarder ble lånt ut i løpet av 2021 alene.

Minimum beløp å investere er kun 500 kroner, og det er selvfølgelig gratis å registrere seg. Gjennomsnittlig rente hos Kameo er 9,5 %.

Når du har registrert deg, får du full tilgang til alle tilgjengelige lån,og kan lese deg opp på hvert lån før du eventuelt velger å investere.

2. Fundingpartner

Skjermbilde fra Fundingpartner

Hos FundingPartner kan du investere i lån til alle typer bedrifter, men også hos FundingPartner er det flest eiendomsselskaper som søker lån. FundingPartner har lånt ut 107 lån til en totalverdi av 352 millioner kroner. 

Gjennomsnittlig rente er 9,18 %.

3. Monio 

Monio - Skjermbilde av oversiktlige lån man kan investere i

Monio (tidligere Monner) er Norges største tjeneste for crowdlending og å tjene penger på lån.

Selskapet var var det første som fikk konsesjon til å tilby crowdlending i Norge tilbake i 2017. Frem til 2023 var Monio eid av Sparebank 1, men nå er det kjøpt opp av FolkeInvest.

I dag har Monio totalt formidlet lån for mer enn 689 millioner kroner siden oppstart, og er i stor vekst. 

Gjennomsnittlig rente og avkastning er 7,9 % hos Monio og du kan investere fra 1000 kroner. 

Hva er risikoen ved å tjene penger på lån?

All investering innebærer risiko, og investering med mål om å tjene penger på lån gjør også det. Heldigvis har risikoen hittil vært relativt lav, spesielt når det kommer til investering i eiendomslån via crowdlending. Noen unntak er det her, og spesielt når det kommer til Monio som har vært uheldig med noen låntakere tidligere.

Hos Kameo har imidlertid mindre enn 0,5 prosent av lånene resultert i tap. Dette er et lavt tall – men husk at dersom det eneste lånet du investerte pengene dine i, var et av de som går inn i denne prosentandelen, ville du tapt pengene dine. 

Derfor er det viktig å investere mange små beløp i flere lån, istedenfor å låne ut alt du kan i ett og samme lån. 

Risikoen her er at bedriften som har tatt opp lånet, ikke klarer å betjene det og for eksempel går konkurs. For å minimere risikoen, gjør crowdlending-aktørene alt de kan av bakgrunnsundersøkelser på hvert selskap som skal låne penger på forhånd.  Selskapene kredittvurderes og lånesøknadene blir videre grundig gjennomgått av analytikere. 

Hvis det er eiendomslån du har investert i, kan den aktuelle eiendommen sannsynligvis selges under markedsverdi hvis det skulle gå galt slik at risikoen for verdifall ikke blir altfor stor.

Oppsummering om å tjene penger på lån

Å låne ut penger til eiendomsutviklere via crowdlending kan være en god måte for å tjene ekstra penger, så lenge du har litt penger å investere.

Dette er noe alle kan komme i gang med, og det er relativt enkelt å sette seg inn i hvordan det fungerer. 

Det beste av alt er at utbetalingene som regel kommer hver måned, slik at du ser resultater i form av avkastning fort. 

Som alltid er det smart å begynne rolig med små beløp først, og for å begrense risikoen bør du spre investeringene dine utover flere lån. 

Siden crowdlending har blitt populært de siste årene, er det lurt å være litt på “ballen” når det publiseres nye lån på de nordiske plattformene. 

Ofte blir nemlig nye lån raskt fylt opp av ivrige investorer.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar