Praktisk Info

Hva er Club Soda? Forskjellen på Club Soda, Tonic Water og Seltzer:

Hva er egentlig forskjellen på Club soda, Seltzer vann og Tonic Water?  

Kullsyreholdig vann kan være forvirrende. Selv om disse boblende drikkene virker svært like, inneholder hver av dem forskjellige smaksprofiler og lages ved bruk av forskjellige prosesser. 

For å forstå forskjellene mellom dem har vi laget en liten guide for kullsyreholdig vann: 

Hva er Club Soda? 

Club soda (sodavann) er kullsyreholdig vann med noen få tilsetninger: karbondioksid (CO2) for å lage kullsyre, samt mineral-aktige ingredienser som natriumbikarbonat, natriumcitrat og kaliumsulfat. 

Club Soda er ikke smaksatt, bortsett fra den svake smaken av mineralene. Dette er grunnen til at Club Soda (sodavann) er populært å blande i drinker og cocktails. 

Club Soda ligner mye på det som kalles Seltzer vann, men i Seltzer vann er det kun karbondioksid som er tilsatt for å lage kullsyre. 

Hvis en cocktail eller drink-oppskrift krever Seltzer og du bare har Club Soda for hånden, er det liten merkbar forskjell mellom de to. Den ene kan fint erstattes av den andre.

Les også: Tjen ekstra penger med betalte spørreundersøkelser (Topp 4 best betalte)

Hvorfor kalles det Club Soda? 

Club Soda var – og er fortsatt et registrert varemerke i Storbritannia og Irland hos det Dublin-baserte selskapet Cantrell & Cochrane. Ellers i verden er Club Soda et generisk begrep for kullsyreholdig vann med tilsatte mineraler. 

Fungerer Club Soda som flekkfjerner? 

Det er et gammelt kjerringråd at Club soda og annet kullsyreholdig vann fungerer godt til å fjerne vanskelige flekker som rødvin fra klær. 

Det er imidlertid ingen underliggende kjemisk grunn til at kullsyreholdig vann skulle gi en bedre effekt enn vanlig vann.

Vann fungerer med andre ord like godt som Clubs Soda til å fjerne flekker. 

Seltzer Vann

Seltzer water i glass

I likhet med Club soda er Seltzer vann tilsatt karbondioksid for å lage kullsyre. 

Forskjellen er at Seltzer ikke er tilsatt mineraltilskudd. 

I motsetning til club soda, kan seltzer ofte bli tilsatt søtstoffer og bli smaksatt – ofte med sitrus eller annen frukt. Dette gjør kjente merker som Spindrift og La Croix. 

Interessant nok var Seltzer også en gang en varemerke som ble solgt i Tyskland så langt tilbake som i 1728. 

Europeiske innvandrere hadde det med seg da de kom til Amerika, og begrepet ble etter hvert brukt mer generisk.

Seltzer er det enkleste av disse farvannene, laget av karbonatisert rent vann med karbondioksid (CO2). På grunn av sin nøytrale profil blir seltzervann iblant smakstilsatt med naturlige fruktessenser og oljer, som i populære merker som La Croix og Spindrift.

Tonic Water (Tonisk vann)

Tonic water i klart glass

Tonic Water er også – du gjettet riktig – kullsyreholdig vann. 

Den store forskjellen er tilsetningen av “Kinin”, en ingrediens som finnes i barken til det søramerikanske Cinchona-treet (Kinatreet), samt sukker. 

Kinin som brukes i Tonic Water ble opprinnelig brukt som malariamedisin; ifølge Wikipedia begynte britiske soldater i India å blande de bitre ingrediensene med kullsyrevann, sukker og gin for å gjøre det enklere å få ned medisinen. 

Det tok ikke lang tid før britiske tjenestemenn begynte å blande den nyoppfunnede tonicen med favoritt-spriten sin Gin –  og skapte den høyt elskede Gin and Tonic, G&T.

Tonic vann er den eneste varianten på denne listen som inneholder kalorier på grunn av sukkerinnholdet, men «light» versjoner blir stadig mer populære.

Tonic Water og blacklights

Tonic Water reagerer på, og er selvlysende under blacklights (UV lys)!

Neste gang du nyter en gin og tonic; finn deg et blacklight og gled deg over den blå gløden fra glasset.

Vann med naturlige bobler (Sparkling water)

Vann med naturlig kullsyre kommer fra en naturlig kilde eller brønn som kan gi naturlig karbonering.

Naturlig kullsyreholdig mineralvann er rik på oppløste faste stoffer som kalium, natrium og magnesium. I motsetning til club soda, forekommer disse mineralene naturlig og blir plukket opp som vannfiltre gjennom flere lag med underjordiske bergarter.

Hvert merke med kullsyreholdig mineralvann som dette inneholder litt smaksgivende mineraler, slik at de smaker litt ulikt fra hverandre. Vann med kullsyre som dette passer ikke særlig i drinker, men kan passe godt når de blandes med vin.  

Les også: 

Tjen ekstra penger med betalte spørreundersøkelser (Topp 4 best betalte)

Bli flinkere til å spare penger? Se våre 29 beste sparetips!

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar