Bøker Økonomi

11 Beste bøker om Aksjer og Investering – Les disse nå

Vil du lære mer om aksjer og investering? Bøker du kan lære noe nyttig av, er som regel en god investering. Her har vi samlet et knippe populære bøker om aksjer og investering på både norsk og engelsk, nøye plukket ut fra bestselgerlister, positive bokanmeldelser og tips vi har funnet i sosiale medier. 

Å investere i aksjemarkedet er spennende og kan være lønnsomt, men det kan også fort bli dyrt hvis man tar feil valg med investeringene sine. Å ha den grunnleggende kunnskapen som trengs i bunn kan dermed fort være gull verdt. Kanskje lærer du også noen geniale triks?

11 Bøker om Aksjer og Investering:

1. Aksjeskolen – Hegnar Media

Forfattere: Roger Berntsen, Alex Rosén

Aksjeskolen - bok cover

Aksjeskolen fra Hegnar Media er en essensiell bok for alle som er interessert i aksjeinvesteringer, uavhengig av om du er nybegynner eller er erfaren. Forfatterne, Nordnet-analytiker Roger Berntsen og den karismatiske investoren Alex Rosén, byr på en unik blanding av faglig innsikt og underholdende anekdoter.

Boken er en veiledning i hvordan disiplinerte og jevnlige investeringer kan øke formuen din over tid. Den forklarer også enkelt hvordan man setter opp en meglerkonto og starter handel med verdipapirer. Med sine «sjø- og fjellvettregler» gir den råd om hvordan man kan redusere risikoen for tap i aksjemarkedet.

Berntsen og Rosén dykker dypere inn i investeringsverdenen ved å utforske konsepter som renters rente-effekten, som Albert Einstein kalte «verdens åttende underverk», og hvordan børsfall og investorfrykt kan skape gode kjøpsmuligheter. De forklarer også hvordan endringer i rentenivået påvirker aksjeprisingen og hvordan man kan bruke ulike analytiske tilnærminger for å finne de beste investeringene. Boken er spekket med lærdommer fra superinvestorer som Warren Buffett, Olav Thon og Arne Fredly. Med over 30 års erfaring fra finansmarkedet deler Berntsen sin uvurderlige innsikt, mens Roséns fargerike livserfaringer tilfører boken en ekstra dimensjon.

Aksjeskolen er ikke bare informativ, men også engasjerende og underholdende, og lover å holde leseren interessert fra første til siste side.

Kjøp «Aksjeskolen» hos Norli

2. The Intelligent Investor

Forfattere: Benjamin Graham, Jason Zweig, Warren Buffet

the intelligent investor

«Uten tvil den beste boka om investeringer som noensinne er skrevet» – Warren E. Buffett

The Intelligent Investor er en bestselgende bok som er høyt verdsatt av berømte investorer verden over. Skrevet av Benjamin Graham med hjelp fra både Warren Buffet og Jason Zweig, er dette en “must-read” for alle som er interessert i å investere i aksjemarkedet. 

Hovedtemaet for boken er verdi-investering, eller “value investing”. Det vil si å investere i underprisede selskaper. Value investing er en strategi som beskytter investorer og øker sannsynligheten for å lykkes med investeringer betraktelig. 

Er du er ute etter å finne solide aksjer og fond er denne boka midt i blinken for deg. Boka er skrevet på et litt gammeldags språk, men du venner deg fort til det så fort du kommer i gang med boka. 

Kjøp «The Intelligent Investor» hos Norli

3. A Random Walk Down Wall Street

Forfatter: Malkiel Burton G.

a random walk down wall street

A Random Walk Down Wall Street har solgt over 1,5 millioner eksemplarer og er skrevet av økonomiprofessor Burton G. Malkiel ved Princeton University. Dette er en ufiltrert guide til investering som tar for seg finansmarkedenes oppførsel, aksjer, obligasjoner, eiendom, gull, mynter og senest kryptovaluta. 

Malkiel argumenterer blant annet  for at aktivapriser vanligvis viser tegn til en “random walk”, og at man ikke konsekvent kan overgå markedets gjennomsnittlige utvikling over tid. Boka ble først utgitt i 1973 men har jevnlig blitt oppdatert og er nå i sin tolvte utgave med  nytt og relevant innhold. 

Dette er en bok som er verdt å lese for enhver investor – og er kanskje ekstra anbefalt for investorer som er usikre på om de skal tørre å være investert i aksjemarkedet. 

Kjøp «A Random Walk Down Wall Street» hos Norli

4. Thinking, Fast and Slow

Forfatter: Daniel Kahneman

thinking fast and slow - bok

Hvorfor tar vi viktige avgjørelser basert på magefølelsen istedenfor fakta og statistikk? Dette er boka for deg som vil vite mer om psykologien bak investering. Boka tar for seg metodene vi bruker for å ta store avgjørelser i livet: Alt fra hvem vi velger som ektefelle til hvordan vi investerer pengene våre. 

Thinking, Fast and Slow er utgitt på både engelsk og norsk, og viser hvordan man tar smarte avgjørelser når det kommer til investeringer ved å fjerne følelser fra prosessen. Du får innsikt i hvordan dyktige investorer velger ut aksjer som går bedre enn andre og en god forståelse av hvordan du kan ta de rette valgene – selv om de kan føles ukomfortable der og da. 

Kjøp «Thinking, Fast and Slow» hos Norli

5. Aksjeskolen – Universitetsforlaget

Forfatter: Finn Øystein Bergh

Aksjeskolen bok

Aksjeskolen av Finn Øystein Bergh (Ja – her kunne Hegnar Media vært mer kreative) gir en grundig og praktisk innføring i aksjer og aksjemarkedet. Her får du et dypdykk i alt det viktigste du må vite for å lykkes som investor i aksjemarkedet. Boka er enkel å komme i gang med for nybegynnere, men går også så grundig til verks at selv profesjonelle investorer kan ha noe å lære av den. 

I Aksjeskolen lærer du om alt fra markedets psykologi og verdsettelse av aksjer til hvordan du beregner risiko og avkastning på kort og lang sikt. Dette er en lærerik, populær og lettlest bok som passer de fleste som vil lære mer om aksjer og finans! 

Aksjeskolen ble oppdatert i 2020 og det derfor er anbefalt å skaffe seg den nyeste utgaven.

Kjøp «Aksjeskolen» hos Norli

6. Aksjer og aksjehandel – Hvordan lykkes på børsen

Forfatter: Stig Mikalsen

Aksjer og aksjehandel - bok

Aksjer og aksjehandel er en god, grunnleggende bok om aksjer. Her lærer du hvordan du velger ut aksjer og kommer i gang med aksjehandel. Boka er delt opp i 3 deler, og begynner med det praktiske rundt å handle aksjer. I del 2 tar den for seg hva aksjer er og hvordan aksjemarkedet fungerer. I siste del av boken går forfatteren mer i dybden og lærer deg om mer avanserte temaer som teknisk analyse, trender, krakk og strategier. 

Hvis du har lyst til å komme i gang med teknisk analyse er dette et godt valg for deg. Her får du en god innføring i hvordan TA fungerer og hvordan du kan lage dine egne analyser. Videre tar boken for seg flere interessante temaer som blant annet markeds-psykologi, og ser nærmere på hva det er som avgjør hvilke avgjørelser investorer tar med investeringene sine.

Kjøp «Aksjer og Aksjehandel» hos Norli

7. The Little Book of Common Sense Investing

Forfatter: John C. Bogle

little book of common sense investing

“The only way to guarantee your fair share of stock market returns”

Dette er nok en bestselgende finansiell guide som av flere blir ansett som en “bibel” når det kommer til investering. Boka egner seg for alle som skal investere eller allerede investerer pengene sine. 

Boka gir et solid grunnlag for å bygge en investeringsportefølje med lav risiko og lærer deg hvordan du tar smarte avgjørelser for investeringene dine. The Little Book of Common Sense Investing tar blant annet for seg hvorfor indeksfond er viktig i en portefølje og hjelper deg med å konstruere en bred, solid og diversifisert portefølje. 

Kjøp «The Little Book of Common Sense Investing» hos Norli

8. The little Book of Value Investing

Forfatter: Malkiel Burton G.

The little book of value investing

Value investing handler om å kjøpe aksjer som er underpriset og beholde dem over en lengre periode. Ideelt sett vil du tjene penger når aksjen stiger til sin sanne verdi. 

Value investing har lenge vært en en populær strategi for å investere i aksjer og dette er blant annet hvordan Warren Buffet investerer.  Selv om strategien er velkjent, er den undervurdert av mange investorer og verdt for enhver investor å sette seg godt inn i. 

I boka lærer du hvordan du bruker strategien for å plukke rimelige aksjer. Boka har fått svært gode anmeldelser fra nettsteder som Financial Times, Bloomberg, The Wall Street Journal og The Independent. 

Kjøp «The little Book of Value Investing» hos Norli

9. Stay the Course

Forfatter: John C. Bogle

Stay the course bok

Hvis du er nysgjerrig på investering i indeksfond, er dette boka for deg. Stay the Course er skrevet av John C. Bogle – Gudfaren bak alle indeksfond.  Bogle drev investeringsselskapet Vanguard, som skapte verdens første indeksfond. Under Bogels ledelse gikk Vanguard fra en verdi på 1,4 milliarder dollar og 28 ansatte til hele 5 billioner dollar i forvaltet formue og 16.000 ansatte.

Boka er en spennende miks av selskaps-historie, investeringsfilosofi og personlige memoarer fra Bogle. Stay the Course er verdt å lese for alle investorer – enten man er profesjonell eller amatør. 

Kjøp «Stay the Course» hos Norli

10. Trading på 1-2-3

Forfatter: Oddmund Grøtte

Trading på 1-2-3

Vil du lære mer om aktiv trading med aksjer? I aksjemarkedet er det høy konkurranse, og konkurrentene dine er smarte og erfarne investorer. 

Når det er penger i spill er det vanskelig å lykkes uten en solid strategi og plan for hvordan du skal ta de riktige posisjonene. Trading på 1-2-3 viser deg konkrete tradingstrategier basert på enkle, objektive og kvantitative analyser. 

Boken viser deg et tosifret antall eksempler på trading-strategier du selv kan ta i bruk. Enten du er helt ny med trading eller har tradet en stund, vil denne boka umiddelbart gi deg gode råd du kan ta i bruk. 

Boka er skrevet av Oddmund Grøtte som er investor. Han har også skrevet bøkene “Aksjekjøp og daytrading”, “Opsjoner og futures”, samt “Investeringsstrategier”. 

Kjøp «Trading på 1-2-3» hos Norli

11. Aksjeanalyse på 1-2-3

Forfatter: Ole Thoresen

aksje-analyse på 1-2-3

Aksjeanalyse på 1-2-3 viser hvordan vanlige folk kan lage en aksjeportefølje med stor oppside og akseptabel risiko i løpet av kort tid og vurdere andre investeringsmuligheter. Boken er lettlest og inneholder mange praktiske analyseeksempler du raskt kan ta i bruk på egenhånd.

Forfatteren viser deg blant annet hvordan du kan analysere hundre selskaper og sitte igjen med en portefølje på 10 undervurderte aksjer av høy kvalitet, noe som bør være verdifullt for de fleste som har lyst til å lage sin egen aksjeportefølje. 

Her lærer du om makroøkonomi, selskapsspesifikke faktorer, markedspsykologi og hvordan du vurderer verdien av en aksje. Boken er skrevet av Ole Thoresen, som er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen og har jobbet i blant annet DNB Markets, Handelsbanken og KPMG.  

Kjøp «Aksjeanalyse på 1-2-3» hos ebok.no

Les også:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar