Økonomi

7 Beste Krypto Lommebøker – Finn din Hardware Wallet!

Hvis du har kjøpt kryptovaluta som Bitcoin, Ethereum, Solana, eller andre altcoins og NFT-er for litt større beløp, har du kanskje allerede tenkt over hvordan du best og tryggest mulig oppbevarer dem.

Det enkleste alternativet er å la dem ligge på børsen der du kjøpte dem. Men som du sikkert har fått med deg, kan det være en tryggere løsning å gå til anskaffelse av en fysisk lommebok, såkalt “hardware wallet”.

Med en hardware wallet lagres kryptovalutaen din uten å være tilkoblet nett, på trygg avstand fra hackere, og du må fysisk godkjenne alle transaksjoner, slik at andre ikke kan flytte midlene dine uten ditt samtykke.

Derfor bør du ha en hardware wallet

Det vil alltid være noen der ute som er på jakt etter raske penger og som prøver seg frem med dataangrep der det er mulig. Dessverre er det mange eksempler på både børser og enkeltpersoner som har mistet store verdier i kryptovaluta som følge av dataangrep fra hackere.

For å sikre kryptovalutaen mot eventuelle dataangrep, kan det derfor være smart å lagre valutaen i din egen, fysiske hardware lommebok som du har full kontroll på. 

Grunnen til at hardware wallets blir sett på som det tryggeste alternativet, er at de til vanlig ikke er koblet til internett. Skal du utføre transaksjoner til og fra lommeboken må den fysisk kobles til PC, Mac eller mobilen din for å fungere. 

Lommebøkene vi omtaler her må også fysisk aktiveres av deg for å godkjenne transaksjoner, slik at ondsinnede hackere ikke kan utføre transaksjoner på dine vegne.

Hvis du har, eller planlegger å ha kryptovaluta for en sum som er større enn hva du er villig til å miste, kan det derfor være et smart grep å gå til innkjøp av en hardware wallet. 

7 Beste krypto lommebøker (Hardware Wallets)

Her har vi sett nærmere på noen av de mest populære krypto lommebøkene på markedet, som også sender til Norge. 

I oversikten finner du alt fra enkle og rimelige alternativer til rundt 500 kroner, opp 5 000 kroner for deg som vil ha det absolutt råeste som er tilgjengelig. 

Du får alt du egentlig trenger med de rimeligste alternativene, men som alltid er det noen ekstra funksjoner som kan være fint å ha med hvis du er villig til å legge igjen noen ekstra kroner.

En del kunder velger også å kjøpe to forskjellige lommebøker, slik at man kan ha backup på den ene av dem.

Verdt å merke er at Trezor sine lommebøker ikke har støtte for iOS på iPhone, så for iPhone brukere vil Ledger være det mest aktuelle valget. 

Ledger Nano S Plus

Nano S Plus krypto lommebok

Pris: KR 999,-

Ledger Nano S har eksistert siden 2016 og er allerede blitt en klassiker. Denne lille saken har støtte for 5000 forskjellige valutaer og er kompatibel med både desktop og Android via en innebygget USB C port. 

Designet er enkelt, og består av en liten skjerm og knapp. All interaksjon med lommeboken foregår via disse – og så enkelt er det. 

I pakken følger det med en lenke til guide for oppsett, tre ark for å skrive ned sikkerhetsfrasen din, USB-C kabel for tilkobling til PC og Android-telefon, samt et feste for nøkkelring hvis du vil ha den med deg.

Merk at Nano S ikke er kompatibel med iPhone.

Finnes i forskjellige fargekombinasjoner.

Et godt valg for deg som vil ha noe enkelt og bra for å oppbevare kryptoen din!

Kjøp Nano S hos Ledger

Ledger Nano X

Nano X kryptovaluta lommebok

Pris: KR 1899,-

Nano X har mye til felles med Nano S, men er hakket mer avansert og påkostet. Den viktigste forskjellen er at Nano X har Bluetooth i tillegg til USB, noe som gir hakket bedre brukeropplevelse og mulighet for tilkobling til iPhone via Ledger Live-appen. 

For øvrig er Nano X hakket større og tyngre enn Nano S. Ellers følger det samme med i pakken som ved kjøp av Nano S. Nano X finnes i 6 forskjellige fargekombinasjoner.

Et veldig godt alternativ for deg som vil ha en komplett lommebok!

Kjøp Nano X hos Ledger

Ledger Flex

Ledger Flex hardware wallet

Pris: KR 3149,-

Ledger Flex er lommeboken for deg som synes skjermen på Nano-modellene blir for liten og som ønsker en mer brukervennlig dings hvor du faktisk se transaksjoner på skjermen mer klart og tydelig før du gjennomfører dem.

Flex sin skjerm måler hele 2.84” mot Nano S og X sine beskjedne 1.09”. Samtidig er rammen av aluminium istedenfor plast, så den føles litt mer solid.

Flex har i likhet med Nano X tilkobling både via Bluetooth og USB, og kan kobles til både Windows, Mac, Ubuntu, Android og iPhone. 

Som en artig bonus, kan du velge egne bakgrunnsbilder på sort-hvitt skjermen – for eksempel dine egne NFT-er. Bakgrunnen kan være synlig også når Flex er skrudd av.

Kjøp Ledger Flex hos Ledger

Ledger Stax

Ledger Stax lommebok

Pris: KR 5059,-

Stax er toppmodellen til Ledger. Her får du de samme fordelene som med Flex, men en enda større skjerm på hele 3.7”, medfølgende lommebok-mappe med magnetlås og muligheten for trådløs lading.

Til tross for enda større skjerm enn Flex, er Stax hakket lettere, med sine 45 gram mot 57.5 gram.

Dette er lommeboken for deg som vil ha det absolutt råeste på markedet!

Kjøp Ledger Stax hos Ledger

Trezor Safe 5

TREZOR SAFE 5 krypto lommebok

Pris: KR 1980,-

Trezor Safe 5 tilsvarer på mange måter Nano S fra Ledger, bortsett fra at du ikke får Bluetooth tilkobling –  noe som igjen betyr dårligere støtte for iOS. 

Lommeboken har en større 1,54” touch-skjerm med farger, aluminium bakside og er kompatibel med Trezor sitt økosystem med apper for både desktop og mobil. 

Kjøp Safe 5 hos Trezor

Trezor Safe 3

TREZOR SAFE 3 hardware lommebok

Pris: KR 926,-

Safe 3 er facelift-versjonen av orginalen Model One. Viktigst er at sikkerheten er hakket høyere og at den har støtte for enda flere valutaer. Bortsett fra små design-endringer er den største forskjellen at Safe 3 har USB-C tilkobling istedenfor Micro USB. 

Safe 3 har en enkel liten skjerm på 0,96”, to fysiske knapper og tilkobling via nevnte USB-C ledning. Kompatibel med Mac, Windows, Android og Ubuntu. I likhet med de andre Trezor-lommebøkene er den ikke fullt kompatibel med IOS.

Kjøp Safe 3 hos Trezor

Trezor Model One

TREZOR MODEL ONE - enkel og rimelig krypto lommebok

Pris: KR 574,-

Den rimeligste og enkleste krypto-lommeboken du kan kjøpe, er Trezor Model One. Dette er en klassiker som gjør akkurat det den skal gjøre: Sende, motta og stake kryptovaluta. En enkel liten sak med 0,96” skjerm og tilkobling via god, gammeldags Micro USB. Hakket lavere sikkerhet enn Safe 3, og støtte for litt færre valutaer.

Finnes i hvit eller sort

Kjøp Model One hos Trezor

Hvilke forskjellige krypto-lommebøker finnes?

Lommebøkene vi har skrevet om her er Hardware-wallets, men det finnes også flere andre typer krypto-lommebøker:

  • Hardware Wallet (cold wallet) – En fysisk lommebok (en form for USB minnepenn)
  • Mobil (Warm wallet) – App – Lommebok på telefonen 
  • Web (Warm wallet) Lommebok på nett
  • Desktop (Warm wallet) – Software –  Lommebok lagret lokalt på PC / MAC / Ubuntu
  • Paper wallet (cold wallet) – En bit papir med de private og offentlige nøklene dine skrevet eller printet ned.

Dette er hva som skiller kalde og varme krypto-lommebøker:

Hardware wallet (Kald lommebok)

En hardware wallet, altså en kald lommebok, er en fysisk enhet – en ekstern harddisk eller minnepenn som er bygget kun for å ta vare på de private nøklene dine.

Fordi en kald lommebok ikke er tilkoblet internett, er det å bruke kalde lommebøker ansett som den absolutt tryggeste måten å oppbevare Bitcoin og annen kryptovaluta.

For å sende krypto med en kald lommebok må lommeboken være fysisk koblet til PCen eller mobilen din for å fungere, og du må fysisk godkjenne transaksjonene ved å trykke på lommeboken.

Software wallet (Varm lommebok) 

Varme lommebøker er i motsetning til kalde lommebøker koblet til internett

Ofte har man begge deler; en kald lommebok for å holde de store summene i sikkerhet, og en disponibel saldo i varm lommebok for å utføre transaksjoner. 

Hvis du skal kjøpe noe med Bitcoin eller annen kryptovaluta er det den varme lommeboken du vil bruke. Samme om du skal overføre en sum til en venn eller annen lommebok du er i besittelse av.  

Problemet med varme lommebøker er at sikkerheten vil være noe lavere enn ved å benytte en kald lommebok som ikke er koblet til nett. 

De fleste som er seriøse med Krypto har derfor kun en liten del av den disponible kryptovalutaen sin i den varme lommeboken sin, og de store summene gjemt bort på en eller flere hardware wallets. 

Er det utrygt å oppbevare kryptovaluta på børsen?

Mange oppbevarer kryptovalutaen sin hos en børs eller veksler som Binance eller Coinbase. Som nevnt tidligere må du da huske at dette er en form for varme lommebøker som til en viss grad vil være koblet til nettet.

Selv om børser og meklere har høyt fokus på sikkerhet, kan varme lommebøker på steder som dette bli hacket dersom uønskede får tilgang til servere og kommer seg inn på kontoer til brukere. 

Tidlig i 2019 ble for eksempel et hackerangrep som dette (techcrunch.com) utført mot Binance. Binance dekket dette tapet med egne midler og erstattet brukernes kryptovaluta. 

Det kan man imidlertid ikke regne med at vil være tilfellet hos andre og mindre seriøse aktører i fremtiden. 

Det tryggeste vil derfor alltid være å lagre de private nøklene i en hardware wallet. 

Oppsummering om de beste krypto lommebøkene

Som du nå har sett, er det mange gode alternativ å velge i for deg som vil holde kryptoen din ekstra trygg ved bruk av hardware wallet. Du får alt du i utgangspunktet trenger med en helt rimelig og enkel versjon, men det kan også være ideelt å gå litt opp i pris for å få de beste funksjonene og det lille ekstra.

Les også: Hvordan kjøpe kryptovaluta i Norge?

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar