Folkefinansiering er i vinden, og spesielt folkefinansiering av lån har blitt raskt populært i Norge. Norske plattformer som Kameo, Monio og Fundingpartner lar deg nå enkelt investere i lån til bedrifter og tjene penger på renter, og du kan starte med små beløp for å prøve deg frem.
Men hva er egentlig folkefinansiering av lån, og hva må du vite før du selv investerer i det?
Her får du en grundig innføring om temaet, og vi tar for oss både fordeler og risiko med investering i folkefinansierte lån, samt hvordan du best mulig kommer i gang.
Hva er folkefinansiering av lån?
Folkefinansiering av lån er når et stort antall personer går sammen med et relativt lite beløp hver, for å finansiere et lån. I Norge er det eiendomslån med sikkerhet i eiendom som er vanligst å folkefinansiere, og hele prosessen foregår på nettet.
Folkefinansiering av lån blir også kalt crowdfunding av lån eller crowdlending.
Bare i 2022 har norske utbyggere lånt over en milliard kroner i eiendomslån via folkefinansiering, og eiendomslån står for omtrent to tredjedeler av det totale beløpet som blir samlet via folkefinansiering i Norge.
For bedrifter betyr finansieringen at de kan fullføre prosjekter sitt uten å måtte gå til tradisjonelle banker, og som investor i lånet tjener du penger på rentene som blir betalt for lånet.
Hvorfor har folkefinansiering av lån blitt populært?
Selv om det bare er noen år siden folkefinansierte lån ble tilgjengelig i Norge, har det raskt blitt populært og mengden penger som blir lånt ut øker år for år. Kameo har nå mer enn 40.000 investorer i Skandinavia, og over 1 milliard kroner blir investert i folkefinansierte lån hvert år bare i Norge.
I Norge som resten av Europa, er det eiendomslån som er absolutt mest populært, og årsaken er sannsynligvis at sikkerheten i fast eiendom føles trygt, og at det er lett å forstå hva pengene faktisk skal brukes til.
Og selv om det er risiko involvert, står folkefinansierte lån frem som en tiltalende måte å få avkastning på pengene sine. Her får du vite avkastningen på forhånd, i motsetning til aksjemarkedet, og avkastningen er stabil.
Avkastning me investering i folkefinansierte lån
Ved investering i folkefinansierte lån kan du forvente en avkastning på mellom 6 og 15 % i året, avhengig av risikoklasse på lånet. I 2022 var dette snittrenten hos de største plattformene i Norge:
Kameo | 8,56 % |
Monio | 9,8 % |
Fundingpartner | 9,65 % |
Selv om den historiske avkastningen har vært god, er det også risiko involvert med folkefinansiering. Det hender at lån blir misligholdt, og du bør alltid spre investeringene dine utover flere lån for å minimere risiko.
Noen fordeler med å investere i folkefinansierte lån:
- Høy gjennomsnittlig avkastning
- Avkastningen er jevn, forutsigbar og stabil
- Månedlige utbetalinger og passiv inntekt
- Du vet avkastningen på forhånd
- Du velger selv hvilke lån du investerer i
- En god måte for å diversifisere investeringene dine
- Enkelt å komme i gang med små beløp
Ulemper og risiko med folkefinansierte lån
- Pengene du har investert, låses til lånet er innfridd
- Risiko for å tape penger, som med alle investeringer
- Avkastningen blir ikke høyere enn renten som er satt
Risiko med folkefinansierte lån
All investering innebærer risiko, og folkefinansiering av lån er ikke et unntak. Risikoen med folkefinansierte lån er i hovedsak mislighold. Av ulike årsaker kan selskapet som har lånt pengene få utfordringer med å betale tilbake.
I beste fall blir betalingen forsinket, men i verste fall er selskapet konkurs, og verdiene som er igjen i boet må kreves inn før investorene i lånet kan få tilbake pengene sine. Hvis dette skjer må du som investor regne med å tape deler av pengene du har skutt inn.
Heldigvis er det få lån som blir misligholdt, og enda færre som ender i konstatert tap – men det er viktig å være oppmerksom på at dette faktisk er noe som hender om du vurderer å investere. Hos Monio har kun 0,73 % av lånene endt i konstatert tap, og hos Fundingpartner er tallet 3 av 418 lån.
En viktig årsak til at misligholdet er lavt, er at selskaper som søker lån via disse plattformene blir grundig kreditt- og bakgrunnssjekket. Plattformene vil være så sikre som mulig på at de som låner penger er i stand til å betale, så det er kun et fåtall av selskapene som søker lån, som faktisk blir godkjent.
Her kan du investere i folkefinansierte lån
1. Kameo

Kameo er skandinavias største plattform for folkefinansierte lån og ble stiftet så tidlig som 2014. Hos Kameo kan du investere i lån til både norske, svenske og danske eiendomsbedrifter.
Det er enkelt og gratis å registrere deg hos Kameo, og du kan investere med så lite som 500 kroner.
Les også: Test og erfaringer med crowdlending hos Kameo
2. Monio

Monio er en av Norges største aktører innen folkefinansierte eiendomslån, og er heleid av SpareBank 1 SR-Bank. Totalt har det blitt investert mer enn 1 milliard kroner via Monner.
Det er enkelt og gratis å registrere deg hos Monio, og minimum beløp å investere er 1000 kroner.
Du registrerer deg med BankID, og får samtidig en sparekonto hos Sparebank 1 som du bruker til å investere med.
Les også: Test og erfaringer med crowdlending hos Monio
3. Fundingpartner

Fundingpartner er Norges største aktører innen folkefinansierte lån og har totalt formidlet 1,5 milliarder kroner i lån siden oppstart i 2018. De fleste lån hos Fundingpartner er eiendomslån.
Minimum beløp å investere er 1000 kroner, og det er enkelt å registrere seg med BankID.
4. Oblinor
Oblinor ble stiftet i 2018 og den digitale plattformen deres åpnet for investorer i 2020. Også hos Oblinor er det lån til eiendomsbransjen som er hovedfokuset. Det er gratis å registrere seg og få tilgang til lån hos Oblinor.
For å investere må du registrere deg med BankID.
5. Perx Folkefinans
Perx ble stiftet i 2018 og skiller seg mest ut av aktørene på listen, fordi de også tilbyr lån til privatpersoner, i tillegg til bedrifter. Hos Perx kan du investere i forbrukslån til private (med sikkerhet i eiendom), og ulike typer lån til eiendomsinvestorer.
Det er enkelt og gratis å registrere deg hos Perx.
Oppsummering om investering i folkefinansierte lån
Investering i folkefinansierte lån er populært, og bare i 2022 ble eiendomslån for mer enn 1 milliard kroner utlånt ut i Norge via folkefinansiering. Årsaken til populariteten er en kombinasjon av høy avkastning og en forutsigbarhet som er vanskelig å finne i aksjemarkedet.
Selv om investering i lån har mange tiltalende faktorer, er det viktig å ta forhåndsregler når det kommer til risiko. Det er betydelig risiko involvert med denne typen investering, og du bør spre pengene utover flest mulig lån og aldri investere mer enn du har råd til å tape i hvert lån.