Økonomi

Hva er Crowdfunding og Hvordan investere?

Er du nysgjerrig på hva crowdfunding er og hvordan du kommer i gang med investering i crowdfunding i Norge?

Med flere Norske plattformer har det blitt både enkelt og populært å investerere i crowdfunding, og du har kanskje lest om temaet i nettaviser eller hørt snakk om det i en podcast.

Men hva er egentlig crowdfunding, hvilke typer finnes og hvordan kommer du i gang?

Det går vi gjennom her:

Hva er crowdfunding? 

Crowdfunding kan oversettes til folkefinansiering og handler om at en gruppe mennesker går sammen for å finansiere en idé, bedrift eller et annet prosjekt. Noen former for crowdfunding er ren veldedighet, mens andre lar deg få avkastning på pengene dine.

For deg som leser nå, er sannsynligvis det å få avkastning på pengene dine det mest interessante. Isåfall er det snakk om bedrifter som søker kapital til å utvide, eller eiendomsutviklere som søker lån for å ferdigstille et prosjekt.

På en annen side kan crowdfunding være innsamling til støtte for et veldedig formål, eller utvikling av et produkt der du som investor får belønning for å støtte prosjektet uten å få avkastning i form av penger.

Crowdfunding i Norge

Crowdfunding er et relativt nytt fenomen i Norge, men det har raskt rukket å bli en populær måte å finansiere både bedrifter og ideelle formål.

Det mest utbredte her i landet er å investere i lån med crowdlending, som er folkefinansiering av lån. Her går du sammen med andre investorer og finansierer et lån til eksempelvis en eiendomsutvikler og tjener penger på rentene som bedriften betaler på lånet.

I andre side av spekteret er innsamling til veldedige formål blitt populært, spesielt hos spleis.no, hvor privatpersoner og organisasjoner kan opprette kampanjer for å samle inn penger til alt fra venner i nød til juleinnsamling og idrettslag.

Hvilke typer crowdfunding finnes?

Det finnes fire ulike typer crowdfunding:

  1. Lånebasert: Kalles også crowdlending – handler om å investere i lån til bedrifter og privatpersoner
  2. Egenkapitalbasert: Kjøp aksjer og bli medier i bedriften – innebærer gjerne høyere risiko enn lånebasert.
  3. Belønningsbasert: Få belønning for å støtte et prosjekt økonomisk. Her får du gjerne et produkt eller tjeneste i bytte mot den økonomiske hjelpen du gir.
  4. Donasjonsbasert: Ren veldedighet til støtte for gode formål

Her skal vi gå nærmere inn på hver av dem:

1. Lånebasert crowdfunding

– Investere i lån til bedrifter

Kameo investering skjermbilde

Lånebasert crowdfunding blir også kalt for crowdlending. Her investerer du i lån til bedrifter, tar rollen til banken og tjener penger på renter. Utbetalingene kommer månedlig, og renten er gjerne et sted mellom 7 og 15 % i året.

De fleste bedrifter som søker lån via crowdfunding i Norge er eiendomsutviklere som skal ferdigstille eiendomsprosjekter. Eksempler av prosjekter er utvikling av råloft, bygg av eneboliger, tomannsboliger og diverse eplehage-prosjekter. 

De største platformene for lånebasert crowdfunding i Norge er:

Investering i lånebasert crowdfunding er enkelt å komme i gang med og ofte kan du starte med så lite som 500 kroner. 

Investering i lånebasert crowdfunding  

Investering i lånebasert crowdfunding kan være et godt alternativ for deg som vil investere i noe annet enn aksjemarkedet og fysisk eiendom. Rentene er gjerne høye, og i motsetning til aksjemarkedet får du her vite avkastningen før du investerer, noe som gjør ting mer forutsigbart.

Et gjennomsnittlig lån hos den Nordiske plattformen Kameo har historisk gitt 9,5 % rente og gjennomsnittlig lån hos Monio har historisk gitt 7,9 % rente.

Hvorfor søker bedrifter lån via crowdfunding? 

For selskaper som trenger finansiering, er lån via crowdfunding en rask og enkel prosess i forhold til å søke lån via en tradisjonell bank. Hos vanlige banker møter man gjerne på lange behandlingstider og ufleksible krav. Med crowdlending må bedriftene betale høyere renter, men det er en pris verdt å betale for å få finansieringen på plass.

Risiko ved investering i lånebasert crowdfunding

Som med alle andre investeringer vil det alltid være en risiko forbundet med å investere i crowdlending. Foreløpig historikk viser at det har vært lav risiko tilknyttet investering i lån hos de Nordiske plattformene, men det vil alltid være en risiko knyttet til om lån blir misligholdt. 

Crowdlending plattformene Kameo, FundingPartner og MonnerCrowd har strenge krav og prosedyrer for å kvalitetssikre bedrifter som søker lån, men man kan være uheldig. 

Det vil derfor være lurt å diversifisere investeringene dine utover flere lån. Slik minsker du risikoen din og øker sannsynligheten for en god, gjennomsnittlig avkastning.

Les mer her: Crowdlending i Norge – Alt du må vite før du investerer

2. Egenkapitalbasert crowdfunding:

Kjøp aksjer i selskapet

Egenkapitalbasert crowdfunding blir også kalt for aksjebasert crowdfunding. Her søker bedrifter finansiering i form av nye investorer som tar eierskap i bedriften.

Bedriftene “trykker opp” nye aksjer som selges for en gitt pris til de nye investorene. På den måten får bedriftene tilgang til friske penger som kan brukes til vekst eller gjennomføring av et bestemt prosjekt.

Som regel er det små bedrifter i oppstartsfasen som søker nye investorer via crowdfunding.

Investering i egenkapital-basert crowdfunding 

Investering i aksjer som dette kan være spennende, men egner seg best for spesielt interesserte. Det positive er at du får mulighet til å følge selskapet tett i årene fremover, men risikoen er også svært høy for at det ikke blir noen god investering. 

Å eie aksjer i oppstartsselskaper er nemlig ikke som å eie aksjer i et børsnotert selskap hvor du kan kvitte deg med aksjene dine når som helst. 

Her blir du gjerne nødt til å sitte med aksjene dine i mange år før du kan realisere de med noen eventuell gevinst. Investeringen kan vise seg å være svært lønnsom dersom bedriften går bra, men sannsynligheten for å kunne tape alt er også stor. 

Risiko med egenkapital-basert crowdfunding

Som investor i egenkapital-basert crowdfunding er risikoen som nevnt høy. 

Bedriftene som søker investorer gjerne er unge og i oppstartsfasen og det er ingen som vet om de vil overleve eller ikke. Det er heller ikke enkelt å bli kvitt aksjene hvis du først finner ut at du vil selge. 

Her gjelder det å aldri investere mer enn du har råd til å tape – og ikke investere penger du kommer til å trenge de neste årene frem i tid.

3. Belønningsbasert crowdfunding

– Få belønning for å støtte selskapet

Skjermbilde fra crowdfunding plattformen startskudd.no

Med belønningsbasert crowdfunding får du en form for belønning ved å støtte prosjektet. Belønninger kan være alt fra en håndskrevet hilsen til et fysisk produkt. 

Som eksempel kan en nyoppstartet klokkeprodusent søke penger for å komme i gang med produksjon, eller en forfatter søke midler for å gi ut en bok. 

Du som bidrar kan få belønning i form av en ferdig produsert klokke eller bok for å støtte prosjektet med en viss sum. 

Eksempler på plattformer som tilbyr belønningsbaserte crowdfunding-kampanjer er Startskudd.no, Bidra.no, Kickstarter og Indiegogo

Investering i belønningsbasert crowdfunding

Å støtte belønningsbasert crowdfunding kan være både gøy og spennende. Du får en unik mulighet til å følge med på utviklingen av prosjektet og du kan ofte få et fysisk produkt eller tilgang til en tjeneste som belønning. 

Når det er sagt, så blir ikke dette som en typisk investering. Du gjør ikke dette for å få avkastning på pengene dine, men heller for å få tak i et nytt, kult produkt som du ønsker deg, samtidig som du støtter noen du vil skal lykkes.

Risiko ved investering i belønningsbasert crowdfunding 

Risikoen for at prosjektet du støtter ikke lykkes, vil som regel være tilstede. 

Selv om de som søker penger når målet sitt og får samlet inn beløpet de trenger, er det ikke nødvendigvis det en garanti for at alt går som det skal. Det kan dukke opp problemer med produksjon og utvikling – kanskje spesielt med vanskelige, tekniske produkter. 

Risikoen vil variere fra prosjekt til prosjekt, men det er uansett aldri lurt å gi bort mer penger enn du tør å tape til belønningsbasert crowdfunding.

4. Donasjonsbasert crowdfunding

– Støtte til et godt formål

Skjermbilde fra crowdfunding hos bidra.no

Den enkleste formen for crowdfunding er donasjonsbasert og er som regel benyttet for innsamling til støtte for et godt formål. 

Eksempler på donasjonsbasert crowdfunding kan være innsamling til et sykt barn, innsamling til familier som trenger julegaver eller noen som har mistet eiendelene sine i en ulykke. 

Her får du med andre ord en god følelse av å ha bidratt til en god sak – Men ikke noe i form av penger eller avkastning. 

Eksempler på plattformer som tilbyr donasjonsbasert crowdfunding er bidra.no, spleis.no, og GoFundMe.

Slik kommer du i gang med Crowdfunding i Norge

Kameo

Kameo Crowdlending logo

Kameo er Nordens største plattform for investering i lån.

Plattformen har totalt formidlet 352 lån til en verdi av 1,1 milliarder kroner fordelt mellom Norge, Sverige og Danmark.

Gjennomsnittlig rente er 9,41 %. 

Hos Kameo kan du investere i lån til alle typer bedrifter, men de fleste er til eiendomsutviklere.

Monio (Tidligere Monner)

Monio logo - hvit på grønn

Monio lar deg utelukkende investere i lån til eiendomsbedrifter. Monio het tidligere Monner, og er heleid av Sparebank 1 og er ansett som en trygg og enkel plattform å benytte for å investere i lån til bedrifter. 

Gjennomsnittlig rente er

FundingPartner

Fundingpartner logo

Hos FundingPartner kan du investere i lån til alle typer bedrifter, men også hos FundingPartner er det flest eiendomsselskaper som søker lån. FundingPartner har lånt ut 107 lån til en totalverdi av 352 millioner kroner. 

Gjennomsnittlig rente er 9,18 %.

Bidra.no

Bidra.no logo

Bidra.no har hjulpet spennende prosjekter med finansiering siden 2014. Samarbeidspartnere er blant annet DNB og Sparebanken Sør. Bidra.no har blant annet stort fokus på kultur. Her kan du være med på å støtte alt fra at gamle album blir gitt ut på vinyl og at bøker og filmer blir produsert, til mer veldedige prosjekter. 

Startskudd.no

Startskudd logo

Startskudd.no er crowdfunding-plattformen til DNB og lar deg støtte belønningsbaserte og donasjonsbaserte prosjekter. Her kan du støtte alt fra oppstartsbedrifter til arrangementer, kultur, idrett og veldedighet. 

Spleis.no

Spleis.no er en tjeneste fra Sparebank 1 hvor du kan bidra økonomisk til gode formål, og opprette dine egne innsamlinger i forbindelse med spesielle hendelser.

Crowdfunding oppsummert

Crowdfunding byr på både spennende investeringsmuligheter og måter for å bidra til veldedige prosjekter. Som investor er det mest interessant å se til folkefinansiering av lån og egenkapital-baserte prosjekter der du får aksjer i selskapet du støtter.

Er du ute etter minst mulig risiko samtidig som du får god avkastning, er crowdlending et naturlig sted å starte – men husk likevel at det alltid vil være risiko forbundet med investeringer i crowdfunding.

Prøv deg frem med små beløp og spre helst investeringen din utover flere prosjekter for å balansere risikoen best mulig.

Les også: 49 Måter å tjene ekstra penger hjemmefra

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar