Bøker Økonomi

11 Beste bøker om personlig økonomi: Les disse nå!

Er du på jakt etter bøker om personlig økonomi? Her har vi samlet 11 populære bøker om personlig økonomi, som egner seg for deg som vil tjene mer penger, spare mer og bli økonomisk uavhengig.

Noen av bøkene er eldgamle klassikere, mens andre er nyere utgivelser. På listen finner du både norske og engelske bøker, rangert i tilfeldig rekkefølge.

Les også: 10 Gode bøker om aksjer og investering

11 Bøker om personlig økonomi

1. The Millionaire Next Door

Forfattere: Stanley Thomas J., William D. Danko Ph.D

Millionaire next door - bok

The Millionaire Next Door ble utgitt i 1996 og har solgt over 3 millioner eksemplarer. Flere har kåret til den beste boken om personlig økonomi noensinne. Boken er basert på forskning og dybdeintervjuer av personer med formue på over 1 million dollar i USA, så hvis du vil bli rik og økonomisk uavhengig, er dette en bok du absolutt bør se nærmere på. The Millionaire Next Door passer like godt for unge, nyutdannede som for voksne med veletablert karriere. 

Boken viser at du ikke trenger å ha en skyhøy inntekt for å bli velstående. Det viktigste er at i øyeblikket du tjener mer enn hva du trenger for å leve, må spare så mye du kan og unngå å bruke penger på unødvendige ting. Å holde seg til budsjett og leve sparsomt er alt du trenger for å bygge rikdom – spesielt hvis du er ung.

Er det en ting man tar med seg fra denne boken, er det at uansett hva inntekten din er – lev alltid under evne. Når det er sagt, tar boken også for seg mange andre viktige temaer. Du får blant annet innsikt i hvem den typiske dollar-millionæren er, hvordan forbruksvanene deres er, og hvordan investerings-strategiene deres ser ut. Du får også innblikk i hva slags karriere- og utdannelsesvalg de tar og hvordan de forholder seg til økonomi i forhold til barna sine.

Kjøp «The millionaire next door» hos Norli

2. Rich Dad Poor Dad

Forfatter: Robert T. Kiyosaki

rich dad poor dad - bok

Rich Dad Poor Dad er en klassiker og bestselger som passer for alle som er interessert i investering, penger og den globale økonomien. Boka tar utgangspunkt i forfatteren sin egen oppvekst med en “fattig” far og sin venns rike far. 

Robert sin egen far hadde høy utdannelse, men hadde aldri penger til overs. Faren til kompisen hans var en drop-out, men self-made mangemillionær. Robert oppdaget fort at tankesettet til den rike faren var veldig annerledes enn hva sin egen far var, og boka er basert på lærdommen han tok fra sin venns rike far.

Temaet for boka er hvordan man kan bruke penger som et verktøy for å bli rik og velstående. Boka viser tydelig at man ikke trenger å ha høy inntekt for å bli rik , og at rike mennesker får penger til å jobbe for seg. 

Kjøp «Rich Dad Poor Dad» hos Norli

3. Snaponomi

Forfattere: Lene Drange, Tore Løchstøer Hauge.

 Snaponomi-bok

Luksusfellen-programleder Lene Drange driver snapchat-kontoen Snaponomi og har gitt ut denne boken med samme navn. Snaponomi er en slags personlig økonomi bok for dummies. Her får du gode tips om å ta smarte valg og håndtere økonomien din på en sunn måte. Samtidig viser boka at penger er gøy!

Boka er tilpasset nybegynnere innen personlig økonomi og er skrevet med et lettlest og ungt språk. I Snaponomi får du kunnskap om grunnleggende, men viktige ting som:

  • Hvordan spare penger
  • Budsjett
  • Betaling av regninger
  • Skatt
  • Ulike typer lån og hvordan du får dem
  • Kjøp av bolig og bil

Dette er en bok alle unge burde lese og som også egner seg godt som oppfriskning for de av oss som allerede har litt peiling på personlig økonomi.

Kjøp «Snaponomi» hos Norli

4. Penga og livet

Forfattere: Anita Hoemsnes, Jorun Sofie F. Aartun

Penga og livet - bok

Penga og livet handler om personlig økonomi og passer for nybegynnere så vel som viderekommende. Boka er skrevet fra et kvinnelig perspektiv og dekker alle økonomiske temaer som treffer en kvinne gjennom livet. 

Her får du innsikt i alt fra forbruk og sparing, forsikring, lån og gjeld, pensjon og arv og økonomi i et ekteskap og skilsmisse. Du lærer også om aksjer og fondssparing, lønnsforhandlinger og tips om hvordan du snakker med partneren din om økonomi. 

Penga og livet er skrevet av to dyktige, kvinnelige journalister fra Dagens Næringsliv som også grunnla Facebook-gruppen DN Kvinner.

Kjøp «Penga og livet» hos Norli

5. Hvordan bli rik på et år

Forfatter: Marie Olaussen

hvordan-bli-rik-pa-et-ar - bok

Marie Olaussen står bak instagramkontoen “Hvordan Bli Rik” og har gitt ut boka “Hvordan bli rik på et år”. Målet med boka er at du skal få orden på økonomien din, ro i sjela og råd til livet du drømmer om.

Boken viser deg hvordan du kan endre vanene dine og frigjøre penger til akkurat det du ønsker å gjøre. Dette er en morsom, inspirerende bok om privatøkonomi. Du lærer blant annet hvordan du senker forbruket ditt betydelig uten at du ofrer de store drømmene og fortsatt får gjort ting som å dra på ferie. 

Boka er lettlest og du lærer verktøyene du trenger å bruke for å rydde opp i økonomien, bruke mindre og spare mer til det som virkelig gjelder.

Kjøp «Hvordan bli rik på et år» hos Norli

6. The Richest Man in Babylon

Forfatter: George S. Clason

the richest man in babylon - bok

The Richest Man in Babylon er en eldgammel, men tidløs bok fra 1926 som gir økonomiske råd gjennom en samling av historier som tar plass for over 4000 år siden i gamle Babylon. Boka er en elsket klassiker når det kommer til personlig økonomi. Den er skrevet av George S. Clason og er utgitt i mer enn 2 millioner eksemplarer. 

I boka møter vi den fiktive karakteren Arkad. Arkad er en fattig skribent som ender opp med å bli den rikeste mannen i Babylon. Sentrale deler i boka handler om viktigheten av å betale seg selv først, å leve under evne, investere i det du forstår deg på, å tilføre verdi, langsiktig sparing og eiendom. 

I boka får du innblikk i “the seven cures” som lærer deg å generere inntekter og rikdom, samt “the five laws of gold” som lærer deg hvordan du beskytter og investerer pengene dine. En klassiker som er verdt å lese. 

Kjøp «The Richest Man in Babylon» hos Norli

7. Pengesnakk

Forfatter: Lisa Vermelid Kristoffersen

Pengesnakk - bok

Lise Vermelid står bak den populære podkasten “Pengesnakk” og har gitt ut denne lettleste boka om personlig økonomi. Lise er en super-sparer som finner glede i å spare mest mulig og som bruker minst mulig penger på å spise ute, kjøpe klær og dra på flotte ferier. 

En rød tråd gjennom hele boka er at du må fokusere på å bruke penger på ting som faktisk gjør deg lykkelig, og kutte ut de tingene som ikke gjør at du føler deg bra. Boka passer kanskje best for de som allerede har en romslig økonomi og som ønsker å bli flinkere til å spare enn hva de gjør i dag.  Er du på jakt etter gode sparetips og har lyst til å leve mer sparsommelig er dette en bok som er verdt å sjekke ut. 

Kjøp «Pengesnakk» hos Norli

8. Secrets of the Millionaire Mind

Forfatter: T. Harv Eker

secrets of the millionaire mind - bok

«Gi meg fem minutter, så kan jeg forutsi din økonomiske fremtid for resten av livet» sier forfatteren av boka T. Harv Eker, som forøvrig er mangemillionær. Har du noen gang lurt på hvorfor det virker som at noen mennesker enkelt blir rike og velstående, mens andre er stuck med en dårlig økonomi hele livet? 

Forfatteren mener at vi alle har en plan for “penger og suksess” flettet inn i underbevisstheten vår. Det er denne planen, mer enn noe annet som avgjør våre økonomiske liv. Planene har vi plukket opp av foreldrene våre og andre påvirkere i løpet av oppveksten og livet. 

“Secrets of the Millionaire Mind” beskriver tydelig hvordan barn av rike foreldre ubevisst arver kognitive og atferdsmessige mønstre som fører dem til mer velstand. Barn av foreldre med dårlig økonomi derimot, blir programmert til å ende opp med dårlig økonomi selv. 

Hvis du ikke er der du ønsker økonomisk, må du derfor gjøre noen store og viktige grep for å endre underbevisstheten din, og det er nettopp dette boka lærer deg hvordan du skal gjøre. Boka er forøvrig skrevet med en god dose humor og kjærlighet av en gatesmart og suksessfull forfatter. Verdt å sjekke ut!

Kjøp «The secrets of the millionaire mind» hos Norli

9. Think and grow rich

Forfatter: Napoleon Hill

think and grow rich - bok

Think and Grow Rich av Napoleon Hill ble utgitt i 1937, har solgt 15 millioner eksemplarer og er fortsatt en bestselger i dag, mer enn 70 år etter den ble utgitt. Boka handler stort sett om å tjene mer penger, men er også tilpasset de som ønsker å virkelig lykkes innenfor hvilke som helst yrker. 

Hovedbudskapet i boken er at for å oppnå økonomisk suksess, må du ha et brennende ønske, du må ha troen på at du kan klare det, du må faktisk gjøre noe, og du må fortsette å gjøre det til du oppnår det du ønsker. 

Boka gir deg konkrete steg for hvordan du kan oppnå det du ønsker. Napoleon Hill sier selv at han intervjuet velstående legender og filantroper som blant annet Andrew Carnegie i arbeidet med boken, men det finnes mange skeptikere som mener at Hill ikke kjente forretningsmennene like godt som han påstod. 

Når du leser boka er det også ganske tydelig at den er skrevet i 1937. Det er en kjempegod bok, men man må også ta en del ting med en klype salt. Forfatteren kommer med noen uortodokse idéer og er ikke redd for å si ting som det er. En underholdende bok som er verdt å se nærmere på. 

Kjøp «Think and grow rich» hos Norli

10. Your Money or Your Life

Forfattere: Robin Vicki, Dominguez Joe

your money or your life - bok

“Your Money or Your Life” skiller seg litt fra andre bøker om personlig økonomi. Det er fordi den handler mer om de valgene man tar i livet, frihet og lykke – enn å være disiplinert og gi avkall på ting for å få en bedre økonomi. 

Forfatterne mener at mange bøker om personlig økonomi feiler fordi de handler om å leve på budsjett – noe som krever selvdisiplin. Å tvinge oss selv til å gjøre noe vi ikke vil, er noe de færreste av oss klarer over lang tid. 

Denne boka fokuserer isteden på å endre de grunnleggende tankene vi har om penger. På den måten kan vi lettere forstå hvem vi er og bli mer oppmerksomme på hvordan penger strømmer gjennom livene våre. 

Målet med boka er å endre forholdet vårt til penger – noe som innebærer mer enn bare inntekter, utgifter, gjeld og sparing. Boka har nemlig stort fokus på tiden alt dette tar i livene våre og velger å definere penger som livsenergi. 

Når du begynner å se på penger som livsenergi – altså et resultat av all energi og tid du bruker på tjene pengene, vil du kanskje få opp øynene for hva som virkelig betyr noe for deg, hvordan du bør disponere tiden og pengene dine. Boken er full av gode eksempler og historier og gir en tydelig 9-stegs plan for hvordan man bør gå frem for å få et bedre balansert liv og økonomi. 

Kjøp «Your money or your life» hos Norli

11. How Rich People Think

Forfatter: Steve Siebold

How rich people think - bok

Forfatteren av  «How Rich People Think» brukte mer enn 30 år på å intervjue hundrevis av millionærer og milliardærer for å finne ut hva som skiller dem fra gjennomsnittlige personer. Boken lærer deg rett og slett hvordan rike mennesker tenker og hvordan du kan kopiere dem.

Den sammenligner hvordan tankene, vanene og filosofiene til velstående mennesker er sammenlignet med middelklassen. 

Det som er kult med denne boka er at den ikke legger skjul på noe som helst. Den er direkte, ufiltrert og upolitisk korrekt skrevet.

Strategien er enkel: Lær hvordan rike mennesker tenker, kopier dem, sett i gang og bli rik. Her får du konkrete steg å følge for å bygge din egen rikdom. Millionærene som ble intervjuet har ikke lagt skjul på noe, og forfatteren har fått dele alt med leserne sine med forbehold om at intervjuobjektene ble anonymisert. Noen vil kanskje bli sjokkert av boka, mens andre vil bli inspirert!

Kjøp «How rich people think» hos Amazon

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar