Økonomi

Alt du må vite om bankkortet: Kortnummer, CSV, kontonummer og utløpsdato

Lurer du på hvilke koder på bankkortet du skal bruke på nett? Eller skal noen overføre penger til kontoen din? 

Her har du en grunnleggende artikkel med viktige ting å vite om bankkortet – vår alles gode venn i hverdagen. Vi går gjennom viktige temaer som kortnummer, kontonummer, CSV, utløpsdato og kontaktløs betaling.

La oss gå rett på sak:

Hva er kortnummer på bankkortet? 

Bankkort med kortnummer synlig

Kortnummeret på bankkortet ditt er det lange nummeret på fremsiden av kortet, rett under chipen, som vist på bildet ovenfor. Kortnummeret består av totalt 16 siffer – delt opp i 4 grupper med tall. Det er kortnummeret som identifiserer bank- eller kredittkortet ditt. Når du skal betale i en nettbutikk er det kortnummeret du skal taste inn – ikke kontonummeret ditt. 

Les også: Tjen ekstra penger med betalte undersøkelser (500-3000 kr i mnd)

Hvor er kontonummer på bankkortet?

Kontonummeret står på baksiden av bankkortet og er vanligvis merket med “kontonr”. Kontonummeret består av 11 siffer, delt opp i 3 grupper med tall. Det er kontonummeret som identifiserer bankkontoen din, og det er kontonummeret du gir fra deg hvis du ønsker en innbetaling eller overføring inn på kontoen din – litt som når du gir bort telefonnummeret ditt for at noen skal vippse deg. 

PS: Både kontonummer og personnummer er 11 siffer – pass på å taste det riktige nummeret.

Hva er CSV / CSC på bankkortet? 

CSV kode illustrasjon på bankkort

CSV kode er en sikkerhetskode som er skapt for å forhindre kreditt- og bankkort svindel. CSV er en 3-sifret kode som du finner på baksiden av bankkortet (se bildet over). Når du bestiller noe på nettet, må du fylle ut CSV nummeret. Hvis det står flere siffer sammen med CSV koden, er det de 3 siste sifrene som skal benyttes. 

CSV står for “card verification code”, og betegnes også som:

  • CSC – card security code
  • CVD – card verification data
  • CVN – card verification number
  • CVV – card verification value
  • V-Code – verification code 
  • SPC – signature panel code

Hva er utløpsdato på bankkortet? 

Utløpsdatoen på bankkortet er datoen kortet slutter å fungere eller være gyldig. Når utløpsdatoen nærmer seg, får man som regel automatisk tilsendt et nytt kort fra banken. I nettbutikker og apper sine betalingsløsninger benyttes utløpsdatoen som en ekstra kontroll på at kortet er ekte.

Hva betyr kontaktløs betaling?

Kontaktløs betaling symbol

Kanskje har du lagt merke til et symbol som ligner på wi-fi symbolet på bank- eller kredittkortet ditt. Dette er symbolet for kontaktløs betaling, og betyr i praksis at du kan betale på kortterminalen kun med berøring – uten å bruke PIN kode, chip eller magnetstripe. 

Kontaktløs betaling fungerer normalt opp til maks 200 kroner og skal være like trygt og sikkert som å betale på den “gamle” måten. 

Er det trygt å gi fra seg kortnummer og CSV på nett?

En hovedregel er at du skal være litt forsiktig med hvem – og hvilke nettsider du oppgir kortnummer, utløpsdato  og CVC til. Når det er sagt, er det trygt å handle hos de fleste Norske og utenlandske nettbutikker. 

Det kan være lurt å være oppmerksom på disse punktene for å forhindre svindel:

  • Forsikre deg om at nettbutikken / appen benytter en godkjent betalingsløsning som PayPal, Stripe, DIBS, NETS, Bambora, Collector Bank, Klarna,  BankAxept, Vipps eller lignende.
  • Forsikre deg om at nettbutikken har sikker kobling (at den er kryptert med “https:///” før nettadressen)
  • Bruk sunn fornuft: Hvis noe er for godt til å være sant, er det ofte det.. 

Hva er forskjellen på bankkort og kredittkort?

Et bankkort (debetkort) er et betalingskort der du betaler direkte med saldoen på bankkontoen din. I Norge er det BankAxept og Visa-Kort som er de mest vanlige debet-kortene.  

Kredittkort er et betalingskort der banken gir kreditt (låner ut penger) til korteieren som bruker kredittkortet i stedet for kontanter for å betale for varer og tjenester. Kredittkort kan være praktisk og byr gjerne på en del fordeler som besparelse av bonus og forsikring, men pass på, for det er ofte svært høye renter på lånet du får når du bruker et kredittkort. 

Derfor må du aldri bruke mer penger med et kredittkort enn at du med sikkerhet vet at du kan betale tilbake beløpet du har brukt allerede neste måned. 

Forhåpentligvis har vi nå besvart det du lurte på om bankkortet ditt! 

Anbefalt for deg:

Hvordan tjene penger på nett?

31 tips for å spare pengerArne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar