Økonomi

Min gjeld: Sjekk gjelden din gratis og få tilbud om bedre rente

Er du usikker på hvor mye gjeld du har, eller nysgjerrig på hva du kan spare på å samle gjelden din på ett sted? 

Her ser du hvordan du enkelt sjekker din egen gjeld gratis i gjeldsregisteret og samtidig kan få tilbud på bedre rente fra 16 forskjellige banker. 

Gjelden du kan se via gjeldsregisteret er usikret gjeld som kredittkort, forbrukslån og handlekontoer. Myndighetene har inntil videre bestemt finansforetakene ikke skal vise sikret gjeld som boliglån og studielån.

Artikkelen inneholder annonselenker: Renteeksempel: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341

“Min gjeld” gir deg full oversikt

Min gjeld” er en gratis tjeneste fra Gjeldsregisteret og Lendo som gir deg full oversikt over usikret gjeld som kredittkort, forbrukslån og handlekontoer. 

Du ser hva rentekostnadene dine er og hva sparepotensialet ditt vil være ved å samle gjelden din til et rimeligere lån ved hjelp av refinansiering. 

Jeg har sjekket ut tjenesten og liker godt hvor enkel og oversiktlig den er. 

Usikret gjeld som kredittkort, forbrukslån og handlekontoer kan være noe herk å betale ned, og jeg ønsker alt som kan gjøre det enklere å bli kvitt gjeld som dette raskere velkomment. 

Slik går du frem for å finne din gjeld hos “Min gjeld”: 

  • Klikk “Sjekk min gjeld
  • Logg inn med BankID
  • Aksepter deling av gjeldsopplysninger
  • Få oversikt over din gjeld, kostnader og sparepotensiale

Her går jeg gjennom alle stegene: 

1. Logg inn med BankID

1. Det første du må gjøre er å gå til “Min gjeld” og logge inn med BankID eller BankID på mobil. Når du kommer inn, får du rask oversikt over hvor mye gjeld du har og antall lån. 

For å gå videre til neste steg, må du godkjenne en én gangs deling av gjeldsopplysningene dine til Lendo og Gjeldsregisteret. 

2. Se din gjeld og sparepotensiale

Når du har akseptert delingen, får du tilgang til et dashboard med full oversikt over din gjeld. 

Her får du et godt overblikk over hvor mye du har i forbrukslån, kredittkort og kjøpskreditt. 

Du ser hva rentekostnadene dine er, samt hvor mye du kan spare ved å samle gjelden din til et rimeligere lån ved hjelp av refinansiering. 

Som du ser kan jeg i følge Min gjeld spare 900 kroner i året på å refinansiere kredittgjelden min på ca. 15.000 kroner. 

Heldigvis er det ingen hårreisende sum i mitt tilfelle, men det kan fort være mye penger å spare hvis man har høy, usikret gjeld som kredittkort og forbrukslån som man sliter med å betale ned. 

3. Søk om eventuell refinansiering 

Hvis du vil få et uforpliktende tilbud fra ulike banker om et bedre lånetilbud, kan du gjøre det ved å gå gjennom søknadsprosessen på nettsiden. 

Lendo er en sammenligningstjeneste for lån og du vil kunne få et uforpliktende tilbud fra 16 ulike banker på lån med bedre vilkår hvis du ønsker det. 

Du kan spare penger på å refinansiere kredittkort og forbrukslån

Hva vil det si å refinansiere kredittkort og forbrukslån?

Refinansiering, eller et såkalt refinansieringslån er et nytt lån du kan bruke til å betale ned kredittkort, forbrukslån og andre smålån. 

Du samler altså den gamle gjelden din i étt lån hos en annen bank og vil kunne oppnå lavere renter og kostnader. 

Å skylde penger til flere ulike banker / kreditorer er uoversiktlig og ofte mye dyrere enn nødvendig. 

Ved å refinansiere blir lånet billigere, enklere å betjene og du kan betale ned raskere.

Les også: Kredittscore: Hva er det og hvordan sjekke kredittscoren din?

Hvem har oversikt over gjelden min?

Gjeldsregisteret har oversikt over din usikrede gjeld. 

Gjeldsregisteret ble opprettet fordi det lenge var altfor enkelt å skaffe seg forbrukskreditt fra mange ulike långivere.

Målet med registeret er dermed å gjøre det enklere å gjøre gode kredittvurderinger.

Alle finansforetak som tilbyr usikret kreditt (forbrukslån, kredittkort, faktureringskort etc) i Norge er lovpålagt å gjøre gjeldsdataen din tilgjengelig for Gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret har like høy sikkerhet som en nettbank og det er lite sannsynlig at denne informasjonen kommer på avveie. 

For at andre finansinstitusjoner skal få utlevert denne informasjonen, må du samtykke til dette, som i tilfellet med “Min gjeld” og Lendo i denne artikkelen.

Du kan når som helst trekke tilbake dette samtykket, enten hos finansinstitusjonen eller på norskgjeld.no hvis det har varighet. 

Hvorfor vises ikke all gjelden min i registeret? 

Grunnen til at “Min gjeld” ikke viser all gjelden din (boliglån, billån, studielån ol.) er at myndighetene per dags dato har bestemt at gjeldsregisteret ikke skal vise sikret gjeld.

Det er altså kun usikret gjeld som vises i gjeldsregisteret. Forhåpentligvis vil tjenesten vise sikret gjeld i fremtiden. 

Hvorfor finner jeg ikke alle mine kredittkort / forbrukslån i min gjeld? 

Gjeldsregisteret får informasjonen sin fra finansforetakene som er integrert med dem. Hvis finansforetaket ikke har levert oppdatert informasjon, kan feilaktig informasjon om gjelden din oppstå. 

Hvis det er enkelte kredittkort du ikke finner i oversikten eller ikke kjenner igjen, kan det være fordi det er levert av et finansforetak og ikke merkevaren du forholder deg til. Esso mastercard er for eksempel utstedt av SEB, og det vil dermed stå SEB hos “Min gjeld”.

Oppsummering om “Min gjeld”

Min gjeld er et enkelt og godt verktøy å bruke for å få bedre oversikt over din usikrede gjeld. 

Å se alt i et enkelt grensesnitt er fint og det er interessant å kunne se hvor mye man kan spare på å bytte til et annet lån med refinansiering. 

Målet til Lendo med tjenesten er naturligvis at du skal søke om refinansiering fra en av deres samarbeidspartnere, men du trenger ikke å gjøre dette for å få utbytte av tjenesten.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar