Teknologi

Strøm og strømavtaler for studenter: Alt du må vite

Første gang du skal flytte for deg selv er det mye å sette seg inn i, og strøm er noe du plutselig må forholde deg til. Er du student uten å ha strøm inkludert i husleien, er du nødt til å velge en strømavtale, enten på egenhånd eller sammen med andre i kollektivet.

Det er mange strømavtaler og leverandører på markedet. Her skal vi gjøre enklere for deg å gjøre det rette valget, slik at du vet hva du trygt kan velge og forstår hvordan livet som strømkunde fungerer.

Vi går gjennom alt det grunnleggende du må vite som strømkunde, og kommer med våre anbefalinger til gode strømavtaler.

Dette er viktig med et strømabonnement som studenter

Når du er ung og har stram økonomi gjelder det å finne et strømabonnement som både er rimelig og som gjør det enklest mulig å spare strøm. Når det gjelder pris, er det viktig å finne strømavtale med lavt påslag og lav månedspris. Avhengig av bo-situasjonen din kan det også være smart å finne en strømavtale uten lang bindingstid i tilfelle du skal flytte, reise eller endre studier. 

I dag har flere strømleverandører gode apper som lar deg følge med på strømprisen i sanntid, slik at du kan justere strømforbruket ditt etter når på døgnet det er dyrt eller billig. Enkelte apper gir deg tips om strømforbruket ditt, og full oversikt over hva du bruker strømmen din på, slik at du får så god kontroll som mulig. 

Fakturering er også en viktig faktor. Noen strømleverandører forskudds-fakturerer, mens andre etterskudds-fakturerer. Å bli fakturert på etterskudd er det beste og mest oversiktlige, og hver krone du slipper å legge ut for på forhånd, kan få studentøkonomien til å gå bedre rundt.

Vi anbefaler å velge et strømabonnement som har:

  • Spotprisavtale
  • Lavt påslag og lav fastpris
  • App som hjelper deg spare strøm, forstå strømforbruket ditt og strømprisen
  • Ingen forskuddsbetaling, ingen bindingstid, ingen lokketilbud
  • Fornøyde kunder

Nesten ingen strømleverandører tilbyr egne studentrabatter, så det gjelder å finne en avtale som er rimelig fra før av. Som student har du rett på strømstipend fra lånekassen hvis du betaler egen strøm. 

Anbefalte strømavtaler for studenter

Basert på hva som er viktig med et strømabonnement for deg som er student, har vi samlet gode og populære strømabonnement for studenter her. Dette er prisgunstige avtaler med lavt påslag og fornøyde kunder. Du kan til enhver tid sammenligne forskjellige strømavtaler hos strømpris.no som er en uavhengig portal fra Forbrukerrådet. 

Elkompis

Spotpris

Elkompis logo

Kåret til 3. beste strømavtale hos bytt.no

Med Elkompis får du full oversikt over strømforbruket ditt i en av markedets beste strøm-apper. Appen hjelper deg å spare strøm og kutte kostnader, elkompis har ingen bindingstid og du blir fakturert på etterskudd. 

Fast, lav pris: Spotpris + 34 kr/mnd + 1 øre/kWh.

Elkompis har også et verveprogram som lar deg få 500 kroner i rabatt på strømregningen for hver venn eller familie du verver!

Les om våre erfaringer med elkompis her

Vibb

Spotpris

Vibb logo

Hos Vibb er det ingen bindingstid, 0,- kr i påslag og 0,- kr i månedspris. Du blir etterskudds-fakturert og det er 3 års prisgaranti.

Hvis du vil ha tilgang til Vibb-appen koster det 39,- i måneden. Appen gir deg full kontroll over din egen strømregning, og gir deg presis forbruksoversikt time for time, dag, måned og år. Du kan også se morgendagens strømpriser, og få full oversikt over strømregningene dine direkte i appen.

Talkmore strøm

Spotpris

Talkmore strøm logo

Talkmore strøm er kåret til beste strømavtale hos Bytt.no av kundene sine, og er også en av de 20 rimeligste strømavtalene hos strompris.no.

Talkmore strøm har kr 0,- i påslag og fastpris på 49 kroner måneden.

Inkludert er en av markedets beste strøm-apper som gir deg full kontroll og innsikt i forbruket ditt, samt tips til å redusere strømkostnadene dine. 

Norges Energi

Spotpris

norgesenergi logo

Norgesenergi sin spotprisavtale er på topp 20 av de billigste strømavtalene, med 0 kroner i påslag pr kWh og en månedspris på 49 kroner. Ulempen her er at du ikke får med en god strøm-app i avtalen, til tross for den faste månedsprisen. 

Strømstipend og strømstøtte for studenter

Som følge av de høye strømprisene vi har opplevd det siste året, har Regjeringen bestemt at alle studenter som betaler for egen strøm skal få tilbud om et strømstipend på 3000 kroner i året fra Lånekassen. For å få stipendet må du søke via Lånekassen og dokumentere strømutgiftene dine. Dette kommer i tillegg til vanlig strømstøtte som alle strømkunder får.

Alle elever og studenter over 18 år som betaler strøm og som får stipend eller lån fra lånekassen kvalifiserer til strømstipendet. Stipendet gjelder også for studenter i utlandet, og for deltidsstudenter. Det eneste kravet er at du betaler strøm i tillegg til husleie. Hvis du har strøm inkludert i leien kvalifiserer du dermed ikke. 

Som student kan du få strømstipendet uansett hvor mye du betaler i strøm, og selv om du deler strømregningen med andre. Du har rett til strømstøtten uansett hvor mye du tjener og hvor stor formue du har:

Les mer om strømstipendet hos Lånekassen

Dette må du vite om strømmarkedet som student

Som student er du sannsynligvis nybegynner på strømmarkedet. Her får du en enkel forklaring på hvordan ting henger sammen:

All strøm i Norge handles av strømleverandører på kraftbørsen NordPool og går konstant opp og ned i pris. Du står fritt til å velge strømleverandør selv, og hver strømleverandør har forskjellige typer strømavtaler du kan inngå. Den mest populære strømavtalen er Spotpris.

Når du bruker strøm, betaler du for strømmen du kjøper hos strømleverandøren din, som igjen har kjøpt denne på Nordpool børsen.

I tillegg betaler du noe som heter nettleie. 

Nettleien betales til det lokale nettselskapet for transport av strøm frem til boligen din. Du står fritt til å velge strømleverandør selv, men nettleverandøren får du ikke gjort noe med. 

Avhengig av hvilket strømabonnement du velger, kan det komme et påslag til strømleverandøren din per kWt du bruker, og / eller et fastbeløp i hver måned. Det er her strømselskapene tjener pengene sine.

Når du skal velge strømavtale, er det derfor viktig å se etter spotprisavtale med lavt påslag og et lavt, fast beløp i måneden.


Dette er strømavtalene du kan velge mellom:

Spotpris (Anbefalt)

Spotpris er den mest populære strømavtalen på markedet. Spotprisavtaler følger gjennomsnittsprisen på kraftbørsen time for time i løpet av måneden, og i de fleste tilfeller er spotprisavtale som er det billigste over tid. I dag anbefaler de fleste ekspertene spotprisavtaler.

Selv om spotpris er det vanligste, finnes også strømavtaler som “Innkjøpspris” eller “Fastpris”: 

Innkjøpspris

Innkjøpspris (ofte kalt timespot), følger den faktiske prisen som gjelder på kraftbørsen time for time, uten at det blir tatt noen gjennomsnittlig avregning. 

Fastpris

Fastpris på strøm er langt fra det billigste, men det gir et forutsigbart strømbudsjett uten overraskelser. Fastprisavtaler på strøm var vanlig før, men i dagens strømmarked med store variasjoner i pris er det svært få strømleverandører som tilbyr fastprisavtaler, og de få avtalene som finnes er veldig dyre.

Hvor mye strøm bruker en student?

Som student er du gjerne mye borte på skolen, ekstrajobb eller sosiale ting, men likevel må boligen holdes varm, du må lage mat, vaske klær og lade mobilen. Her er eksempel på hvor mange kWh du må regne med å bruke i måneden, og hva forbruket koster med en høy strømpris:

BoligtypeForbruk
Kwh / år
Forbruk
Kwh / måned
Pris / måned v 300 øre/kWh
Hybel 15-20 kvm4000333999,- 
Leilighet 45 kvm65255431629,- 
Kollektiv 85 kvm1232510273081,- 
Anslått strømforbruk for studenter i hybel, leilighet og kollektiv. Strømprisen i eksempelet er 300 øre / kWh inkluderer nettleie. 

Slik beregnes strømregningen – 3 deler

Som ny strømkunde lurer du sikkert på hva som venter deg når strømregningen kommer, og hva den inneholder. Hvor mye du får i strømregning avhenger av hvor mange kWh du bruker i løpet av måneden, men selve regningen er delt opp i 3 deler: 

1. Forbruk (Strøm/Kraft)

Her ser du hvor mange kilowattimer (kWh) du har brukt og hva dette har kostet deg. Prisen er oppgitt i øre per kWh. Hvis strømavtalen din har påslag og eventuelt et fastpris beløp, vil dette også stå her.

2. Nettleie

Nettleie er prisen du betaler for å få strømmen fraktet hjem til deg. Den går blant annet til å drifte strømnettet. Prisen her er det staten som bestemmer, og du får ikke gjort noe med den selv om du bytter strømavtale. Nettleie-feltet er delt opp i to punkter: Energiledd og fastpris. Energileddet er hva du betaler i nettleie per kWH du bruker, og fastprisen er en fast avgift du betaler pr. dag. 

3. Offentlige avgifter

Til slutt skal staten ha litt ekstra penger i kassa. Disse avgiftene står ikke sort på hvitt på strømregningen, men er bakt inn i prisen du betaler for strømmen. Avgiftene som inngår her er El-avgift,  Elsertifikat, Enova-avgift og merverdiavgift (MVA).

4 Tips til studenten som skal tegne strømavtale

1. Sjekk om strømleverandøren har fornøyde kunder

Mange har dessverre følt seg lurt av strømselskaper de siste årene, og endt opp med strømavtaler som er langt dårligere enn det de burde vært. Et godt tips for alle som er i ferd med å bli strømkunde, er derfor å sjekke hva andre kunder syntes om strømselskapet. På nettsider som bytt.no og elskling.no er det enkelt å sammenligne strømselskaper og lese anmeldelser fra kundene. 

2. For deg som skal bo alene

Hvis du skal bo alene og hybelen eller leiligheten har egen strømmåler, må du tegne ditt eget strømabonnement som vanlig strømkunde. Det er dessverre ikke vanlig at strømleverandører som tilbyr studentrabatt, men det er viktig å benytte seg av strømstøtten du kan søke om hos lånekassen

3. For deg som skal bo i kollektiv

Skal du bo i kollektiv er det én person som må ta hovedansvaret og tegne strømabonnement. Kostnadene bør deles likt, og dette bør formaliseres ved å skrive en kontrakt mellom beboerne. Få frem i kontrakten at alle skal betale uansett, slik at det ikke plutselig er en som nekter å betale fordi han eller hun har vært på ferie en uke. 

4. Husk at du har angrerett

Det er 14 dagers angrerett når du kjøper strøm og hvis du ikke har fått opplyst angrerett av strømleverandøren din utvides fristen til 1 år. Hvis du nylig har bestilt strøm fra en annen leverandør og angrer deg, er det derfor ikke noe problem å bytte avtale. 

Oppsummering om strøm til deg som er student

Som du nå har sett finnes det flere gode strømavtaler som egner seg godt for deg som er student. Nøkkelen her er å finne en rimelig strømavtale med fornøyde kunder, og som en bonus kan det være smart at det følger med en app i avtalen som gjør det enklere for deg å forstå hva forbruket går til, lar deg tilpasse strømforbruket til når det er billigst, og ikke minst gir deg oversikt over hva du kan forvente i strømregning når den dukker opp.

Det er lite med studentrabatter å oppdrive hos strømselskapene, men les deg opp og ta bruk av de gode strømstøtte og stipendordningene som har blitt tilgjengelig for alle studenter som betaler for sin egen strøm. 

Les også: Hvordan tjene ekstra penger som student?

Ofte stilte spørsmål

Kan studenter få strømstøtte?

I tillegg til ordinær strømstøtte, kan studenter få strømstipend på 3000 kroner i året fra Lånekassen. For å få stipendet må du søke via Lånekassen og dokumentere strømutgiftene dine.

Kilder:

Om Nettleie – NVE.no
Om Angrerett – Forbrukerrådet.no
Om strømforbruk pr kvadratmeter – Strøm.no

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar