Praktisk Info

Hva betyr “ZIP CODE” i utenlandsk nettbutikk? (Postal code)


Er det noe vi Nordmenn elsker, så er det å handle på nett. Store deler av netthandelen gjør vi i utenlandske nettbutikker. Ifølge Statistisk Sentralbyrå handler vi for mer enn 20 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker årlig.

Å handle i utenlandske nettbutikker gir et stort utvalg av varer og ofte rimelige priser, men det kan dukke opp noen utfordringer og spørsmål underveis i shoppingen. Spesielt er det ett punkt ved utsjekk vi Nordmenn ofte surrer med i nettbutikker som holder til i USA – nemlig “ZIP code” eller “postal code”.

Hva er ZIP CODE? 

ZIP code er det amerikanske svaret på postnummer. ZIP koden består av fem siffer. ZIP står for “Zone Improvement Plan” og er et system som ble tatt i bruk av det amerikanske postvesenet i 1963 for å gjøre det raskere og mer effektivt å sende post. 

Hva er zip code til Norge?

Det er kun USA som benytter ZIP nummer. Når du skal fylle ut ZIP code i den utenlandske nettbutikken kan du vanligvis fylle ut det Norske postnummeret ditt, og det er her problemet gjerne dukker opp:

Ikke alle utenlandske nettbutikker godtar Norske postnummer med fire siffer. Det kan være flere grunner til det:

Den ene årsaken kan være at nettbutikken ikke sender varer til Norge i det hele tatt. Normalt vil det være et menyvalg på hjemmesiden som heter “shipping” eller “international shipping” der du finner mer informasjon om hvilke land butikken sender til.  Ofte er det også link til shipping-siden under “kjøp” knappen på produktsiden.  

Hvis du vet butikken sender til Norge – men det ikke fungerer med postnummeret ditt, er det mest sannsynlig en teknisk feil i nettbutikken. Da kan du forsøke alternativene nedenfor:

Tips hvis Zip Code ikke blir godkjent i utenlandsk nettbutikk

Det finnes noen triks du kan prøve hvis det norske postnummeret ditt ikke fungerer i utenlandsk nettbutikk:

 • Legg til to understreker etter postnummeret ditt: «3128__»
 • Lag mellomrom mellom tallene du har fylt ut. «3 1 2 8»
 • Skriv “N-” før postnummeret: «N-3128»
 • Legg til en “0” før postnummeret. «03128»

..Visste du at det finnes fire ulike typer ZIP-koder?

Frimerke med "It all depends on ZIP code"
Amerikansk frimerke fra 1973
 1. Unike koder: Tilordnet til en enkelt høyvolum-adresse.
  Brukes til offentlige byråer, universiteter, bedrifter eller bygninger som mottar ekstremt store mengder post som de trenger sine egne postkoder. Eksempler er hovedkontoret til Wal-Mart (72716) og CIA (20505).
 2. Postboks koder: Brukes kun til postboks på et gitt sted. Et eksempel på en postboks ZIP-kode postnummer er 22313, som brukes av US Patent and Trademark Office.
 3. Militære koder: Brukes til å sende post til det amerikanske militæret.
 4. Standard ZIP koder: Alle andre postkoder.

..og at ZIP koder deler opp ulike amerikanske stater? 

Kart over USA med ZIP koder

Det første sifferet i ZIP koden representerer en bestemt gruppe amerikanske stater. Det andre og tredje sifferet representerer sammen en region innenfor denne gruppen (eller en stor by). Det fjerde og femte sifferet representerer en gruppe leveringsadresser i denne regionen. Hovedbyen i en region (hvis aktuelt) får ofte de første postnummerene for den regionen; etterpå følger den numeriske rekkefølgen ofte alfabetisk rekkefølge.

Annet som er kjekt å vite om ZIP-koder:

 • I 2015 var det mer enn 42.000 ulike ZIP koder i USA.
 • Zip koder blir ofte oversatt til en smart strekkode som printes ut på pakken som sendes for å gjøre det enklere for maskiner å sortere posten.
 • ZIP koder benyttes ikke kun til å spore post, men også for å samle inn geografisk statistikk i USA.
 • USPS benytter også et annet system for ZIP-koder som ble introdusert i 1983: Dette systemet kalles for ZIP+4 og inneholder de samme 5 tallene, men i tillegg en bindestrek etterfulgt av 4 nye siffer. Dette nummeret benyttes for å referere til en enda mer spesifikk lokasjon.
 • TV-serien “90210 Beverly Hills” som hadde stor suksess på 90-tallet refererer til nettopp ZIP-koden til Beverly Hills i California. 

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

2 Kommentarer

 1. Mona olsen Svar

  Hei
  Fant ikke ut av Zip coden så jeg droppet kjøpet
  M.v.h.
  Mona Olsen

  • Arne Svar

   Kjedelig å høre, Mona!

   Har du forsøkt å legge til to understreker etter postnummeret ditt? for eksempel slik: «3645__»

Skriv en kommentar